[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 869
15 003
113
Medvedcsuk kiváltásáról nincsenek háttérinformációk. Mondjuk őmiatta nagyon szidják az orosz politikai vezetést az orosz kommentelők.
Ezt azért nem értem, mert ő tán az egyetlen ember, akinek a saját hazájában (Kárpátalján is) a tevékenységét általában pozitívan itélik meg az emberek..
Nemhiába rakták ott böribe, megvolt az "indoka" a mostani Ukrán vezetésnek rá..
Hogy mi a célja most Oroszországnak a cserével, nem lehet tudni, hiszen hogy úgy mondjam egy ilyen fogság nagyon "idegtépő" tud lenni főleg ha rásegítenek..
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Elkeseredett hangnem? Nem - ez gúny. Csak a gúnyt és közröhejt érdemli ez a cinikus, hazugságokra épített rezsim a cinikus, hazugságokra épített háborújával együtt. Hazudoznak, folyamatosan segget csinálnak a szájukból, arcon köpik a saját "hőseiket".
Az orosz "néplélek" engem hidegen hagy - engem az emberek érdekelnek, főleg azok, akik átlátnak a putyin és hasonló semmirekellő férgek álhazafiságán, és felismerik, hogy ők itt balekok, vágóhídra rángatott barmok, akiket a haláluk után még a "dicső halál" ideológiai hátterétől is megfosztanak, ha az putyinnak egy picikét is kényelmes.
Ugyebár az egész Különleges művelet azért indult, hogy mennek nácitlanítani. Aztán erre hirtelen szabadon engedik az azovosokat. Lehullt a lepel. Idézzük fel a baltás azeri fiatalember esetét... most majd nézhetik az oroszok telegramon, ahogy az azovosok ukrán himnusz mellett kapnak egy vagon kitüntetést meg össznépi bulit Kijevben... a katonákat, akik hittek a deklarált orosz célban is sikerült szembeköpni és a civileket is akik elhitték, hogy ez csak egy korlátozott művelet, mert mehetnek bevonulni, ők most a finn határon tolonganak, repülőjegyeket vásárolnak, tüntetnek, orosz fogdákon ülnek, simán bujkálnak, vagy próbálják az életüket tovább élni, ahogy eddig - nem fog nemsokára menni - vagy a legjobban "átkondicionáltak" ott állnak a toborzóirodáknál.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 869
15 003
113
Napi szinten tolják ezt a nuki témát! Kezdem lassan elhinni, hogy valóban ehhez próbálnak jogi hátteret alkotni!
Van egy Csehov színdarab, ami egy egyszerűen berendezett szobában egy vadászpuska lóg a falon fogasra akasztva, senki nem tudja hogy mi volt a rendezőnek a célja. Csak az utolsó felvonásig ahol el is sül.

Most is ezt látjuk:
Körülöttünk ott lógnak egyenlőre szögre akasztva a különböző atomfegyverek, viszont az első második felvonásnak vége, hamarosan kezdődik a harmadik felvonás..
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Teljesen irreálisak az orosz számok. Oroszország az az ország, amely eddig a háborúig egy álomvilágban élt saját szerepével kapcsolatban a világban. Egyértelmű, hogy nem reális semmi. Az orosz haderőnek úgy kellene:

4 rakétahordozó tengeralattjáró
6 vadásztengeralattjáró
10-15 hagyományos tengeralattjáró
egy-két LHD, pár romboló, féltucat nagyobb fregatt és egy tucat korvett (csak két flotta: atlanti és csendes, a kis beltengereken mint a balti, fekete vagy kaszpi csak kisebb őrhajók)
20-30 stratégiai bombázó cirkálórakéta platformnak (az ország méretei miatt hagyományos gépek ezt a szerepet nem tudják ellátni.
max 500 nukleáris robbanófej

Úgy 2000 korszerű harckocsi (Armata, T-90)
10 000 korszerű IFV és APC (T-15, Kurganyec, Bumerang és ez is 120 zhcs lenne, csak nem hulladékkal felszerelve)
700 önjáró löveg

