Alternatív energia energia-veszélyhelyzetre - beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Mindenki "okulására" megosztom saját tapasztalatom az "energia válság kezelésére".

2020-ra készült el könnyűszerkezetes házam fából készült "szendvics szerkezettel": 15 cm kőzetgyapot van a falban + 10 cm grafitos külső szigeteléssel. Födémben 25cm kőzetgyapot szigetelés van. Ez így FF kategóriát ért a 2020-as energetikai tanúsítvány szerint pedig magasan veri az "átlagos" magyar ingatlanok energetikai mutatóit.
91 négyzetméter hasznos területű a ház, csak földszintes. A közepesen lepukkant budai panellakásom eladásából kijött az egész ház. Sokat jelentett, hogy járvány alatt kertes házban dekkoltunk panel helyett...
Gáz nincs bekötve, mert nincs is az utcában, ráadásul évek óta biztos voltam benne hogy egyszer Vlagyimir úgyis elzárja majd a gázcsapot. A házban minden elektromos: aljzatbetonban fűtőszál van betekerve a padlófűtésnek, kisebb helységekben meg Nobo radiátor van. Tűzhely is, bojler is villanyos.
Az éves energia igényem kb. 9 MWH úgy, hogy tényleg minden árammal megy. 21-22 fokot tartunk télen is és a ház jó szigetelése miatt nyáron sem melegszik fel nagyon szóval légkondi nem is kell, nincs is. A "régi áron" 29ezer körül fizettem havonta (télen-nyáron), ami egyáltalán nem vészes egy közel 100 négyzetméteres házra. Ez új áron is "csak" 60 ezer lenne havonta, de szerencsére nem lesz.

Tavaly év végén felrakattam egy 7,4kWp napelemes rendszert, ami december közepén kezdett termelni, szóval igazából 2022 lesz az első teljes évem. Szaldó elszámolás van: az általam termelt áramot egy éven belül elfogyaszthatom vagyis elméletileg lehet 100.000 forint is egy kWH áram ára, nekem úgyanúgy kb. "ingyé" van a ház működtetése.
Szeptember közepéig idén 8,22 MWh órát termelt a rendszerem vagyis előre láthatólag simán meg lesz a szükséges éves árammennyiségem.

A napelemmel amúgy újra minősíttettem a házat és BB kategóriát kapott: hivatalosan nem is, de lényegében passzív ház lett: a vízen, szemétszállításon és telekommunikáción (internet, TV) kívül semmilyen rezsi költsége nincsen.

Szóval legfontosabb a jó szigetelés, az áramra átállás és a napelem-felszerelés ahhoz, hogy egy háztartás ütés álló legyen energia válság idején. Paks kb. 12 forintos áron termel 1 KWH áramot és bőven fedezi a lakossági igényeket, szóval attól nem kell tartani, hogy elektromos fűtéssel megfagyjon valaki: annyi áram mindig lesz. A gázzal csak a baj van és egyre bizonytalanabb és drágább az ellátást.

Azért vettem őszre egy hőtárolós kandallót, ha valamiért áram se lenne, de azzal kevésbé lesz gond várhatóan mint a gázzal. Áramot importálni is ezerszer könnyebb, mint gázt.

Remélem hasznosak valakinek a fent leírt információk. :)
Köszi, kb én is ezt tervezem, ha úgy mennek a dolgok tovább ahogy most, akkor majd viszem magammal a napelemeket innen a végleges házra, ezért is nem zavar ha most túltervezek. A kátránypapíros lapostetőre úgyis csak nehezékes konzolokkal rakják fel. Kezd telelenni a tököm a társasházzal (hogy nem akarnak szigetelést) és az állambácsi szabványaival (hogy társasházban nem lehet normálisan napelemparkot használni - ebben a kedves tulajdonostársak is biztos vagyok majd kötekedni fognak hogy ha változik a szabályozás akkor a társasháznak kell a teljes tető, ezért sem tervezem hogy ittmarad hosszú távon, de szerintem most akkora kereslet lesz, hogy csak felfele fognak menni az árak...).
Sajnos egy fél évvel ezelőtt figyelmeztettek, de nem voltam elég gyors/nem láttam be, hogy ekkora lesz a változás.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
Köszi, kb én is ezt tervezem, ha úgy mennek a dolgok tovább ahogy most, akkor majd viszem magammal a napelemeket innen a végleges házra, ezért is nem zavar ha most túltervezek. A kátránypapíros lapostetőre úgyis csak nehezékes konzolokkal rakják fel. Kezd telelenni a tököm a társasházzal (hogy nem akarnak szigetelést) és az állambácsi szabványaival (hogy társasházban nem lehet normálisan napelemparkot használni - ebben a kedves tulajdonostársak is biztos vagyok majd kötekedni fognak hogy ha változik a szabályozás akkor a társasháznak kell a teljes tető, ezért sem tervezem hogy ittmarad hosszú távon, de szerintem most akkora kereslet lesz, hogy csak felfele fognak menni az árak...).
Sajnos egy fél évvel ezelőtt figyelmeztettek, de nem voltam elég gyors/nem láttam be, hogy ekkora lesz a változás.
Ha jó helyen van társasházi lakásod, akkor talán ma is működhet a "családi házzá konvertálás" megszabadulva a "hülye" szomszédoktól.

