[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 215
113
Az infrastuktúra rombolása teljesen nomális különösen mert gazdasági és katonai célokat támadnak (persze vannak áldozatok). Hasonló támadások érték a Szerbeket vagy Irakot a koalíciós támadások során. Az energiatermelő célokat már jóval előbb ki kellett volna iktatniuk az oroszoknak ha győzni akarnak. Persze a demokrácia embertelenségre, megfagyott civilekre, viz és fütés nélküli polgárokra hegyezi ki a propagandát, de hát az USA minden támadása ilyen volt, és a NATO is ezt csinálta Szerbiában.

Az oroszok persze hónapokig abban a mesevilágban éltek, hogy a bábkormányukat odaültetik és ezért nem támadták az energiatermelő szektort, mert hát akkor végleg ellenséges lesz a lakosság. De a lakosság már a támadás első napjától ellenséges volt és nem virágesővel várta Őket.

Semmi különleges nincs az egészben. Ugyanakkor lehet hogy az Oroszok tényleg már alig rendelkeznek cirkáló rakétákkal stb. mert ezeket masszívan akár egy hétig kéne lődzöniük ilyen mennyiségben, de nem fogják. Már a nyugati hütőszekrények chipjeit akarák átalakítani hadicélokra, meg a fekete piacon vásárolt elektronikák fele selejt még a saját bevallásuk szerint is. Igazából a hadiipar döglődik. T-72-et tudnak gyártani aztán más semmit. És ott a nagy kérdés a madarék nyugati alkatrésszekből új eszközt állítsanak elő, vagy javítsák a sérülteket...

A többi csak maszkirovka.

Ugyanakkor persze vannak potens fegyvereik. lásd pld MiG-31M -ek bevetését ukrán repülőgépek ellen R-37M rakétákkal. De ezek egyedi esetek. MiG-31-el nem lehet ukrajnát elfoglalni. De mondjuk lelőhetőek a ukrán HARM hordozó 29-esek, vagy a Szu-24-re szerelt nyugati fegyverzet (bár erről még csak proto van és lengyelek hekkelik.) és mivel néhány 24-esük van nem változatatja meg az erőviszonyokat.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
Ukrán infók szerint a képeken az Sz-300P rendszer 5V55 elfogó rakétájának 48D6 rakétamotorja látható
Az én tippem, hogy a két lepotyant rakétából az egyik orosz, a másik pedig ukrán.

A telepulés ugyanis pont a Breszt - Lviv vonalon fekszik.

Ha Bresztbol lottek ki valamit az oroszok Lvivra, akkor kb ott érhetné el az ukrán ellenrakéta a célt.

https://www.google.com/maps/place/Przewodów,+Poľsko/@50.470092,21.7016722,7z/data=!4m5!3m4!1s0x4724c144c22b10ab:0x6d73ab1617062511!8m2!3d50.4700926!4d23.9341284

Kulonben eleve fura lenne, hogy két rakéta csapodna pont oda.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
NEW - US official tells Politico that the explosion in Poland was likely caused by a missile strike or errant missile and 'not' remnants of a missile
-------------------------------------

Polish Senate Adviser Marcin Zaborowski: There will be a military response from NATO if the accident was intentional
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Én néhány dolgot máshogyan látok.

A konfliktus után, ha a jelenlegi ukrán vezetés, vagy ahhoz hasonló marad, akkor adósság elengedés is várható (ebben az esetben egy esetleges közös uniós hitelfelvétel esetén, csak az ukránoknak nem kell majd visszafizetnie az unió részére, de az uniós országok ettől függetlenül majd vissza kell hogy fizessék a hitelezőknek). Abban egyetértek, hogy a nem katonai jellegű támogatások vagy megszűnnek, vagy radikálisan csökkeni fognak (pl. az afgánokat is csak addig támogatták a szovjetek ellen, míg a szovjetek fel nem adták), az viszont egyáltalán nem kizárható, hogy az orosz jegybank zárolt ~300 milliárd dollárját az ukránoknak fogják adni. A katonai jellegű támogatások főleg az amcsik és a lengyelek részéről maradhatnak fent.
Szintén megoldatlan probléma lesz a háború után, ha marad a jelenlegi vezetés, hogy mit fognak csinálni a soviniszta vonallal, ugyanis nem lehet kizárni, hogy a külső ellenség után a "belső" ellen ne forduljanak (radikális soviniszta vélemények szerint a majdan-t "nem sikerült" befejezni).
Én nem látok rá esélyt, de ha egy pro-orosz vezetés jönne Ukrajnában, akkor vélhetően megtagadnák a hitelek visszafizetését, sőt egy permanens polgárháború is kialakulhat a megmaradt területeken pont a soviniszták okán, ugyanis ilyenbe nem nyugodnának bele.

A harkovi ellentámadás a legjelentősebb ukrán siker volt. Számos különféle harcjárművet/fegyvert, rengeteg szovjet lövegekhez használható lövedéket szereztek, más muníciókon és egyéb eszközökön túl. Az ukránok egyenesen a legnagyobb "fegyverdonornak" kiáltották ki az oroszokat ezt követően... Ezzel szemben, mind a tavaszi, majd a herszoni visszavonulás egy központi döntés eredménye volt; viszont mind a két esetben meg kell jegyezni, hogy a hátrahagyott elromlott/kiégett/sérült (harc)járművek az ukránok kezébe kerültek, melyek részben ismételten helyrehozhatóak, vagy azok bizonyos részei felhasználhatóak.

Amit az ukrán kritikus infrastruktúrában okozott károk következményeivel kapcsolatosan írt, azzal egyetértek. Érdekes volt arról olvasni, hogy szükség esetén Kijev "3 millió" lakosát kitelepítik, csak éppen azt felejtették el megmondani, hogy hová. Németországba vagy Lengyelországba (a hadrafogható férfiak kivételével természetesen)? És mi van a többi ukrán nagyvárossal? Ha Kijev áramellátását nem tudják megoldani, akkor a többi nagyvárosét majd megoldják? Hány millió további belső és európai menekült várható?
Egy 32-35 milliós társaságból mekkora lehet a legagymosottabb, legnácibb 15-40 közötti férfi korcsoport?
Megnéztem, a korfa alapján 12-13% kb. 18-30 az 9% 18-25 4,5%.

Ha igaz lehet a múltkori 200ezres veszteség, az már elég érzékeny veszteség. ha ez a háború végéig duplázódik, az azt jelenti, hogy a 15-40 közötti (potenciálisan közülük kerül ki a harcolók többsége) korcsoportban 10% feletti veszteség lesz. Ehhez jön még hozzá az elmenkülők jelentette másik 10%.

A maradók közül a még iskolásokat lehet nevelni, és a többség is fogékony lesz rá, amikor csak orosz média, internet, oktatás lesz.
1-2 millió embert kínai mintára fognak pacifikálni.

szükség esetén Kijev "3 millió" lakosát kitelepítik, csak éppen azt felejtették el megmondani, hogy hová.
Norilszkbe, Magadanba, Irkutszkba, Birobidzsánba.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
NEW - US official tells Politico that the explosion in Poland was likely caused by a missile strike or errant missile and 'not' remnants of a missile
-------------------------------------

Polish Senate Adviser Marcin Zaborowski: There will be a military response from NATO if the accident was intentional
Ki az az "official"? Már megint a propagandát hozod nulla információtartalommal. Az eddigi egyetlen hivatalos amerikai nyilatkozat ami volt, az is azt tartalmazza, hogy nem tudják mi volt.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 315
113
Eközben, Stoltenberg a NATO tagországok vezetőinek:

"Senki ...nem 5. cikkelyezik meg senkit!! Világos??..Amíg meg nem fújom ezt a sípot!!...Mégha, és ezt jól jegyezzétek meg, mégha...azt is mondja hogy:
Orosz rakéta!..."

Remékem elsimitják mert különben mehetnénk az ukránokért az angolszászok miatt megöletni magunkat! :D

Baszki most mennék vissza tápról dolgozni megcsináltam itthon mindent, de, ha kitör a 3. vhb, akkor be se megyek. Amúgyis már benzin se lesz...Úgy lövök légpuskával sörösdobozra 2 méterről, mint állat 4/2-3-at eltalálok! A Viktorék tuti besoroznak mint a szart!

/Vajon az asztalos meg a vízvezetékszerelő kijönnek 3.vhb idején is??/
Biztos. Olyan pontosan, mint békeidőben. :)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 059
113
Már a nyugati hütőszekrények chipjeit akarák átalakítani hadicélokra, meg a fekete piacon vásárolt elektronikák fele selejt még a saját bevallásuk szerint is. Igazából a hadiipar döglődik.

Nem akarok személyeskedni, de ehhez milyen szinten kell butának lenni? o_O
Saját chipgyártással rendelkező országról beszélünk!

De tovább megyek, bárhonnan lehet chipet venni. Kína is chipgyártó konkrétan.
Mi a szarért lopna valaki mosógépet/hűtőt mikrochipért? o_O
Hazai piacon hány millió mosógép és hűtő lehet? Ha meg van, akkor minek lopni? o_O
Miért nem a játék konzolok chipjét alakítják át? Vagy a mobilokét? (Mennyivel nagyobb a számítási teljesítménye egy PS3-nak, mint egy mosógépnek?)
Gondolom, mert az nem lenne elég degradáló f@szság az angolszász agitrop osztály szerint...

Én nem értem, hogy önmagukat komolynak gondoló emberek, hogy írhatnak le ilyen baromságokat. Komolyan.... :(
 
W

Wilson

Guest
és ezt hogy számolták ki hogy Oroszországból lett indítva ?
mennyi az S-300-as hatótávolsága ? mert nekem sehogy se jön ki a matek .. ;)
Nem kell semmit sem kiszámolni az USA felderítése attól kezdve, hogy az orosz rakéta hordozó repülőgépek felszálltak a becsapódásig tudják követni az orosz cirkáló rakéták útját, és az orosz rakéta hordozó repülőgépek de a hajók és a tengeralattjárók is orosz légtérből illetve orosz felségvizekről lövik ki a rakétáikat.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
ha igaz az a hír hogy a lengyeleknek van az eset közelében radarjuk amivel tisztán látniuk kellett az s-300-ak útját az ukrán kilövőállástól a becsapódásig, és ez után kezdtek bele a ruszofób óbégatásba, akkor elkezdhetünk aggódni, mert reggelre simán átviszik lvovból egy igazi ruszki rakéta maradványait a tetthelyre
mert valóban, casus belli az amit annak kikiáltunk, és hát ha kell rá is lehet segíteni, van erre történelmi előzmény bőven...