[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 514
18 530
113

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 564
113
Na ez már egy érdekesebb történet, vajon az angolszászok biztatására a baltiak vagy a lengyelek mire vetemedtek ?
 
W

Wilson

Guest

Oroszország masszív csapásokkal próbálja kimeríteni az ukrán légvédelmet – Pentagon...​


2022. november 19., szombat, 16:25


9009db1-ppo--1-.jpg



Az Ukrajna elleni orosz rakétacsapások intenzitásának növelése részben Ukrajna légvédelmi képességeinek kimerítését célozza, ami Moszkva reményei szerint lehetővé teszi erőinek, hogy erőfölényt érjenek el az ukrán légtérben.

Ezt szombaton a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője jelentette ki – írja az European Pravda a Reutersre hivatkozva .

"Valóban megpróbálják túlterhelni és kimeríteni Ukrajna légvédelmi rendszereit" - mondta Colin Kahl politikai ügyekért felelős védelmi miniszter-helyettes közel-keleti útja során.

„Tudjuk, mi az orosz győzelemelmélet, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ez ne működjön, azáltal, hogy az ukránok megkapják azt, amire szükségük van légvédelmük életképes megőrzéséhez” – hangsúlyozta.

Emlékezzünk vissza, hogy a csütörtöki rakétatámadás során Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetéséről beszélt, megjegyezve, hogy megköszönte a biztosított légvédelmi rendszereket, és további segítséget kért.

"Meggyőződésem, hogy eljött az ideje a Patriotnak" - mondta Kuleba.



Nagy-Britannia miniszterelnöke Kijevben megígérte, hogy 125 légelhárító ágyúval erősíti meg Ukrajna légvédelmét....​


2022. november 19., szombat, 16:53


eb4baaf-89efd3abce3dd0d68326d824d42d6a48-1668867853-extra-large.jpg

Sunak és Zelensky. fénykép OP

Rishi Sunak miniszterelnök első kijevi látogatásán megerősítette, hogy az Egyesült Királyság megerősíti Ukrajna légvédelmét.

Erről az " European Truth " számol be

A miniszterelnök találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megvitassák a háború legújabb fejleményeit.

"Miközben az ukrán fegyveres erők sikeresen visszaszorítják az orosz csapatokat a földön, a polgári lakosságot brutálisan bombázzák a levegőből" - mondta Sunak.

Az 50 millió fontos légvédelmi csomag célja az ukrán civilek és a kritikus nemzeti infrastruktúra védelme az orosz csapások "heves záporától".

125 légvédelmi ágyúból és a halálos iráni drónok elleni technológiából áll, beleértve több tucat radart és a drónok elleni elektronikus hadviselést.

Az Egyesült Királyság az ukrán fegyveres erők számára kínált kiképzési kínálatát is tovább bővíti azzal, hogy tapasztalt katonai orvosokat és mérnököket küld a régióba, hogy speciális támogatást nyújtsanak.

"Büszke vagyok arra, ahogy az Egyesült Királyság támogatta Ukrajnát a kezdetektől fogva, és ma azért vagyok itt, hogy elmondjam, az Egyesült Királyság és szövetségeseink továbbra is támogatni fogják Ukrajnát, miközben az a barbár háború befejezéséért és az igazságos béke megteremtéséért harcol" - mondta Sunak.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma Kijevben lehetek, és lehetőségem van találkozni azokkal, akik oly sokat tesznek, és ilyen magas árat fizetnek azért, hogy megvédjék a szuverenitás és a demokrácia elveit" - hangsúlyozta.

A Sunak által bejelentett új csomag a védelmi miniszter által a hónap elején bejelentett több mint 1000 új légvédelmi rakétát követi.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 467
46 537
113
A fennmaradó hídelemek lefektetése a krími híd sérült részén.
A munka a tervek szerint halad. A frissen lefektetett hídelemeken az egyik vonalon december 5-én, mindkettőn december 20-án kell megindulni a forgalom.

Robbanás és erős tűz Herszonban: úgy tűnik, az orosz hadsereg eltalálta az ukrán fegyveres erők üzemanyagtárolóját

Baleset egy gázvezetéken

a leningrádi régióban Alekszandr Drozdenko, a leningrádi régió vezetője szerint tűz ütött ki a Berngardovka és Kovalevo közötti fő gázvezetéken .
Koordináták: 60.021615, 30.532842
Az incidens helyi idő szerint körülbelül 15:30-kor történt. A Sürgősségi Helyzetek Minisztériuma tájékoztatása szerint a létesítményben nyomáscsökkenés, majd tűz keletkezett. A Vsevolozhskaya CHPP -t, amely a gázvezetékről működik, már fűtőolajra alakították át.
A robbanás a Finnország felé vezető régi autópályán történt, amelyet az Északi Áramlat működő ága is megismétel. Emiatt a baleset nem vezet Karélia és Szentpétervár gázellátásának megszűnéséhez.
Egyes területeken előfordulhatnak átmeneti fennakadások, de a szovjet időkben kialakított hatalmas Gatchina Underground Storage Facility (UGS) révén a város minden ipari vállalkozásával akár hosszú ideig is önállóan működhet.
Az előzetes becslések szerint a sérült objektum helyreállítása legfeljebb egy hónapig tart. A csövekkel kapcsolatos komoly problémák hiányában az időszak sokkal kevesebb lesz.
Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának nyomozói és kriminológusai dolgoznak a helyszínen. A történtek pontos okai egyelőre ismeretlenek: vagy célzott robbanás, vagy nem a szabotőrök cselekedeteivel összefüggő baleset lehet. #

Stier Gábor és Szanyi Tibor vitája az orosz-ukrán háborúról​


Szanyi elég fárasztó!
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
346
2 008
93
Eddig is mindenki azt hitte, hogy Oo tanult az elozó háborúiból Csecsenfoldon és Grúziában, viszont kiderult, hogy nem.
Úgy látszik, az oroszok semmi újjat nem tanúlnak és semmi roszat nem felejtenek. :oops:

Amúgy kihágytál néhany a mostaninál sokkal nagyobb háborút, mint például a kóreai, az Arab-izraeli konfliktusok, vagy eppenséggel a Irak-Iráni háború. Na, az utolsóban asztán a Szaddam hadserege rengeteg tapastalatot szerzet, megse ment vele sokra az Obolháború során.

Ahoz, hogy az orosz hadsereg tovább legyen képes lépni, meg kell szabadulnia a komplet mostani vezérkatól, ahogyan azt a Voros Hadsereg tette a huszas években (vagy részben a mult években az ukránok).
Nem véletlen írtam európai háborút.
Csecsenföld és Grúzia nem mérhető ehhez a háborúhoz, nem érte ilyen szintű sokkhatás a két résztvevő felet, fizikailag, morálisan, minden vonatkozásban. Egy korábbi hozzászólásomban írtam, hogy orosz részról a háború eldőlt, csak utalni szeretnék Peszkov nyilatkozatára, amikor az ukrán elnök Herszonba látogatott.
Peszkov: "Az ukrán elnök orosz földön jár. "
Ehhez csak egy párhuzamot szeretnék vonni, -nem a kérdés realitását vizsgálva-, mikori események kárpótlását emlegetik fel a lengyelek, a németek vonatkozásában, hány év telt el?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 029
23 587
113
nincs ebben semmi extra .. Oroszországban úgy tünik a cigaretta okoz problémát, Ukrajnában meg a gyári hibás kismegszakítók zárlatot.


ha felrobbant(ották) a gázvezték(et) akkor azonnal el kell(ene) zárni az oroszoknak a gázt azon a csövön (is) .

meglátjuk mire megy/menne Európa gáz nélkül,pláne most hogy jön a tél .. én speciel egy kurva köbmétert nem küldenék Európába.és vajon mi lesz belőle megszankciózzák az oroszokat ?? :D :D :D

ellenben hamarabb véget is érne ez az egész történet .. biztos "véletlenül" elakadna pár Ukrajnának szánt segély .. és legalább kiderülne,hogy hogyan is gondolják ezt a "zárjuk ki az orosz nyersanyagot,szakadjon le Európa az orosz gázról" c projektet Brüsszelben és Nyugat-Európában .

teljesen mindegy hogy most itt ki kinek a szekerét tolja vagy kivel szimpatizál .. csak gondolkodjon el azon, hogy mennyire "okos és logikus döntés" pont tél beállta előtt basztatni a ruszki gázvezetékeket ..
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 304
84 408
113
Nem véletlen írtam európai háborút.
Csecsenföld és Grúzia nem mérhető ehhez a háborúhoz, nem érte ilyen szintű sokkhatás a két résztvevő felet, fizikailag, morálisan, minden vonatkozásban. Egy korábbi hozzászólásomban írtam, hogy orosz részról a háború eldőlt, csak utalni szeretnék Peszkov nyilatkozatára, amikor az ukrán elnök Herszonba látogatott.
Peszkov: "Az ukrán elnök orosz földön jár. "
Ehhez csak egy párhuzamot szeretnék vonni, -nem a kérdés realitását vizsgálva-, mikori események kárpótlását emlegetik fel a lengyelek, a németek vonatkozásában, hány év telt el?
Beraktam a hajóágyú videót az egyik topikba, amiben az egyik résztvevő egy olyan 1967es!!!! német térképet mutat be, ahol NO az 1939. szeptember 1. előtti határaival van jelezve 1967!-ben, Berlin egyben van, és konkrétan, mintha nem is a németek vesztettek volna. Több oka is volt miért, ezt ki is elemzik, de látva, hogy a németek még 1967ben sem ismerték el az új lengyel határokat, meg Berlint, az NDKt!!!, mondom, 1967ben, el se tudom képzelni, hogy mi lesz itt a jövőben Ukrajna kapcsán. Hosszabb ideig fognak vitatkozni utólag a határon, mint amennyit maga a "modern Ukrajna" CIA projekt élt ...
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Több százezer embernek javasolják, hogy hagyja el lakhelyét


Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter arra szólította a nemrég felszabadított térségek lakóit, hogy utazzanak olyan helyekre, melyek jobban felkészültek a télre. Ez 360 ezer lakost érint Harkiv, Herszon, Mikolajiv, Doneck és Luhanszk megyében – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

A miniszter megemlítette, hogy a távozókat segélyben részesítik. A felnőttek havi kétezer, a gyereket és a rokkantak háromezer hrivnyát kapnak, emellett a hatóságok gondoskodnak szállásukról és étkeztetésükről.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 794
113
A kommunikáció, távközlés, elektromos hálózat, az erőművek, a minisztériumok, hidak, a radarok, és repterek támadása robotrepülőkkel miért is erkölcstelen ? A hadifoglyok kivégzése az erkölcstelen, valóban. De az infrastruktúra, az építmények bombázásával mi a baj ?

A robotrepülők előtt meg a B-24-es Liberátorok repültek be, és butabombák tömegével szórták meg az olajtározókat, és járultak hozzá az ellenség tényleges összeomlásához.

Ilyen alapon háborúzni nem szép.
Oroszország teljesen nyíltan a lakosság életének a megkeserítésére játszik. Mindezt azok után hogy korábban el akarták adni hogy ők felszabadítók.
Történetileg az Ukránok mióta léteznek ? Évszámot vagy annak környékét kérek.
Nem tudom, szerintem ez nem is érdekes, de egyáltalán nem olyan biztos hogy az oroszok voltak előbb mint ahogy te azt gondolod.

Ukrán függetlenedési törekvések már az 1700-as években is voltak és az után se szűntek meg soha. Az ukránok pedig annak a szláv népességnek a leszármazottai akik 1000 éve is azon a területen éltek. Sőt tovább megyek, az oroszok jelentős része elszlávosodott finnugor. Korábban a mai Észtország és Mariföld között összefüggő finnugor lakosság élt, csak szép lassan elszlávosodtak. A hagyományos keleti szláv központ pedig Kijev és nem Moszkva volt. Az oroszok régi neve is muszka volt és nem orosz. Az oroszokat a mongol uralom térítette el az európai fejlődés útjáról, míg az ukránokat valamennyire a lengyel-litván uralom tartotta ott. Ezért is nagyon más a két nép felfogása, az orosz gondolkodás sokkal centralizáltabb.

De amúgy meg nincs a népnek és a nyelvnek definíciója. Van hogy egy nyelvet beszélő csoportot több népnek tekintünk (horvátok, szerbek), míg külön nyelvet beszélő csoportokat egy népnek (kínaiak). Az identitás nem ezektől függ.
Az Orosz robotrepülőzés annyira jól sikerült, hogy 4. napja Odesszában és sok más városban teljes sötétség van, eső után köpönyeg. Továbbá mik azok a Nyugati rendszerek, amik fel tudnák venni a versenyt, konkrétumokat kérek.
Miért jó ha nincs áram Odesszában? Ott nem oroszok élnek akiket fel kéne szabadítani?

Amúgy nem értek hozzá, többféle légvédelmi rendszert is kapott Ukrajna és még fog is kapni. Erről majd az ehhez értő emberek gondoskodnak.
 
W

Wilson

Guest
Az Orosz robotrepülőzés annyira jól sikerült, hogy 4. napja Odesszában és sok más városban teljes sötétség van, eső után köpönyeg. Továbbá mik azok a Nyugati rendszerek, amik fel tudnák venni a versenyt, konkrétumokat kérek.
Az első üteg Iris-T és az amcsik által leszállított két NASAMS már működik Ukrajnában és az ukrik és a Pentagon (NASAMS) szerint nagyon hatékonyak az orosz rakéták/cirkálórakétákkal szemben....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 304
84 408
113
ukrán hadsereg mit csinál

Az eredeti jobb! ;)

De ha már ukránok. 40 perc ukrán hadsereg a kajárért! (Nem mostani, nyár, kora szeptember kb.)

Gyenge oroszok és a sár:

Gyenge oroszok:

Kiképzés:

Mariupol:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 467
46 537
113

Az orosz stratégiai légihadjárat taktikai kihatásai​


Der Spiegel: a német tüzérségi lövegek nem bírják az ukrajnai körülményeket


Morawiecki lengyel miniszterelnök az Oroszországgal szembeni "elkerülhetetlen háború" feltételéről beszélt​

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus hamarosan túlmutat az országok határain. Véleménye szerint ez először Lengyelországot érinti majd. A Topwar.ru ír róla.

A lengyel kormány figyelmeztette a lakosságot az Oroszországgal való katonai konfliktusra való felkészülésre. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint a konfliktus elkerülésének egyetlen módja, ha továbbra is segítjük Ukrajnát.
...

Vlagyimir Putyin döntött, újabb félmillió embert sorozhatnak be​

...
Az sem egyértelmű, hogy eddig hány katonák soroztak be eddig az oroszok. Vlagyimir Putyin két hete még 318 ezer emberről beszélt a „részleges” mozgósítással kapcsolatban, de a független orosz lapok már szeptember végén is azt írták, hogy valójában bőven egymillió felett lehet a behívott oroszok száma.

Elvesztettem a fonalat. Én úgy tudom, hogy a 318 ezer a valós szám, az 1 millió annak a bizonyos titkos 7. cikkelynek a tartalma, de ez nem a mostani, hanem a jövőben lehetséges behívottak számát tartalmazza. Valaki nálam okosabb megszakértené!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 857
14 860
113

Az ország elhagyására bíztatja az ukránokat egy energetikai vállalat, hogy spórolni tudjanak az árammal :​



Miért kell az ott megtermelt árammal spórólni? Hogy többet tudjanak Magyarországnak dollárért szállítani?

Tegnap már javában dübörgött magyar felé az ukrán villamos energia, elérte csúcsban a 950 MW-ot az EU által is szorgalmazott ukrán villany importunk. Ez sem lehet most olcsóbb lényegesen, mint amit az EU-ból eddig vásároltunk. Zelenszkij 80% os adót vetett ki a hálózathasználati díjakra.
Inkább a belső hálózatukon melózzanak, nyugat fegyverek helyett alkatrészeket toljon be hogy a lakosságot ellássák, és ne rakják ide tovább az EU-ba őket..
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 637
9 146
113
Oroszország teljesen nyíltan a lakosság életének a megkeserítésére játszik. Mindezt azok után hogy korábban el akarták adni hogy ők felszabadítók.

Nem tudom, szerintem ez nem is érdekes, de egyáltalán nem olyan biztos hogy az oroszok voltak előbb mint ahogy te azt gondolod.

Ukrán függetlenedési törekvések már az 1700-as években is voltak és az után se szűntek meg soha. Az ukránok pedig annak a szláv népességnek a leszármazottai akik 1000 éve is azon a területen éltek. Sőt tovább megyek, az oroszok jelentős része elszlávosodott finnugor. Korábban a mai Észtország és Mariföld között összefüggő finnugor lakosság élt, csak szép lassan elszlávosodtak. A hagyományos keleti szláv központ pedig Kijev és nem Moszkva volt. Az oroszok régi neve is muszka volt és nem orosz. Az oroszokat a mongol uralom térítette el az európai fejlődés útjáról, míg az ukránokat valamennyire a lengyel-litván uralom tartotta ott. Ezért is nagyon más a két nép felfogása, az orosz gondolkodás sokkal centralizáltabb.

De amúgy meg nincs a népnek és a nyelvnek definíciója. Van hogy egy nyelvet beszélő csoportot több népnek tekintünk (horvátok, szerbek), míg külön nyelvet beszélő csoportokat egy népnek (kínaiak). Az identitás nem ezektől függ.

Miért jó ha nincs áram Odesszában? Ott nem oroszok élnek akiket fel kéne szabadítani?

Amúgy nem értek hozzá, többféle légvédelmi rendszert is kapott Ukrajna és még fog is kapni. Erről majd az ehhez értő emberek gondoskodnak.

A többi szóra sem érdemes, de ez igen. : "A hagyományos keleti szláv központ pedig Kijev és nem Moszkva volt. Az oroszok régi neve is muszka volt és nem orosz."
"Mindig" hát hogyne... Innen látszik, hogy nem ismered a térség történelmét. Az északi, keleti szláv törzsek egyfolytában marták egymást már korábban is. Mindig ment köztük a vita, hogy ki a főnök,nem tudtak megegyezni egymással. Végül ez vezetett ahhoz, hogy az óorosz államot, a mai Oroszország ősét először egy varjag (varég, viking) vezette. Ruriknak hívták, Ennek az államnak a központja NOVGOROD volt, és ennek az alapításának az 1165-ik évforulóját ünnepelték a ma már Velikij Novgorod néven ismert városban, Vlagyimir Putyin elnök személyes részvételével. Vagyis amit írtál az nem igaz. A novgorodi nagyfejedelem Rurik még az életében megbízta azzal egy hadvezérét, Oleget, hogy vigyázzon az uralkodó fiára, Igorra. Rurik végül 879-ben meghalt. Az új uralkodó pedig Oleg lett. Oleg, a novgorodi Rusz nagyfejedelmeként a Rurik apa nélkül maradt fiára történő vigyázáson kívül arra is figyelt, hogy növelje az uralkodása alá tartozó területet. Így foglalta el Szmolenszket is. 882-ben pedig Kijevet. Oleg döntött úgy, hogy birodalmát tovább terjeszti, és ehhez áthelyezte a birodalom elsőszámú központját Kijevbe. Ennek a lépésnek egy egyszerű oka volt, Kijevből jobban ellenőrzése alatt tudta tartani a balti-bizánci kereskedelmet, mint Novgorodból. Az,hogy végül Moszkva lett az új központ, annak sok tényezője van. Sok fejedelemség és nagyfejedelemség kívánt az élre kerülni, például Tver is. Végül Moszkvának sikerült, III.Iván cár vezetésével, őt tartják az "orosz földek összegyűjtőjének", aki Moszkva uralma alatt egyesítette az orosz fejedelemségeket, bár még nem az összeset, viszont ezt a tevékenységét tovább folytatta utódja, III.Vaszilij.
Végül 2 alap fogalom, ami szükséges a térség ismeretéhez: 1."Rusz"= Rurik földje 2. "Russzkij"= Rurik földjének lakója.