Pont ellenkezoleg, mind ha újra beindulna
Hát a magam részéről ugyan azt mondom az ukránok híres partra szállásáról Krupjanszknál, amit Herszonban mondtam. Aminél nem látszik 1 hét múlva sem az előretörés, az nem egy bevált villámháborús terv.
De ugyan ezt mondom az orosz híres partváltásról Bahmutka-folyón, Bahmuttól délre. Sikeresen megcsinálták, de ugyan minek? Ők is ha ennyi idő alatt nem jutottak el Kurdjúmivkába, akkor az továbbra is araszolás nekik. Miközben a támadásuk szárnyvonalán az ukránok foglalnak el más falvakat.
Limannál viszont egyet értek veled, hogy szinte minden bizonytalan és a fő szó ott a "látszik". Ugyan ezért a területért harcoltak még nem rég a nyáron. A folyó menti ártéri erdős rész már akkor is az ukránoknak kedvezett és az oroszok nagy kínlódás árán vették be azt, amit most gyorsan vesztettek el. Viszont ahol most harcolnak, a nyitott szántóföldek és apró falvak vidékei, ott meg az oroszok domináltak végig.
Voltak 10 kilométeres áttöréseik is az ukránoknak már akkor is, de ezek nagy vérveszteségekkel jártak és gyakran az orosz manőverharcok miatt messzebb kellett visszahúzódniuk, mint ahonnan a rohamot indították eredetileg.
Én sokkal inkább arra figyelnék, hogy
végül nem a bevethető tartalékot merítik-e ki ezzel és bosszulja-e meg magát Zaporizsjá megye felszabadítására előkészített újabb nagy offenzívánál? Kijev számára sokkal fontosabb lenne most, hogy
legalább az ország legnagyobb atomerőművét visszavegyék és legyen áram, mint az, hogy Limantól északra pár falut most elfoglalnak-e vagy sem. Krasznyi Liman a háború előtt körülbelül 20ezer fős település volt. Ahol most harcolnak, azok ennél jóval kisebbek. Nem akarok megsérteni senkit, minden élet és minden emberi sors számít. De ennél az atomerőmű legalább egy nagyságrenddel fontosabb, vagy stratégiailag az, hogy újra el tudják vágni az ukránok a Krímet Oroszország többi részétől.
Szerintem benne van a pakliban, hogy ha itt most túl sok embert vesztenek az ukránok, akkor végül nem marad
elég haditechnikájuk és emberük ahhoz, hogy egy tengerparti jól sikerült áttörést sokkal nagyobb stratégiai célok elérésére változtassák. Ahogy ugyan ilyen megfontolásból én már régen leállítottam volna a befulladt Herszoni-csatát is, hiszen ott is jelentőségét veszti úgy is most újabb három falu elfoglalása, ha mondjuk az erőműnél sikerülne áttörniük és a Krímig nyomulva eleve elvágják egész Herszon megyét. (De ehhez kellenének olyan tartalékok, amiket nem égetnek el.)