[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 991
22 288
113
Pont erről beszélek. Az a több ezres szám az ami az alakulatoknál aktív állományban van. Ez nem úgy több ezer, hogy van pár száz aktív alakulatoknál a többi meg letárolva. Tehát az a szám ami az oroszoknál a nagyjából 2500-3000 aktív harckocsi volt a háború előtt az a NATO-nál legalább a duplája. Csak az amerikaiaknak van nagyjából 2500-2600 aktív M1-ese. Az európai NATO-nak és Kanadának összesen van még nagyjából 2100-2200 aktív harckocsija (semmit nem számoltam ami öregebb mint a Leopard 2 vagy az Abrams, tehát nincs benne a halom török/görög M60 vagy bármelyik ország bármilyen T-72 variánsa).

Tovabbra sem erted. Az elejen irtam, hogy az amerikaiakat engedjuk el, egyertelmuen nagyon komoly tetel van aktiv allomanyban es azon kivul is. Szarul is festene, ha nem igy lenne ennyi legyartott M1 utan.

Kanada… mennyit tudtnak osszevakarni a cirka 80-85 darab aktiv hk-n kivul szerinted es miket?

Europa… az elejetol fogva errol volt szo. Ha szerinted is tobb ezres tetelben van az NATO europai tagjainak hasznalhato es Leo 2-nel nem oregebb hk allomanya, akkor kerlek legyel szives ezt reszletezni orszagokra lebontva, mert szerintem, hogy a te szavaddal eljek almodsz.
 
W

Wilson

Guest
Az orosz Telegram-csatornákon megjelent egy videó két olyan katona őrizetbe vételéről, akik megtagadták a hadba vonulást - a katonákat feltűnően megbilincselték közvetlenül az alakulatnál ...

Forrás: Meduza, orosz Telegram csatornák

Részletek: A videón a felvonulási téren lévő katonák sorából sorban megszólítanak két katonát - valószínűleg a vezetéknevük Szelivanov és Djagterev (nem jól hallható - a szerk.), egy nyomozó közeledik hozzájuk, és elmondja, hogy november 16-án a Büntető Törvénykönyv 332. cikkelye 2.1. része (parancsmegtagadás) alapján vonták őket felelősségre.


Képernyőkép a videóból

Ekkor egy konvoj "katonai rendőrség" felirattal, durván letartóztatja a katonákat. Átkutatják őket, megbilincselik és beteszik egy rendőrautóba.



Képernyőkép a videóból

A videóból nem derül ki, hogy mikor és hol forgatták. A videón azonban zöld gyep, esős idő és melegen öltözött katonák láthatók.

Az sem világos, hogy a fogvatartottak mozgósított vagy szerződéses katonák voltak-e.

A publikálók szerint a videón mozgósított férfiak láthatóak, és az esemény Belgorod régióban történt.

Arról is beszámoltak, hogy a katonákat őrizetbe vették, mert nem voltak hajlandóak háborúba vonulni Ukrajnában. A katonák akár 3 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Maxim Hrebenyuk ügyvéd szerint a katonai egység területén nem volt szükség a katonai őrizetbe vételre.



Úgy véli, hogy az őrizetbe vételre "demonstratív módon, mások számára példaként" került sor.


Vészleállások nélkül telt el a hétvége, hétfőn már csak stabilizációs leállásokat terveznek...​


Hétfőn, november 21-én 00:00 és 24:00 óra között Ukrajna valamennyi régiójában menetrendszerű áramszüneteket alkalmaznak.

Forrás: Ukrenergo, DTEK D.Solutions (YASNO) alholding vezérigazgatója Szerhij Kovalenko a Facebookon

Részletek: A vállalat közölte, hogy a hétvégén az erős lehűlés ellenére sikerült valamelyest enyhíteni a fogyasztási korlátozásokon. Hétfőre, november 21-re sem jeleznek további vészleállásokat.

Ugyanakkor Szergej Kovalenko elmondta, hogy szombaton és vasárnap sikerült átmenni a stabilizált leállások menetrendjében.

"Minimális korlátozásokról volt szó - tegnap 166MW, ma 184MW, azaz négy helyett egy-két alkalommal történt kiesés. És ez jó dolog. Hétvégén pedig mindig kevesebb a fogyasztás. És ez egyelőre nem jelenti azt, hogy kevesebb áramszünet lesz" - írta.

Kovalenko szerint a jövőbeli helyzet attól függ, hogy lesznek-e újabb támadások, lesznek-e pusztító erejűek, és lesz-e elegendő hálózati és termelési kapacitás a jövőben.

"Ha a támadások következtében a hálózat megsérül vagy megsemmisül, akkor nemcsak az óránkénti stabilizációs leállásokhoz kell folyamodni, hanem a vészleállásokhoz is, ahol nagyon hosszú ideig nem lesz áram. A jelenlegi helyzetben nem beszélünk a rendszer teljes leállásáról, vagy arról, hogy hétfőtől 10 napig nem lesz áram Kijevben" - biztosította.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 772
48 104
113
Kb 3/4ük igen.1 hónapon belül az összes.1 éven belül meg duplájára tudnák emelni a számukat.1 éven túli időtartammal számolva,meg vissza tudnák állitani azt a gyártó kapacitást,amivel évente tudnának ugyanennyit gyártani.
A szándék hiányzik,nem a képesség-minek?

Török M60Tket nyugodtan számitásba veheted.120milis ágyú,Merkava NERA páncélzata,orosznál jobb műszerezettség-jó az a vén teknő még mindig.
Minek a 3/4-e? Az USA tankjainak? Mert az európai haderők kétlem, hogy kollektíve képesek lennének ilyenre. De ha van erről valami bizonyíték, meggyőzhető vagyok.
Az amcsi tankokkal csupán annyi gond lenne (még ha “azonnal” bevethetőek is lennének ilyen számban), hogy meglehetősen sérülékeny az európai hadszíntérre vezető logisztikai útvonal ;)

És akkor még ott van a gyártókapacitás kérdése is, de az tényleg messzire vezet. Remélhetőleg nem látjuk sem megcáfolódni, sem beigazolódni a fentieket.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Nem, de nem is kell csodálkozni a háborús bűnökön.
Senki nem csodálkozott, csak elítélte. Honnan veszed a csodálkozást?
Mindezt az orosz imperializmus miatt.
ÉS az amerikai imperializmus, nemzetközi lobbik, orosz oligarchák stb miatt. Vagy kizárólag az orosz imperializmusnak van szerepe az ukrajnai eseményekben?
Bármi jöhet putyin után, ezért is tartom fontosnak hogy Oroszország látványos vereséget szenvedjen és abból talán majd tanul az egész orosz társadalom is.
De hát éppen te mondtad, hogy kitermeli a társadalom az új putyin, akkor most bármi is jöhet meg a jó tanulság is jöhet? Akkor mégiscsak képes változni az orosz társadalom?
Igazából ez olyan hogy az elnyomás a nemzetté válás egyik legfőbb indikátora. Így működik a nacionalizmus, már csak dacból is ellenállnák és még erősebben nacionalisták lesznek. Ha Svájcban bármelyik népcsoport a többi fölé helyezkedett volna, akkor már rég nem létezne az az ország
Micsoda? Már hogy lenne indikátora? Az összes nemzet elnyomással jött létre? Hogy jön ide Svájc? Pont egy komplikált eset a nemzetek fejlődésére. Mintha nem arra válaszolnál amit írtam. Elolvastad egyáltalán?


Csak az hogy ki orosz és ki ukrán nem olyan egyértelmű, a nyelv itt nem meghatározó.
De egyértelmű baszki, aki annak vallja magát az az! Sőt még olyan is van aki kevert vagy kettős identitású. Ezért kéne megkérdezni, hogy ki mit akar. Önrendelkezési jog, erre sosem reagálsz. Szerinted egy milliós tömb etnikumnak sem jár?


Próbálok, de akárhogy nézem az oroszok indítottak egy háborút. Én azt hittem hogy csak blöff az egész, nem gondoltam volna hogy putyin meglépi, de onnantól hogy meglépte én maximálisan Oroszország ellen vagyok.
Könyörgöm miért kell ezt szajkózni milliószor, ebben nincs vita.
Időnként próbálkozom veled beszélgetni, továbbra sem vagy hajlandó. Hát ez van. :)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Elfoglalt ukrán állás

Éjjel-nappal folyik a termelés az orosz hadi üzemekben
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 506
19 947
113
Azért az álmaid kicsit messzire kalandoztak. A nyugati NATO haderőkben a technika ha nem is áll 100%-ban rendelkezésre (ami nem is elvárás és kb a lehetetlen kategóriája), de azért1-2 hónap alatt a 100%-hoz közi állapotba hozható. Ami meg a németeket illeti ott 328 aktív harckocsi van aminek a döntő többsége bármikor bevethető, hisz aktív alakulatok használják őket. Tudod hiába nincs egy harckocsi zászlóalj 100-ra töltve emberrel attól még a 44 harckocsi ott van a telephelyen és karban is van tartva.
Ugyanúgy, mint a vadászgépeik, harci helikoptereik? Egy-két éve éppen arról volt a nagynémet polémia, hogy rohadtul le van gatyásodva a német haderő, és a papíron meglevő technika jó része egyáltalán nincs bevethető állapotban. Ne adja Isten, hogy meg kelljen tapasztalnunk, hogy mi és mennyire nem működik...
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Elhagyott ukrán T-64A harckocsikból álló páncélos oszlop a herszoni fronton
A Luganszki 4. dandár két ukrán 2Sz1 önjáró löveget semmisít meg Szeverszk közelében
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 480
18 428
113
Tovabbra sem erted. Az elejen irtam, hogy az amerikaiakat engedjuk el, egyertelmuen nagyon komoly tetel van aktiv allomanyban es azon kivul is. Szarul is festene, ha nem igy lenne ennyi legyartott M1 utan.

Kanada… mennyit tudtnak osszevakarni a cirka 80-85 darab aktiv hk-n kivul szerinted es miket?

Europa… az elejetol fogva errol volt szo. Ha szerinted is tobb ezres tetelben van az NATO europai tagjainak hasznalhato es Leo 2-nel nem oregebb hk allomanya, akkor kerlek legyel szives ezt reszletezni orszagokra lebontva, mert szerintem, hogy a te szavaddal eljek almodsz.

A ruszki 2800 harckocsijából elveszett a fele.
Csak régebbi, gyenge hatcertekű eszközöket tud elő kaparni.
A NATO vele szemben 3 ezer tankkal rendelkezik Európában, további 3-6 ezerrel USA -ban
A NATO teljes légifölénnyel, psszhaderőnemi képességgel rendelkezik

Ennek bizonyítéka, hogy pár tucat régi eszköz átadásával is megbuktatta a ruszki offenzívát.
Ezért át sem kell adnia korszerű eszközöket, a ruszki akkor is veszít.
De az is nyilvánvaló, hogy ha kellene bőven ADHATNA korszerű tankot az ukránnak.
Mennyit? Lényegtelen! SOKAT vagy TÖBBET, mint amit hallani szeretnél.
:)
De a céljai eléréséhez ez sem kell.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 153
78 714
113
Tovabbra sem erted. Az elejen irtam, hogy az amerikaiakat engedjuk el, egyertelmuen nagyon komoly tetel van aktiv allomanyban es azon kivul is. Szarul is festene, ha nem igy lenne ennyi legyartott M1 utan.

Kanada… mennyit tudtnak osszevakarni a cirka 80-85 darab aktiv hk-n kivul szerinted es miket?

Europa… az elejetol fogva errol volt szo. Ha szerinted is tobb ezres tetelben van az NATO europai tagjainak hasznalhato es Leo 2-nel nem oregebb hk allomanya, akkor kerlek legyel szives ezt reszletezni orszagokra lebontva, mert szerintem, hogy a te szavaddal eljek almodsz.
Nem fogom helyetted kibogarászni, de kb 10 perc alatt te is megteheted. Nem szeretem amikor azt mondják, hogy a Google (sőt arra sincs igazából szükség) a barátod, de most kénytelen vagyok ezt tenni.

Van = holnap ennyi bevethető?
Mint említettem ilyen nincs. Békeidőben a rendelkezésreállás kb 80% körüli a világon mindenhol. Tehát amikor azt mondjuk, hogy a háború előtt volt 2500-3000 harckocsija az oroszoknak aktív alakulatoknál, akkor az azt jelenti, hogy kb a 80%-uk az ami egyik napról a másikra bevethető. A maradék 20% az ami valamilyen okból nem bevethető átmenetileg. Mit jelent ez az átmenetileg? Pár hetet, de a legrosszabb esetben egy hónapot. Tehát semmi olyan baja nincs amit az alakulatoknál ne tudnának megoldani.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 506
19 947
113
Nem fogom helyetted kibogarászni, de kb 10 perc alatt te is megteheted. Nem szeretem amikor azt mondják, hogy a Google (sőt arra sincs igazából szükség) a barátod, de most kénytelen vagyok ezt tenni.


Mint említettem ilyen nincs. Békeidőben a rendelkezésreállás kb 80% körüli a világon mindenhol. Tehát amikor azt mondjuk, hogy a háború előtt volt 2500-3000 harckocsija az oroszoknak aktív alakulatoknál, akkor az azt jelenti, hogy kb a 80%-uk az ami egyik napról a másikra bevethető. A maradék 20% az ami valamilyen okból nem bevethető átmenetileg. Mit jelent ez az átmenetileg? Pár hetet, de a legrosszabb esetben egy hónapot. Tehát semmi olyan baja nincs amit az alakulatoknál ne tudnának megoldani.
Azért azt tudod, hogy ez csak elmélet, a gyakorlat, meg kb. ez:
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
A háború közel sincs lefutva, sőt még nagyon messze van a vége. Az Ukrán Kormány / vezérkar / valamilyen hasonló szerv bejelentette, hogy 2023 tavaszának végére várják a háború befejeződését, abban mindenki egyetért, csak az eredményekkel nem. Ők Krímről, a Kercsi híd felrobbantásáról, és a Rosztov felé haladásról fantáziálnak, ami a jelen helyzetet elnézve önellentmondásos és irreális.

Egyik pillanatban világraszóló győzelemről álmodoznak, másik pillanatban meg felszólítják a lakosságot, hogy a saját érdekükben meneküljenek külföldre, és ott vészeljék át a háborút. Ezt hogyan oldod fel ? Ha mindenki külföldre menekül, pl. honnan fognak tömegeket besorozni ?

És a másik, a világháborúban egy város négyszer, de volt, amely 8 - 10-szer is váltott gazdát.



Ezt a háborút az Orosz lakosság is megérezte, és viselte rosszul, voltak tüntetések a háború miatt, csak azokat elfojtották, és majd egy győztes háború után nem fognak lemondani a területekről, de nem nézik tehetetlenül egy újabb autoriter vezető kitermelődését.



A Délszlávokat önkényesen nem jegyezték, viszont az Ukránokat senki, még a Lengyelek és az Osztrákok is igényt tartottak az "Ukrán" területekre, kapaszkodj meg, 1918-ig az adott város az Lemberg volt, és nem Lviv.



Ha Leninék nem kezdik az Ukránosító kampányt, nem biztos, a Krímieknek vagy Zsitomiriaknak eszükbe jut, hogy ők Ukránok, nem pedig a Cári Oroszország békebeli területei és városkái.



Mi az Orosz propaganda ?

Én mind az Oroszok, mind az Ukránok hatalmas dobásait, és veszteségeit egyenlően megírom.

Az Oroszok és az Amik ugyanazokkal a fegyverekkel bírnak, tehát

- B-52-es BUFF = Tu-95-ös Bear

- B-1-es Lancer = Tu-22M Backfire / Tu-160-as Blackjack

- AGM-86 ALCM = AS-15 Kent

- BGM-109 Tomahawk = 3M-54 Kalibr

Az, hogy az Amerikaiak a nulladik / mínusz órától ezekkel élnek, az Oroszoknak meg 8 hónap is kellett ezek előszedéséhez, a józan észt írta felül, az Amerikai tábornokok sem tudnak napi rendre térni, hogy engedhették meg maguknak ezt.



Annyira erős az Ukrán Hadsereg, hogy a Lengyelektől meg Macedónoktól kéreget T-72-eseket, a Szlovénoktól T-55-ösöket, és az Afgánoktól Mi-8-asokat, amikkel vakon lövöldöznek levegőbe nemirányított rakétákat, ez a díjnyertes harcászat, amit a NATO-ban oktatnak.

Ja meg ásnak kismillió lövészárkot.

És az ellenük offenzívát vezénylők egy hajszállal bénábbak, mert azok az Orosz gépek, amikkel háborúba mentek, legutoljára 1990-ben voltak beindítva.

Egy normálisan karbantartott, USA ambíciókkal bíró hadsereg, és nem pedig Kaukázusi lázongók leverésére berendezkedett Orosz Hadsereg ellen meddig húzták volna ?

"de nem nézik tehetetlenül egy újabb autoriter vezető kitermelődését"
Az Oroszországot csak autoriter vezető tudja irányítani. A nyugati típusú demokráciának nevezett államforma ott nem működik. Ha bevezetik a "demokráciát" akkor Oroszország széthullik.
Szerintem
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 121
67 050
113
Ezt vajon komolyan is gondolja vagy csak a maradék ott élőt hulyitik vele hogy csak egy kicsit tartsanak meg ki?
Ok hogy szőke de vajon ennyire?

Erdekes modon erről is szabad mar írni, valtozik a narrativa? Valahol ott tort el a dolog mikor elvettek az akkreditaciojat a CNN meg a tobbi ujsagironak az ukranok.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 079
2 864
113
Nem arrol volt szo, hogy miert kellene a fenti orszagoknak tobb tank vagy a nemetek barmit is visszafoglalnanak. A beszelgetes lenyege az volt, hogy mindenen kivul ezt irta:

„A NATO több ezer harckocsijából, korszerű GYHJ-ból mit adtak át?

Ja, SEMMIT!
Levetett T-72, BMP, jelképesennyisegü M109, Pzh, Caesar, Krab, pár tucat M777, néhány HIMARS.
Ez utóbbi is megfordította a háborút.“

En azt kerdeztem, hogy mi az a harckocsi szam a szerinte tobb ezer NATO harckocsibol, amit ugy at tudnanak adni, hogy ne alljanak evekig letolt gatyaval? Szoval teljesen mas volt a diskurzus lenyege, mint amire te irtal.




Szinten a fenti valaszom van. Nem arrol volt szo mennyi hk van papiron es/vagy mennyi bevetheto. Es nem igazan ertem milyen almomrol beszelsz?! Talan olvass figyelmesebben, hogy jobban kepben legyel mibe irsz bele vagy mihez szolsz hozza. Abszolut nem vagott a temaba a mondanivalod.

Nyilván ezen a fórumos senkinek nem kell elmondani, a hadseregek ereje nem kizárólag a tankok darabszámában mérhető!
Ha megis így nézzük, az eddig átadott "tankmennyiség" pont elég volt h megalljon az orosz előrenyomulás, és az ukránok haladjanak előre néhány irányban.
A többezer nyugati tank, a yenkit jelenti, az ukranoknak akruálisan pont nem arra van szüksége.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 153
78 714
113
Azért azt tudod, hogy ez csak elmélet, a gyakorlat, meg kb. ez:
A németek a világ állatorvosi lovai ezt azért szögezzük le. Amikor először kiderült, hogy a BW-nél probléma van, akkor az is kiderült, hogy sokszor bagatel dolgok miatt nem hadrafogható a technika. Amikor léptek rá (értsd vettek pótalkatrészt), akkor pár hónap alatt nagyon gyorsan ugrásszerűen nőtt a bevethetòség.
Ez ma is ugyanígy lenne.