[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 456
46 416
113

Robert Castel: Putyin blöffje, válasz Puzsér Róbertnek​



A Nikolaev-Berislav irányú
helyzet 2022. november 7. vége felé
A fő cél jelenleg a többszörös létszámfölény megteremtése a munkaerőben. A Herson régió lakói szerint az offenzíva a következő két-három napon belül megkezdődhet.
A Nyikolajevszkij szektorban az Ukrán Fegyveres Erők 28 gépesített és 59 gépesített és 59 gépesített gyalogos dandár tüzérségi és aknavetős legénységei ágyúzzák az orosz állásokat.
Az Andreevsko-Berislavsky szakaszon az ukrán fegyveres erők a Bereznegovatoe pályaudvar és a Davydov Brod környékére telepítenek erőket .
▪️Bereznegovatoe faluból az összes ágyú- és rakétatüzérséget kivonták, két önjáró löveg és egy légvédelmi rendszer maradt a faluban. A község környékén terepkórházat szerveztek.
▪️Ugyanakkor szinte az összes harckész alegységet a Krivoy Rog szektortól a Petropavlovka - Chervonoe vonalig vonják a második lépcsőtől és a mély hátultól.
▪️Az orosz csapatok megtámadták az ukrán fegyveres erők állásait Bereznegovatoy térségében, több mint egy tucat ember halálát okozva.
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
354
2 111
93
Teljes NATO támogatás?Egyenlőre kis számú korszerű eszközt kaptak(HIMARS,Javelin,NASAMS,PZ2000stb).Nagyrészt szovjet eredetű harcjárműveket kapnak kelet Európából nyugatról M109 önjárókat,M113 lövészpáncélosokat.Teljes nato támogatás véleményem szerint az lenne ha mennének nagy számban nyugati páncélosok,100-as nagyságrendben át lenne fegyverezve nyugati gépekre az Ukrán légierő stb.
Milyen 100-as nagyságrendeket akarsz ha a Franciáknak 150 tankjuk van a Németeknek annyi sincs?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 784
77 913
113
Ezt már egyszer felmerült, idézem a régebbi adataimat:

Lend-Lease támogatások, milliárd dollárban értve:

  • Kína: 1,6 mrd
  • Franciaország: 3,2 mrd
  • Szovjetunió: 10,9 mrd
  • Anglia: 31,3 mrd

A Szovjetek által előállított termékek 10 %-át tette ki az LL támogatás.

A jegyrendszer léte jelzi, hogy mennyire volt életképes / hadisegélyre szorult az adott fél:

- Anglia: 1940. január 8. és 1954. vége között

- Szovjetunió: 1941. és 1947. között

- Spanyolország: 1939. május 14. és 1952. május között

- Izrael: 1949. és 1959. között
Az angoloknál nem emlékszem pogromszerű tömeges éhhalálra...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 734
113

Eleje oroszul:
Orosz katona vagyok. Arab testvéreimhez szólok a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és máshol.
Utána arabra vált:
As-salamu alaykum!
A béke megóvása minden is az egyetlen célja volt az Orosz haderőnek az összes általa vívott háborúban, mind a múltban, mind most.
És most szeretném átadni szívből jövő üdvözletemet nektek és elmondani, hogy Oroszország most egy nagy háborút vív az angolszász terrorizmus és nácizmus ellen.
Oroszországnak megint harcolnia kell, hogy megóvja a békét.
Azért harcol, hogy megóvja a Keresztény és Iszlám vallást, kultúránkat és tradícióinkat, azoktól akik megpróbálják ránk erőltetni a természetellenes és perverz úgynevezett nyugati liberális értékeiket.
Ma Washington ugyanúgy fegyverzi az "ukrán" haderőt, mint azt tette az ISIS-szel a közel-keleti országok megsemmisítése érdekében.
De mi nem adjuk fel! Harcolni fogunk! Éljen soká Oroszország és a szabad világ!
INŞALLAH

Más

A donyecki repülőtér területét teljesen megtisztították a megszállóktól.

A DPR Népi Milícia erői a Sparta zászlóalj részeként, a 3 különleges célú zászlóalj egy külön harckocsizászlóalj támogatásával, a Mihály arkangyalról elnevezett 1539. zászlóalj és az RF Fegyveres erők 238. tüzérdandár támogatásával. Az erőknek sikerült teljesen felszabadítaniuk a donyecki repülőtér területét, ami az ukrán fegyveres erők felett aratott győzelemnek köszönhetően vált lehetségessé a "hangyákért" vívott harcokban - a donyecki repülőtér kifutópályája mögötti, jól megerősített erődítményekért.

