1. Herszon. Nem elterelő, biztos nem. Az egész frontot az oroszok két, azóta már megsemmisült hídon keresztül látják el, kihagyhatatlan lehetőség. Más kérdés, hogy az oroszok ott nem omlottak össze, vélhetően jobb csapatok vannak ott és nem is akarják feladni -osszessegebn kicsit verdunra emlékeztet. Ha az ukránok fenntartják a nyomást, de nem erőltetik a teruletszerzest, akármi lehet szerintem.Már azt hiszem, eltelt elég idő, hogy legalább kérdéseket tegyünk fel az ukrán ellentámadással kapcsolatban. Ezek csupán az én megérzéseim, észrevételeim, gyanúim, hogy mi hogy történhetett.
1, Herszon elterelő támadás volt-e? (Ha igen, akkor miért folytatják, mikor már Harkov-Luhansznk határában is megrekedt a támadás, nincs már mit elterelni és nincs mit elvonni? Ellenben emberpazarlás.)
2, Harkov volt-e a fő támadási irány? Ha igen, akkor mi célból? Az ukránok a most felszabadított területekkel még nem jutottak közelebb az oroszok elgondolásának megakadályozásához. Putyin az európai és ukrán gáztározókat akarja kiszárítani, Határvidék és Európa civil lakosságára akar nyomást gyakorolni, hogy megroppanjon a háború támogatása a hátországban.
Ehhez neki az atomerőművet kellene visszaszereznie vagy egyéb kulcsfontosságú energetikai vállalatot. Ilyenek visszaszerzéséről viszont nem tudunk. Katonai siker stratégiai vereség lenne.
3, A NAÜ látványos média cirkusz, az atomerőmű környéki nagyon erős felderítő és tüzérségi puhító hadműveletek nekem azt mondatják, hogy az eredeti haditerv három fázisból állt volna, ahogy látunk is jelenleg előkészületeket erre a harmadik fázisra. És ami indokolja, hogy az óriási emberveszteségek ellenére is ne mehessen vissza biztonságos állásba a herszoni térségben az ukrán hadsereg.
4, És ez felveti bennem azt a kérdést, hogy vajon tényleg felkészült-e (kontra felkészületlen volt) az orosz hadvezetés arra, ami történt? Annyiban egészen biztosan, hogy leértékelték a Harkiv térségében készülődő támadást és jelentős átcsoportosítás kellett a megállításához jelentős területveszteség árán. Két kulcsfontosságú település.
De ha igazam van, hogy az eredeti tervek alapján a döntő offenzívát az ukránok is Enerhodárba tervezték, akkor kár számolni a kilőtt nehézfegyvereket és az élőerő veszteséget. Mert akkor a Raszputyica beköszöntéig a java még hátra van.
Herszon: Szerintem ez egy idő hiányában rossz időzítés volt. Sokkal hamarabb kellett volna elkezdeni az orosz csapatok utánpótlásának elvágását vagy több időt hagyni rá és később kezdeni. Így gyakorlatilag azzal szembesültek, hogy az elrejtett tartalékokból is még gond nélkül fenn tudták tartani a harc intenzitását a ruszkik és felőrölték tűzerőfölénnyel a támadókat.
Véleményem szerint egyben azok a kiszivárgott térképek és tervek, hogy a muszka visszavonul, az nem egy ebben a pillanatban kényszerhelyzet miatt lett kidolgozva, hanem számomra inkább arra utal, hogy már kaptak elég időt a harmadik fázis megkezdődése előtt, hogy kidolgozzanak egy újabb védelmi vonalat, amit valószínűleg kezdenek azóta kiépíteni.
Vagyis a Zapo megyében várhatóan elinduló támadás alatt nem lennék meglepve, ha összeomlana a front herszoni szakasza és kísérteties módon pont a folyó keleti partján felállított tüzérség hatókörén belül állna meg legközelebb. És ukrán stratégiai sikerről akkor beszélhetnénk majd, ha ezt sikerül áttörniük és eljutniuk a folyóig. Pláne, ha Kahovkánál át tudnak kelni és Herszont hátulról bekeríteni. (Ez egy szervezett orosz hátrálás esetén igen komoly veszteségeket jelentene majd az ukrán erőknek. Bármeddig is jutnak.)
Harkov: Egyértelmű orosz kudarc volt, ezt ők sem így tervezték. De a fentebbiek alapján szerintem érthető a szakértők azon egybehangzó kijelentése, hogy az ukránokat is meglepte a siker. A feladata a front elhúzása, minél szélesebb terhelése lett volna, hogy érvényesüljön az ukrán jelentős túlerő. Ez sikerült, ámde érdemben nem csökkent a front hossza, így az oroszok még azt sem mondhatják el, hogy de legalább könnyebb lesz ugyan ennyi emberrel ezt az új vonalat tartani. (Továbbra is szükséges embererősítést oda vinni.)
Zaporizsjá: Én azt várom, hogy az orosz védelem ezen a részen sokkal szervezettebb lesz. Nem azért, mert tanultak az előző kudarcból, hanem mert eredetileg is ez volt a cél. Ettől függetlenül valamilyen területi előre lépést én mindenképpen bekalkulálnék. Még az atomerőmű elvesztését is komoly esélynek látom. (Az egyik kritikus irány az erőmű, majd onnan tovább a Krím bejárata, amivel elvágnák Herszont is hátulról és az ölükbe hullana. A másik kritikus irány Mariupol, itt szintén a Krím és az újonnan megszerzett területek elvágása a hadászati érték Donbasztól és az anyaországtól.)
Túl részletes jóslásoknak nincs értelme, hiszen most garantáltan mind a két fél nézegeti egymás helyezkedését. Az ukránoknak óriási előnyt ad vélhetően, hogy a Krímtől északra lévő térségben Melitopoly városa eddig is az ukrán ellenállás központja, egyben a térség közlekedési csomópontja. Ez hírszerzés, a csapatmozgások figyelése miatt is fontos, a lőszerraktárak felderítésében, stb.
2. Nem. Voltak erők, biztos, hogy tervben volt Friderikusz 2. Felújítva, de rohadtul nem számítottak ekkora sikerekre. Szerintem herszon 2.0ra számítottak, máshonnan elvont orosz erositesekkel, de másodpercek alatt összeomlottak az orosz csapatok, az ukránok meg elérték logisztikai határaikat. Meg is álltak.
3. A háború elejétől kb világos, hogy a déli front kulcsa Melitpol térsége. Enerhodar, azovi part, herszon háta, krim bejárata - minden fenyegetve lenne onnan, mindezt az orosz logisztikan ülve. De még továbbra sem volt arra komoly próbálkozás.
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy megpróbálják atmozgatni kicsit az ukránok az oroszokat, mert az instant káosz, de ebben az oroszok nagyon nem partnerek igy nézegetik a lehetőségeket, hátha lesz valahol megint összeomlás és akkor kénytelen lesz az orosz vezetés a csapatokkal buveszkedni kicsit.
Kérdés meg az, hogy mikor és mit kap még Ukrajna, mert pl a Harm se volt bejelentve, csak azt vettük észre, hogy hirtelen ott van és faj az orosz legvedelemnek - mindezt rakendacsolva migekre.
Brimstone gracson? Amraam szuhojon? Lassan már tényleg tank, ifv és harci repülő kerül sorra.