[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 133

Guest
Van egy kerdesem. Ha az irakiak csinaltak volna egy ilyen paradet a Golden Gate vagy Brooklyn hidon akkor az mi lett volna? Vagy akkor azok is legitim celpontok voltak csak nem tamadtak?

Az jo kerdes mikent sikerulhetett ez egyaltalan. Az oroszok sokadjara bizonyitottak, hogy nagy hianyossagok vannak naluk a szolgaltok mukodeseben.

A Golden Gate vagy Brooklyn híd mióta van Irakban? Mert amúgy rossz a hasonlat.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 715
8 833
113
Irak esetében miért nem csapatunk rá az amerikaiak és a britek kezére? Az inváziót követő polgárháborúban több mint 1millio ember halt meg. Azt az agressziót miért nem követték szankciók, fasisztoid kollektív büntetés stb. Líbia Szíria és bizonyos esetben Jugoszlávia dettó. A fényességes nyugat kirabolta, és káoszban taszította ezeket az országokat. Miért alkalmazunk kettős mércét?



Tudom, gumicsont....
Ott nem volt területfoglalás.
Uhhh...te nagyon el vagy varázsolva! Szentpétervárt ne adják oda esetleg?
Az Ukrajna nemzetközileg elismert területe?
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Ha dühös vagy, üss a falba....

Tényeket közöltem. Kelet-ukrajnában az ukránok védik saját hazájuk.
A ruszkik nem.

Ez nem miattad, lelkiállapotod miatt fontos, hanem a katonák motivációja miatt.
Ezt érted?
;)

Ehhez nem kell semmelyik felet kedvelni. :)
Ezek tény megállapítások.
A többi, a dühöd, csalódottságod, véleményed nem számít.



Az utolsó mondatod igaz:
A ruszkinak is be kell látni, Ukrajna elveszett számukra. Soha nem lesz ruszki terület.
Az erő eldöntötte.
:)
Néha olvasd vissza, miket írsz...
Mielőtt elküldöd.
;)
az ukr
Ha dühös vagy, üss a falba....

Tényeket közöltem. Kelet-ukrajnában az ukránok védik saját hazájuk.
A ruszkik nem.

Ez nem miattad, lelkiállapotod miatt fontos, hanem a katonák motivációja miatt.
Ezt érted?
;)

Ehhez nem kell semmelyik felet kedvelni. :)
Ezek tény megállapítások.
A többi, a dühöd, csalódottságod, véleményed nem számít.



Az utolsó mondatod igaz:
A ruszkinak is be kell látni, Ukrajna elveszett számukra. Soha nem lesz ruszki terület.
Az erő eldöntötte.
:)
Néha olvasd vissza, miket írsz...
Mielőtt elküldöd.
;)
Az ukránok azon a jogon védik saját hazájukat mint annak idején Szlovákia v Románia mikor magyar bakák állomásoztak a visszacsatolt területeken. A helyiek pedig sztem azt kb annyira is igényelték. A párhuzam itt véget is ér is,mert sajnos a mi visszacsatolt területeinket már megtartani nem tudtuk.
Magyarként ezert nem értem sok itteni fórumtárs hozzáállását az ukrán -orosz háboruhoz. Ha valakinek,akkor nekunk vannak keseru tapasztalataink. Bele kellene tudnunk érezni magunkat a szakadárok helyzetébe,mert a helyzetuk szinte azonos az akkori elcsatolt magyarokéval.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 055
113
Igen, de az EBESZ ugye nagyon nem ENSZ. A jelentései között azért mindkét oldalról leveszi a keresztvízet, és a kegyetlenkedés, az nagyon nem népírtás. Plusz az ATO is Krím után van, tehát ez sem érve számomra annak, hogy mindenért az ukránok felelősek.
Eh… Krím előtt ott volt pl az odesszai anti-majdanosok elevenen elégetése a szakszervezeti irodaházban.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 095
10 316
113
Hogy ki rázza a pofonfát; januárban még atombombát akart ukrajna, tegnap meg megelőző atomtámadást követelt. Igazából a világ szerencséje, h egy higgadt Putyin van...hidd el az összes lehetséges utódja már kitárazott volna.
Hazudsz.
Nem akart atombombát csak sajnálkozott hogy lemondott a saját atomfegyvereirol. A kettő nem ugyanaz.
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
543
1 538
93
Bármennyire is durván hangzik, de az oroszok anyagi és emberveszteségénél én nem tudok semmi motiválóbbat, hogy az Putyinék ne akarják időben elhúzni a háborút. Ha maguktól nem jöttek rá arra, hogy nem éri meg évekig szarakodni, akkor az ukránok segítenek ebben. Nekünk is az az érdekünk, hogy mihamarabb vége legyen. Nem úgy néhány szövetségesünknek... :rolleyes:
Attól függ, mit értünk "vége" alatt. Abban az értelemben érdekünk, hogy a ruszik végre hazatakarodjanak, befejezzék a háborút, megkezdődhessen az újjáépítés, és helyreálljon a kereskedelem. De mondjuk tőlünk párszáz km-re egy atomrobbanásnak csak az elmebeteg putyinfasszopók örülnének, egy ilyen "vég" nem érdekünk.
Az atom ledobása amúgy is annak hivatalos beismerése lenne Putyinék részéről, hogy az orosz hadsereg még az országot sem képes megvédeni hagyományos fegyverekkel, nemhogy elfoglalni egy (hozzá képest apró) másik területet. Gyakorlatilag ezzel maga Putyin nyilvánítaná tehetetlen béna balfasz társasággá az egész orosz hadsereget (ami amúgy már az egész világ számára nyilvánvaló).
Itt egy podcast peszélgetés egy elméletileg lehetséges kimenetelről. Putyin belátja, hogy hagyományos fegyverekkel nem képesek legyőzni Ukrajnát, ez olyan arcvesztés lenne számára, ami a hatalmába (vagy a fejébe) kerülne, így minden-mindegy alapon felrobbant egy atombombát Kijev felett nagyon nagy magasságban, ami nem okoz tömeges pusztulást, de mégis atom. Ezt a Nato persze nem hagyhatja szó nélkül, de nem is akarnak nukleáris világvégét, ezért a Nato teljes hagyományos arzenálját bevetve kiradírozzák a ruszkikat Ukrajnából. Ez Putyinnak is elfogadhatóbb, mert a Nato ellen nem annyira ciki veszíteni, mint Ukrajna ellen, és mégsem lett világvége.
https://omny.fm/shows/borizuhang/putyin-atomfegyverhez-ny-lhat-akkor-is-ha-biztos-h
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Ott nem volt területfoglalás.