Annó (2019) nekem 300ezer/m2 áron építették a házamat. Nagyon profi, problémamenetes építkezés volt: mai napig tök elégedettek vagyunk a házzal. (Ha érdekel magánban mondok cég nevet is) Legutóbb úgy halottam, hogy mostmár inkább 450-500 eFt a négyzetméterár ennél cégnél, másfelől a panellakások ára is sok helyen közelíti az egymillió/négyzetmétert. Mivel a távhő ára nem változott, így most még inkább felkapottak lettek a panelek tovább pörgetve az árakat.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 900
113
Mondjuk én sem nyertem a lottón: panellakásom eladásból finanszíroztam az egész építkezést. Akkor még pont "kijött a matek". Most már drágább az építkezés, de a lakásárak is felmentek szóval, nem tudom most működne-e ez a "modell".
Napelemre van is asszem pályázat, meg gyerek után felvehető támogatás lakás felújításra, ami mehet szigetelésre meg napelem beruházásra is - ha jól tudom.
Lényeg, hogy jó szigetelés a legfontosabb illetve, aki megteheti az álljon át elektromos fűtésre és napelemre. Erre hoztam egy személyes példát...
Sejtettem, hogy nem a szél hordta össze, illetve hogy nem (csak) örökségből van!
Én az apai házban lakom, de van 1 kis panel lakásom.
Nyílászárók cserélve, Split klíma fent mindkét helyen, az apai házra hónap végén megy fel a napelem. Kell is a 3 szint miatt. Azért marad a gáz/vegyes tüzelésű központi fűtés is, a hidegebb napokra. Van otthon 2-3 évre tüzifánk, és egy kis erdőnk is.
Elváltként nem illet meg a a gyerek után semmi. Hiába adok meg a lányomnak mindent hivatalosan mintha gyermektelen lennék! Szóval marad mindenre csak az önerő.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 595
3 813
113
Paks kb. 12 forintos áron termel 1 KWH áramot és bőven fedezi a lakossági igényeket, szóval attól nem kell tartani, hogy elektromos fűtéssel megfagyjon valaki: annyi áram mindig lesz.
Szia,

A tobbivel egyetertek (ment is a tetszik), de most az emberek zome gazzal fut (a tavfutes is gaz), tehat a mostani lakossagi igenyt igy kell nezni. Ha nem lesz gaz, akkor mindenki arammal fog futeni, szamomra nyilvanvalo, hogy sem Paks, sem a teljes magyar villamosaramtermeles (- gazeromuvek) nem lesz kepes a lakossagi igenyt se kieligiteni.
Es az import abban a helyzetben (amikor a tobbi, kulfoldi gazeromu is all) brutalisan draga lesz. :-(

