[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 815
77 979
113
Egyébként az sem igaz, hogy ami megfogja 0 méteren a 2000J energiájú lőszert az megfogja az M885-öt. Mert a LvL III platek megfogják a 43M lőszert 0 méterről aminek a torkolati energiája 2100J ellenben az M885 átlövi aminek nincs 1800J sem a torkolati energiája.
 
  • Hűha
Reactions: ogretankHU

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 131
12 178
113
Egyébként az sem igaz, hogy ami megfogja 0 méteren a 2000J energiájú lőszert az megfogja az M885-öt. Mert a LvL III platek megfogják a 43M lőszert 0 méterről aminek a torkolati energiája 2100J ellenben az M885 átlövi aminek nincs 1800J sem a torkolati energiája.
Mert az is számít, hogy a mozgási energia mekkora felületre oszlik el.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 858
14 781
113

A Fehér Ház felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy üljenek le tárgyalóasztalhoz​


Az Ukrajna körüli helyzetet kizárólag diplomáciával kellene megoldani. Ezt egy amerikai politikus, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora, John Kirby tette az ABC Newsnak adott interjújában.

Megjegyezte, hogy a Fehér Ház nem látja Moszkvának komoly tárgyalási szándékát Kijevvel.

"Aminek meg kell történnie, az az, hogy mindkét félnek meg kell találnia a tárgyalásos, békés, diplomáciai kiutat" - mondta Kirby.

A közszolgálati hírszolgálat korábban arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal.


A Fehér Ház melyik tévét nézi?
A kommunikációs koordinátorok is az eléjük rakott kottából játszanak:
Mivel Ukrajna kimeríttette az ez évre szánt "háborús kellemetlenkedési" keretét a próba hídrobbantással, Medve bödöne is lassan tele lesz.. most pár pillanatig békegalambokat kell eregetni..
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 912
27 680
113
Jaja, igazad van, sokat számít az 5000 USD, amikor kapsz 9,5 évet egy üveg cannabis olajért! Egy pont a hugrabugnak.
Nem toloncolnak ki egy szál kolbászért, elkobozzák, és max. megbüntiznek egy kicsit, pár száz dollárra, meg elmondják, hogy legközelebb előre jelezd a vámosnak, ha ilyen van a poggyászodban, mert akkor nincs bünti, csak elveszik, ha nem lehet bevinni. De ez a világon mindenhol így van, Új-zélandon a lefagyasztott túrórudit kidobatták.
Nem független egyik általad említett médium sem, ahogy az orosz oldal sem az. Ebben nem tudom, hogy mi az új? Azt meg persze, hogy tudom, mit írnának, hiszen ez egy háború, még akkor is, ha Oroszországban ezt nem lehet így kimondani, mert ott a nagy szent függetlenségben mindenkinek jobban szájra esik a különleges katonai művelet kifejezés. ;) De mivel ez egy háború, ezért úgy működik, mint általában a háborúk, hogy a katonák mind a két oldalon kegyetlenkednek, itt-ott megerőszakolnak nőket, gyerekeket, fosztogatnak, netán gyilkolásznak egy kicsit. Az ukrán és az orosz hadseregnek közös történelmi hagyatékuk nyomán igen ”jó” referenciáik vannak a témában, ha nem hiszed, kérdezd meg a nagyszüleidet. :(
Szóval igen, tudom miről tudósítanának, a hülye is tudja, Putyin is tudja, épp ezért változtattak törvényt, hogy ne lehessen csak úgy ilyeneket tudósítani. Utána meg habzó szájjal kérem számon, hogy miért nincs ott a CNN? Ha meg ott van, és tudósít mondjuk Bucsából, akkor fokozott szájhabzással féknyúzozok, de a másik oldalról mindent késsel-villával elfogyasztok, aztán kioktatok másokat, hogy komolytalanok, meg elvakultak. Amikor az amerikaiak az évszázad arcvesztését hozták össze az afgán kivonulással, a mainstream média rajtuk csámcsogott hónapokig, még azt is tudjuk, hogy kutyákat is mentettek emberek helyett. Ugyanígy az iraki háborúról, hogy mekkora kamu volt a tömegpusztító fegyverezés, és mit okozott az arab világban? De ja, ez mind megrendelésre féknyúzozás. Szerencsére a független orosz sajtóval minden rendben, hiszen minden komoly stratéga egyetért abban, hogy az a leglogikusabb, ha bemegyek Kijevbe, kijövök Kijevből, elindulok keleten, hogy utána 4-5 hónapnyi területszerzést feladjak, mert épp átcsoportosítok egy fontosabb frontra, ahol elfoglalok nagy izmozással pár falut. Majd amikor már minden iszonyat jól megy, akkor elkezdek mindenféle csodafegyvert bejelentgetni, meg atommal fenyegetni boldog-boldogtalant, és a minden-jól-menés végső fokozataként sorozni kezdek. De a független orosz lapok szerint minden szuperül megy, ez ám az objektív tájékoztatás.
Meggondoltam magam, vissza is veszem az egy pontot a hugrabugtól.
Ugyanez (up to 10 years) ÉS MÉG PLUSZBAN 5000$ büntetés. Ha szegény drogcsempész kosaras elmondta volna, h kannabiszolaj van nála, akkor csak elveszik, és nem kap 9 évet. De hát nem mondta el, hanem megpróbálta becsempészni. Ezért kapott 9 évet.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 992
66 287
113
:D Mi lehetett vajon az az UFO sztori? Egy kis cica LSD-kísérlet a szövetséges katonákon?
Az asszony keresztapjat is elvittek reszegen. Mikor elohozza mindig megkerdezem meg is eroszakoltak-e?