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 231
113
Milyen 100-as nagyságrendeket akarsz ha a Franciáknak 150 tankjuk van a Németeknek annyi sincs?
Fő "szonzor"USA ezres nagyságrendben rendelkezik "konzervált"nehéz technikával de ha "érdek"úgy kívánja aktív állományból is "nélkülözhet" akár százas nagyságrendben harckocsit.És százas nagyságrendben váltak,válnak "feleslegessé"régebbi F15C,F16C gépek amiknek ugyan már viszonylag kevés az üzemidejük de a sivatagi tartós tárolás helyett akár le is "passzolhatják"őket.Tény idő ezekhez személyzet kiképzése de ha elhúzódik a konfliktus és az "érdek"fennál még részükről ezek átadása közép távon megtörténhet hogy elhúzzák időben a konfliktust.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 493
13 446
113
Fő "szonzor"USA ezres nagyságrendben rendelkezik "konzervált"nehéz technikával de ha "érdek"úgy kívánja aktív állományból is "nélkülözhet" akár százas nagyságrendben harckocsit.És százas nagyságrendben váltak,válnak "feleslegessé"régebbi F15C,F16C gépek amiknek ugyan már viszonylag kevés az üzemidejük de a sivatagi tartós tárolás helyett akár le is "passzolhatják"őket.Tény idő ezekhez személyzet kiképzése de ha elhúzódik a konfliktus és az "érdek"fennál még részükről ezek átadása közép távon megtörténhet hogy elhúzzák időben a konfliktust.

Az Abrams-re 22 hónap a kiképzés.

Az F-15C Eagle / F-16C Falcon az meg 3 + 9 hónap.

Valahonnan üzemeltetni is kéne. Ha Lengyelországból / Romániából, keresnék atombunkert. Ha meg csak Ukrajnából, olyan gőzzel esnének nekik a földön, amit még nem láttak Ukrajnában, és ebben az esetben egyáltalán nem fognák vissza magukat, ezután vérszemet kapnának, és 2 - 3 hét alatt Mikolajiv - Odessza, és Kijev is meglennének, és vége lenne az egésznek.

A külpolitikai sértődöttség az külön tészta ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 456
46 416
113

Biden kommentálta a Sullivannek a Kremllel folytatott tárgyalásairól szóló információkat​

Joe Biden amerikai vezető elmondta, hogy az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban magas szintű tárgyalásokat folytatott Oroszországgal, de a megbeszélések kulcskérdése az országok közötti kapcsolatok volt. Erről Jennifer Jacobs, a Bloomberg újságírója számolt be a Twitteren.

„Fenntartjuk a jogot, hogy közvetlenül a legmagasabb szinten beszéljünk az Egyesült Államokat érintő ügyekben. Ez az elmúlt néhány hónapban történt. Beszélgetéseink csak a kockázatcsökkentésről, valamint az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatáról szóltak” – biztosította az amerikai elnök.

Korábban a The Wall Street Journal publikált arról, hogy Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan az elmúlt hónapokban tárgyalt Jurij Usakov orosz elnöki segéddel és Nyikolaj Patrusev orosz Biztonsági Tanács titkárával. A megbeszélések célja állítólag az volt, hogy megakadályozzák az ukrajnai konfliktus eszkalációját, beleértve az atomfegyverek bevetésével való fenyegetést is.


Источник: https://rusvesna.su/news/1667855462

A visszajelzési bot két videoüzenetet kapott a Csendes-óceáni Flotta 155. tengerészgyalogos dandárjának tengerészgyalogságától. Ma már eleget mondtak róla : bloggerek, az orosz védelmi minisztérium és Primorye kormányzója. Ezért a tengerészgyalogosok úgy döntöttek, hogy magukért beszélnek. A harcosok köszönik a sorsuk miatti aggódást, elismerik, hogy nehéz a harc, de tovább haladnak Pavlovkában - bár nem olyan ütemben, ahogyan szeretnénk. A lényeg az, hogy a harcosok ne veszítsék el a szívüket és ne veszítsék el a kedvüket. #Donyetsk #Oroszország #Ugledar @rybar *Támogass minket:
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 503
113
Érdekesség a cikkben, hogy kitérnek az ukrán légierő átfegyverzésére, és megállapítják, hogy az amerikai típusok nagy infrastruktúra igényeik - és azok sérülékenysége - miatt nem jöhetnek szóba, nyugati típusokból (paramétereit tekintve) a Gripen C/D marad mint lehetőség, Meteorral. Ebben van azért némi igazság bár a nagyobb tervezett javításokat ígyis-úgyis külföldön kellene elvégezni és így már nem akkora a különbség. Mindenesetre remélem nem Gripen lesz ha egyszer lesz - ne nekünk kelljen már mentorálni stb. őket.

