[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 022
113
Gonosz legalább te ne légy már vész madár ! Olvasd is el a cikket amit beteszel ! SZU24M-t ír a cikk na most olyan tudtommal csak az Oroszoknak van r-go a polákok akkor sokáig várhatnak míg kapnak egyet tőlük a fabrikáláshoz . De ebből a Storm Shadowból se hiszem, hogy nagy készletek lennének. Na meg az analóg rendszerre ráilleszteni egy XXI. Századi csúcs digitális fegyvert inkább illúzió kategória .
Ez nem annyira kivitelezhetetlen, attól függ, mit várnak a hordozó géptől.
Ha csak annyi lenne a Szu-24 feladata, hogy adott magasságon, adott sebességgel, adott irányban indítsa a cirkálórakétát, ez szerintem viszonylag gyorsan kivitelezhető.
Viszont ha lesz ilyen, azzal mélyen az OF területén is elérhetnek célpontokat, és az onnantól inkább már lengyel provokáció lesz.

Amire szerintem az egyetlen ésszerű válasz az oroszok részéről (=ami nem tudja egyértelműen beizzítani az 5. cikkelyt), ha egy-két lengyel hadihajó elsüllyed.
Vagy végre leszedik a Global Hawkokat a Fekete-tenger felett.
Igazából az usanànak kéne odamenni ha már úgyis mindenki is biztos a ruszki vereségbe ,Putyin is halott ugye tudjuk,nem is értem akkor. max,legalább szereznének végre igazi harci tasztalatot ,a nagyképű Ramboknak ,ők még úgyse láttak egyszerre annyi koporsót meg hullát már ha a darabkàikat össze szedik.Megnőne a katonai temetések száma az USAban.
Az USÁnak sokkal nagyobb gondja, hogy a veteránjai ne saját magukat öljék meg odahaza, mint a háborús veszteségei:


ATNOGSY7UNDPXK223DGWMSWIHE.jpg


Úgy négyszer nagyobb gond:
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
Ha elolvasod a cikket akkor ott van benne, hogy a harcedzett tapasztalt kiképzők tisztek hiányoznak...
Ha te is elolvasod ezt a cikket és komolyan veszed akkor az eddig magadról kialakított bár szélsőségesen elfogult, de azért sokszor releváns ismeretekkel rendelkező képet rombolod le.

Amit ez a cikk ír, ilyen veszteségek pl. kiképzők terén valahol 1942-43 fele voltak az oroszoknak, egy teljes megsemmisülés küszöbén, nem most ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 475
46 622
113
Hol tiltották be Dostojevskit?
Sehol.

Úgy látszik, te nem olvasol elég hírt az orosz fa, az orosz macskák, az orosz zene, balett letiltásáról. A Google a jó barátod, találsz bőven hírt erről. Még az orosz kurtizánokat is kitiltották pornóoldalakról, mintha az orosz kurtizán nem ugyanolyan élvezeti cikk lenne, mint a holland.

Robert C. Castel

AMERIKAI ÁLOMFOGÓ
Az utóbbi hetekben hihetetlen mennyiségű zagyvasággal tömték a fejünket, arra a kérdésre válaszolva, hogy miről is szólnak valójában az amerikai időközi választások.
Trump, abortusz, populizmus, klíma, Putyin, gender, rasszizmus, transz, hunterbiden, Ukrajna, identitáspolitika, migráció stb.
Tulajdonképpen nincs ebben meglepő, mert az utóbbi években ugyanezekkel a fakanalakkal püfölték ugyanezeket a fazekakat.
A kérdés, hogy van-e ennek a zajkoncertnek kottája? Van-e logika az őrületben?
A válasz erre az hogy igen.
A ricsaj egyetlen célt szolgált.
Elterelni a figyelmet az amerikai társadalmat izgató legfontosabb problémáról, amit kimondani nem illik és amiről "mivel nincs, említés ne essék".
Ez a probléma osztályjellegű, és egy igen egyszerű kérdés áll a hátterében. Köztársaság-e még Amerika, vagy pedig egy neofeudális társadalom?
Létezik-e még meritokrácia, jogegyenlőség, állampolgárság, szólásszabadság stb. vagy pedig az oligarchiáknak sikerült fennkölt maszlagok ürügyén bebetonozni az örökletes uralmukat.
Létezik-e még az Amerikai Álom?
Erről szólnak az időközi választások Amerikában.
És nem csak az időköziek.
És nem csak Amerikában.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 410
113
Az ukránoknál már a nőket is mozgósítják, de náluk nincs ilyen gond. Mi? Hogy nyugati kiképzők? Hát persze, mindegyik tud ukránul, hiszen Jézus is ukrán volt.