Szoval szerintem egy hibrid napelemes rendszer messze biztosabb (persze nyilvan dragabb is).
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 441
113
Mondjuk én sem nyertem a lottón: panellakásom eladásból finanszíroztam az egész építkezést. Akkor még pont "kijött a matek". Most már drágább az építkezés, de a lakásárak is felmentek szóval, nem tudom most működne-e ez a "modell".
Napelemre van is asszem pályázat, meg gyerek után felvehető támogatás lakás felújításra, ami mehet szigetelésre meg napelem beruházásra is - ha jól tudom.
Lényeg, hogy jó szigetelés a legfontosabb illetve, aki megteheti az álljon át elektromos fűtésre és napelemre. Erre hoztam egy személyes példát...
Köszi. Engem ugyan nem èrint, de jó hallani, hogy nem csak nyavalyog valaki, hanem èsszerüen kihasználva a saját lehetöségeket
boldogul. Persze, ha valakinek már egy panel lakás is luxus, azon nehéz segiteni.
Vannak és mindig is lesznek emberek akiknek akâr egy hütö lecserélése is gond, vagy csak a fütès télen.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
Szia,

A tobbivel egyetertek (ment is a tetszik), de most az emberek zome gazzal fut (a tavfutes is gaz), tehat a mostani lakossagi igenyt igy kell nezni. Ha nem lesz gaz, akkor mindenki arammal fog futeni, szamomra nyilvanvalo, hogy sem Paks, sem a teljes magyar villamosaramtermeles (- gazeromuvek) nem lesz kepes a lakossagi igenyt se kieligiteni.
Es az import abban a helyzetben (amikor a tobbi, kulfoldi gazeromu is all) brutalisan draga lesz. :-(

Szoval szerintem egy hibrid napelemes rendszer messze biztosabb (persze nyilvan dragabb is).
Áram jelentős része van vizi energiából (Ausztria, Balkán, Norvégia) és atomenergiából (pl. Franciaország, Ukrajna) származik, ami nem függ a gáztól. Árammal mindig kevesebb probléma lesz, mint a földgázzal.
Minden esetre vettem egy kandallót, ha időnként áram szünet lenne akkor se fázzunk. :)

Amúgy szüleimnél is gáz-cirkó van a '80-as években épült sorházi lakásukban. Vettünk villany radiátorokat nekik - remélem bírja majd a hálózat...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
@bel

EU energia (áram) forrásai - fontos a gáz, de nem a legnagyobb tétel.

Headline-chart.png
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
Te ott a felső mit fog termelno, amikor nem süt a nap,és nem fúj a szél?
A víz energia éa biomassza (fa) is megújuló energia. A tengeri ill. tengerparti szélerőművek meg szinte egyfolytában termelnek.
Lényeg hogy áram a lakosságnak, akkor is lesz ha fűtésre már alig jut gáz. Ezért érdemes áramra átállni fűtés terén is gázról.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
Mindenki "okulására" megosztom saját tapasztalatom az "energia válság kezelésére".

2020-ra készült el könnyűszerkezetes házam fából készült "szendvics szerkezettel": 15 cm kőzetgyapot van a falban + 10 cm grafitos külső szigeteléssel. Födémben 25cm kőzetgyapot szigetelés van. Ez így FF kategóriát ért a 2020-as energetikai tanúsítvány szerint pedig magasan veri az "átlagos" magyar ingatlanok energetikai mutatóit.
91 négyzetméter hasznos területű a ház, csak földszintes. A közepesen lepukkant budai panellakásom eladásából kijött az egész ház. Sokat jelentett, hogy járvány alatt kertes házban dekkoltunk panel helyett...
Gáz nincs bekötve, mert nincs is az utcában, ráadásul évek óta biztos voltam benne hogy egyszer Vlagyimir úgyis elzárja majd a gázcsapot. A házban minden elektromos: aljzatbetonban fűtőszál van betekerve a padlófűtésnek, kisebb helységekben meg Nobo radiátor van. Tűzhely is, bojler is villanyos.
Az éves energia igényem kb. 9 MWH úgy, hogy tényleg minden árammal megy. 21-22 fokot tartunk télen is és a ház jó szigetelése miatt nyáron sem melegszik fel nagyon szóval légkondi nem is kell, nincs is. A "régi áron" 29ezer körül fizettem havonta (télen-nyáron), ami egyáltalán nem vészes egy közel 100 négyzetméteres házra. Ez új áron is "csak" 60 ezer lenne havonta, de szerencsére nem lesz.

