[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Hány ilyen videót kell még megnéznie az orosz vezetésnek, hogy most már visszaüssenek, de kurva keményen ?


Rajtaütés a hoholokon


Kapor lőszerraktár megsemisítése a déli fronton

Roburka már megpróbálta Orosz lőszerraktárként eladni . Bukott is egyből! Köszi Lali akarom mondani druszám !
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
A németek kinevették Németország védelmi miniszterét egy új ukrajnai fotó miatt

A Die Welt olvasói kigúnyolták a Lambrecht német védelmi miniszterről készült fotót egy tankkal Ukrajnában​

Christina Lambrecht német védelmi miniszter – RIA Novosti, 1920, 2022.10.02.

© AFP 2022 / Andre Pain
Christina Lambrecht német védelmi miniszter. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
MOSZKVA, október 2. – RIA Novosti. Heves reakciót váltott ki a Die Welt című német kiadvány olvasóiban Christine Lambrecht német védelmi miniszter fotója egy páncélozott autó mellett Ukrajnában .
A németek kinevették a politikust "nevetséges" megjelenése miatt.


"Nagyon nehéz leküzdeni ennek a fotónak az abszurditását: a miniszter körül mindenki golyóálló mellény és sisak nélkül áll. Annyira nem illik hozzá..." - írta egy felhasználó.

"Igen, viccesnek tűnik. Csak két nő golyóálló mellényben. Lambrechtnek csak a magas sarkú cipője hiányzik – ebben az esetben képregényhősnő lehet" – értett egyet egy másik kommentátor.
"És a bal oldali csatot alig lehet becsatolni. Milyen szép" - mondta egy másik olvasó.
„Az arc önmagáért beszél. „Mit keresek én itt, és mi ez a vicc mellettem” – osztotta meg véleményét egy negyedik felhasználó.

– Kötött zoknit hozott a katonáknak? - gúnyolódott az ötödik kommentátor.
"Jön valaki, hogy biztosítsa a békét? Nem engedhetjük meg magunknak az energiát, egyre több cég megy csődbe, de van elég pénz a háborúra. A német nép javát szolgálja?" – kérdezték az olvasók.
Christina Lambrecht előző nap előre be nem jelentett látogatásra érkezett Odesszába , ahol bejelentette, hogy új német fegyvereket szállít Kijevbe .
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 392
7 919
113
Hetente cserélni ? Nem nevetséges egy kicsit ?
Egyrészt 1000 lövés igen intenzív harcban jönne össze, másrészt ezáltal egyáltalán nem. Az orosz löveg csöveknek se nagyobb az élettartama.
Ha van 24 db önjáród akkor lehetőség szerint nem mindent vetted be egyszerre, mert akkor igen hamar leamortizálódnak.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Sorolni fogok közhelyeket: nem ugrik be szó szerint, de valami olyasmit olvastam a repülésről "meghatározást", hogy a repülés nem más, mint folyamatos korrigálás.
Az én szememben az ideális hadviselés az, amikor megvan minden szükséges és megfelelő eszköz/képesség, ráadásul a megfelelő helyen van és megfelelő időben, no meg megfelelő módon használva. Ez utóbbi alatt akár azt is értve, hogy olyankor, ott és olyan módon, amire az ellenség éppen nem számít.
Ha megnézzük ezt a meghatározást, akkor gyakorlatilag lehetetlen a tökéletes hadviselés.
Ezért tetszik, nem tetszik, gyakorlatilag itt is a folyamatos korrigálás zajlik.
Ha összehasonlítható potenciálokat vetünk össze, (márpedig jelen esetben az Ukrajna-NATO összességében bőven az az orosz haderővel/hátországgal), akkor nem véletlen, hogy egy konfliktus zajlása alapvetően kiszámíthatatlan. Még a végkifejletek sem törvényszerűen borítékolhatóak.
Ahogy jelen esetben sem, hiszen olyan erősségek/zsenialitások/gyengeségek/hiányosságok/ inkompetenciák jöhetnek/jönnek elő, amik, ha mást nem is, de a folyamat végéig megjelenő veszteségek nagyságát mindenképpen megjósolhatatlanná teszik.
Ezekkel szembesülünk itt nap, mint nap. Még akkor is, ha az eredményből később katasztrófát is tudnak generálni a hadvezetők (pl. betörésből gyakorlatilag öngyilkos zsák), illetve fordítva.
Nem véletlen, hogy még az agitpropot leszámítva is pörög a fórum...