Kisbuszok a harctéren:
A NATO-ban használt F-16-ost illetve hozzá való alkatrészt és infrastruktúrát minden utcasarkon találsz, illetve minden nyugati fegyver felmegy rá. Hát a Gripenrôl mindez nem igazán mondható el: nincsenek átadható, elfekvô példányok sehol, alig üzemelteti valaki, a 27mm-es gépágyú szép és jó, de a 20-as Vulcanból vagy ezerszer annyi üzemel és lôszer is van hozzá minden légibázison. Új gyártásúak meg hosszú-hosszú évek múlva érnének csak oda. Ráadásul F-16-osból van használt épphogy 4. és új majdnem 5. generációs felszereltség is, sokkal több az opció, lehet skálázni a helyzetnek megfelelôen. Az esetleges veszteségek F-16-osból pótolhatók, Gripenbôl kevésbé.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
916
10 452
93
A NATO-ban használt F-16-ost illetve hozzá való alkatrészt és infrastruktúrát minden utcasarkon találsz, illetve minden nyugati fegyver felmegy rá. Hát a Gripenrôl mindez nem igazán mondható el: nincsenek átadható, elfekvô példányok sehol, alig üzemelteti valaki, a 27mm-es gépágyú szép és jó, de a 20-as Vulcanból vagy ezerszer annyi üzemel és lôszer is van hozzá minden légibázison. Új gyártásúak meg hosszú-hosszú évek múlva érnének csak oda. Ráadásul F-16-osból van használt épphogy 4. és új majdnem 5. generációs felszereltség is, sokkal több az opció, lehet skálázni a helyzetnek megfelelôen. Az esetleges veszteségek F-16-osból pótolhatók, Gripenbôl kevésbé.
A cikkben arra utaltak, hogy az amerikai gépek jellemzően nem arról híresek hogy tábori körülményekre tervezték volna. Biztos voltak ilyen jellegű kísérletek szabályt erősítő kivételnek, de nem ez a tervezési kiindulópont. Nem is kell, az USA politikája szerint ha valahova (a "megdemokratizálandó" ország szomszédjába) odamegy, oda mindent visz. Ukrajnában viszont ez nem opció.
Gripen elérhetősége érdekes kérdés. Prompt nincs, ha az E terjed a svédeknél akár lehet is számottevő átadható C/D mennyiség. De ez a jövő, viszont ebben a pillanatban az egész még csak játék, nincs realitása. Cseheket még esetleg be lehet tenni a hintába egy jó amerikai ajánlattal, de ez darabra nem sok. Lőszert, fegyvert csak megoldják, jó oda az Amraam is ha kevés a Meteor. Az alkatrészellátást viszont valóban nem kéne leépíteni az E miatt ha a C-ket átadják és így nem a szemétre kerülnének (egy századdal inkább adhatnának nekünk...). Jelen pillanatban viszont ellátják a svédek a C/D gépeket, tehát a kapacitás most még adott.
De ez mind csak "mi lenne ha" találgatás, amíg a sokkal olcsóbb eszközökből se adnak 24-et egyszerre, addig vadászgépből sem fognak.

Kercs, híd, építés:
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 231
113
Az Abrams-re 22 hónap a kiképzés.

Az F-15C Eagle / F-16C Falcon az meg 3 + 9 hónap.

Valahonnan üzemeltetni is kéne. Ha Lengyelországból / Romániából, keresnék atombunkert. Ha meg csak Ukrajnából, olyan gőzzel esnének nekik a földön, amit még nem láttak Ukrajnában, és ebben az esetben egyáltalán nem fognák vissza magukat, ezután vérszemet kapnának, és 2 - 3 hét alatt Mikolajiv - Odessza, és Kijev is meglennének, és vége lenne az egésznek.

A külpolitikai sértődöttség az külön tészta ...
Ezért írtam idő kell hozzá.Ha még évekig eltart a konfliktus még "bármi" lehet.Viszont nem értem mire várnak az Oroszok és "tökölnek" már most is mert ennél rosszabb már nem nagyon lehetne a viszony Ukrajnával,nyugattal.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 476
18 395
113
Az is a szovjet hadseregnek a létszáma és felszereltsége alapján minimum a határon kellett volna megállítani a a németeket, de lehet hogy inkább bucira kellett volna vetniük a fritzeket. De mivel szarul vezettek voltak, több katonát, tankot, repülőt vesztették mint ami a németeknek volt.
És most megint ugyanott vannak. És jó eséllyel megint nyernek, de csak a létszámuk miatt. Most legalább nem milliók halnak meg remélhetőleg.

A szomorú az, hogy az orosz győzelemhez millióknak kellene meghalni ismét.
Ha teljes mozgósítást rendelne el Putyin, egész Oroszországot hadba vinné, tízmilliós haderővel, milliós veszteségek árán lehet, hogy nyerne. Területet mindenképpen.
A rossz vezetés miatt ismét csak milliós áldozattal tudna valamit felmutatni.
A kérdés, hogy 2023-ban is sikerülne az, ami 80 éve sikerült Dzsugasvilinek?
Akkor az USA őt támogatta Németország ellen, most Putyin egyedül harcol az USA és Európa által támogatott Ukrajna ellen.
Vajon hagyná magát lemészároltni több millió orosz?