Ezek tipikusan valami humánértelmiségi kutatók, művészek, ilyesmi (/azoknak leszármazottai), mindenféle perkekkel.
Generációs vagyonból élnek, jellemzően nem rosszul. Hallottam olyat is (a nagyobbik gyerek előző sulijában), hogy az egyik gyerekek mesélte az osztályban, hogy anyának személyesen OV miatt kell a kutatói állását feladnia
Jó lenyomata amúgy az ilyen-olyan kutatói hálózatok által teremtett kasztnak.
Ezek hasznos idiótái most a tüntiző tanárok egy (hangosabb) része. FYI, tudok olyan, nagyon belpesti
magániskoláról, ahol a lelkes tanárok szintén kivitték tüntizni (“sztrájkolni”) a nebulókat…
Tehát magániskola, ahol nem a bértábla szerint kapják a fizut.
Egyébként én úgy látom, a fidesz valóban hatalmas támadási felületet hagyott magának ezzel a tanárifizetés-témával.
Valóban lett volna rá idejük, hogy rendbe tegyék, és valóban, nem nagyon tettek semmit az ügy érdekében a regnálásuk alatt.
És tényleg nagyon egyszerű azt a
valid érvet hozni ellenük, hogy a gyerekeink (és így a jövőnk) fejlődésének jó része múlik ezen!
Szerintem ezen gőzerővel kéne dolgozniuk, és messze nem csak a fizetésen!
Itt most felsorolhatnék pár dolgot, de egyrészt ebben egyáltalán nem vagyok szakember, másrészt hosszú lenne - de a fent említett (egyébként magán)iskola életébe volt némi belelátásom, és láttam, hogy ők mit-hogyan csinálnak máshogy. Az ott tanítók amúgy nem a pénzért mentek oda (mert az alig több), hanem a nagyobb szakmai szabadságért és az emberibb hangulatért.
Én inkább azon szoktam agyalni, hogy OK, de akkor
miért nem tettek semmit? Nem hiszem, hogy egyszerű hanyagság vagy ők tényleg leszarnák. Szerintem arról lehetett szó, hogy "túl sok a bába" a téma körül. Idehaza rengetegen akarnak érteni a tanításhoz és egyébként az egy örök téma, hogy az állami felelősségvállalásnak amúgy meddig is kéne érnie a témában (=hány éves korig legyen tankötelezettség, hogyan tudnánk több szakmunkást képezni és mellette több diplomást is, stb).
Szóval ez egy örök és nehéz ügy.
Ráadásul meg van fejelve egy (-két) nagyon balos beállítottságú szakszervezettel, akiknek azt hiszem semmi nem lenne megfelelő, amit a fidesz csinálna. Szóval innen nézve meg veszett fejsze nyele.
Amit viszont végképp nem értek, az az óvodapedagógusok helyzete. Ott (a hiedelmekkel ellentétben) tényleg rengeteg múlik rajtuk, tényleg sokat tudnának javítani (és tudnak rontani) egy adott gyerek sorsán. És a többség még a jobbnak mondott állami intézményekben is alulmotivált