Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
M

molnibalage

Guest
Ne haragudj, de ha egyszer nem írtam olyat amit nekem tulajdonítasz, akkor nem írtam; ha tetszik, ha nem.
Ha az életben többre akarsz jutni, akkor dolgozz többet, vagy spórolj.
Édes istenem a főni mondott ilyen szép dolgokat.
Aztán meglepődnek, hogy a tanárok élni akarnak alkotmányos jogukkal, ami petike is még védett 2008-ban.
Mert méltányos bért várnak méltányos munkáért.
Amikor a tanár másodállásban a pihenő idejében kőműves meg árufeltöltő, akkor te milyen "dolgozz többetről" beszélsz?

De értem én, te is biztos azt szeretnéd, ha a téged operáló sebész ne kipihent legyen, mert van mellékállása ésatöbb.
Kurva érdekes egy mércéd van hallod-e...
Ezek nélkül még senki nem épített szarból várat.
Most nem közlekednek a tanárok? De, tehát futja. Csak így mondjuk nem tud teszem azt lakásra spórolni, vagy újabb sulira.
És ez továbbra sem azt jelenti, hogy nem kell jobban emelni a tanárok fizetését is -de mondom, marha unalmas ezt írogatni.
Ehhez képest a szar vakolását adjátok elő mégis.
Én is amikor tehettem, mert olyan helyen dolgoztam bicikliztem, nem cserélgetem a telefonom, mert amire kell, arra jó a 10 éves, sz.gépet szoktam akkor cserélni, mikor megadják magukat, de abból sem "gémert" veszek. Nem vettünk drága autót, mert minek -nincs mit kompenzálni. Mikor anno munkát kerestem pályakezdőként még szabolcsi falu is szóba jött, mert ott volt szolgálati lakás, aztán azért mert csak fél állás volt, meg más okok miatt nem jelentkeztem (akkor, mivel válság volt, valahogy megbecsültebb volt a tanári állás, de legalábbis nehezebb volt állásba kerülni). Tehát szerintem elmondhatom, hogy semmi olyat nem írtam, amit én ne tettem volna meg.
Amikor a tanári fizetés a megélhetésre sem elég, akkor az ilyen listán szerinted most röhögjek vagy sem?
A tanár nem azon lamentál te nagyon te, hogy telefont cseréljen, meg milyen autót vegyen. Azért van másodállása, hogy ÉLNI TUDJON.
Érted. Felkel, eszik, léglegzik, iszik és hogy ne fagyjon és haljon meg.
Ez sem jön ki egy kezdő tanári fizetésből

Te meg jössz olyan hülyeségekkel, hogy ne cseréljen telefont, meg gamer PC.
Ember, ezekre nem is telik. Fel sem merül.
Beszarok, komolyan mondom.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Semmi fizetésért mi mindent kéne még egy tanárnak csinálnia?
Mit kéne csinálni?
Volt többletfeladatról szó? :O
Meg azért a semmi fizetés nem itt kezdődik. Sokan ennél kevesebből élnek -és még az sem a semmi. -Persze sokadjára: emelni kell a tanári béreket is, mert lehetne több. -De nem semmi.

Ahol nincs oktatási közvetlen felelős minisztérium sem, ott mit vársz el? Felső felelőst keresel?
Mindenki a maga területéért felel. De mint írtam volt, nem csak az oktatáról van szó e téren.
Ha nem csinálja meg jóra törekedve mindenki a maga feladatát, akkor miképen gondolja azt, hogy másra kell mutogatni. Nagyon sok minden az adott szinteken is megoldható. (Mondom, nem csak az iskolára gondolva, hanem úgy általában.)

Az igen. Gondolom neked is életcélod gombokért dolgozni.
Bevallom őszintén, még sose kerestem mostanáig minimálbért se és mikor elkezdtem a tanítást annyi volt a fizetésem, mint a napszámosnak (na mondjuk sokkal több most se lenne, de az enyém speciális eset). De volt mellette egy csomó előnye a dolognak. :)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Amikor a tanár másodállásban a pihenő idejében kőműves meg árufeltöltő, akkor te milyen "dolgozz többetről" beszélsz?
Nem csak a tanárokról volt szó...
Azt írtam egyébként, hogy két fajta lehetőség van... de akkor van, aki tesz magáért.

