[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 487
113
Az nem gorog zsoldos, hanem jenki.
Es nem mostani felvetel, hanem meg ev eleji, abban az utcaban keszult ahol olyan nagyon szetkaptak azt az orosz dekkolo konvolyt.

Amugy az orosz atom erő bevetesenek feltételeiről mar sokszor es sok szo esett itt, a jenki atom erő beveteserol egy sem. Itt egy cikk ami megossza:


Viktor:

"
Azonnali tűzszünetre van szükség - Orbán Viktor magyar miniszterelnök - a Török Államok Szervezetének csúcstalálkozóján:

Mi az Európai Unióban először úgy döntöttünk, hogy fegyvereket szállítunk, először csak nem halálos fegyvereket, majd az EU elkezdett halálos fegyvereket szállítani. Most ukrán katonai személyzetet képez ki európai országokban, és a következő napokban döntés születik arról, hogy vállalja-e az ukrán gazdaság támogatásának gazdasági terheit. Így egyre jobban belekeveredünk ebbe a konfliktusba.
Magyarország feladata, hogy Ukrajnában minél előbb tűzszüneti megállapodás szülessen, és minél előbb megkezdődjenek a béketárgyalások. Csak a béke vethet véget az élelmiszer- és energiaválságnak.
Magyarország érdekelt a Nyugat és Kelet közötti együttműködésben. Aki ezt az együttműködést elutasítja, az mindig veszíteni fog" - mondta Orbán."
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 999
93
Napi szinten figyelem a fórum alakulását, és énnekem a következő kép alakult ki az elmúlt hónapokról.
Oo belépett egy katonai konfliktusba, gyakorlatilag béke állományú hadsereggel, egy ország ellen, amely 2014 óta félig meddig hadiállapotban van, és egy lassú folyamat keretében külső politikai érdek érdekében, gazdasági lehetőségeitől függetlenül fejlesztette hadseregét. Téves volt -e a háború kezdetén a startégiája Oo-nak, lehet, de nem számít. Ami számít hogy el tudta foglalni azt a területet amit minimálisan eltervezett.
Meg tudja-e most tartani, nem tudom, de nem számít.A lényeg (orosz szempontból) hogy volt annyi ideje hogy jogi alapot termtsen( orosz szempontból) a visszatérésre. Mikor? Bármikor.Most..1 év múlva, 5 év múlva 10 év múlva 100 év múlva.
Ha proxy háborút kerestek analógiának akkor a Korei háború a megfelelő párhuzam, ahol a technikai fölényben lévő friss világhatalom(USA) először találkozott a végtelen kínai embertömeg problémájával, az eredmény ismert.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 508
113

Megsemmisült Antonovszkij-híd – új felvételek (FOTO, VIDEÓ)​


Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan bejelentette az Orosz Fegyveres Erők csapatainak a Dnyeper jobb partjáról történő kivonásának befejezését: az utolsó felszerelés és személyzet hajnali 5 órakor fejezte be az átszállítást. Alexander Sladkov katonai tudósító szerint több mint 20 ezer személyi állományt és 3,5 ezer felszerelést vontak ki.

Én fotelharcos vagyok, vagy inkább az sem! Kérik így nézni az általam leírtakat!
Ha a Dnyeper jobb partján volt 20 000 katona vagy több, mennyi lehetett a bal parton. Azért valami komoly oka lehetett a terület elhagyásának, és ez nem az emberhiány.
Továbbra is az a véleményem, hogy, amíg nem zárják le Ukrajna nyugati részét, illetve a Románia felőli csatornákat, nem fogják tudni legyőzni az ukrán+zsoldos haderőt. A Nyugat mindent belead, pénzt, paripát, fegyvert, számára ez létkérdés. És nem fog spórolni az ukrán haderővel, amint eddig is láttuk.
Az orosz politikai vezetésnek döntenie kellene arról, mit képes beáldozni ezért a háborúért? Szerintem, teljesen mindegy Ukrajna jogilag NATO-tag-e vagy sem, ha de facto a NATO mögötte áll, lélegeztető gépen tartja. Ha sorban feladja Oroszország az elfoglalt területeket, az atomrakéták így is, úgy is reagálási időn belül lesznek Moszkvától és Pétervártól.
Biden nyilatkozata nem teszi valószínűvé számomra egy háttéralku megszületését, bár nyilatkozni akármit lehet. Én egy percig nem bíznék a Nugat ígéreteiben. Azzal, hogy belengették Oroszország feldarabolásának lehetőségét, tulajdonképpen saját magukat árulták el: mennyire is fontos számukra a területi integritás "szent elve". De ez már a jugoszláv esetben is kiderült.
Nem látom konzekvensnek az orosz vezetést. Mindig mindent késve lépnek meg, pedig Arany János is megmondta:

"Hajt az idő gyorsan – rendes útján eljár – Ha felűlünk felvesz, ha maradunk, nem vár; Változik a világ: gyengül, ami erős És erős lesz, ami gyenge volt azelőtt."​

Megcsinálták a népszavazásokat, most már másodszor teszik ki a lakosságot a megtorlásnak. Ennek én nem sok értelmét látom most, mert az orosz területek megtámadása okán mondott fenyegetések, nekem úgy tűnik, üres szavak maradnak.
Biztos van a serpenyőben még sok minden, én ennyit látok. Ti mit láttok?
Kérném a gúnyolódókat, indulataikat itt kiélőket, ők ne válaszoljanak! Én nem kívánom a hüllőagyból meg a limbikus rendszerből fakadó verbális agresszióját senkinek kezelni. Csak a neocortexszel élők gondolatai érdekelnek!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 052
30 941
113
Az nem gorog zsoldos, hanem jenki.
Es nem mostani felvetel, hanem meg ev eleji, abban az utcaban keszult ahol olyan nagyon szetkaptak azt az orosz dekkolo konvolyt.
Igazad van. Nem néztem meg jobban...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and laci74

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Többször irtam már, hogy meg kellene várni az ügy vègét, mert jelenleg nem tudunk szinte semmit a valós helyzetröl vagy a felek szándékairól. Tehát tessék egy forró kâvéval hâtradölni ès vârni türelemmel.
Fâj nézni, ahogy elemzök beszélnek, irnak a semmiröl, meg a " mi lenne ha"-ról, hogy kitöltsék azt a rendelkezésükre âlló idöt a mèdiâban.
Egytértek! Kb. annyira látunk bele a valós történésekbe, mint a Titanic kapitánya mielőtt jéghegynek ütköztek. A fórumtársak a felszínt próbálják kapirgálni több-kevesebb sikerrel. :oops::)
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113
Ennyit a tárgyalásokról...

Zelenszkij: Hajlandóak vagyunk tárgyalni, de csak egy másik Oroszországgal​



„Egy olyan Oroszországgal, ami elismeri, hogy megszálló, és visszajuttatja a földet, a szabadságot, a jogokat, és a pénzt” – szögezte le az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij a CNN-nek adott interjút, amelyben a béketárgyalások kapcsán azt mondta:
Nem zártam be az ajtót. Azt mondtam, készek lennénk tárgyalni Oroszországgal, de egy másik Oroszországgal.
Egy olyan Oroszországgal, amely valóban kész a békére, olyannal, amelyik kész elismerni, hogy ők megszállók” – szögezte le, hozzátéve: „ennek” az Oroszországnak „földet, szabadságot, jogokat, és pénzt” is vissza kell adnia Ukrajnának a háborúért. Az ukrán elnök szerint hasonló, béketárgyalásokra törekedő nyilatkozatokat nem hallani az Orosz Föderáció felől.

Zelenszkij emellett ismételten kinyilvánította a NATO-szövetséghez való csatlakozás szándékát, amit Oroszország nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem fogadna el.

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Egytértek! Kb. annyira látunk bele a valós történésekbe, mint a Titanic kapitánya mielőtt jéghegynek ütköztek. A fórumtársak a felszínt próbálják kapirgálni több-kevesebb sikerrel. :oops::)
Csak azt állapíthatjuk meg, hogy egyik elemző sem ért hozzá. Ki is mondta a múlt héten, hogy az oroszok elengedik Kerszont?
Másrészt a NATO meg tudott védeni egy NATOn kívüli országot, az oroszok szomszédjában.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 285
84 363
113


 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 770
113
Továbbra is az a véleményem, hogy, amíg nem zárják le Ukrajna nyugati részét, illetve a Románia felőli csatornákat, nem fogják tudni legyőzni az ukrán+zsoldos haderőt

Visszakérdeznék, az akarat vagy a képesség hiányzik ehhez?