2-300 korszerű, többfeladatú harci repülőgép rengeteg pgm-el

Csak durván. És ez is messze túl lenne az anyagi lehetőségeiken, de talán valahogy össze tudnák hozni harminc év alatt. Ehhez képest látszik, hogy mire mennek azzal, hogy nagyhatalmi álmokat kergetnek -teljesen hiábavalóan- miközben a valós erőt ehhez nem tudják és soha nem is fogják tudni kiálítani. Lehetnének valóságos nagyhatalom is egy jóval kisebb, de korszerűbb erővel, csak ahhoz helyén kellene kezelniük magukat és nem úgy gondolni Oroszországra, mint a Szovjetúnió örökösére, hanem úgy, mint egy államra, aminek legalább Nagy Britannia színvonalát el kellene érnie egy nagyobb szárazföldi mennyiséggel és jóval kisebb flottával, az ország méretei miatt.

Talán ez a háború meghozza a racionalitást, hogy a teljes strukturális, anyagi és fejben lezajló modernizáció megkerülhetetlen.

Egyetértek. Egy dolog lenne a kérdésem. Hogy ezt mi alapján állítod?

Ennyinek kellene lennie, mert a gazdasága alapján ez lenne fenntartható? (Kérnék egy költségvetést, hogy milyen ütemezéssel és akkor ez évente mennyibe kerülne neki, mennyibe kerül az átmeneti időben a szükséges védelmi szint fenntartása a meglévők javításával, karbantartásával.) Vagy... ennyi kellene, mert a NATO és Kína sem fog nagyobb fenyegetést jelenteni rá, számukra ez a szükséges szám a védelemhez? (Akkor ebben az esetbe tegyük már mellé ezt a két fenyegető erő mennyit tervez saját magának!)
Vagy... ennyi kellene, mert hasadra ütöttél?

de talán valahogy össze tudnák hozni

Én ez alapján arra tippelnék, hogy a harmadik. Csak hogy világos legyen! Ukrajnának volt a '90-es években 2000 hk-ja. És csak az egyik irányból komoly fenyegetettsége, mert Moszkván kívül mindenkinek ehhez képest eltörpülő hadereje.
Jelenleg nincs béke, csak fegyverszünet Japán és Oo között. Mennyi hajóval és mennyi szf-ivel számolnak Tókióban? Ezzel párhuzamosan terveznek 1000 hk-t Lengyelországban. Biztos vagy benne, hogy minimálisan elég 2000 db T-90-es, ha ott van a felfelé törekvő sárkány, aki visszaköveteli Szibériát?
És eleve a listát a tengerészettel kezded. És az angollal kéne nagyjából megegyezzen a hadereje. Miért?


 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 494
18 038
113
A "War Thunder" Nagyorosz termék.
Erősen elfogult a Nagyorosz technika irányában.
Lehet ezért bízták így el magukat ezzel a háborúval ;)
...
Utolérte a valóság őket.
Haditechnikájuk leszerepelt, ami meg nem abból olyan kevés van, hogy pótolni nem tudnák azok felhasználását.


Priceless!
PS: jövőben ingyen adják majd az olajat annak, aki hajlandó vásárolni Nagyorosz vasat. :D
Nem egészen, a Gaijin fejlesztő irodája és központja is magyar, itt tevékenykednek Budapesten :)

"Gaijin Entertainment is a Hungarian video game developer and publisher headquartered in Budapest."


Persze a céget anno két ruszki srác alapította, csak azóta jelentősen átalakult. :)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 105
31 067
113
Egy kis biolabor...
"A Biológiai Fegyverek Egyezmény tagállamainak legutóbbi genfi találkozóján az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának képviselői bemutatták az ukrajnai amerikai biolaborokban végzett vizsgálataik eredményeit tartalmazó dokumentumokat. Az Orosz Fegyveres Erők Sugárzási, Vegyi és Biológiai Védelmi Főosztályának vezetője, Igor Kirillov altábornagy nyilatkozata szerint az egyezmény tagállamainak képviselői meggyőződtek az Oroszország által előterjesztett bizonyítékokról, és ezért láthatóan nincs kétség afelől, hogy az USA részének illegális magatartása."
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 326
84 535
113
Csak úgy mondom, hogy sok-sok azovos féreg már a föld alatt van.
Egy csomót maguk az ukránok nyírtak ki azzal a bizonyos himars támadással.