De egyet ne felejtsünk el, mert az lett a mondás, hogy ez a dedikált katonai/politikai cél:

Demilitarizálás és denacifikálás.

Ha az oroszok első "huszáros" rohama sikerül, s kapitulált volna az ukrán államvezetés, akkor technikailag akár sikerülhetett is volna az ukrán hadsereg demilitarizálása azáltal, hogy Moszkvához lojális ukrajnai tisztek kontrollja alá kerültek volna az ukrán fegyverek.

De a denacifikálásból így semmi nem valósult volna meg: Ott lettek volna a félreállított oroszellenes katonák, tisztikar, no meg a náci szellemiségű katonai/félkatonai szervezetek, azok tagjai,szimpatizánsai.

Mivel az "A" verziójuk nem jött be az oroszoknak, ezért maradt a - logikailag - "B". (A Bé, bé, bé!).
Ekkor viszont van az - a hibából eredményt kovácsolni - amit most látunk; a lehető legtöbb élőerő veszteséget akarnak okozni az ukránoknak.

Hogy közben számolatlanul pusztulnak a katonák és a civil lakosság is, itt is-ott is?
Ez mikor, mely korban is érdekelt bármely politikust, hadvezetőt is!?
Ha a saját erők kisebb (rövid távon pótolhatatlan) veszteséget szenvednek, mint az ellenség, az csak bónusz...

Demilitarizálás és denacifikálás.

Ez az oroszok által dedikált cél, ez mindig jusson eszünkbe akkor is, amikor nem értünk valamit, mi több, már semmit, s amikor nem mellékesen sokkal több is már a cél és sokkal több is forog kockán - az egész világ számára (s akkor nukleáris fegyver bevetésével még nem is számoltam).

Szerintem.


Újat nem fogok mondani, de :

Ha valakinek kétsége lenne, na majd akkor én megmondom a tutit ;) :

Oroszország a végén hatalmas győzelmet arat !
A Donbaszi kapor győzelmek időlegesek és látszólagosak. Megtévesztőek. A háború végére senki nem fog emlékezni rájuk.
A mobilizáltak már tíz és százezrével készülnek a harcra, a felkészítésük folyamatos. Csatlakoznak az eddig már összevont reguláris erőkhöz.
A létszámhátrány kiegyenlítődik, ezt követően a felhalmozott haditechnika és élőerő rázúdul Hoholföldre.
A hoholok elfáradnak és elfogynak, na persze nyilván rengeteg Orosz is el fog esni a végéig.
Azt hiszem az a háború a demilitarizáláson és denacifikáláson túl valójában az Orosz nemzet megerősítését, egybe kovácsolását is szolgálja.

Putyin tudja , hogy :

"Az igazi harcos a küzdelem végére tele van sérüléssel, de a végén ő marad talpon !
Mert ahol eltörtél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen.
A fejlődés kulcsa a szenvedésben és fájdalomban van."
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 759
17 779
113
Minimális műszaki és anyagtudományos ismereteimre hagyatkozva a "direkt" robbanóanyag nekem magas. Ha valami robban, akkor az égésfront elmegy az első reteszelőig, utána meg nincs gázbugyogás napokig...

Én nem így csinálnám. Ez olyan, mint a dominó, csak egy kis lökés kell, de tudni kell, merre lökd és hogyan.

A földgáz ebben a vezetékben 100 bar nyomás alatt van, kívülről meg megfelelő korrózióvédelem van.

Le kell merülni, beleflexelni, a többit a sós víz elintézi egy bizonyos idő alatt. Ahogy rozsdásodik az alapanyag, úgy csökken a teherviselő keresztmetszet, majd jön a bumm, mikor már régen elhúztam onnan (vagy más van ott éppen...)