Nyugat mindent belead, pénzt, paripát, fegyvert, számára ez létkérdés. És nem fog spórolni az ukrán haderővel, amint eddig is láttuk.

Azert a mindentől még elég messze vagyuknk, tényleg eléggé le vannak gatyásodva a nyugati hadak, de többszáz tankot, többtucat ágyút/rakéta-sorozatvetöt ne nevezzünk mindennek, még ha tényleg nem kevés.

Az orosz politikai vezetésnek döntenie kellene arról, mit képes beáldozni ezért a háborúért?

Pont mint a yenki vietnamban. Odaküldhetett volna milliós sereget is, de nem vállalta be politikai okokból, el is vesztette a háborút.

Ha sorban feladja Oroszország az elfoglalt területeket, az atomrakéták így is, úgy is reagálási időn belül lesznek Moszkvától és Pétervártól

Ezt el lehet felejteni, litvánia akkora távolságra van moszkvától, mint poltava.

ehetőségét, tulajdonképpen saját magukat árulták el: mennyire is fontos számukra a területi integritás "szent elve". De ez már a jugoszláv esetben is kiderült

(Nem sikerült kimásolni rendesen)
Remélem nem akkora elmebetegek a nyugati politikusok (sem) hogy az orosz szétesésre játszanak, de ahogy az oroszok, úgy a nyugat is szeretné behúzni ukrajnát érthető okokból.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 999
93
Minden háztartás alaptörvénye, hogy a működés hitelből finanszírozása a biztos csőd!
Az EU hitelt vesz fel 22-ben Ukrajna működésének finanszírozásához, mi lesz 23-ban, 24-ben. Hogy lehet tőkét vonzani, újjáépíteni egy állam infrastruktúráját, ha azt bármilyen légvédelem melett, 2-5 nap alatt képes a szomszédja tönkre lőni, és nem csak hipotetikusan, hanem már meg is tették.
Az ukrán erők csapdától tartanak Herszon környékén, igazuk van, mert már benne vannak.
Orosz szempontból az ukránok megtámadták Oo. területét. Ne higgyük hogy a következmények összfüggnek Jelcin személyével, a mindenkori orosz vezetés nem fogja ukrán kézre hagyni a donbaszi, és többi orosz területeket, mert már most látni, mi vár rájuk. Innentől az oroszoknak alkotmányosan is minden eszköz a rendelkezésükre áll.
A nyugat tud még egy ideig csökkenő mértékben finanszírozni, az USA tudd végtelen mennyiségű fegyvert adni, embert nem tudnak adni, és az idő előrehaladtával az egyre több lesz az oroszoknál.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
918
10 484
93
Az ukran hadero meg meg sem erkezett de Herszon lakosai mar ujra ukran szinekbe oltoztetik a varost

Bilozerka lakosai az orosz elnyomok jelkepeit tepik le az epuletekrol muemlekekrol
Lám, mik derülnek itt ki!
Az oroszok olyan kegyetlenek hogy az ukrán civilek sértetlenül integethetnek. Később majd megszületnek a tömegsírok is, ezt jellemzően az Azov és tsa. találja meg, van arra szimatuk ki az orosz kollaboráns (akinek nem jó a kiejtése ugye...)
Az oroszok olyan gyengék logisztikában hogy a civilek valahogy nem haltak éhen (de a katonák biztosan).
A hidat és a pontont is úgy szétlőtte a HIMARS, hogy biztosan csak iráni varázsszőnyegeken lebegtek a kivonulók.