Duck duck go? Próbáld ki
Nem tudom, falusi vagyok, oregszek is. Neked beteszem, ha tetszik hozd ossze!


Azt irjak Musk latta a sok csecsen harcost es rajott ott tobben lajkolnak.
Birom a kinaiakat.... :D

"Aki oroszellenes, az nem feltétlenül Kína-ellenes, aki Kína-ellenes, annak oroszellenesnek kell lennie. Musk oroszellenes, de szereti Kínát. Aki Kína-ellenes, annak reménykednie kell, hogy Oroszországot feldarabolják, hogy az amerikai katonai támaszpontok 360 fokban körülvehessenek minket; az Egyesült Államok maradjon továbbra is nagyszerű, és Kína térjen vissza a Kínai Köztársaságba."
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
És ez miben más mint bármelyik más NIJ level 3A-as mellény vagy esetleg 4-es standalone kerámiás plate carrier? Ez egy mai mellénytől elvárt és kapott teljesítmény.
2013-ban lőttünk magyar mellényre ugyan ezt tudta. Szóval az alapvető nemzetközi standardon miért lepődünk meg ?
Senki sem mondta hogy más vagy különleges... csak azt írtam hogy "elég jók".
Nálam ez annyit jelent hogy használatra alkalmas, a Honvédségnél (2010-ig) speciel csak szarabbat kaptam anno... (igaz nem is vettem fel csak akkor, ha kamera forgott)
És itt jön elő a lövedékek formai kialakítása.
adott esetben a lövedékmag alakja és milyensége.
 
Last edited by a moderator:

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 992
66 287
113
Amúgy estére vagy reggelre érkezni fog majd a krími-herszoni összevont anyag, csak szüretelés közben nehéz kétfele szakadjak :D
Puttonnyal a hatadon azert tudsz am irni! :D
ez az ukrán aknavető ? (mármint az ameikel több baleset is történt?) mert úgy nézem más problémák is vannak a konstrukcióval.
Jo ez nekik nem? Kiveri a fogukat.
Apropó disznó...még kettőt iszok és elkezdem énekelni a "de csavaros a csavaros a disznó f...aaaaaaaa :D"
Na ezt enekeld el nekem a zenetopicban!
Ha kigyullad a vonat mozdony leakaszt, belet elhúz.
Vonat úgy se tud megmozdulni szétrobbant légvezetékkel míg ki nem megy a levegő a melléktartályból.



Dróntámadást írtak tegnap éjjel arrafelé. Gondolom lőszerraktár volt az alagsorban.
Nem tudta volna visszatolni a szarazfoldre, nem volt tul messze tole.
De laikus vagyok.

Ezt beteszem csak úgy gondolkodónak. (bár ezeket már írtam jó egy éve én is) Az ukr propi huszárokat ez úgysem érdekli hisz fizetettek, de a többiek elgondolkozhatnak rajta.
Felkészül a dollár!!
Parádés, ojropaban Lejden nevehez fog fuzodni a szopoka/nyaloka ezutan jo esetben evtizedekig.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Van egy rossz hírem, ezt már 30 éve tudják a mellények (az orosz mellények is). Ezenkívül a torkolati energia önmagában nem mutatja meg az átütést, az M855-nek nagyobb az átütőképessége mint az M43-nak... Szóval sokkal kisebb hévvel ha lehet.
Azért ez ettől sokkal bonyolultabb ! Fontos a torkolati energia , de ugyan olyan fontos a lövedék szerkezete és anyaga valamint a kiképzése ! Az átütőerőnél szerintem pont azok a dolgok fontosak mint a HK nyíl lövedékeknél(ellenálló hegy , vékony de hosszú test , az átmérőhöz képest arányiban jelentős hossz ) ! És ha ezon elv szerint nézzük akkor a kérdés csak az , hogy a lövedék támadáspont tengelyéhez viszonyítva mekkora tömeggel képes támadni a becsapódási pontot és ha arányokat nézünk akkor ha igaz a tapasztalatod (mert ugye arra alapozol ) akkor egy hozzá értő matematikailag képzett olvtárs kiszámolhatná ,hogy a 7,62-es M43(valójában 7.92mm magátmérő) 7,8g-os lövedéke ami V0-720m/s-al és E0-2500J indul vagy a 5.56x45mm NATO (valójában 5.69mm magátmérő) 4.86g-os lövedéke ami V0-850m/s és E0-1890J hatol mélyebbre adott anyagban . Az igazsághoz már az is elég , hogy ha tudjuk azt , hogy a vastagabb de arányaiban rövidebb lövedék arányaiban mennyire rontja el a támadási pontra ható erőkoncentrációt a vékonyabb de arányaiban hosszabb lövedékhez képest ?