Egy mezei 6 bar nyomás alatt lévő, 6m³-es tartály ha gázzal van töltve, akkor abban annyi energia halmozódik fel, ami miatt bunkerban kell nyomáspróbázni (mivel ha kimegy valahol a levegő, az robbanásszerűen fog történi, szemben a vízzel). Itt nem 6m³ és 6bar nyomás van.

Ismert a tenger sótartalma, a csővezeték alapanyaga, így a mechanikai tulajdonságok is. Ismert a korrózióvédelem vastagsága, így nagyjából ki lehet számolni, milyen mélyen kell bevágni és mikor lesz a bevágásból repedés.

A robbanásnak detektált hang meg az a pont, amikor a belső nyomásból származó feszültség vitte a csövet - ami valóban hangos.

Minél előbb le kell menni, mert a cső belseje nem tengervízálló, elég gyorsan tud rohadni, a belső felülete áramlástechnikailag kuka.

És akkor az emberek az atomerőművek biztonságán aggódnak, miközben pl. üvegszálas csövekben megy klórgáz vagy egy böhöm nagy LNG/ammónia tartály teteje 6mm vastag lemez, sarokvarratokkal összekötve.

A következő lépés innen az ipari SCADA rendszerek.

PS. Látszik, hogy a "gázipari szakértők" csőgörényes robbantásai alapján mennyien voltak valaha vezeték közelében. Ha ott valami robban, ott minden megy. Sajnos láttam egy ilyen robbanás hatásait személyesen.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
A drón a fedezékeikben bujkáló oroszokat vette célba.


Egyszerűbb Putyin mellett csápolni az embereknek, mint ázni, fázni, halni a fronton... A filmen az orosz szólásszabadság. Szabadon támogathatod a hatalmat. Majd eltűnik azok jókedve, akik a téren annak, ha megkapják a behívóikat... Persze, lehet, hogy eleve védetteket engednek ott ilyen rendezvényekre, akiknek nincsen félnivalójuk a háborúról..



Eközben a harcok közelében. Az evakuációs "cég" munkanapjai.

Az angolok is utcára vonultak, de nem az ukrán harci "sikerek" miatti örömükben. És hol van még a tél? :oops::)



Fellázadtak az angolok a rezsiárak miatt: országos sztrájkba kezdtek, fél London megbénult - videó​


2022. OKTÓBER 01. - 19:22

Emberek tömegei vonultak utcára szombaton az Egyesült Királyságban, hogy tiltakozzanak az energiaválság miatt egekbe szökő rezsiárak miatt. A demonstrálók szinte teljesen megbénították London belvárosát, miközben az összes hidat elfoglalták.
ang.jpg

Országos tüntetésbe kezdtek az angolok / Fotó: James Manning/PA Images via Getty Images
A tüntetők a Westminster hidat, a Lambeth hidat és a Waterloo hidat is ellepték, és tüntetés egyik szervezője, az Extinction Rebellion Liz Truss kormányfő felett is pálcát törne, szerintük a kormány illegitim, a "mandátum nélküli miniszterelnök" tönkreteszi a jövőjüket, hogy a milliomosok még gazdagabbak legyenek.

A városban klímatüntetők is megjelentek, és többtucatnyian utakra ültek le és blokkolták a Westminster hidat a Parlament közelében, miközben a klímaválságról szóló szlogeneket skandálták.

Többen az Extinction Rebellion (XR) klímaaktivista csoport logójával díszített hangszereken játszottak.

Az XR, a Just Stop Oil és a Forradalmi Kommunista Csoport tagjai is felvonulnak szombaton Londonban.
https://twitter.com/XRebellionUK/st...-sztrajkba-kezdtek-fel-london-megbenult-video

A Doctors for Extinction Rebellion egyik tagja a brit sajtónak azt nyilatkozta, „ez éghajlati vészhelyzet, már most is emberek halnak meg, és egyre többen fognak az éghajlatváltozás hatásai miatt".