Ott is van, ott is magasak a veszteségek, a kikepzetlenség miatt is.
De nekik nincs hová hátrálni, az országukat, családjaikat védik. Katonaként, partizánként, nőként is.
Ezzel szemben a behívott ruszki tartalékos Putyin álmaiért kellene, hogy kockáztassa életét. Néhány falúért...
A szerződéses állomány nem harcol, csak a Wágnyer, meg a helyi oroszajkú lázadók.
Amúgy a napokban kb. 120 ezer mi kiképzetlen újonc lett bevonultatva, az ő felkészitesük a nehezebb, mert vagy Ukrajnában vagy börtönben van a ht és szerződéses állomány. Vagy meghalt.

Átgondoltam logikusan, láttam pár kiképzést, tudom hogy kik csinálják (milyen korosztály, milyen beosztásban, nem kell hozzá ott lenni az akcióban hogy a visszajövő eredményeket kielemezve leoktasd a friss tapasztalatot), még azt is tudom hogy ezek a friss 300.000 körüli kiképzettek MIND voltak katonák, nem nulláról kell velük kezdeni a kiképzést, inkább egy felfrissítésről van szó.

Akkor leírom még egyszer, ez egy vágyvezérelt nyugati faszság. Minden mást jobban elhiszek, a szar és kevés fegyvert, ellátmányt, bármit. Azt hogy terelik oda a vágóhídra a totál fogalmatlan hülyéket az ukránok elé az oroszok, na ezt pont nem. Ja, még azt sem, amit az ukránok szajkóznak folyamatosan, hogy Herszon támadása közben nekik kevesebb veszteségük van élőerőben/technikában, mint a megerősített fedezékekben védekező oroszoknak.

Egyszerűen nem adja ki a logika. Én amennyire lehet próbálom realista módon nézni a történéseket, annak tudatában hogy mindenki hazudik, ferdíti a tényeket a saját oldala moráljának az erősítésére, de ez már egy rossz vicc amit az ukránok mostanában csinálnak, marha nagy lehet ott a probléma, kell nekik az eredmény (kéne), mert jön a félidős választás az USA-ban, és bukdosnak a nagy nyugati országokban az őket a végsőkig támogatni hajlandó kormányok és vezetők, amelyik nem bukott meg az is kurva rozzant lábakon áll, egyre büdösebb a NordStream ügy, nagy a kuss körülötte, az USA-nak már a németekhez kell rakni gyorsan-hamar egy az ukránokat segítő HQ-t, nehogy a saját érdekeiket kezdjék nézni, kezdődnek a tüntetések szerte az EU-ban mert az egyszeri pógárnak kezd kilenni a fasza az ukránokkal, és még csak közeleg a tél...

Túlgondolod. Nyilván mindkét oldalon megy ezerrel a PSYOPS, INFOOPS, de irracionális az orosz csodavárás.
Majd a tél, majd az agitátorok munkája beérik, stb.
A nyugati pógárt nehéz kizökkenteni a Meki, cinema, nyaralás, rongyrázás mindennapjaiból.
A magasabb rezsi, infláció miatt nem lesz forradalom, hiába reménykedik Putyin a sátáni nyugat összeomlásában.
Eladósodott tarsadalomban nem gond a pénz, lesz hitel, lesz minden, mint eddig is minden válság után.
Putyin álmait hazugságok taplálják, de bármennyire okos, a diktatúrák jellemzője, hogy a hazugságokat erőszak fedi el. Előle is. Ha ennyire bízik még a beosztottaiban, lelke rajta.
Egy Sojgu, egy Geraszimov nem felelős a kudarcokért? Ha eddig hazudtak, most miért mondanának igazat Putyinnak?
Egy jó vezető tanul a hibákból, változtat, cserél, mert ha nem őt cserélik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 325
84 517
113
Ez brutális fogyás!

Mókás ahogy ez nov7 előtt le lett hozva:

A 800 dolláros öngyilkos drónok idején flotta közelből osztani az észt holmi elrettentésről ősi romulán szokás:

Szeptemberben még csak 9 volt, de a szankciók működnek, a ruszkik meg qurvagyengék:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 099
31 040
113
Azér ez a taktika még mindig ugyan az mint eddig. Hol vannak az olyan gyorsan mozgó taktikai műveletek amiket az ukránoktól láttunk:
Az ukránok is csak akkor tudták megcsinálni, amikor az oroszoknak rendvédelmi csapatai voltak az adott területen, az is kevés és visszavonulóban. Ahogy beértek az orosz tüzérség lőtávjába, rögtön növekedtek a veszteségek, és lelohadt a jókedv.
Hatalmas veszteség éri majd a művész világot..... :rolleyes:
Ki fog zongorázni a süllyedő hajón? :D
Azért ez nem egy klasszikus háború. Épp átalakulóban van a világ is.
Ameddig az átalakulásnak nem lesz vége, addig szerintem ez a háború menni fog.

Persze mindenkinek jobb lenne, ha vége lenne minél előbb.
Pl: Miért csak október elején kezdték szétszedni az ukrán infrastruktúrát? Sokkal-sokkal előbb megtehették volna. Kb az első nap akár.
Mégsem tették, hanem vártak. Valamire.

Mire gondolsz új lépés alatt? Új lépés az infra szétszedés is ilyen tekintetben.
Azért emlékszem, hogy pár atlantista hogy röhögött, amikor Putyin egyik beszédében mondta, hogy még el sem kezdték igazán.
Szerintem még most sem.
Kína a fekete ló. Rá is vártak, hogy merre lép.
Párizsban felfejlődtek (kamerán kívül maximum lefejődnek) a legelszántabb ukri támogatók !
:D :D:D


Közben a DNR Gorlivkánál pottyintgat

Ilyenkor "bidámbidám"-ék merre táboroznak? :eek:
Szerintem is valószínűbb, hogy a külföldi gyárakat zárják először.
De én már mindent kinézek a politikusokból
A külföldi gyárakban van occsó munkaerő, nyersanyag+energia, akkor a hazai központban csak a NERcbundás titkárnők maradnak a 10 c°-ban. ;)
Hello tán büntiben voltál!? A sarokba küldtek?! Wilson nem nyert háborút de az ukránok már az Uralnál járnak!
Pontosabban az Ukrálnál!
Ezt Jake Sullivan amerikai biztonsági tanácsadó nyilatkozta ukrajnai látogatása során az újságírókkal folytatott beszélgetés során az Evropejszkaja Pravda tudósítója szerint.
Angol kór? Csúcs fej? Magister Americanus...
5november2022_Ukraine_map.jpg

5november2022_Ukraine_Odessa_KryvyiRih_Map.jpg

"Ukrajnában a harcoló felek továbbra is ugyanazt a taktikát követik a csatatéren. Az ukrán fegyveres erők egyidejűleg hajtanak végre támadásokat a frontvonal mentén különböző régiókban. Az orosz vezetésű erők továbbra is védekezésben állnak, visszaverve az ukrán támadásokat, hogy a közelgő téli hadjárat előtt a lehető legtöbb kárt okozzák az előrenyomuló erőknek."
Az ukri hős, a ki a népességfogyás elleni harcot vállalta magára önként. Persze jár némi ellenszolgáltatás. Míg a fiatalok a lövészárokban vergődnek, ő másfajta lövészárkot választott.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 631
55 475
113
Ez nem annyira kivitelezhetetlen, attól függ, mit várnak a hordozó géptől.
Ha csak annyi lenne a Szu-24 feladata, hogy adott magasságon, adott sebességgel, adott irányban indítsa a cirkálórakétát, ez szerintem viszonylag gyorsan kivitelezhető.
Viszont ha lesz ilyen, azzal mélyen az OF területén is elérhetnek célpontokat, és az onnantól inkább már lengyel provokáció lesz.

Amire szerintem az egyetlen ésszerű válasz az oroszok részéről (=ami nem tudja egyértelműen beizzítani az 5. cikkelyt), ha egy-két lengyel hadihajó elsüllyed.
Vagy végre leszedik a Global Hawkokat a Fekete-tenger felett.

Az USÁnak sokkal nagyobb gondja, hogy a veteránjai ne saját magukat öljék meg odahaza, mint a háborús veszteségei:


ATNOGSY7UNDPXK223DGWMSWIHE.jpg


Úgy négyszer nagyobb gond:
Évtizedeken át konstans 6000 körüli öngyilkosság. Ebböl mièrt nem lett soha cikk a portfolioban, indexen, meg a nyugati MSM-en? Mert csak az hir, ha állitólag az oroszoknâl fordul elö?
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 708
28 230
113
Na, ukránok sikeresen eltalálták a kahovkai erőmű átereszének egyik zsilipjét, egyelőre folyik a kárfelmérés, de helyi jelentések szerint sikeresen szétkapták magát a zsilipet.

Innentől már érthető teljesen a Dnyeper mentének kitelepítése
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 500
19 783
113
Na, ukránok sikeresen eltalálták a kahovkai erőmű átereszének egyik zsilipjét, egyelőre folyik a kárfelmérés, de helyi jelentések szerint sikeresen szétkapták magát a zsilipet.

Innentől már érthető teljesen a Dnyeper mentének kitelepítése
Akkor hamarosan a kijevi víztározó zsilipe is amortizálódni fog... Előbb kellett volna Kijevet kitelepíteni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 325
84 517
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
"több száz mozgósított haláláról", az "elefántrádióról" és a csapatok irányításával kapcsolatos problémákról

Az interneten megjelent egy publikáció egy Voronyezsből származó mozgósított férfiról, aki azt állítja, hogy az egész zászlóalját megölték egy délelőtt alatt az LNR-ben lévő Makiivka közelében. A veszteségek száma a történet előrehaladtával egyre nő: először a harcos felesége mondja, hogy "a zászlóalj több mint fele" meghalt, majd ő maga számol be 41 túlélőről az 570-ből, később pedig arról, hogy "legalább egy zászlóalj" korábban ott is teljes vereséget szenvedett.

Hogy ebből mennyi lehet igaz?

Kezdjük azzal, hogy egyetlen nap alatt ötszáz ember halála a védelemben egyetlen kis területen rendkívüli esemény. És a tüzérségi bombázás után tömörülten heverő holttestek százai minden bizonnyal az ellenséges vadászok és helikopterek kameráinak lencséjébe kerültek volna.

Meglepő módon még nem jelentek meg a neten sokkoló felvételek. Maguk az AFU pedig, saját belső jelentéseikből ítélve, nyilvánvalóan nem tudnak a szenzációs eseményről.

Szóval honnan jöttek a hatalmas számok egyfajta szemtanú történetéből?

▪️Az ilyen jelentések alapja gyakran az "elefántrádió" - a frontvonalbeli pletykák összevisszasága. Innen származnak a balti mesterlövészekről, egy földalatti repülőtérről Hmelnickijben és egy Kupiansky melletti lengyel zászlóaljról szóló történetek. A front másik oldalán ugyanez a helyzet - a mindenütt jelenlévő "csecsen hadosztályok" és a donbászi kínaiak.

Ugyanez a helyzet az áldozatokkal, ahol a "szennyezett telefon" minden egyes új láncszemével a megöltek és sebesültek száma egyre kevésbé hasonlít a valós számokhoz. Ennek eredményeképpen két ember halála idővel "fél század lefektetett fiúvá" alakulhat át.

▪️A szervezetlenség fontos szerepet játszik a csatánként egész zászlóaljak haláláról szóló történetekben. A kommunikáció hiánya arra késztetheti a katonát, hogy valóban azt higgye, hogy az összes szomszédos egységet már megsemmisítették, és mindegyikük halott.

Ezért egy mozgósított katona, aki először került tűz alá a csapatai parancsnokságának és irányításának káoszában, minden komolysággal nagy veszteségekről beszélhet. Még akkor is, ha nem látott személyesen több tucat hullát. Az "elefántrádió" pedig további részleteket ad hozzá, és fokozatosan növeli a számokat a napi több száz megöltre.

❗️Az ilyen történetek kezelésének leghatékonyabb módja a csapatok szervezésében jelentkező problémák kiküszöbölése. Amikor a parancsnok legalább a helyzetét ismeri, és kapcsolatban áll a parancsnoksággal, és az egységét nem kizárólag mozgósított emberek alkotják, akik nem félnek attól, hogy kidobják őket a helyükről.

Ellenkező esetben a médiateret elárasztják az egy nap alatt elpusztított hadosztályok "szemtanúi" beszámolói. Ezt a nyugati és ukrán források külföldi ügynöki kiadványokkal könnyen ki fogják használni, hogy pánikot keltsenek a hadseregben és a társadalomban.
#mediatech #Oroszország #Ukrajna
@rybar