Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Így igaz, jelenleg a koreai ipar arra a szintre tudott eljutni, hogy hosszú fejlesztés után van saját dízelmotor a saját MBT-be (valószínűleg pár gyermek betegséggel együtt). A váltó még mindíg német. Ez csak annyit mutat, hogy egy megbízható motor+váltó kifejlesztése nem megy egy csettintéssel, de dolgoznak rajta.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 373
74 239
113

AS21 a Vas Hadosztály tesztjein​

https://zbiam-pl.translate.goog/as2...tr_sl=pl&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

FfghSnbXkAAfpUs.jpg


Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter október 20-án a közösségi médián keresztül tájékoztatott arról, hogy megkezdték a Hanwha AS-21 gyalogsági járművek harci tesztjét a 18. gépesített hadosztály katonái.

Ahogy Mariusz Błaszczak rámutat - Optimális megoldásokat keresünk a gépesített csapatok megerősítésére. Az elsőbbség a Borsuk gyalogsági harcjármű, amelyet hamarosan a 16. hadosztályban tesztelnek. A koreai IFV AS-21 kiegészítőjének tekinthető, és most kezdték el tesztelni az Iron Division-nál.

A dél-koreai IFV-t már több hónapja e kategória „nehéz” járműveként jelölték meg a lengyel hadseregben. A közzétett információk szerint a "polcról" történő vásárlás egy kisebb tételnyi járműre vonatkozna, amely a 18. gépesített hadosztályhoz kerülne, és a fent említett taktikai egyesület számára rendelt M1A2SEPv3 harckocsikat támogatná. Valószínűleg körülbelül négy gépesített zászlóalj felszereléséről van szó.

Az elmúlt hetekben Lengyelország egymás után írt alá új szerződéseket a Koreai Köztársaság ipara által gyártott fegyverek vásárlására. 48 db FA-50 Fighting Eagle sugárhajtású vadászrepülőgép, 180 db K2 harckocsi, 212 db K9A1 ágyús tarack, 288 db K239 Chunmu tüzérségi rakétarendszer-vető vagy meg nem nevezett számú K4 automata gránátvető található. A következő években várhatóan folytatódik az együttműködés, többek között további harckocsik és ágyú-tarackok licenc gyártásával.
hv4rtltghuv91.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 117
13 547
113
Videó:


Egy potenciális érdekesség (már amenyiben igaz):

A Lengyelországba érkező AS-21 NEM Bushmastert HASZNÁL, hanem annak egy izraeli másolatát. A szlovákok már próbáltak engedélyt szerezni erre a fegyverre, cserébe a GTS-30/N fejlesztési munkáinak felszabadításáért.

Valakinek nem tetszik a HSW és az NTG közötti tárgyalás az Mk44S-en?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113

A komement szekcióból kimásolnék néhány megszólalót.

"Jacoktóber 26. (08:25)

Az adósságszolgálat költsége 2024-ben már körülbelül 100 milliárd PLN, idén pedig 22 milliárd PLN volt. A kötvények már 9, a cseh kötvények 5 százalékon állnak. Mindent felemészt a stagfláció, és iparunkat felszántják Koreából származó vásárlások."

"Öreg úroktóber 25. (22:50)

Nem 100 milliárd, hanem 137, találsz egy cikket az NTW-ben. Ez tetemes összeg, valószínűleg több, mint az egészségügynek, de nem ez a legrosszabb az egészben, még rosszabb, hogy ezt a pénzt véletlenül, terv nélkül költik el, főleg a polcról lekerült külföldi fegyverkezésre. Meg tudja valaki mondani, hogy mi legyen a rakétavédelem vagy a páncélos erők prioritása, védelme? Nem látok semmilyen tervet ezekben a vásárlásokban. A Fi ansoeo nem tud eltartani 300.000 profi hadsereget, nincs értelme szupererős, de drága tankokba fektetni, ha az orosz hadsereg nagy része gyenge T72b3. Feszes, bár nem feltétlenül kifinomult védekezésre mindenképpen szükség van."

"zibioktóber 25. (21:23)

A lap mindent elfogad, 100 milliárdot írtak írhatnának és 200, megy a választási év.... és hogy lesz valójában? kiderülhet, hogy az amerikaiak nem adtak el 500 Himart, mert az ügyfél fedezet nélkül állított ki csekkeket ..."

(Erre az előzőre jött egy válasz, hogy Lengyelország adóssága 50%. Ez az unió átlag alatt van.)

"Erdei trolloktóber 25. (16:47)

Ezzel az inflációval, ami nálunk már a bejáratnál -20%, és a közelgő válsággal és a pénzügyek összeomlásával először a Honvédelmi Minisztériumtól veszik el a forrásokat."

"Bart hazafioktóber 25. (16:25)

Hol van itt Borz!? Basszus! 700 millió a páncélos és gépesített csapatok modernizálására! Basszus, tekintve, hogy a 80%-a tankokba kerül, a borz ismét 2,3 példányban lesz tesztelésre! Mi a fenére vársz, hány ilyen teszt! Ha nem rendelsz borzot 2023-ban, akkor a Nowogrodzka utcába megyek!"