Tavaly év végén felrakattam egy 7,4kWp napelemes rendszert, ami december közepén kezdett termelni, szóval igazából 2022 lesz az első teljes évem. Szaldó elszámolás van: az általam termelt áramot egy éven belül elfogyaszthatom vagyis elméletileg lehet 100.000 forint is egy kWH áram ára, nekem úgyanúgy kb. "ingyé" van a ház működtetése.
Szeptember közepéig idén 8,22 MWh órát termelt a rendszerem vagyis előre láthatólag simán meg lesz a szükséges éves árammennyiségem.

A napelemmel amúgy újra minősíttettem a házat és BB kategóriát kapott: hivatalosan nem is, de lényegében passzív ház lett: a vízen, szemétszállításon és telekommunikáción (internet, TV) kívül semmilyen rezsi költsége nincsen.

Szóval legfontosabb a jó szigetelés, az áramra átállás és a napelem-felszerelés ahhoz, hogy egy háztartás ütés álló legyen energia válság idején. Paks kb. 12 forintos áron termel 1 KWH áramot és bőven fedezi a lakossági igényeket, szóval attól nem kell tartani, hogy elektromos fűtéssel megfagyjon valaki: annyi áram mindig lesz. A gázzal csak a baj van és egyre bizonytalanabb és drágább az ellátást.

Azért vettem őszre egy hőtárolós kandallót, ha valamiért áram se lenne, de azzal kevésbé lesz gond várhatóan mint a gázzal. Áramot importálni is ezerszer könnyebb, mint gázt.

Remélem hasznosak valakinek a fent leírt információk. :)
Rendszeredben két puffer van, az egyik a padlód (hő) a másik a szaldós elszámolás (áram). Ez utóbbit könnyű elvenni. Mikor szénnel fűtöttek senki nem gondolta, hogy egyszer jön az olaj. És ekkor sem gondolták, hogy beüt a válság és kitalálták a nagyszerű gázt. Iszonyat infra épült rá, aztán most meg mindenki odavan...

Nyilván a megoldások egyike a szigetelés (bár a szellőztetés előbb-utóbb felvet pár kérdést), a másikkal azokon lehetne segíteni akiknek vizes rendszerük van. A vezérelt árammal kb. 3 kW-os fűtőszállal kb. 20-24 kWh-t be lehetne tárolni kedvezményes áron, igaz ehhez kell egy 500 literes puffer. (Ja, nyilván hőtárolós kályha is szóba jöhet, de amiket én ismerek azok brutális nagyok, nehezek és drágák.)

Érdekesek ebként az emberek, mert akiknek mondtam (volt, hogy szinte könyörögtem), hogy legalább a födémet szigeteljék le, megyek segítek megcsinálni, azok drágálloták, viszont a pin'pongasztal méretű tv-t nem...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
Rendszeredben két puffer van, az egyik a padlód (hő) a másik a szaldós elszámolás (áram). Ez utóbbit könnyű elvenni. Mikor szénnel fűtöttek senki nem gondolta, hogy egyszer jön az olaj. És ekkor sem gondolták, hogy beüt a válság és kitalálták a nagyszerű gázt. Iszonyat infra épült rá, aztán most meg mindenki odavan...
Mindent el lehet venni, de most az államnak érdeke, hogy az emberek (részben) saját zsebből finanszírozzák a hazai áramtermelés felfutását napelemek vásárlásával. Szaldó elszámolás nélkül kb. senki nem venne napelemet.
Ez a lehetőség meg is szűnik 2024-től vagy 2025-től, szóval addig érdemes beszállni. Utána sokkal szarabb feltétellel veszik majd csak át az áramot, mint ahogy adják, szóval több napelemmel lehet nullára kijönni.
Vég szükség esetén ha már nem lenne szaldóelszámolás, akkor felrakok még pár panelt. 3-4 darab még felfér...

Nyilván a megoldások egyike a szigetelés (bár a szellőztetés előbb-utóbb felvet pár kérdést), a másikkal azokon lehetne segíteni akiknek vizes rendszerük van. A vezérelt árammal kb. 3 kW-os fűtőszállal kb. 20-24 kWh-t be lehetne tárolni kedvezményes áron, igaz ehhez kell egy 500 literes puffer. (Ja, nyilván hőtárolós kályha is szóba jöhet, de amiket én ismerek azok brutális nagyok, nehezek és drágák.)
Hőtárolós kandallót vettem - remélem beválik. Bár csak akkor tervezem működtetni, ha tényleg nincs áram vagy ropogó tűz hangulatára vágyom.