Próbáltam érthetően megfogalmazni a kérdést nem tudom sikerült e ?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 514
121 242
113
Senki sem mondta hogy más vagy különleges... csak azt írtam hogy "elég jók".
Nálam ez annyit jelent hogy használatra alkalmas, a Honvédségnél (2010-ig) speciel csak szarabbat kaptam anno... (igaz nem is vettem fel csak akkor, ha kamera forgott)

adott esetben a lövedékmag alakja és milyensége.
Csak jobb letisztázni ezt mivel a topik olvasóinak egy jelentős része még azt is képes lenne orosz katonai géniusz hadmozdulatként értelmezni, ha kihozok a veregyhegyázi medveotthonból egy lapát macikakit és beleszúrok egy z betűvel berajzolt fogpiszkálós zászlót.
Ez egy nemzetközi standardot elérő de semmiben sem meghaladó felszerelési cikk. Korábban láttam hasonló bemutató videókat gyakran sajnos eléggé negatív eredménnyel ugyan erről a típusról, de úgy tűnik gatyába rázták a beszállítóikat.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 991
113
Múlt idéző:
Nem is tudsz. 2018tól dolgoztam csomagkézbesítőként tavaly majusig. 1800-2500 eur nettó között kaptam. +13. és 14. havi, plusz ugye adóvisszatérítés és oaztrák családi pótlék. Ja és egy kis Trinkgeld is. Ismerek elmebeteg pakikat akik heti hatnapoznak 350-450 csomaggal/nap ők olyan 3500-4000 ercsit megkeresnek.
Most már csak h-p 07.00-15.00 között dolgozok egy kicsit kevesebbért (1800 eur+ 13. és 14. havi adóvisszatérítés+ családi és Trinkgeld.) Vicces hogy utolsó beosztásomban odahaza most olyan 400.000 HUF körül keresnék ha nem szereltem volna le 2

És ez miben más mint bármelyik más NIJ level 3A-as mellény vagy esetleg 4-es standalone kerámiás plate carrier? Ez egy mai mellénytől elvárt és kapott teljesítmény.
2013-ban lőttünk magyar mellényre ugyan ezt tudta. Szóval az alapvető nemzetközi standardon miért lepődünk meg ?
Azért lepődünk meg, mert orosz és hozta a minimumot!
:D
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 514
121 242
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
A böszmeség túl felére se röppenjünk át ha kérhetem....

Itt viszont egy kissé szomorúbb összkép rajzolódik ki. A lövész kevlár nem bírja valami jól a dolgot, arról több ballisztikai tesztet is láttam és általában ezzel a videóval egyező az eredmény.
Ha esetleg a röhigcsélős hoholokon kívül, némileg komolyabb tesztekre is kíváncsiak vagytok, tudom ajánlani Oxide youtube csatornáját (nem, nem orosz, sőt kifejezetten nem kedveli az oroszokat).
Különösképp ezt a két playlistet:
- Testpáncélok:

- Sisakok:

Rengetegféle, tipikusan orosz cuccot szerez be (páncéltörő lőszereket is), és utána módszeresen végigpróbálja őket.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 427
46 246
113

Putyin kommentálta a krími hídon történt robbanást (VIDEO)​


Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorcselekménynek nevezte a krími hídon történt robbanást.
„Kétségtelen, hogy ez egy terrortámadás, amelynek célja az Orosz Föderáció kritikus polgári infrastruktúrájának megsemmisítése” – mondta.
Alekszandr Basztrykin, az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának vezetője arról számolt be az elnöknek, hogy az ukrán különleges szolgálatok készítették elő a robbanást.

Hozzátette azt is, hogy a gyanúsítottakat már azonosították.

Источник: https://rusvesna.su/news/1665337282


Az ukránok felrobbantották szinte az összes határhidat, elaknázták az utakat – a Fehéroroszországi Állami Határbizottság​

Az ukránok felrobbantották szinte az összes határhidat és elaknázták az utat – mondta Anatolij Lappo, a fehérorosz Állami Határbizottság vezetője.
„Annyira, hogy három sorban páncéltörő aknákat helyeztek el az utakon” – mondta.
Lappo szerint ukrán részről „nem a határőrök mennek a határhoz, hanem a területvédelem”.
„Nyomást tapasztalunk magunkon, a határőreinkre céloznak, néha a levegőbe lőnek, folyamatos a légi felderítés” – összegzett a fehérorosz határőrség vezetője.

Источник: https://rusvesna.su/news/1665339292