Van itt valami ellentmondás? Na de kicsit kitekintve a legmegbízhatóbb európai libsi médiák napi igazságaira:

Az ukránok annyi területet foglaltak már vissza hogy minden nap megírja az index hogy újabb ukrán menekültek érkeztek. Akkor eltévedtek biztos.
Az oroszok emelkedésből NIR-ezése szoftverrel támogatva egy baromság, az ukránok emelkedésből NIR-ezése érzésből időzítve maga a kifinomult NATO taktika amely csapások eredménye pusztító.
Minden drónt, robotrepülőt és rakétát lelő a híres ukrán légvédelem, de az erőművek megsérültek.
Az oroszok mindenből kifogytak, ezeket a nemlétező kifogyott fegyvereket is lelövi a híres ukrán légvédelem.
Az oroszok totál gyengék, szerencsétlenek, menekülnek, az ukránokat azért kell támogatni mert különben a gyenge oroszok nem állnak meg az Atlanti óceán partjáig. Mindeközben, nincs erősebb a NATO-nál, amit az ukránok védenek egy ország ellen, ahol gyalásó sincs, a katonák kézzel ássák a lövészárkot. Jajjjjj...
A magyar vezetés rohadt szemét háborús uszító mert nem támogat egy háborúzó országot sem.
A NATO védelmi szervezet. Az angolul beszélő ukrán katonák a videókon mind nyugdíjas igazságharcos a nyelvtáborban.
A Fekete-tenger felett a RAF a békét védi, a Kalinyingrádnál repülő orosz agresszor, felelőtlen, szakmaiatlan.
Folytatni lehetne a végtelenségig...

Nos én értem hogy a propagandát nyomnotok kell, de valahogy a fikciókat logikusabban is fel lehetne építeni. Ha egyszerre démonizáltok és röhögtök ki valakit, akkor még infók nélkül is látja az értelmesebbje hogy kamu a sztori.
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
És lehet az összes többi hidat is Zaporozsjéban,és Dnyipróban is megsemmisíteni,nem is értem miért állnak még.
Azért, hogy az ukránok kényelmesebben át tudjanak kelni, az utánpótlásuk biztosítva legyen a galíciai orkoknak, ha netán Putyin újabb területeket ad majd át. Én már inkább azt nem értem egyáltalán miért robbantották fel ezt a két hidat? + Miért nem vonja ki az orosz csapatokat ez a baromarcú még Donbassból és a Krímből is? Donbass sohase volt a szívügye. 8 évig várt a sutyerák, de csak nem bírták legyőzni a donbassiakat a nácik. Na most majd besegít nekik és a végén szerintem onnét is visszavon minden orosz csapatot. Ki mit mond? Melyik területet adja át legközelebb ez a stratégiai zseni?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Civileket képez ki a Wagner-csoport

„Megkezdtük a civilek kiképzését Oroszország Ukrajnával határos régióban, hogy hadseregek felállítására és erődöket építésére – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport mögött álló orosz üzletember.
A Wagner-csoport segíti és segíteni fogja a lakosságot a határhoz közeli területeken, hogy megtanulják a szerkezeti tervezést, a kiképzést és a hadseregek felállítását
– idézi a vezetőt a The Guardian. Hozzátette, az emberek többsége készen áll arra, hogy megvédje a hazáját.
Elmondása szerint a Wagner-csoport fő célja volt az erődítmények építése, és kiképző iskolák létesítése a Belgorodi és a Kurszki régiókban, amelyek leginkább érintettek voltak a harcokban.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 705
28 178
113
Visszakérdeznék, az akarat vagy a képesség hiányzik ehhez?
Putyin és am block az orosz politikai vezetés szabályosan retteg a nagyobb orosz veszteségektől és nem egyszer a harctéri/stratégiai igények elé helyezi mindezt. Ne feledjük mind az orosz társadalom emlékezetében, mind nekik a politikai karrierjük elejéről masszívan benne van Afganisztán és Csecsenföld emléke, ahol a lakossák nagyon nem viselte jól a hazaérkező halottakat/sérülteket. Kb az afgán veteránok sokáig ugyanolyanok voltak mint USA-ban a vietnámiak és egyszerűen nem tudtak velük mit kezdeni. Putyin pedig ezt a jelcini/gorbacsovi csapdahelyzetet akarja elkerülni és mindennél előrébb helyezi a hátország stabilitását.

Ezzel viszont megint ott vagyunk, ahol a part szakad, avagy fél fasszal nem lehet baszni. A túlzott stabilitásra való támaszkodás szabályosab blokkolja a haderőt attól, hogy támadásba lendüljön vagy kicsit is rizikósabb helyzetekbe menjen bele. Plusz még ott vannak a saját problémái is, amikről beszéltünk eleget
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 508
113
Azert a mindentől még elég messze vagyuknk, tényleg eléggé le vannak gatyásodva a nyugati hadak, de többszáz tankot, többtucat ágyút/rakéta-sorozatvetöt ne nevezzünk mindennek, még ha tényleg nem kevés
Én azt írtam, hogy belead, nem azt, hogy beleadott. Ez a jelen és jövő időre is vonatkozik jelentésében. Egyébként a szándék komolyságára céloztam. Szerintem, nem fog lecsökkenni a támogatás. És nem Ukrajna miatt, hanem a világhatalom megtartásáért.

A halálbüntetésből szabadult és hazaengedett brit zsoldos, Aiden Eslin visszatér Ukrajnába
A brit szerint haditudósító lesz Ukrajnában, és ott YouTube-csatornát fog vezetni.
❗️A csatornán első publikációként felajánljuk a britnek, hogy tegye közzé a júliusi videót a címszerepben való részvételével.

Oroszországban a Starlink rendszer hazai analógját fogják telepíteni​

A Starlink műholdak amerikai konstellációjának analógját telepítik az Orosz Föderációban. A Skif csoport első kísérleti űrszondáját 2025-ben tervezik felbocsátani. Ezt Jevgenyij Neszterov, az információs műholdrendszerek (ISS) főigazgatója jelentette ki.
Jelenleg a „Skif-D” demonstrációs műhold alacsony Föld körüli pályán áll. 2022 októberében indították útjára a Vosztocsnij kozmodromból. A következő két évben tervezik a kísérleti Skif járművek piacra dobását.
A repülési tesztelés befejezése után kísérleti munkát végeznek a kommunikációs csatornák szervezésére, figyelembe véve a Doppler-effektus és a változó késleltetés hatását.
- idézte Neszterov, a TASS főigazgatója.
Ahogy Neszterov megjegyezte, az űrszonda keringési ideje alatt egy 8000 kilométeres pályán lévő műholdon is tesztelni fogják a sugárzás hatását.
Az ISS hangsúlyozta, hogy a Skif rendszer normál műholdjának tömege több mint egy tonna. A jövőben a műholdak konstellációját aktív fázisú antennatömbökkel rendelkező űrhajókból szervezik majd. Ez a megoldás jelentősen megnöveli a rendszer áteresztőképességét.
Az ilyen műholdak katonai szempontú szükségességét egy ukrajnai különleges katonai művelet egyértelműen megmutatta. Az amerikai műholdaknak köszönhetően az ukrán csapatok operatív információkat kapnak és hatékony kommunikációt biztosítanak.

Az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese: Moszkva mindig készen áll a Kijevvel folytatott tárgyalásokra, előfeltételek nélkül​

...
ehát most Ukrajnában van egy október 4-i elnöki rendelet, amely jóváhagyta az ország Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának azon határozatát, amely szerint Oroszországgal lehetetlen tárgyalásokat folytatni, amíg az Orosz Föderációt Vlagyimir Putyin elnök vezeti. Tekintettel erre az abszurd tilalomra, a Kijev által a párbeszéd újrakezdésének előzeteseként felhozott összes többi feltételt nem is érdemes megvitatni.
Az egyetlen lehetőség, amelyben Ukrajnával kapcsolatos megállapodások egyáltalán lehetségesek, a közvetlen tárgyalások Moszkva és Washington között, a kijevi hatóságok részvétele nélkül. Az Egyesült Államok azonban tagadja egy ilyen párbeszéd lehetőségét, és ragaszkodik ahhoz, hogy Kijevnek egyedül kell döntenie országa sorsáról. Amelyet – ami mindenki számára nyilvánvaló – már régen eldöntötték az ukránok számára a tengerentúli hatóságok: Ukrajna addig harcol Oroszországgal, amíg nem győz (ami még nyugaton is erősen kétséges), vagy amíg szuverén államként meg nem szűnik.
Szerző:Alekszandr Grigorjev

Demkó mondta egy interjúban, hogy az orosz kommentelők őrjöngenek. Belenéztem én is a kommentekbe két portálon. Valóban óriási a csalódottság. Azt nem értem, hogy az orosz katonai és politikai vezetés miért hallgat. Nem szólal meg Szurovikin, Geraszimov, Medvegyev, Putyin. Pedig nekik valamiféle magyarázatot csak kellene adni az orosz emberek számára. Óriási a felháborodás!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 185
113
és az egészben az a legszebb,hogy kb 2 hét kínos csend után előkerültek,kinyilatkoztatnak olyan témában,amiről halvány lila fingjuk nincs (még a tőlük sokkal magasabban képzett,sokkal több információval rendelkező katonai elemzők is csak találgatnak ezzel kapcsolatban),

de itt "gipszjakab polgártárs HTKA fórumozó okoska megmondóember" tudja a tutit ..

Azt amit kb Szurovikinen kivül még jó ha egy tucat ember tud,hogy mit és miért lépnek meg,milyen háttéralku születhetett az üggyel kapcsolatban .. vagy mi az oka .. gondolom most az fáj nekik,hogy nem egy Sztálin-féle hadvezetés van az oroszoknál,ellenben azon miért nem gondolkodnak el az illetékes elvtársak,hogy a nagy ukrán simogatásban nekik mi a jobb ?

1.egy ilyen "puhakezű" vezetés,akit most kritizálnak,akik valamiért kivonták onnan az erőiket (háttéralku,katonák kímélése bármi .. amiről csak találgatunk itt mindannyian)

2, egy Sztálin-féle vezetés ami már rég szétbaszta volna Ukrajnát,nem törődve semmivel és senkivel .. lásd pl Berlint ?

egyébként felmerült a kérdés vajon bennük,hogy mitől gyengültek meg hirtelen az oroszok,akik most 2-3 hétig módszeresen csapkodták szét az egész ukrán infrastruktúrát,úgy,hogy ezzel szemben tehetetlen volt az ukrán hadvezetés ? tudom kifogytak megint mindenből,mint tavasz óta minden héten .. 2x:D
persze be lehet dőlni egy bizonyos intelligencia szint alatt az ukrán nyilatkozatoknak amikor lejelentik,hogy a kilőtt 70 rakétából ők 3478-at lelőttek,de a maradék kiütötte szinte a teljes villamoshálózatot.

szerénység elvtársak .. szerénység .. (na lehet nyomatni a röhögös emojit retardáltak ;) )
Én nem tudom hogy mi történik, sok dolog nekem követhetetlen és/vagy illogikus, viszont remélem hogy egy háttér alku köttetett, s minél hamarabb lesz egy nem tökéletes senkinek, de mindenkinek elfogadható kompromisszumos béke!
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Putyin és am block az orosz politikai vezetés szabályosan retteg a nagyobb orosz veszteségektől és nem egyszer a harctéri/stratégiai igények elé helyezi mindezt. Ne feledjük mind az orosz társadalom emlékezetében, mind nekik a politikai karrierjük elejéről masszívan benne van Afganisztán és Csecsenföld emléke, ahol a lakossák nagyon nem viselte jól a hazaérkező halottakat/sérülteket. Kb az afgán veteránok sokáig ugyanolyanok voltak mint USA-ban a vietnámiak és egyszerűen nem tudtak velük mit kezdeni. Putyin pedig ezt a jelcini/gorbacsovi csapdahelyzetet akarja elkerülni és mindennél előrébb helyezi a hátország stabilitását.

Ezzel viszont megint ott vagyunk, ahol a part szakad, avagy fél fasszal nem lehet baszni. A túlzott stabilitásra való támaszkodás szabályosab blokkolja a haderőt attól, hogy támadásba lendüljön vagy kicsit is rizikósabb helyzetekbe menjen bele. Plusz még ott vannak a saját problémái is, amikről beszéltünk eleget

Amikor maguknak veszik a mellényt... mert az orosz állam még azt se biztosítja nekem egyszerűen nem jön össze, hogy hogy ez hogy jön neked ki, hogy féltik a katonáik életét. Annyira nem féltik, hogy nincs plate boltban annélkül mennek.
Egyértelműen nem fontos a saját katona élete (sem). Sött még az elitetjüket is úgy küldik értelmetlenül meghalni mint ha nem lenne holnap.
és akkor zene
---
btw történelmileg amennyire ismerem a vesztes háborúkat az orosz néplélek legalább annyira rosszul bírja mint a fiuk elvesztését. Most legalább egy lada is jár érte...