Az egészségügyi szakemberek értékeivel összhangban cselekszünk, meg kell próbálniuk megvédeni az embereket, és megóvni a jólétüket.

Egy másik tüntető egy táblát tartott a kezében, amellyel bírálta a konzervatívok „költségvetési felelősségének hiányát”, valamint a fosszilis tüzelőanyagok terén elért szerintük negatív eredményeiket. "Egyetlen kormány sem futhat el, ha többet költ, például jóval többet, mint amennyit behoz a költségvetésbe" - mondta.
Más tüntetések is zajlanak az Egyesült Királyságban az Enough is Enough mozgalom országos akciónapján. A csoportot szakszervezetek és más közösségi szervezetek alapították, hogy harcoljanak az emelkedő számlák visszaszorításáért és az alacsony bérek növelésért.
A demonstrációkat többek között Londonban, Manchesterben, Liverpoolban, Leedsben, Glasgow-ban, Birminghamben, Bristolban, Cardiffban, Norwichban, Nottinghamben és Newcastle-ben tartják – közölte az Enough is Enough.

(SkyNews)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 048
92 071
113
Ez az amit nem értek. Annyira adná magát, hogy nyissanak mégegy frontot, illetve az is, hogy az új határtól nyugatra folyamatosan bombázzanak, mégse teszik.
Mert politikailag kényes. És nem azért mert mit szólna a Nyugat, azon már rég túl vagyunk. A belorusz néptől tartanak.

Kis kitèrő. Mki várta az orosz mozgósítást. Megjött. Az eddigi eredménye. Káosz az orosz határokon, menekülő orosz fiatalok. Persze nem mki, de sokan. Láttuk, hogy aki bevonult az is sokszor részegen hőzöng, anyukák meg dobálják nekik a kaját a kerítésen át. Ha kell, ha nem, ilyen az anyai szív. Ez eddig demoralizáló és érdemi katonái segítség még nem volt

300.000 ember, az 300.00p ember. Valszeg azért segít a lyukakat betömködni, ha minimál szerelést kapnak, de az offenzívát, ne a frissen sorozottaktól várják.


Vissza Belorusszia, új front Eszakról Kijev irányában. Itt az óriási orosz létszámhiány miatt, csak minimál orosz egységekre számíthatunk. A belorusz haderőnek kellene mozdulni. Azt tudjuk 1 éve se, de Lukasenko épp meg tudta tartani rendőri, katonái fellèpèssel a hatalmát. Tehát a belpol helyzet ingatag, viszont az erőszakszervezetek akkor kiálltak mellette. Legalábbis az elit.

De egy háború más. Oda mennènek sorozott legények is. Ők harcolni fognak vagy lelèpni, esetleg átállnak. Vannak beloruszok már az ukrán seregben. Mit szólnak a belorusz anyák ha Putyinèrt Lukasenko a halálba küldi a fiaikat?? Igen, tüntetések, akár zavargások.

És nyernek vele vmit az oroszok? Lehet leszerepelnek a nem túl acélos belorusz katonák. Jobb lekötni jópár ukrán egységet északon, minthogy kiderüljön ez nem is valós fenyegetés.

(És a lengyelek is aktivizálhatják magukat...)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 263
84 294
113
 
W

Wilson

Guest


Sztrelkov Igor Ivanovics


október 2., 09:47

Röviden:

1. Az ellenség támadást indított a Dnyeper mentén a hersoni fronton. Éjszaka elfoglalta Zolotaya Balka falut. A reggeli helyzet még nem ismert.

2. Liman irányában az ellenség folytatja támadásait Kremenna és Szvatovo irányában. Torskoje és Terny közelében súlyos harcok folynak. Csapatainknak még nem sikerült stabilizálni a frontvonalat.