"Edmundoktóber 25. (19:08)

@Bart patriota Borsuk a tervek szerint 4 db-os mennyiségben tesztelhető és 2023 végéig tart, ha jól megy. Ez teljesen normális, annyi tesztelést végzek, és új terveket kellene tesztelni és korrekciókat végezni. A borz nem ecset a boton."

"Dobbyoktóber 25. (17:15)

Vajon honnan akarják megszerezni a 100 milliárdot? Üres a költségvetés, 6 millió munkanélküli ukránt tartunk, ha beindul a tél kétszer-háromszor több lesz, a lengyel kötvények eladhatatlanok, az infláció és az energiaárak tönkreteszik a gazdaságot..... én ezt sehogy sem látom."

"Alarisoktóber 25. (18:33)
Rusek, Lengyelországban nincs 6 millió ukrán, és akik ott vannak, a legtöbb dolgozik."

_____

Nekem úgy tűnik az előző évi lengyel cikkek alá írt kommentektől eltérően felértékelődött a gazdasági szempontok kérdése. És a külföldi vásárlások növekedésével megbomlott az eddigi szilárd támogatás. Eddig is volt egy kisebbség ennél az újságnál, aki ellenezte a külföldi vásárlásokat és hazai iparból látta volna szívesen az újrafegyverzést teljes egészében, de a többség lelkesen írt, hogy amíg el nem készül a lassan dolgozó hazai ipar, addig is megerősítik a hadsereget.
Most viszont a többség inkább kritizálja, hogy a kormány nem a gazdasági válságot igyekszik letörni, hanem a pénzt külföldre vinni és ott elkölteni. Viszont a hazai iparból történő vásárlást úgy láttam, hogy még egy eltévedt bolond sem kritizálta. Annak a támogatása továbbra is töretlen.

Nem reprezentatív kutatás, de én mindig szívesen olvasgattam, ha van időm a környező országok komment szekcióit.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 060
36 495
113
A lengyelek JAvelin helyi gyártásáról tárgyalnak. Minek?! - kérdem én..
Licenc-gyártják a Spike-ot, ami egy jobb képességű rakéta, le is másolták Moskit néven és most meg Javelin is kell nekik...
Hagyományos fegyverzetben pár éven belül lenyomják az oroszokat...

 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 276
27 900
113
A lengyelek JAvelin helyi gyártásáról tárgyalnak. Minek?! - kérdem én..
Licenc-gyártják a Spike-ot, ami egy jobb képességű rakéta, le is másolták Moskit néven és most meg Javelin is kell nekik...
Hagyományos fegyverzetben pár éven belül lenyomják az oroszokat...

Mert amerikai és most oda kell nyalni.... Kb ennyi értelme van
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 709
55 616
113
Csak nagy hirtelen összeszedtem, mi érkezik a következő években.

Légierő
  • 32 x F-35A vadászbombázó
  • 48 x FA-50PL könnyű vadászbombázó
  • 96 x AH-64E harci helikopter
  • 32 x AW149 többcélú helikopter
  • 5 x C-130H szállítógép (használt, ex-USAF)
  • 24 x Bayraktar TB2 csapásmérő drón

Légvédelem
  • Patriot PAC-3 (4 radar, 16 indító)
  • CAMM (2 radar, 6 indító)

Szárazföldi erők
  • 180 x K2 tank
  • 820 x K2PL tank
  • 250 x M1A2 SEPv3 tank
  • 116 x M1A1 SA tank (használt, ex-USMC)
  • 212 x K9A1 önjáró löveg (és további 460 K9PL)
  • 20 x M142 HIMARS rakéta-sorozatvető (további 500-ra engedély kérve)
  • 288 x K239 rakéta-sorozatvető
Kihagytam valamit?
Mibe kerül ez?
 
  • Tetszik
Reactions: ibanez de bobadilla

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 078
10 239
113
Csak nagy hirtelen összeszedtem, mi érkezik a következő években.

Légierő
  • 32 x F-35A vadászbombázó
  • 48 x FA-50PL könnyű vadászbombázó
  • 96 x AH-64E harci helikopter
  • 32 x AW149 többcélú helikopter
  • 5 x C-130H szállítógép (használt, ex-USAF)
  • 24 x Bayraktar TB2 csapásmérő drón

Légvédelem
  • Patriot PAC-3 (4 radar, 16 indító)
  • CAMM (2 radar, 6 indító)

Szárazföldi erők
  • 180 x K2 tank
  • 820 x K2PL tank
  • 250 x M1A2 SEPv3 tank
  • 116 x M1A1 SA tank (használt, ex-USMC)
  • 212 x K9A1 önjáró löveg (és további 460 K9PL)
  • 20 x M142 HIMARS rakéta-sorozatvető (további 500-ra engedély kérve)
  • 288 x K239 rakéta-sorozatvető
Kihagytam valamit?
Van kb 400 Rosomak IFV és mellé berendelve kb 500 darab APC változat.
300 darab Cougar, elvileg meg is érkezett nekik.
(Emellé van még sok száz rendszerben lévő BMP1 is nekik)
+ Redback rendelés
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Közben a pletyó szerint megbukott a Redback a lengyel éleslövészeten. Nem hozta az elvárt találati arányt.

Ugyan az volt a teszt, mint a Borsuk/ZSSW-30 párosnak.

De ez még csak pletyka. Lehet igaz, de lehet egy kis lobbizás a ZSSW-30 toronyért is.