Az Ukrajna nemzetközileg elismert területe?
Tényleg annyira demagóg és párbeszédre alkalmatlan vagy, hogy az egyetlen helyes viszonyulás irányodba az az ignorálás. Azért emlékezz majd erre az évekig tartó multiple accountos trollkodásra, amikor a való életben úgy érzed, hogy meg sem hallgatnak, nemhogy megértenének. A többiektől elnézést kérek, hogy hozzájárultam a topic teleszemeteléséhez a provokációidra való válaszokkal. Tényleg igaza van a ruszkiknak, van akivel semmi értelme tárgyalni.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Nem tudom mikor fog leesni az Oo. -t vezető bohóckompánia számára, hogy atom nélkül itt nem fognak tudni nyerni. Ha akarnak egyáltalán, már abban sem vagyok biztos...

Csak az a baj, hogy már így is 7 hónapos fáziskésésben vannak. Pedig már az elején lehetett tudni, hogy a nyugat folyamatosan eszkalálni fogja a helyzetet, ha Putyin nem teszi meg.

És a legszomorúbb, hogy a narratívának is ártanak, mert élet-halál harcról volt szó, de a segglyukukon kívül mást még nem mutattak az ukránok felé.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 095
10 316
113
És miért nincs ott nyugati tudósító? Miért nem érdekli a nyugatot a donbaszi lakosok véleménye? Miért maradnak ők ki minden tudósításból? Régen azért a frontvonal mindkét oldalán voltak tudósítók, ugyanattól a laptól. Ma miért nincsenek?
Mert Oroszország hozott egy törvényt februárban hogy ha egy tudósító negatívan mutatja be őket, nem pozitív képet mutat az orosz hadseregrol akkor azt lecsukjak 5-10 évre, sőt ha jól emlékszem az is elég ha a csatornaja negatív véleményt fogalmaz meg azt is le lehet verni a helyi tudositokon, ezért a külföldi hírügynökségek kivonultak.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 181
13 693
113

A különleges szolgálatok a krími hídon történt robbanás okairól és következményeiről szóltak​


Felrobbantottak egy teherautót a krími hídon. Erről most számolt be az Országos Terrorellenes Bizottság (NAC).

Egy teherautó aláásása történt a krími híd autós részén a Taman-félsziget oldaláról 06:07-kor. Ennek következtében a Krím-félsziget felé tartó vasúti vonat hét üzemanyagtartálya kigyulladt - közölte a minisztérium.