3 A LEGFONTOSABB. A HATALOMÉRT FOLYTATOTT HARC A FELSZÍNRE TÖRT. Kadirov (Prigozsin támogatásával) "támadta" Lapin tábornokot, amiért feladta Liman-t (bár valószínűleg ez utóbbi a hibás, amiért nem jött ki magával Kadirovval, mivel Lapin eredetileg nem volt felelős Liman védelméért - az ő egységeit a front egy másik szakaszáról küldték segítségül, és szintén túl későn). Voltak közvetlen vádak Geraszimov vezérkari főnök ellen is (ezek személyes véleményem szerint sokkal megalapozottabbak). Közvetve - csapást mértek a rétegelt lemezes marsallra, akinek a védelmi minisztérium élén való további tartózkodása végül is kezd elviselhetetlenné válni mindazok számára, akiknek nem érdeke, hogy vereséget szenvedjenek ebben a háborúban.




Sztrelkov Igor Ivanovics


október 2., 09:57



beb50e6ab6804238d50ac23407db8803.jpg



Nézd meg ennek az értelmiséginek az arcát, alázatos és alázatos szívű. Nem Lapin tábornokot (aki egyébként, mint írják, szintén "csillagszemű" - de ez jellemző szinte minden nagy tábornokunkra, kivéve Teplinszkijt) - hanem ezt az elvtársat itt kellene dicsőíteni a mostani "SWO"-ban elért összes győzelmünkért - kezdve Kijev "de-eszkalációjával", Szumi, Csernyihiv régiók, folytatva a "sikeres átcsoportosítással" Balakleja, Izyum, Kupjanszk, Volcsanszk alól, és befejezve a "visszavonulással kényelmesebb állásokba" Liman közelében.

Az igazság kedvéért azonban nem mulaszthatom el megjegyezni, hogy illusztris főnökéhez, Sojgu marsallhoz képest Gerasimov csak egy "kis hal". A rétegelt lemez a főhős! Ő kapja az összes dicsőséget!
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and Bleroka

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 141
13 601
113


------------------------------------

Közvetve - csapást mértek a rétegelt lemezes marsallra, akinek a védelmi minisztérium élén való további tartózkodása végül is kezd elviselhetetlenné válni mindazok számára, akiknek nem érdeke, hogy vereséget szenvedjenek ebben a háborúban.
Sojgu elmozdítása halálra sérthetné a tuvaiakat, akik szamukhoz képest élég sokan szolgálnak az orosz hadseregben. :oops:
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Az ukránok azt mondták, hogy az orosz Kh-55 cirkálórakétát "kiabálással le lehet lőni"​

2022.10.02. 10:07
Világ
A poltavai fegyverkiállításon az ukránoknak megmutatták a szovjet és orosz X-55-ös stratégiai cirkálórakétát, és elmondták, hogy "kiabálva le lehet lőni".

Az ukránok azt mondták, hogy az orosz Kh-55 cirkálórakétát kiabálással le lehet lőni


Érdekes, hogy a Szovjetunió összeomlása után a Kh-55 rakéták egy része Ukrajnába került, és Kijev boldogan kezdett kereskedni ezekkel a fegyverekkel. A nemzetközi szankciókat megkerülve több lőszert értékesítettek Kínának és Iránnak, a többi ukrán hatóságok pedig Oroszországnak fizettek a földgázellátásért.

Ahogy a poltavai múzeum kalauza elmondta, az X-55-öt "sikoly leütheti, és legjobb esetben is felrobban a levegőben". Szavai bizonyítására a férfi rákiáltott a bemutatott modellre, amely azonnal robbanófejet fejlesztett ki.

„Tehát, ha feléd repült egy rakéta, az azt jelenti, hogy csúnyán kiabáltál!” – ironizálják az ukránok a közösségi oldalakon megjelenő ötleteket.
Korábban arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők újabb támadásra készülnek Krasznij Limán közelében, amelyre tartalékokat halmoznak fel.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1754884-ukraincy_krichat_na_raketu/
 
K

Kopi2000

Guest
Megsemmisült egy orosz jármű egy védelmi állásban -- Herszonnál...


A harkovi harcokból is ismert jelenetek. Orosz katonák elfogása. (Személyes véleményem, az ukránok Mariopulnál jóval keményebben harcoltak, mint itt, Donbasszban a ruszkik...)


Exkluzív videó a donyecki régió felszabadításáról.. (ez olt az eredeti cím...

 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka