Sorolni fogok közhelyeket: nem ugrik be szó szerint, de valami olyasmit olvastam a repülésről "meghatározást", hogy a repülés nem más, mint folyamatos korrigálás.
Az én szememben az ideális hadviselés az, amikor megvan minden szükséges és megfelelő eszköz/képesség, ráadásul a megfelelő helyen van és megfelelő időben, no meg megfelelő módon használva. Ez utóbbi alatt akár azt is értve, hogy olyankor, ott és olyan módon, amire az ellenség éppen nem számít.
Ha megnézzük ezt a meghatározást, akkor gyakorlatilag lehetetlen a tökéletes hadviselés.
Ezért tetszik, nem tetszik, gyakorlatilag itt is a folyamatos korrigálás zajlik.
Ha összehasonlítható potenciálokat vetünk össze, (márpedig jelen esetben az Ukrajna-NATO összességében bőven az az orosz haderővel/hátországgal), akkor nem véletlen, hogy egy konfliktus zajlása alapvetően kiszámíthatatlan. Még a végkifejletek sem törvényszerűen borítékolhatóak.
Ahogy jelen esetben sem, hiszen olyan erősségek/zsenialitások/gyengeségek/hiányosságok/ inkompetenciák jöhetnek/jönnek elő, amik, ha mást nem is, de a folyamat végéig megjelenő veszteségek nagyságát mindenképpen megjósolhatatlanná teszik.
Ezekkel szembesülünk itt nap, mint nap. Még akkor is, ha az eredményből később katasztrófát is tudnak generálni a hadvezetők (pl. betörésből gyakorlatilag öngyilkos zsák), illetve fordítva.
Nem véletlen, hogy még az agitpropot leszámítva is pörög a fórum...
De egyet ne felejtsünk el, mert az lett a mondás, hogy ez a dedikált katonai/politikai cél:
Demilitarizálás és denacifikálás.
Ha az oroszok első "huszáros" rohama sikerül, s kapitulált volna az ukrán államvezetés, akkor technikailag akár sikerülhetett is volna az ukrán hadsereg demilitarizálása azáltal, hogy Moszkvához lojális ukrajnai tisztek kontrollja alá kerültek volna az ukrán fegyverek.
De a denacifikálásból így semmi nem valósult volna meg: Ott lettek volna a félreállított oroszellenes katonák, tisztikar, no meg a náci szellemiségű katonai/félkatonai szervezetek, azok tagjai,szimpatizánsai.
Mivel az "A" verziójuk nem jött be az oroszoknak, ezért maradt a - logikailag - "B". (A Bé, bé, bé!).
Ekkor viszont van az - a hibából eredményt kovácsolni - amit most látunk; a lehető legtöbb élőerő veszteséget akarnak okozni az ukránoknak.
Hogy közben számolatlanul pusztulnak a katonák és a civil lakosság is, itt is-ott is?
Ez mikor, mely korban is érdekelt bármely politikust, hadvezetőt is!?
Ha a saját erők kisebb (rövid távon pótolhatatlan) veszteséget szenvednek, mint az ellenség, az csak bónusz...
Demilitarizálás és denacifikálás.
Ez az oroszok által dedikált cél, ez mindig jusson eszünkbe akkor is, amikor nem értünk valamit, mi több, már semmit, s amikor nem mellékesen sokkal több is már a cél és sokkal több is forog kockán - az egész világ számára (s akkor nukleáris fegyver bevetésével még nem is számoltam).
Szerintem.