A helyszínen intézkednek a robbanás körülményeinek megállapítására és következményeinek elhárítására – közölte a biztonsági szolgálat.


Источник: https://rusvesna.su/news/1665208952
Bár a robbanás pillanatában haladtak arra teherautók, Ikább úgy néz ki, mint a híd alatt robbant volna valami:


Ugyebár némrég tengerpartra sodródot egy ukrán tengeri dron - hátha megihlette az ukránokat az orosz Poseidon... :oops:

TM-Ukrainian-suicide-drone-boat-v3-1.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 655
55 605
113
Van egy kerdesem. Ha az irakiak csinaltak volna egy ilyen paradet a Golden Gate vagy Brooklyn hidon akkor az mi lett volna? Vagy akkor azok is legitim celpontok voltak csak nem tamadtak?

Az jo kerdes mikent sikerulhetett ez egyaltalan. Az oroszok sokadjara bizonyitottak, hogy nagy hianyossagok vannak naluk a szolgaltok mukodeseben.
Akkor ezek szerint 9/11 is legitim célpont volt.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 738
93
Van egy kerdesem. Ha az irakiak csinaltak volna egy ilyen paradet a Golden Gate vagy Brooklyn hidon akkor az mi lett volna? Vagy akkor azok is legitim celpontok voltak csak nem tamadtak?

Az jo kerdes mikent sikerulhetett ez egyaltalan. Az oroszok sokadjara bizonyitottak, hogy nagy hianyossagok vannak naluk a szolgaltok mukodeseben.
1) A Golden Gate vagy Brooklyn híd teljes mértékben civil forgalmat szolgált ki az iraki háború idején, míg a Kercsi hídon folyamatosan jönnek a haditechnikai eszközök, fontos utánpótlási vonal az oroszoknak.
2) Ez kevésbé fontos és alapvetően a helyzet értékelését nem befolyásolja, de azért tény hogy a Krím (és a híd területe) a nemzetközi közösség szerint de jure nem Oroszország része (de facto és az oroszok szerint persze de, így ez csak jogi csúrcsavar, a teljesség kedvéért írtam le, az én elgondolásomat mondjuk nem befolyásolja)
3) Folyamatosan felmerül (teljesen logikusan) a Dnyepperen lévő hidak elpusztítása. A Te logikai elgondolásod alapján akkor az is terrorizmus? (Vagy ha nem, akkor miért nem?)

A Te példád szerintem akkor lenne releváns ha egy felvonulási területen lévő hidat támadtak volna meg egy robbanóanyaggal töltött autóval az irakiak. És ezzel párhuzamba állítva az én véleményem szerint az sem lett volna terrorizmus.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Miért lenne terorizmus? Komolyan kérdem. Szerintem legitim katonai célpont. (Mint ahogy többen követelik az oroszoktól is hogy ne maradjon híd a Dnyepperen. Az is terorizmus lenne?)

Mondjuk ha ezek után sem kezdik el támadni az ukrán hidakat akkor szerintem az erő nincs meg hozzá.

(Érdekes amúgy hogy hogy jutott fel egy ilyen erejű bomba a hídra; úgy tudtam minden autót átvizsgálnak, ez meg nem volt apró robbanás/szerkezet)
A robbanó anyag maga a műtrágya,nem sok minden kell hozzá,hogy elszóljon,de itt szerintem ezzel sokan is tisztában vannak.Nézzél utána az 1995-ös oklahomai robbantásnak csak 2 tonnát használt az emberke.Nekem eddig ez jön le az egészből,de majd már a mai nap megtudjuk,hogy mi robbant.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113

A különleges szolgálatok a krími hídon történt robbanás okairól és következményeiről szóltak​


Felrobbantottak egy teherautót a krími hídon. Erről most számolt be az Országos Terrorellenes Bizottság (NAC).

Egy teherautó aláásása történt a krími híd autós részén a Taman-félsziget oldaláról 06:07-kor. Ennek következtében a Krím-félsziget felé tartó vasúti vonat hét üzemanyagtartálya kigyulladt - közölte a minisztérium.


A helyszínen intézkednek a robbanás körülményeinek megállapítására és következményeinek elhárítására – közölte a biztonsági szolgálat.


Источник: https://rusvesna.su/news/1665208952
Nincs ebben semmi különleges, háború folyik, mindenki úgy harcol ahogy tud. Ugyanakkor azt nem kell elfelejteni, hogy egy ilyen cselekmény elkövetőit simán fellógathatják az első útszéli fára, mivel gyaníthatóan nem egyenruhában "harcolnak", így ha lebuknak, akkor diverzánsként vagy terroristaként kezelik majd őket.