Valszleg az oroszok úgy látják, hogy megéri nekik pár azovost odaadni a sajátjaikért cserébe. Nem tudjuk mi a pontos megállapodás, de ahogy valaki írta itt, a törököknél fognak pihenni a háború végéig. És az, hogy milyen díjat kapnak Kijevben, a kutyát nem érdekli. Max a nyugati agyhalottakat.

Fejezzük már be ezt a fogoly hisztit. Valaki írta, hogy ezért most bukjon Putyin. Bammeg, itt páran heti 3* simán megbuktatnák Putyint. Komolyan mondom vicc.

@Avtomat te azért röhögsz mindenen, mert agyhalott vagy, ugye?
Volt egy háttéralku az olajtranzit kapcsán ...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
W

Wilson

Guest
A mozgósításhoz kapcsololódva....

Részlet...

"Az oroszországi mozgósítás megváltoztathatja a háború menetét? Elméletileg igen. De ehhez hatékonyan kell végrehajtani, és az orosz hadseregnek ezzel nagy problémái vannak."​



Milyen szervezeti problémákkal találkozhat Oroszország?

Elméletileg több tíz-, sőt százezer új, a modern felszereléssel és taktikával ismerkedő, de háborús tapasztalatokkal nem rendelkező katonát lehetne nagy megterhelés nélkül mozgósítani Ukrajnában: csak a hadseregből három sorozásból (az utolsó 2021 őszén lesz) elbocsátott sorkatonák száma meghaladja a 300 ezret. Megfelelnek a mozgósítási kritériumoknak: a hadseregben szolgáltak, és katonai szakterületük van (bár nem mindegyikük szolgált a szárazföldi erőknél, a légideszantosoknál vagy a tengerészgyalogságnál, ami azt jelenti, hogy sokan "alkalmatlanok" a fronton való azonnali bevetésre). Több százezer olyan szerződéses katona is van, aki az elmúlt 15 évben elhagyta a hadsereget (beleértve azokat is, akik "harci tapasztalattal" rendelkeznek Szíriában).

Amint azonban az ukrajnai "önkéntes" toborzási kampányok nem túl sikeres gyakorlata mutatja, nem sokan hajlandóak harcolni, ami azt jelenti, hogy a mozgósításhoz több tízezer ember akaratuk ellenére történő besorozására lesz szükség. De még ha a toborzásnak ez a szakasza sikeres is, új nehézségek biztosan felmerülnek.

Az elmúlt évtizedben Oroszország felszámolta a szovjet rendszert, amely a mozgósított emberekből új alakulatokat hozott létre. Anatolij Szerdjukov védelmi miniszter 2009-ben kezdődött reformja előtt az Orosz Fegyveres Erők nagyszámú úgynevezett "káderegységgel" rendelkeztek, amelyek nem voltak feltöltve személyzettel, de rendelkeztek a felszereléssel és a tisztekkel ahhoz, hogy mozgósítás esetén teljes értékű alakulatokká alakuljanak át. A reformok, amelyek célja a hadsereg létszámának csökkentése és a regionális konfliktusokban és terrorizmusellenes műveletekben való felhasználásra való alkalmassá tétele voltak, megszüntették az ilyen egységeket.

Az elmúlt években a hadsereg több tucat új alakulatot állított fel, de a létszámuk alig nőtt. Az új alakulatok nem voltak feltöltve, azaz nem álltak készen a mozgósított emberek fogadására: a dandárok és hadosztályok többsége a létszámhiány miatt egyszerűen gyengített létszámban létezett. Ebben a formában indultak háborúba. Elméletileg feltölthetnék őket mozgósított emberekkel, de, mint már említettük, nincsenek abban a helyzetben, hogy több tíz- vagy százezer új katonát fogadjanak. Tehát az újonnan besorozott katonák nagy része számára egyszerűen még nincs meg a szervezeti struktúra:

A fő probléma a modern hadviselésben jártas tisztek hiánya. Azoknak, akiket mozgósítással hívnak be a tartalékosokból, maguknak is átképzésre van szükségük, és nem lesznek képesek azonnal megkezdeni a mozgósított katonák kiképzését. A tapasztalt tisztek a fronton vannak, és nem valószínű, hogy tömegesen hívják be őket, hogy újoncokat képezzenek ki és harci tapasztalatokat adjanak át.

Problémák adódhatnak a fegyverzettel kapcsolatban. Az orosz hadsereg a háború hét hónapja alatt több ezer felszerelést veszített el (még elavultakat is - amelyeket a raktárbázisokról vittek el, hogy modernekkel helyettesítsék őket). Nem világos, hogy a bázisok rendelkeznek-e a több százezer katonából álló alakulat több tízezer fős alakulatának felfegyverzéséhez szükséges használható felszerelések tömegével.

Az orosz parancsnokság nem mutatta meg, hogy hatékonyan tudja irányítani az Ukrajnában működő viszonylag kis létszámú csoportosulást. Ha a létszám növekszik, az irányítási problémák csak fokozódni fognak.

Ugyanez (és még inkább) vonatkozik az utánpótlásra: a parancsnokság soha nem volt képes egy viszonylag kis létszámú csoportosulás ellátását megoldani (különösen ott, ahol a vasút nem használható, mivel a hadseregnek nincsen kellő számú teherautója és speciális felszerelései). Mivel az ukrán fegyveres erők most már képesek a fronttól több tucat kilométerre lévő infrastruktúrára és raktárakra csapást mérni, nem világos, hogy egy nagyobb csoportosulást hogyan fognak ellátni. Az ellátási helyzet megváltoztatásához nemcsak katonákat és tiszteket, hanem járműveket is mozgósítani kell.


 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 089
92 218
113
A finneknél oda-vissza ekkora sor van mindig. Egyesével vizsgálják át az összes autót ki és be. Tegnap is írtam, hogy ne vágyvezérelj, esetünkben pedig főleg ne Soros szervezetes hülyeségek alapján!
Igen, értem.A tervek szerint halad az orosz csigaoffenzíva. Az Azov vezetők szabadon engedése milyen ravasz terv része a nácítlanítás kapcsán?

Sztem még úgy lehetne nagyobb beszopatni az ukrikat, ha Herszonból is kivonulnának az oroszok. Az mekkora zseniális húzás lenne Putyintól.Felèrne az amerikai afgán kivonulással.

Már eddig is amit előadott Putyin, hát lassan utolèri ravaszságban Bident.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Igen, értem.A tervek szerint halad az orosz csigaoffenzíva. Az Azov vezetők szabadon engedése milyen ravasz terv része a nácítlanítás kapcsán?

Sztem még úgy lehetne nagyobb beszopatni az ukrikat, ha Herszonból is kivonulnának az oroszok. Az mekkora zseniális húzás lenne Putyintól.Felèrne az amerikai afgán kivonulással.

Már eddig is amit előadott Putyin, hát lassan utolèri ravaszságban Bident.
te inkább most már hozd az alternatív források listáját, szerződésekkel.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
775
7 097
93
Ugyebár az egész Különleges művelet azért indult, hogy mennek nácitlanítani. Aztán erre hirtelen szabadon engedik az azovosokat. Lehullt a lepel. Idézzük fel a baltás azeri fiatalember esetét... most majd nézhetik az oroszok telegramon, ahogy az azovosok ukrán himnusz mellett kapnak egy vagon kitüntetést meg össznépi bulit Kijevben... a katonákat, akik hittek a deklarált orosz célban is sikerült szembeköpni és a civileket is akik elhitték, hogy ez csak egy korlátozott művelet, mert mehetnek bevonulni, ők most a finn határon tolonganak, repülőjegyeket vásárolnak, tüntetnek, orosz fogdákon ülnek, simán bujkálnak, vagy próbálják az életüket tovább élni, ahogy eddig - nem fog nemsokára menni - vagy a legjobban "átkondicionáltak" ott állnak a toborzóirodáknál.
Érdekesek írsz! De, annak az információnak az ismeretében (lehet, hogy szokás szerint ez is elkerülte a figyelmedet, nem tehetsz róla), hogy az azovosok nem hagyhatják el Törökországot a háború végéig (utána meg mondjuk nem is merik) ezt kifejtenéd bővebben: " "szabadon engedik az azovosokat. Lehullt a lepel. most majd nézhetik az oroszok telegramon, ahogy az azovosok ukrán himnusz mellett kapnak egy vagon kitüntetést meg össznépi bulit Kijevben... "
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 159
12 260
113
Igen, értem.A tervek szerint halad az orosz csigaoffenzíva. Az Azov vezetők szabadon engedése milyen ravasz terv része a nácítlanítás kapcsán?
Átestek egy "mandzsúriai jelölt"-féle agymosáson, hogy aztán egy titkos jelre aktivizálva magukat berserk módban mészároljanak a nácik között.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 756
11 949
113
Szivkov hozzátette, hogy ilyen katonák voltak jelen az ukrán csapatok Harkov melletti csoportosulásában.

„Ott szervezetten, magas felkészültséggel, egyértelműen a forgatókönyv és a terv szerint támadtak. Igaz, ott nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek el, ezeknek a zsoldosoknak a nagy része megsemmisült, így más irányú akcióra egyelőre nincs erő” – tette hozzá az elemző.
És akkora hírók ezek, hogy a ruszkiknak nem sikerült egyet sem foglyul ejteni?
És mind tud ukránul, mert ha egyetlen egy angol nyelvű rádióforgalmazást elcsíptek volna a ruszkik, már benne lenne az internetbe, gondolom.
;)
 
  • Tetszik
Reactions: G__G and Wilson

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Erről a kis videóról az I. VH eleje jutott eszembe. Annak kezdetén még Európában is máshogyan látták az emberek a háborúkat, legyen szó az angolokról, franciákról vagy éppen rólunk. A csecsenek - legalábbis egy részük - még könnyen lehet, hogy itt tartanak (termékenységi rátájuk 2.57 volt 2020-ban):
8a9f7613ca38ff068020880e463a6719.jpg

Szerk.: Érdekességként linkelem a különböző ororsz területek termékenységi rátáját 2005-2020 között:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 052
66 625
113
Gruzia fele is, itthon is kiurulnenek a belpesti romkocsmak. Ukrajnabol is a fel orszag letiplizett.

Gyulekeznek is akik nem felosok.

Borell tovabb melyiti a szakadekot.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Érdekesek írsz! De, annak az információnak az ismeretében (lehet, hogy szokás szerint ez is elkerülte a figyelmedet, nem tehetsz róla), hogy az azovosok nem hagyhatják el Törökországot a háború végéig (utána meg mondjuk nem is merik) ezt kifejtenéd bővebben: " "szabadon engedik az azovosokat. Lehullt a lepel. most majd nézhetik az oroszok telegramon, ahogy az azovosok ukrán himnusz mellett kapnak egy vagon kitüntetést meg össznépi bulit Kijevben... "
Persze az is lehet, hogy szokás szerint neked is elkerülte néhány dolog a figyelmedet, vegyük például Safarovot. Itt Szijjártó Péter azt mondta, hogy ők mindent elkövettek, hogy ne engedjék szabadon és tüntessék ki, mert az azeriak aláírták egy szép A4-es papíron, hogy otthon végrehajtják a büntetését és leüli. Ők tényleg mindent megtettek... aztán mégis kegyelmet kapott, kitüntették és parádézott az utcán... pedig bizony Istenbizony aláírták, hogy nem így lesz! :D


De persze eljuthatunk a nyilvánvaló ultima végkövetkeztetéshez, hogy Petike nem atomhatalom, az ő papírja nyilván ezért ért kevesebbet :)