Alternatív energia energia-veszélyhelyzetre - beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Rendszeredben két puffer van, az egyik a padlód (hő) a másik a szaldós elszámolás (áram). Ez utóbbit könnyű elvenni. Mikor szénnel fűtöttek senki nem gondolta, hogy egyszer jön az olaj. És ekkor sem gondolták, hogy beüt a válság és kitalálták a nagyszerű gázt. Iszonyat infra épült rá, aztán most meg mindenki odavan...

Nyilván a megoldások egyike a szigetelés (bár a szellőztetés előbb-utóbb felvet pár kérdést), a másikkal azokon lehetne segíteni akiknek vizes rendszerük van. A vezérelt árammal kb. 3 kW-os fűtőszállal kb. 20-24 kWh-t be lehetne tárolni kedvezményes áron, igaz ehhez kell egy 500 literes puffer. (Ja, nyilván hőtárolós kályha is szóba jöhet, de amiket én ismerek azok brutális nagyok, nehezek és drágák.)

Érdekesek ebként az emberek, mert akiknek mondtam (volt, hogy szinte könyörögtem), hogy legalább a födémet szigeteljék le, megyek segítek megcsinálni, azok drágálloták, viszont a pin'pongasztal méretű tv-t nem...
Ezert parolog el belolem lassan barmifele szoludaritas
 
K

Kopi2000

Guest
Van egy fogadalmam. Ha jo (meleg) lesz az osz, akkor nov. 15-ig nem fogok futeni, mivel akkor jon az EON az aramot leolvasni. Ma 19,5 fok van, de ha megiszik az ember egy uveg bort (Bock, 2018), akkor nem is erzi. Ha nem birnam ki, akkor a pothataridom oktober vege. Az majdnen itt van, nem? Tobb ismerosom es a baratnom mar faval fut. "C" tervkent majd atmegyek hozzajuk melegedni....
 
K

Kopi2000

Guest
Van egy fogadalmam. Ha jo (meleg) lesz az osz, akkor nov. 15-ig nem fogok futeni, mivel akkor jon az EON az aramot leolvasni. Ma 19,5 fok van, de ha megiszik az ember egy uveg bort (Bock, 2018), akkor nem is erzi. Ha nem birnam ki, akkor a pothataridom oktober vege. Az majdnen itt van, nem? Tobb ismerosom es a baratnom mar faval fut. "C" tervkent majd atmegyek hozzajuk melegedni....
Ja, es ez csak 50 eFt/ho es meg jol is erzi magat az ember....
 
  • Vicces
Reactions: Fundin

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Áram jelentős része van vizi energiából (Ausztria, Balkán, Norvégia) és atomenergiából (pl. Franciaország, Ukrajna) származik, ami nem függ a gáztól. Árammal mindig kevesebb probléma lesz, mint a földgázzal.
Minden esetre vettem egy kandallót, ha időnként áram szünet lenne akkor se fázzunk. :)

Amúgy szüleimnél is gáz-cirkó van a '80-as években épült sorházi lakásukban. Vettünk villany radiátorokat nekik - remélem bírja majd a hálózat...
ŐŐŐ milyen teljesítményű villanyradiátort ? Mert én látatlanba egy 70% ot adok rá hogy, a lakás belső hálózata nem fogja bírni.... Vezeték keresztmetszetét anyagát kötések állapotát kéretik ellenőrizni. Majd ha ez megvolt kismegszakítók névleges áramértékét is vegyük szemügyre. Mert nagy esély van rá egy 80 évekbeli lakásban ,hogy ne fogja bírni.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Apropó mindenki aki valamennyire ért hozzá azzal kezdi, hogy első lépés: szigetelés. De ugyebár ahogy Murphy mondja, amit el lehet rontani, azt el fogják rontani (na ki látott már munkásbrigádot dolgozni? :D Magam részéről annyi, hogy amikor utólagos szigetelés történik,pont akkor a gépi szellőztetést is meg kell oldani, vannak dolgok amit egyszerűbb, olcsóbb új építésnél normálisan megoldani)

 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Akku tárolóról épp csak posztoltam, megjött az értesítés az EON-tól. hogy mostantól egy karbantartási rohamot kezdenek és több kimaradás lesz a megszokotthoz képest, kérik mindenki türelmét, és fel lehet iratkozni email értesítőre, elvileg 2 héttel előre értesítenek. A kiküldött email értesítő egy honlapra küld linket, ahol az értesítőre feliratkozáson túl van egy GYÍK is. Innen szemelvény (megj.: !tervezett karbantartásról van szó!):