De értem én, te is biztos azt szeretnéd, ha a téged operáló sebész ne kipihent legyen, mert van mellékállása ésatöbb.
Kurva érdekes egy mércéd van hallod-e...
Hülyeségeket beszélsz. Azt szeretném, hogy az oktatás minősége -és úgy általában a dolgoké az oktatáson túl is - legyen jobb. De nem lesz jobb ha annyi a narratíva, hogy legyen több fizetés. Ezt megbeszéltük, le is írtad, hogy Te miket gondolsz, ha feltétlen mindennel nem is értettem egyet, de megértettem; igaz, rajtad kívül a legtöbben a "még több péééénz" szlogenen túl nehezen jut.
Természetes és szájbarágósan már számtalanszor leírtam, hogy legyen; kell több fizetés. Ez nem kérdés. Hogy Te ebből hogy tudsz ilyen dolgokra extrapolálni az már érthetetlen.

Ehhez képest a szar vakolását adjátok elő mégis.
Nem, nem szar vakolás. Hanem leír az ember valamit és úgy reagálnak rá, hogy olyat adnak az ember szájába, amit nem mondott. Nem gondolod, hogy így elég nehéz értelmesen párbeszédet folytatni?
A tanár nem azon lamentál te nagyon te
Na, min gondolkozik? Mert én nem voltam az? Leírtam. De baszki ezt IS jobban tudod. Nevetségesbe kezdesz átmenni.

Beszarok, komolyan mondom.
Egyszer véletlenül küldtek két csomag férfipelenkát, és nem akarták visszavenni. Szerintem valahol még megvan van bontatlanul, ha kell, elküldöm Neked. De egyébként a széklettartási probléma nem vicc, szerintem gasztroenterológust érdemes lenne felkeresni.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Hogy míííí?
1. A svédek épp úgy zártak mint mindenki.
2. Mi az, hogy jár? Tudod mi jár? A szájuk, na az jár. Világjárvány volt, emberek veszítették el a munkájukat minden ágazatban, és akkor ezek követelőznek? Ha kap valamit a tisztelt vállalkozó, aki ugye természetesen felkészült, és több lábon áll (vagy nem?) akkor hálásan megköszöni, nem pedig követelőzik.

1. A svédeknél nem volt még kötelező maszkhordás sem. Nem zártak be kötelezően üzleteket sem. Ment is a kormánymédiában az agitáció.

2. Most is világjárvány van. Érdekes módon most olyan választ vagyunk rá képesek adni, amelyet ez a probléma megérdemel, amely kellőképpen arányos a probléma súlyához képest. Ha a kormány ésszerűtlen intézkedéseket hoz, amellyel egész ágazatokat sodor veszélybe, akkor teljesen jogosan követelnek az érintettek kompenzációt.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 073
4 037
113
tavalyi évről idénre várt infáció mértékének legalább a duplája volt az emelés.)
Ez a lényegen, miszerint az inflációt sem követte, így csak a további lecsúszáshoz volt elég, nem változtat!
Ez kb. olyan, mint a közbulvár médiában a novemberi nyugdíjemelés, miszerint pénzeső hullik a nyugdíjasok ölébe. Holott ezt a pénzt már régen meg kellett volna kapniuk, ha egyszer az életben nem tervezik alul az inflációt!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
1. A svédeknél nem volt még kötelező maszkhordás sem. Nem zártak be kötelezően üzleteket sem. Ment is a kormánymédiában az agitáció.

2. Most is világjárvány van. Érdekes módon most olyan választ vagyunk rá képesek adni, amelyet ez a probléma megérdemel, amely kellőképpen arányos a probléma súlyához képest. Ha a kormány ésszerűtlen intézkedéseket hoz, amellyel egész ágazatokat sodor veszélybe, akkor teljesen jogosan követelnek az érintettek kompenzációt.
a svédeknél volt kötelező maszkhordás, és voltak lezárások is.

Jelenlegi átoltottsági szint mellett, a covid már nem terheli túl az egészségügyet, így nem indokolt a lezárás. De ez nem változtat azon, hogy semmi, de semmi nem jár, és semmilyen jogos kompenzációról szó nem volt sosem.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Kim Philby and zeal

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Ez kb. olyan, mint a közbulvár médiában a novemberi nyugdíjemelés, miszerint pénzeső hullik a nyugdíjasok ölébe. Holott ezt a pénzt már régen meg kellett volna kapniuk, ha egyszer az életben nem tervezik alul az inflációt!
Aki azt nézi és elhiszi, az megérdemli. De ugyan ez igaz ellenkező előjellel is.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 380
7 878
113
Mit kéne csinálni?
Volt többletfeladatról szó? :O
Meg azért a semmi fizetés nem itt kezdődik. Sokan ennél kevesebből élnek -és még az sem a semmi. -Persze sokadjára: emelni kell a tanári béreket is, mert lehetne több. -De nem semmi.


Mindenki a maga területéért felel. De mint írtam volt, nem csak az oktatáról van szó e téren.
Ha nem csinálja meg jóra törekedve mindenki a maga feladatát, akkor miképen gondolja azt, hogy másra kell mutogatni. Nagyon sok minden az adott szinteken is megoldható. (Mondom, nem csak az iskolára gondolva, hanem úgy általában.)


Bevallom őszintén, még sose kerestem mostanáig minimálbért se és mikor elkezdtem a tanítást annyi volt a fizetésem, mint a napszámosnak (na mondjuk sokkal több most se lenne, de az enyém speciális eset). De volt mellette egy csomó előnye a dolognak. :)
A bérekhez kapcsolódóan.
Ma számoltunk hogy a napi kaja mennyibe fájna amikor dolgozik az ember 12 órában. Normálisabb konzerv/felvágott, egy joghurt, valamilyen zöldség (esetleg) egy két db alma. Plusz normálisabb pékáru. (Nálunk a rozs kenyér lett a sláger). Minimum 2000-3000 Ft között jön ki.
Ezt szorozuk fel átlagban 16-18 al havonta. Erre rájön a munkába járás költsége. Aki vidéki átlag 25-30 ezer Ft benzin. Bérlet havi szinten 6-12 ezer Ft között. Nos ez szerényen is 50-60-70 ezer közt van. Ha meleget ebédelsz (feltéve ha van rá lehetőség) az addagtól függően 1200-1700 Ft közt van.
Állami szektorban pl iskolában ettől olcsóbb. Vagy ha van cafetéria akkor lehet spórolni.
Erre jönnek rá az otthoni kiadások gyerek/gyerekek, iskola, rezsi, kaja, ruha (gyerekeknek) stb....
Nos lehet számolni hogy az átlag minimum illetve a bruttó/netó medián bérből mi jön ki.
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime
M

molnibalage

Guest
Hülyeségeket beszélsz. Azt szeretném, hogy az oktatás minősége -és úgy általában a dolgoké az oktatáson túl is - legyen jobb. De nem lesz jobb ha annyi a narratíva, hogy legyen több fizetés
Nem csak ez a narratíva. Ha te nem figyelsz arra, hogy mit mondanak, mik a kérések és követelések, az nem az én hibám..
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Ez a lényegen, miszerint az inflációt sem követte, így csak a további lecsúszáshoz volt elég, nem változtat!
Ez kb. olyan, mint a közbulvár médiában a novemberi nyugdíjemelés, miszerint pénzeső hullik a nyugdíjasok ölébe. Holott ezt a pénzt már régen meg kellett volna kapniuk, ha egyszer az életben nem tervezik alul az inflációt!
Hát egy 2021-es döntés nem tudta belekalkulálni ezt a szerintem kimagasló inflációt; ki a franc gondolta volna komolya és megalapozottan egy évvel ezelőtt, hogy ilyen évünk lesz ( ez is), közben meg ha szándék lett is volna (nem tudom, hogy mennyire volt, de vannak itt jobban értesült NER közeli fórumozók, akik majd megírják :p) sem lett volna forrás rá; mikor szinte mindenhol visszavágás történt és ki lett jelentve, hogy az adott lehetőségekhez képest a honvédelem élvez prioritást (Lázár a Transiton) -hogy ez mennyire tud érvényesülni, az egy érdekes téma, nyilván azt is negatívan érintette a világhelyzet.
De igen, lehetett volna mondjuk 20% emelés is, de sajnos jelen helyzetben úgy gondolom, az is kevés lett volna. Remélem, hogy van valós kormányzati szándék, hogy még magasabb emelés történjen, legalább januártól és ehhez meglesz a pénzügyi lehetőség is.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
a svédeknél volt kötelező maszkhordás, és voltak lezárások is.

Mikor és hol? Nézd meg ezt a riportot:

Ha a riportnak nem hiszel, akkor nézd meg ezt a walking tour-os videót, amely 2021 januárjában készült Stockholmban:


Emlékszem rá, mennyire irigykedve néztem őket, hogy maszk nélkül szaladgálnak az utcán... mindezt 2021 elején, amikor még bőven a járvány határozta meg a mindennapjainkat, és amikor még csak az oltási program elején jártunk. Igen, a svédeket ez a különutasság jellemezte, ami ma már normának mondható.
Jelenlegi átoltottsági szint mellett, a covid már nem terheli túl az egészségügyet, így nem indokolt a lezárás. De ez nem változtat azon, hogy semmi, de semmi nem jár, és semmilyen jogos kompenzációról szó nem volt sosem.

2020 tavaszán a mainál bőven rosszabb adatok mellett hoztak meg teljesen vállalhatatlan intézkedéseket.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
M

molnibalage

Guest
A bérekhez kapcsolódóan.
Ma számoltunk hogy a napi kaja mennyibe fájna amikor dolgozik az ember 12 órában. Normálisabb konzerv/felvágott, egy joghurt, valamilyen zöldség (esetleg) egy két db alma. Plusz normálisabb pékáru. (Nálunk a rozs kenyér lett a sláger). Minimum 2000-3000 Ft között jön ki.
Ezt szorozuk fel átlagban 16-18 al havonta. Erre rájön a munkába járás költsége. Aki vidéki átlag 25-30 ezer Ft benzin. Bérlet havi szinten 6-12 ezer Ft között. Nos ez szerényen is 50-60-70 ezer közt van. Ha meleget ebédelsz (feltéve ha van rá lehetőség) az addagtól függően 1200-1700 Ft közt van.
Állami szektorban pl iskolában ettől olcsóbb. Vagy ha van cafetéria akkor lehet spórolni.
Erre jönnek rá az otthoni kiadások gyerek/gyerekek, iskola, rezsi, kaja, ruha (gyerekeknek) stb....
Nos lehet számolni hogy az átlag minimum illetve a bruttó/netó medián bérből mi jön ki.
Hát igen, most zártam le a novemberi táblázatomat.
Úgy, hogy asszony kaja utalványával fizettem kétszer úgy lett az én oldalamon levő kaja + megélhetési kiadás 3200 Ft/nap.
Hétköznap és fizetek, asszony meg hétvégén.)
Ez jan/feb elején 2300/nap táján volt.
Most úgy 3200/nap, hogy visszafogtunk egy rakás téren. Akkor szerintem lenne ez bőven 4000 felett is.

De persze az infláció meg 20% ugye?
Ha az ember csak azt nézni, hogy meg akar élni, akkor az infláció barátim inkább 80-100%.
Egy szájbavert év alatt.

Egy tanár, aki eddig sem luxus mustárt és stb. vett, az most ilyen áremelkedés mellett tényleg azt kell, hogy eldöntse, hogy eszik-e és akar-e fűteni egyáltalán.
De egyesek képesek olyan faszságokat ideböfögni, hogy járjon bringával, meg nem kéne évi két nyaralás és wellnessz.

Nem tudom, hogy nektek valaki ezért fizet, vagy magatoktól vagytok ennyire ilyenek...
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
A bérekhez kapcsolódóan.
Ma számoltunk hogy a napi kaja mennyibe fájna amikor dolgozik az ember 12 órában. Normálisabb konzerv/felvágott, egy joghurt, valamilyen zöldség (esetleg) egy két db alma. Plusz normálisabb pékáru. (Nálunk a rozs kenyér lett a sláger). Minimum 2000-3000 Ft között jön ki.
Ezt szorozuk fel átlagban 16-18 al havonta. Erre rájön a munkába járás költsége. Aki vidéki átlag 25-30 ezer Ft benzin. Bérlet havi szinten 6-12 ezer Ft között. Nos ez szerényen is 50-60-70 ezer közt van. Ha meleget ebédelsz (feltéve ha van rá lehetőség) az addagtól függően 1200-1700 Ft közt van.
Állami szektorban pl iskolában ettől olcsóbb. Vagy ha van cafetéria akkor lehet spórolni.
Erre jönnek rá az otthoni kiadások gyerek/gyerekek, iskola, rezsi, kaja, ruha (gyerekeknek) stb....
Nos lehet számolni hogy az átlag minimum illetve a bruttó/netó medián bérből mi jön ki.
Kevés, ezt senki, még egyszer mondom, hogy senki nem írta, hogy jól lehet megélni belőle. Mint egy csomó más munkából se tud kijönni a matek. De azért még nem éhenhalás, meg semmi kategória.

Bocs ezt nem értem: "Erre rájön a munkába járás költsége. Aki vidéki átlag 25-30 ezer Ft benzin. Bérlet havi szinten 6-12 ezer Ft között. Nos ez szerényen is 50-60-70 ezer közt van." Van benzin költség, meg van mellé bérlet és ennek az összege lenne az 50-70 ezer?
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Nem csak ez a narratíva. Ha te nem figyelsz arra, hogy mit mondanak, mik a kérések és követelések, az nem az én hibám..
De, a kinyomtatott NER1-en, amit hozott reggel a postás csak ezt írták; azt olvastam. Meg mondták a pártgyűlésen is, hogy rohadt pedagónyusok, mind útányi köll, mer csak a parazstoktó akarják elvenni a pízt, meg akkó nem lesz segílyemelés sem, meg választányi krumpli, a ártányhízlalási támogatásrúl is le lehet mondani, me kell a pösti penyagólógusoknak a több péz. Nekem Te ne mongy mást, me a Sárosi Gizike, a helyi alapszervezetvezetőkiasszony is megmondta, hogy a pösti nípeknek nem szabad hinnyi, csak a Béla atyának a templonyban, meg persze az Orbányviktornak.
 
Status
Not open for further replies.