Köszi, kb én is ezt tervezem, ha úgy mennek a dolgok tovább ahogy most, akkor majd viszem magammal a napelemeket innen a végleges házra, ezért is nem zavar ha most túltervezek. A kátránypapíros lapostetőre úgyis csak nehezékes konzolokkal rakják fel. Kezd telelenni a tököm a társasházzal (hogy nem akarnak szigetelést) és az állambácsi szabványaival (hogy társasházban nem lehet normálisan napelemparkot használni - ebben a kedves tulajdonostársak is biztos vagyok majd kötekedni fognak hogy ha változik a szabályozás akkor a társasháznak kell a teljes tető, ezért sem tervezem hogy ittmarad hosszú távon, de szerintem most akkora kereslet lesz, hogy csak felfele fognak menni az árak...).Mindenki "okulására" megosztom saját tapasztalatom az "energia válság kezelésére".
2020-ra készült el könnyűszerkezetes házam fából készült "szendvics szerkezettel": 15 cm kőzetgyapot van a falban + 10 cm grafitos külső szigeteléssel. Födémben 25cm kőzetgyapot szigetelés van. Ez így FF kategóriát ért a 2020-as energetikai tanúsítvány szerint pedig magasan veri az "átlagos" magyar ingatlanok energetikai mutatóit.
91 négyzetméter hasznos területű a ház, csak földszintes. A közepesen lepukkant budai panellakásom eladásából kijött az egész ház. Sokat jelentett, hogy járvány alatt kertes házban dekkoltunk panel helyett...
Gáz nincs bekötve, mert nincs is az utcában, ráadásul évek óta biztos voltam benne hogy egyszer Vlagyimir úgyis elzárja majd a gázcsapot. A házban minden elektromos: aljzatbetonban fűtőszál van betekerve a padlófűtésnek, kisebb helységekben meg Nobo radiátor van. Tűzhely is, bojler is villanyos.
Az éves energia igényem kb. 9 MWH úgy, hogy tényleg minden árammal megy. 21-22 fokot tartunk télen is és a ház jó szigetelése miatt nyáron sem melegszik fel nagyon szóval légkondi nem is kell, nincs is. A "régi áron" 29ezer körül fizettem havonta (télen-nyáron), ami egyáltalán nem vészes egy közel 100 négyzetméteres házra. Ez új áron is "csak" 60 ezer lenne havonta, de szerencsére nem lesz.
Tavaly év végén felrakattam egy 7,4kWp napelemes rendszert, ami december közepén kezdett termelni, szóval igazából 2022 lesz az első teljes évem. Szaldó elszámolás van: az általam termelt áramot egy éven belül elfogyaszthatom vagyis elméletileg lehet 100.000 forint is egy kWH áram ára, nekem úgyanúgy kb. "ingyé" van a ház működtetése.
Szeptember közepéig idén 8,22 MWh órát termelt a rendszerem vagyis előre láthatólag simán meg lesz a szükséges éves árammennyiségem.
A napelemmel amúgy újra minősíttettem a házat és BB kategóriát kapott: hivatalosan nem is, de lényegében passzív ház lett: a vízen, szemétszállításon és telekommunikáción (internet, TV) kívül semmilyen rezsi költsége nincsen.
Szóval legfontosabb a jó szigetelés, az áramra átállás és a napelem-felszerelés ahhoz, hogy egy háztartás ütés álló legyen energia válság idején. Paks kb. 12 forintos áron termel 1 KWH áramot és bőven fedezi a lakossági igényeket, szóval attól nem kell tartani, hogy elektromos fűtéssel megfagyjon valaki: annyi áram mindig lesz. A gázzal csak a baj van és egyre bizonytalanabb és drágább az ellátást.
Azért vettem őszre egy hőtárolós kandallót, ha valamiért áram se lenne, de azzal kevésbé lesz gond várhatóan mint a gázzal. Áramot importálni is ezerszer könnyebb, mint gázt.
Remélem hasznosak valakinek a fent leírt információk.
Sajnos egy fél évvel ezelőtt figyelmeztettek, de nem voltam elég gyors/nem láttam be, hogy ekkora lesz a változás.