Amennyiben a tervezett munka műszaki tartalma engedi, csupán a lehető legrövidebb időre (4 – 6 órára) szüneteltetjük az áramszolgáltatást.
Miért tart 8 órán át az áramszünet? Nem lehetne kevesebb?
Minden esetben törekszünk arra, hogy a lehető legkevesebb ideig tartson az áramszünet. Alapvetően az előre megtervezett munkák összetettsége és a kivitelezési idő határozza meg az áramszünet hosszát, de a kikapcsolás és a visszakapcsolás is összetett folyamatok, melyek akár 1 órát is igénybe vehetnek.
Miért van szükség többnapos áramszünetre?
Vannak olyan nagyobb volumenű beruházási munkák (pl. egész utcát érintő hálózat rekonstrukció vagy trafóállomás építése, cseréje), melyeknél kollégáinknak több napra is szüksége lehet, hogy a biztonsági előírások betartása mellett el tudják végezni a szükséges beavatkozásokat.
Riasztó karbantartók/szerelők mesélhetnének sokat, hogy mennyi volt eddig a jellemző üzemszünet, amiket át kellett hidalniuk a riasztók akkujainak, most ez felmegy 6-8 órára, vagy napokra... biztos vagyok benne, hogy ez az apró változás nem csak a rendőrség illetve a riasztószerelők figyelmét NEM fogja elkerülni...

Szolgáltató hivatkozott oldala

És a hivatalos blabla a szolgáltató emailjében:
Hálózati szolgáltatásunk megbízhatóbbá és biztonságosabbá tételén folyamatosan dolgozunk. Tájékoztatjuk, hogy a megnövekedett hálózattal kapcsolatos ügyféligények miatt, az év hátralévő részében a karbantartási és fejlesztési munkák száma is emelkedik, ezáltal egyes ügyfeleinknél az áramszünetek is gyakoribbá válhatnak.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell
K

Kopi2000

Guest
Nalam ma sutott picit a nap, meg 19,5 fok van. Eddig semmilyen futest nem kapcsoltam fel. Egy polo es egy teljes melegito szett (also es felso van rajtam), de nem erzem magam meg igy rosszul. A melegviz ellatast is kikapcsoltam, a tuzhelyen melegitek magamnak furdovizet egy bajai bogracsban. Plusz, lekoltoztettem a dolgozo cuccaimat a konyhaba, a reggelizo asztalra, mert ha fozok, sutok vagy vizet melegitek, akkor elvezni tudom az ott "elpocsekolt" hot.

Ugy erzem, vannak meg ezen tul is lehetosegeim... Tudok felvenni meg plusz vastagzoknit, meg megegy melegitot, kapucnis melcsifelsovel es ujjatlan kesztyut. A haloba is szereztem egy 20-60 W teljesitmeny hatarok kozott valtoztathato teljesitmenyu agymelegitot a Vaterarol. Meg ne. kapcsoltam be, de kesobb biztosan jo lesz...

A minimum celom, hogy oktober vegeig kitartok igy, de a legjobb az lenne, ha ki tudnan huzni november 15-ig, mert akkor van itt az eves villanyora leolvasas.... A nagy kerdes, viszonylagos komfoterzet mellett, kibirom-e odaig? Lehet fogadni....
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick
K

Kopi2000

Guest
Nalam ma sutott picit a nap, meg 19,5 fok van. Eddig semmilyen futest nem kapcsoltam fel. Egy polo es egy teljes melegito szett (also es felso van rajtam), de nem erzem magam meg igy rosszul. A melegviz ellatast is kikapcsoltam, a tuzhelyen melegitek magamnak furdovizet egy bajai bogracsban. Plusz, lekoltoztettem a dolgozo cuccaimat a konyhaba, a reggelizo asztalra, mert ha fozok, sutok vagy vizet melegitek, akkor elvezni tudom az ott "elpocsekolt" hot.

Ugy erzem, vannak meg ezen tul is lehetosegeim... Tudok felvenni meg plusz vastagzoknit, meg megegy melegitot, kapucnis melcsifelsovel es ujjatlan kesztyut. A haloba is szereztem egy 20-60 W teljesitmeny hatarok kozott valtoztathato teljesitmenyu agymelegitot a Vaterarol. Meg ne. kapcsoltam be, de kesobb biztosan jo lesz...

A minimum celom, hogy oktober vegeig kitartok igy, de a legjobb az lenne, ha ki tudnan huzni november 15-ig, mert akkor van itt az eves villanyora leolvasas.... A nagy kerdes, viszonylagos komfoterzet mellett, kibirom-e odaig? Lehet fogadni....
Azert csalodtam a forumkozossegben. Azok utan, hogy honapokig ment az ukran topikban a "gaz nelkul mind meghalunk a telen" obegatas, mind ennek a topiknak, mid a geotermikus energia hasznositas topiknak eleg alacsony a latogatottsaga. Meg az energetikai veszhelyzet alatt is.... Sokkal nagyobb porgesre szamitottam, mindket teruleten....
 
M

molnibalage

Guest
Azert csalodtam a forumkozossegben. Azok utan, hogy honapokig ment az ukran topikban a "gaz nelkul mind meghalunk a telen" obegatas, mind ennek a topiknak, mid a geotermikus energia hasznositas topiknak eleg alacsony a latogatottsaga. Meg az energetikai veszhelyzet alatt is.... Sokkal nagyobb porgesre szamitottam, mindket teruleten....
Mit kezdjen az átlagember a geotermikus energiával? Vagy a biogázzal vagy mással?
Az emberek számottevő része lakópark / lakótelepen lakik. Semmit nem tud tenni lényegégben főleg, ha pl. bérli a lakást, ahol lakik.
Lehetek szemét? Amíg a rezsicsöki van, addig nem is kell. A panelprogramos panelek és 2005 táján és később épült lakóparkok fogyasztása annyira alacsony, hogy PAZARLÓAN is a rezsicsöki alatt van a gázfogyasztásuk még havi szinten diktálva is.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and alali77
K

Kopi2000

Guest
Mit kezdjen az átlagember a geotermikus energiával? Vagy a biogázzal vagy mással?
Az emberek számottevő része lakópark / lakótelepen lakik. Semmit nem tud tenni lényegégben főleg, ha pl. bérli a lakást, ahol lakik.
Lehetek szemét? Amíg a rezsicsöki van, addig nem is kell. A panelprogramos panelek és 2005 táján és később épült lakóparkok fogyasztása annyira alacsony, hogy PAZARLÓAN is a rezsicsöki alatt van a gázfogyasztásuk még havi szinten diktálva is.
Akkor meg miert akart megfagyni mindenki a telen az ukran haboru kitorese ota....
 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Azert csalodtam a forumkozossegben. Azok utan, hogy honapokig ment az ukran topikban a "gaz nelkul mind meghalunk a telen" obegatas, mind ennek a topiknak, mid a geotermikus energia hasznositas topiknak eleg alacsony a latogatottsaga. Meg az energetikai veszhelyzet alatt is.... Sokkal nagyobb porgesre szamitottam, mindket teruleten....
NE haragudj de ez nem az átlagember szintje. Bőven az átlagbér felett keresek, de én is inkább 5 kw napelemet építtetem be némi tárolókapacitással. Gondolkoztam a geotermikus fűtésben de nekem kb soha nem térül meg.
A napelem és az aksik is 10 év alatt fognak bár most javult a megtérülés :oops:
 
M

molnibalage

Guest
Akkor meg miert akart megfagyni mindenki a telen az ukran haboru kitorese ota....
Hát, aki szigeteletlen családi házban lakik és tényleg eleve pénztelen volt és azért nem szigetelt, arra tényleg cudar idők jönnek.
És mindig is az alacsony rezsijű lakást céloztam meg. Ha 0 rezsicsöki lenne, azt is ki tudnám fizetni. Mert én úgy terveztem az életem, hogy legyen benne tartalék és nem 180 centis TV meg más hülyeség.
 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Azert csalodtam a forumkozossegben. Azok utan, hogy honapokig ment az ukran topikban a "gaz nelkul mind meghalunk a telen" obegatas, mind ennek a topiknak, mid a geotermikus energia hasznositas topiknak eleg alacsony a latogatottsaga. Meg az energetikai veszhelyzet alatt is.... Sokkal nagyobb porgesre szamitottam, mindket teruleten....
A városi központi fűtéseknél látok inkább fejlődési lehetőséget nem az egyéni fűtéseknél.
 
  • Tetszik
Reactions: alali77
K

Kopi2000

Guest
NE haragudj de ez nem az átlagember szintje. Bőven az átlagbér felett keresek, de én is inkább 5 kw napelemet építtetem be némi tárolókapacitással. Gondolkoztam a geotermikus fűtésben de nekem kb soha nem térül meg.
A napelem és az aksik is 10 év alatt fognak bár most javult a megtérülés :oops:
Nem haragszom, de neked is csak azt tudom mondani, hogy azokat a praktikakat lehet megosztani, amivel sporolni lehet a rezsin. Lehet, hogy nincs meg eleg hideg, hogy praktikakra szoruljanak az emberek. En mindenesetre feltettem a sajat helyzetem. Magamon fogok kiserletezni.... Hatha kesobb kovetnek masok is ebben a temaban....
 
  • Tetszik
Reactions: Fundin

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Nem haragszom, de neked is csak azt tudom mondani, hogy azokat a praktikakat lehet megosztani, amivel sporolni lehet a rezsin. Lehet, hogy nincs meg eleg hideg, hogy praktikakra szoruljanak az emberek. En mindenesetre feltettem a sajat helyzetem. Magamon fogok kiserletezni.... Hatha kesobb kovetnek masok is ebben a temaban....
Én se fűtök még :D 19 fok van a házban szigetelés kérdése :)