Érdekesek ebként az emberek, mert akiknek mondtam (volt, hogy szinte könyörögtem), hogy legalább a födémet szigeteljék le, megyek segítek megcsinálni, azok drágálloták, viszont a pin'pongasztal méretű tv-t nem...
Hát igen: a "rezsi csökkentés" baromira nem motivált senkit az energia takarékosságra. A tavaszi nagy szardobálsában még kiröhögték kormány médiában azt, aki spórolásról beszélt aztán csodák csodájára jönnek a max. 18 fokos közintézmények.
Ez az egész ország a hülyítésre és valósággal történő szembenézés elkerülésére épül...
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Áram jelentős része van vizi energiából (Ausztria, Balkán, Norvégia) és atomenergiából (pl. Franciaország, Ukrajna) származik, ami nem függ a gáztól. Árammal mindig kevesebb probléma lesz, mint a földgázzal.
Minden esetre vettem egy kandallót, ha időnként áram szünet lenne akkor se fázzunk. :)

Amúgy szüleimnél is gáz-cirkó van a '80-as években épült sorházi lakásukban. Vettünk villany radiátorokat nekik - remélem bírja majd a hálózat...
nem csak a hálózatnak kell bírnia, hanem a belső rendszereteknek is!
 
  • Tetszik
Reactions: Fundin

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 715
113
Értem, ha van pénzed új, korszerű házra, mellé napelemre, akkor nem gáz a drága gáz. :)
Akkor most már csak egy tanács kellene azoknak, akiknek erre nem futja, hogy mibű? Csak mert vannak jópáran, akiknek az öreg hűtőt korszerűbbre cserélni is nagy falat!
Ui. Szerencsére én nem tartozom közéjük, de mindenre azért nekem sem futja.
Egyszerű. Már sokszor leírtam. De mégegyszer.
Össze kell kapni a családot, barátokat. Kell néhány olyan, aki ért is valamihez. Vissza kell nyúlni a régi házépítési technológiákhoz.
A könnyűszerkezetes jó elgondolás, csak a szigetelő anyag csupa olyan termék, ami környezetszennyező. Ezért legkézenfekvőbb a kész favázat szalmabálával kitölteni, persze ahhoz kell méretezni a vázat. Agyag meg van mindenhol, de olcsóbb is mint bármilyen más vakolatanyag, homok is, lószaral meg kiváló végső bevonatot tudsz tapasztalni. Kell bele egy megfelelően odatervezett sparhelt, sütő, kályha hármas. Ez kifűti az egészet. Emeletet is tudsz építeni ha kell, azt is kifűti. Egy nyár alatt megépíthető 5-10 emberrel. Egy szalmabála kb. 90x45x40 kb 2-300 forint. 50m2 es házhoz nagyon max. 500db kell.
Mondjuk én sem nyertem a lottón: panellakásom eladásból finanszíroztam az egész építkezést. Akkor még pont "kijött a matek". Most már drágább az építkezés, de a lakásárak is felmentek szóval, nem tudom most működne-e ez a "modell".
Napelemre van is asszem pályázat, meg gyerek után felvehető támogatás lakás felújításra, ami mehet szigetelésre meg napelem beruházásra is - ha jól tudom.
Lényeg, hogy jó szigetelés a legfontosabb illetve, aki megteheti az álljon át elektromos fűtésre és napelemre. Erre hoztam egy személyes példát...
Az elektromos fűtés kertes házba a legnagyobb pénzkidobás. (szerintem) Te is írod, mi van ha nincs áram?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
Egyszerű. Már sokszor leírtam. De mégegyszer.
Össze kell kapni a családot, barátokat. Kell néhány olyan, aki ért is valamihez. Vissza kell nyúlni a régi házépítési technológiákhoz.
A könnyűszerkezetes jó elgondolás, csak a szigetelő anyag csupa olyan termék, ami környezetszennyező. Ezért legkézenfekvőbb a kész favázat szalmabálával kitölteni, persze ahhoz kell méretezni a vázat. Agyag meg van mindenhol, de olcsóbb is mint bármilyen más vakolatanyag, homok is, lószaral meg kiváló végső bevonatot tudsz tapasztalni. Kell bele egy megfelelően odatervezett sparhelt, sütő, kályha hármas. Ez kifűti az egészet. Emeletet is tudsz építeni ha kell, azt is kifűti. Egy nyár alatt megépíthető 5-10 emberrel. Egy szalmabála kb. 90x45x40 kb 2-300 forint. 50m2 es házhoz nagyon max. 500db kell.
A szalmabála elrohadhat, nem?
Apósomomnak vályog háza van például. Szinte minden évben javítgatni kell...

