[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 105
10 341
113
Oroszországi ngo-k nem várt problémával találták szembe magukat:

A besorozottak között nagy arányban vannak levelezőlistájukon szereplő egyének, akik az állam ellenes tüntetések szervezői, résztvevői voltak (ők készítették az itt is megosztott minden is szar videókat a körletekből míg el nem vették a telefonjukat).
Ennek hatására a belvárosi "értelmiség" jelentős része úgy döntött lelép mielőtt őt is elviszik, amit az orosz állam "érthetetlen okokból" meg se próbált megakadályozni.
Így viszont nincs kiket mozgósítani a mára tervezett "háborúellenes" tüntetésekre, amit Liman elvesztése miatt "spontán" kezdtek el szervezni, mivel aki maradt az is inkább lapít.
Had menjenek, azokkal csak a baj van.
Tisztulnak.
 
W

Wilson

Guest
.
.
Amikor rosszul mentek a dolgok, Hitler is jobb hiján folyamatosan cserélgette a parancsnokait, a végén már Himmlert is kiküldte rendet tenni harctéri parancsnoknak, de az persze még annyire se sikerült, a Visztulai hadsereg éléről gyorsan le is váltotta őt is.
Sztrelkovhoz egy kis adalék az ugye köztudott , hogy nagyon nem szívleli Sojgut, és ezért különböző nem túl hízelgő becenevekkel illeti sokszor "rétegelt lemez marsalnak" hívja de hívta már egy videójában furnértábornoknak is, ennek a becenévnek az a háttere, hogy Sojgu 2017-ben újrajátszatta a berlini csatát és ezért felépítetett egy Bundestag replikát furnér lemezből...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 396
7 921
113
Ne bassz Lali ! A németeknek az 5000fő kiállitása egy hadgyakorlatra is nehézséget okozott ! A legerősebb gazdaságé vazze ! Akkor hol a többi ? Ne a statisztikai adatokat hozd hanem a képzett és harc edzett létszámot! Az 5000 az meg majd 7000 ! De a kérdés még mindig az , hogy az elbuzult ójrópa hány fia/lánya szeretne möghóni egy szláv háborúért idegen földön?
A képletből kihagytad a lengyeleket.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 154
13 642
113
Oroszországi ngo-k nem várt problémával találták szembe magukat:

A besorozottak között nagy arányban vannak levelezőlistájukon szereplő egyének, akik az állam ellenes tüntetések szervezői, résztvevői voltak (ők készítették az itt is megosztott minden is szar videókat a körletekből míg el nem vették a telefonjukat).
Ennek hatására a belvárosi "értelmiség" jelentős része úgy döntött lelép mielőtt őt is elviszik, amit az orosz állam "érthetetlen okokból" meg se próbált megakadályozni.
Így viszont nincs kiket mozgósítani a mára tervezett "háborúellenes" tüntetésekre, amit Liman elvesztése miatt "spontán" kezdtek el szervezni, mivel aki maradt az is inkább lapít.
Ez nem az NGO-k problémája, hanem az orosz hadseregé. Belurol felbomlaszhassák az egységeket, amelyekbe bekerulnek.
Ugye volt már erre torténelmi példa ... :oops:
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Kopi2000

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 626
55 421
113
Az a gyanum, a lengyelek is csak egy papirtigris JELENLEG,mert pl sokmindent adtak Kievnek. A sok megrendelt cucc majd jön valamikor, de mèg nincs sehol. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden hájpolt sereg, eszköz csalódàst okoz a túlfeszitett, optimista elvárásokhoz képest.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Az európai NATO önmagában erősebb volt mint az orosz hadsereg február 24 előtt, ma már pedig elvitathatatlanul erősebb. Európának nincs szüksége Amerikára azért, hogy megvédje magát Oroszországgal szemben egy hagyományos fegyverekkel vívott háború esetén. Amerikára azért van szükség, mert van az oroszoknak 5000 atomtöltetük és ezzel egész egyszerűen semmit nem tud kezdeni Európa önmagában.
Melyik NATO ország üti meg a mércét?Azt a Franciaországot tartod keménynek amelyik Libia bombázásában a sivatagban egy hét leforgása alatt kifogyott a bombákból,vagy a Németeket akinek alig van repülöképes vadászgépe?Az oroszok a NATO ellen háborúznak most csak az emberanyag az ukránoké.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 767
113
KI KÉPES MEFÁLLÍTANI AZ ELLENSÉGES TÁMADÁST

Személy szerint csak egy embert ismerek, akit jelenleg az LPR északi részén a front parancsnokává lehetne tenni, azzal a garanciával, hogy megbirkózik és megállítja az ellenség offenzíváját (ha nem is azonnal, nem egy pillanat alatt). Hét-két hét – jelenleg még Szuvorovnak sem valószínű, hogy sikerült-e a jelenlegi paranccsal mindent helyrehoznia).
Ő Vlagyimir Vasziljevics Kvacskov ezredes.
De a Kreml soha nem fogad el egy ilyen kinevezést. Lehet, hogy nem „érettek” egy ilyen lépésre, kivéve talán akkor, amikor a NATO Volgográd közelében van, és amikor „már késő lesz”.


Ez Szterlkov véleménye az orosz vezérkarról! Nem tudom, igaza van-e?
Értem én, hogy Sztrelkov, de nem légy ennyire Wilson... Sztrelkov egy politikailag és katonailag is bukott vezető, soha nem bocsátják meg neki Szlavjanszk elvesztését (pedig valószínűleg katonailag reális volt a végkifejlet). Azzal, hogy visszahívták egy örök sértett opponenst kreáltak maguknak, aki a médiában okosnak tűnik, de valószínűleg sokkal többnek hiszi magát, mint valójában...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 036
66 546
113
Minimális műszaki és anyagtudományos ismereteimre hagyatkozva a "direkt" robbanóanyag nekem magas. Ha valami robban, akkor az égésfront elmegy az első reteszelőig, utána meg nincs gázbugyogás napokig...

Én nem így csinálnám. Ez olyan, mint a dominó, csak egy kis lökés kell, de tudni kell, merre lökd és hogyan.

A földgáz ebben a vezetékben 100 bar nyomás alatt van, kívülről meg megfelelő korrózióvédelem van.

Le kell merülni, beleflexelni, a többit a sós víz elintézi egy bizonyos idő alatt. Ahogy rozsdásodik az alapanyag, úgy csökken a teherviselő keresztmetszet, majd jön a bumm, mikor már régen elhúztam onnan (vagy más van ott éppen...)

Egy mezei 6 bar nyomás alatt lévő, 6m³-es tartály ha gázzal van töltve, akkor abban annyi energia halmozódik fel, ami miatt bunkerban kell nyomáspróbázni (mivel ha kimegy valahol a levegő, az robbanásszerűen fog történi, szemben a vízzel). Itt nem 6m³ és 6bar nyomás van.

Ismert a tenger sótartalma, a csővezeték alapanyaga, így a mechanikai tulajdonságok is. Ismert a korrózióvédelem vastagsága, így nagyjából ki lehet számolni, milyen mélyen kell bevágni és mikor lesz a bevágásból repedés.

A robbanásnak detektált hang meg az a pont, amikor a belső nyomásból származó feszültség vitte a csövet - ami valóban hangos.

Minél előbb le kell menni, mert a cső belseje nem tengervízálló, elég gyorsan tud rohadni, a belső felülete áramlástechnikailag kuka.

És akkor az emberek az atomerőművek biztonságán aggódnak, miközben pl. üvegszálas csövekben megy klórgáz vagy egy böhöm nagy LNG/ammónia tartály teteje 6mm vastag lemez, sarokvarratokkal összekötve.

A következő lépés innen az ipari SCADA rendszerek.

PS. Látszik, hogy a "gázipari szakértők" csőgörényes robbantásai alapján mennyien voltak valaha vezeték közelében. Ha ott valami robban, ott minden megy. Sajnos láttam egy ilyen robbanás hatásait személyesen.
Koszi hogy irtal. Mar vartam, legalabb hozza ertetol kaptunk informaciot.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113
Én kezdek tartani attól, hogy túlnyerjük magunkat.

Egyébként érdekes ez a történelem és itt magunk közt is megfigyelhetjük az 'evolúcióját'.
Elsőnek kurva nagy mellénnyel jön a übermensch duma - legyaknak mindent is.
Kezd elszaródni... megvezetik szegény bölcs vezért (Hitler goni tábornokai, FSB és felderítés Putinnál)
Még szarabbul megy minden... a vezér tökhülye, lefizeti az ellenség.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Baj van a paradicsomban:

1,5 millió katonai egyenruha "elpárolgott" Oroszországban - Állami Duma képviselője


Andrej Gurulev nyugalmazott altábornagy, az Oroszországi Föderáció Állami Dumájának transzbajaikáliai képviselője azon tűnődött, hová tűnt 1,5 millió garnitúra katonai egyenruha.

,,Számomra még mindig nem világos, hogy hová tűnt az a 1,5 millió készlet, amelyet a személyzeti átvételi pontokon tároltak. Ma az egyenruhákkal van gondunk, aztán valami mással. Minden ott volt, hová párolgott el? sehol nem tudok magyarázatot adni semmire!" - mondta Gurulev

Nem zárta ki az újabb mozgósítási hullámot. Gurulev véleménye szerint a személyzeti fogadóállomásokat ,,már most fel kell tölteni a jövőre nézve", hogy "nyugodtan" fogadhassák az embereket.


,,Nem kell Bulgakov tábornokot más munkakörbe küldeni, konkrétan meg kell kérdezni, hol, hol és miért történt, hogy a mozgósítottjaink nem kapnak egyenruhát stb. , nem fog működni, hogy egyszerre változtasson a helyzeten, de a jövőben megteheti, ebben biztos vagyok" - zárta a tábornokhelyettes.

Dmitrij Bulgakov hadseregtábornokot szeptember végén menesztették az Orosz Föderáció védelmi miniszterhelyettesi posztjáról. Helyére Mihail Mizintsev vezérezredes került, aki korábban az Orosz Föderáció Nemzeti Védelmi Ellenőrző Központjának vezetője volt.



(Elég vicces, mikor az airsoftosok amerikában meg ázsiában vattaúj Ratnyik szettben Azarát rádiókkal kommunikálva lövöldözik a műanyag BB-ket, te meg mint orosz sorkatona 20-30 éves flórában meg afgankában fagysz majd halálra egy lövészárokban, mert a raktáros eladta a készletet.)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 396
7 921
113
Az a gyanum, a lengyelek is csak egy papirtigris JELENLEG,mert pl sokmindent adtak Kievnek. A sok megrendelt cucc majd jön valamikor, de mèg nincs sehol. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden hájpolt sereg, eszköz csalódàst okoz a túlfeszitett, optimista elvárásokhoz képest.
Vajon hány lengyel szolgálhatott "zsoldosként" az ukránoknál. Nem a megrendelt cucc számítana most hanem a mögötte álló emberi tényezők. Jelenleg az látszik ha kell a polákok egy esetleges belarusz bulit tökönvágnának. Feltéve ha a belarusz ok is megindulnának nyugatabbra illetve nyugat ukrajnába.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 914
21 741
113
Melyik NATO ország üti meg a mércét?Azt a Franciaországot tartod keménynek amelyik Libia bombázásában a sivatagban egy hét leforgása alatt kifogyott a bombákból,vagy a Németeket akinek alig van repülöképes vadászgépe?Az oroszok a NATO ellen háborúznak most csak az emberanyag az ukránoké.
Az a nagy budos valosag, hogy az osszes europai orszag hozzank magyarokhoz hasonloan letolt gatyaval all egy komolyabb konfliktus eseten. Nem haborut irtam. Annyi a kulonbseg, hogy masoknal a papiron levo szamok nem ezt mutatjak. Nalunk a szamok is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 576
113

Az M777-es amerikai tarackos konvoj átlépte a lengyel-ukrán határt​


2022. október 2., 12:39 - Közhírszolgálat - OSN
Az avia.pro Telegram csatornán közzétettek egy videót, amely megörökítette azt a pillanatot, amikor egy amerikai M777 tarackból álló konvoj átlépte a Lengyelország és Ukrajna közötti határt.
Megjegyzendő, hogy a szállítást állítólag szeptember 30-án hajtották végre. A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy a felszerelést nappal szállították, és semmilyen módon nem rejtették el.


A videót nem tudom berakni.

Nos ez a felfoghatatlan az oroszok működésében!
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Medvegyev: Ha Ukrajnát nem veszik fel a NATO-ba, mi Oroszországba befogadjuk...

309209101_2036029186589492_2431770216462824877_n.jpg