Amúgy az én szigetelésem nagy része kőzet gyapot, ami teljesen környezetbarát.

Az elektromos fűtés kertes házba a legnagyobb pénzkidobás. (szerintem) Te is írod, mi van ha nincs áram?
Van kandalló meg gyertya. :D
Az egész civilizációnk az áramra épül már vagy 100 éve: az fogy majd el utoljára. Atomerőművekkel az egész ország is ellátható lenne - gáztól függetlenül.
Ha már áram sincs (tartósan!) akkor itt "zombiapokalipszis" és akkor kb. minden mindegy.

Miért lenne pénz kidobás? Napelem megtermeli az éves áramigényem - a legjobb kombináció jelenleg amit ki lehet találni.
A szomszédom fával fűt - decemberben a k. hidegben és sötétben hallom ahogy aprítja a fát hogy ne fagyjanak meg. Én meg csak megnyomom a gombot a termostaton, hogy hány fokot szeretnék...
Nem nagyon látok alternatívát a napelem-elektromos fűtés "kombónál" egy jól szigetelt(!) ház esetében.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 715
113
A szalmabála elrohadhat, nem?
Apósomomnak vályog háza van például. Szinte minden évben javítgatni kell...
Elrohadhat. Ha rossz a tető, vagy valamit elrontottál. De ha belegondolsz, azért van agyag rajta mert az vízszigetelő. Ráadásul a szalma agyag kombó folyamatosan kiegyenlítő a külső és belső nedvességet. Az apósod vályogházának vagy nincs alapja, vagy rossz a tető. De olyan ház nincs, amihez ne kellene hozzányúlni, javítgatni.
Amúgy a vályogfalat újra lehet rakni. De a szalmát is. A kőzetgyapot meg sok energiával előállított veszélyes hulladék, míg a rohadt szalmát komposztálni tudod. Az agyagot meg újrakeverve újrahasználhatod.
 
  • Tetszik
Reactions: kegyetlen petymeg

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
Elrohadhat. Ha rossz a tető, vagy valamit elrontottál. De ha belegondolsz, azért van agyag rajta mert az vízszigetelő. Ráadásul a szalma agyag kombó folyamatosan kiegyenlítő a külső és belső nedvességet. Az apósod vályogházának vagy nincs alapja, vagy rossz a tető. De olyan ház nincs, amihez ne kellene hozzányúlni, javítgatni.
Amúgy a vályogfalat újra lehet rakni. De a szalmát is. A kőzetgyapot meg sok energiával előállított veszélyes hulladék, míg a rohadt szalmát komposztálni tudod. Az agyagot meg újrakeverve újrahasználhatod.
A kőzet gyapot totál inert, kőből van. Sok erenrgiával készül az igaz, de baromira nem árt a környezetnek.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 715
113
A kőzet gyapot totál inert, kőből van. Sok erenrgiával készül az igaz, de baromira nem árt a környezetnek.
Elásod a kertben? A hőtükörrel mit csinálsz? Szendvicset csomagolsz bele? Az ugye tudod, hogy a kőzetgyapot kis szálai a levegőben vannak? Biztos érezted már mennyire szúr... Otthon kezelhetetlen, ha víz éri romlik a hőszigetelési tulajdonságai. Hulladékudvarban tudod leadni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 172
113
Elásod a kertben? A hőtükörrel mit csinálsz? Szendvicset csomagolsz bele? Az ugye tudod, hogy a kőzetgyapot kis szálai a levegőben vannak? Biztos érezted már mennyire szúr... Otthon kezelhetetlen, ha víz éri romlik a hőszigetelési tulajdonságai. Hulladékudvarban tudod leadni.
Mivel benne van a falban nem sok vizet zavar. Víz meg nem éri: jó a tetőm, a falban meg van párazáró fólia.
Ne csináljunk úgy mintha azbeszt lenne!
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby