[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 872
27 445
113
Utazni kell az uszodába?
:D
Skandalum!
A pár éves Puma hadrafoghatoságát viszont sikerült 70 % fölé tornászni, az újjá épített 300 db Leopard 2A7V is drága üzemeltetésü lesz. A nem negyven éves Boxer flotta is drága,, meg még pár ezer új teherautót is vettek.

Ezzel szemben a ruszki 40-50 éves tankjából, BMP-iből biztos a szarabbik felét vesztették el, a maradék másik fele patika állapotú.
:)

Szar német, szar NATO....
Bezzeg a ruszki
;)

Na ezért veszélyes a sok RUSZKIFOS média hazugság.
A terjesztőire leginkább. :)
És ha még az orosz acélt is megszankciózzuk, miből fognak tankokat csinálni / javítani a németek? Megint beolvasztják a harangokat? Ja, bakker, az olvasztáshoz gáz kéne.
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
Utazni kell az uszodába?
:D
Skandalum!
A pár éves Puma hadrafoghatoságát viszont sikerült 70 % fölé tornászni, az újjá épített 300 db Leopard 2A7V is drága üzemeltetésü lesz. A nem negyven éves Boxer flotta is drága,, meg még pár ezer új teherautót is vettek.

Ezzel szemben a ruszki 40-50 éves tankjából, BMP-iből biztos a szarabbik felét vesztették el, a maradék másik fele patika állapotú.
:)

Szar német, szar NATO....
Bezzeg a ruszki
;)

Na ezért veszélyes a sok RUSZKIFOS média hazugság.
A terjesztőire leginkább. :)

Ha jól tudom a Pumákból összesen van jelenleg 350 darab, amiből a Combat Ready statuszt 2021-ben csak 40 kapta meg. Idén ez a szám már 150 db. Forrás
A 300 db Leo 2A7V-s mennyiséget meg nem tudom honnan veszed, sehol se írnak ilyen nagy számokat. Jelenleg 20 db A7-es van a németeknek.
Forrás1

Szóval kezdj el forrást jelölni a számaidhoz, mert ez eléggé Andersen így.

Amúgy meg itt egy idei cikk Christine Lambrecht német védelmi minisztertől, aki elmondta hogy nem biztos, hogy olyan Combat Ready az a német hadsereg ahogy sokan hiszik.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
A háború közel sincs lefutva, sőt még nagyon messze van a vége. Az Ukrán Kormány / vezérkar / valamilyen hasonló szerv bejelentette, hogy 2023 tavaszának végére várják a háború befejeződését, abban mindenki egyetért, csak az eredményekkel nem. Ők Krímről, a Kercsi híd felrobbantásáról, és a Rosztov felé haladásról fantáziálnak, ami a jelen helyzetet elnézve önellentmondásos és irreális.

Egyik pillanatban világraszóló győzelemről álmodoznak, másik pillanatban meg felszólítják a lakosságot, hogy a saját érdekükben meneküljenek külföldre, és ott vészeljék át a háborút. Ezt hogyan oldod fel ? Ha mindenki külföldre menekül, pl. honnan fognak tömegeket besorozni ?

És a másik, a világháborúban egy város négyszer, de volt, amely 8 - 10-szer is váltott gazdát.
Szerintem két kimenetele lehet a háborúnak.

Az első hogy megállapodnak aminek részeként Ukrajna elveszít egy kisebb területet, de megőrzi a függetlenségét és a NATO fogja garantálni a területi épségét.

A második hogy Oroszország annyira destabilizálódik, hogy a hadsereg és a különféle zsoldos csoportok a belső hatalmi harcokban lesznek felhasználva és ezért kivonulnak teljesen Ukrajnából. Ez valószínűtlennek tűnhet, de az eddigi orosz szerencsétlenkedésre se számított senki, még én se.
Ezt a háborút az Orosz lakosság is megérezte, és viselte rosszul, voltak tüntetések a háború miatt, csak azokat elfojtották, és majd egy győztes háború után nem fognak lemondani a területekről, de nem nézik tehetetlenül egy újabb autoriter vezető kitermelődését.
Szerintem tétlenül fogják nézni. Az orosz társadalom alapvetően ilyen vezérközpontú.
A Délszlávokat önkényesen nem jegyezték, viszont az Ukránokat senki, még a Lengyelek és az Osztrákok is igényt tartottak az "Ukrán" területekre, kapaszkodj meg, 1918-ig az adott város az Lemberg volt, és nem Lviv.
Sőt a középkori magyar neve Ilyvó, bár ez szerintem semmit se jelent.
Ha Leninék nem kezdik az Ukránosító kampányt, nem biztos, a Krímieknek vagy Zsitomiriaknak eszükbe jut, hogy ők Ukránok, nem pedig a Cári Oroszország békebeli területei és városkái.
Szerintem eszükbe jut.
Mi az Orosz propaganda ?
Oroszhírek, oroszok az igazság oldalán stb... Ez a kreml kézivezérelt propagandája.
Én mind az Oroszok, mind az Ukránok hatalmas dobásait, és veszteségeit egyenlően megírom.

Az Oroszok és az Amik ugyanazokkal a fegyverekkel bírnak, tehát

- B-52-es BUFF = Tu-95-ös Bear

- B-1-es Lancer = Tu-22M Backfire / Tu-160-as Blackjack

- AGM-86 ALCM = AS-15 Kent

- BGM-109 Tomahawk = 3M-54 Kalibr

Az, hogy az Amerikaiak a nulladik / mínusz órától ezekkel élnek, az Oroszoknak meg 8 hónap is kellett ezek előszedéséhez, a józan észt írta felül, az Amerikai tábornokok sem tudnak napi rendre térni, hogy engedhették meg maguknak ezt.
És a mennyiség? És a gyártási kapacitás? És a költségük? Ez nagyon sok tényezős dolog, attól hogy valami van a raktárban nem biztos hogy érdemes ellőni.
Annyira erős az Ukrán Hadsereg, hogy a Lengyelektől meg Macedónoktól kéreget T-72-eseket, a Szlovénoktól T-55-ösöket, és az Afgánoktól Mi-8-asokat, amikkel vakon lövöldöznek levegőbe nemirányított rakétákat, ez a díjnyertes harcászat, amit a NATO-ban oktatnak.

Ja meg ásnak kismillió lövészárkot.

És az ellenük offenzívát vezénylők egy hajszállal bénábbak, mert azok az Orosz gépek, amikkel háborúba mentek, legutoljára 1990-ben voltak beindítva.

Egy normálisan karbantartott, USA ambíciókkal bíró hadsereg, és nem pedig Kaukázusi lázongók leverésére berendezkedett Orosz Hadsereg ellen meddig húzták volna ?
Lehet kevesebb ideig, nem tudom. Biztos hogy az ukrán hadsereg sem tökéletes, de nem is nekik vannak nagyhatalmi ambícióik és nem is ők indították ezt a háborút.
Senki nem csodálkozott, csak elítélte. Honnan veszed a csodálkozást?
Én ezt nem érzem őszintének, inkább politikailag motiváltnak. De lehet én vagyok rosszindulatú.
ÉS az amerikai imperializmus, nemzetközi lobbik, orosz oligarchák stb miatt. Vagy kizárólag az orosz imperializmusnak van szerepe az ukrajnai eseményekben?
Az orosz imperializmust tartom a fő oknak, nyilván sok minden van a háttérben. Nyilván az USÁ-nak se rossz ha Ukrajnában leamortizálódik az orosz hadsereg.
De hát éppen te mondtad, hogy kitermeli a társadalom az új putyin, akkor most bármi is jöhet meg a jó tanulság is jöhet? Akkor mégiscsak képes változni az orosz társadalom?
Vannak olyan történelmi események amik jelentős társadalomformáló hatással bírnak. Egy elvesztett háború lehet ilyen szerintem.
Micsoda? Már hogy lenne indikátora? Az összes nemzet elnyomással jött létre? Hogy jön ide Svájc? Pont egy komplikált eset a nemzetek fejlődésére. Mintha nem arra válaszolnál amit írtam. Elolvastad egyáltalán?
Elolvastam. Rohadt sok ukrán van. Hatalmas területen. Korábban még nagyobb is volt a relatív súlyuk Európában. Egy ekkora népet nem lehet csak eltüntetni. Viszont minden asszimilációs próbálkozás, reakciókat szül. Ha te tartozol X csoporthoz, de ez senkit sem érdekel, akkor neked se lesz olyan fontos. Viszont ha Y csoport meg akarja mondani hogy te is legyél Y, akkor már csak azért is X leszel. Ez a nacionalizmus nagyon leegyszerűsítve.
De egyértelmű baszki, aki annak vallja magát az az! Sőt még olyan is van aki kevert vagy kettős identitású. Ezért kéne megkérdezni, hogy ki mit akar. Önrendelkezési jog, erre sosem reagálsz. Szerinted egy milliós tömb etnikumnak sem jár?
Olyan sokan nem vallták ám magukat orosznak mint ahogy azt te gondolod. Amúgy nagyon sok népnek nem jár, ez a realitás. Az meg nem meglepő ha egy háborúős helyzetben nem támogatja az ellenség nyelvét egy megtámadott ország. Téged érdekelne a román kisebbség helyzete akkor ha hadban állnánk Romániával?
Könyörgöm miért kell ezt szajkózni milliószor, ebben nincs vita.
Időnként próbálkozom veled beszélgetni, továbbra sem vagy hajlandó. Hát ez van. :)
Mert ez az igazság. Én elhiszem hogy az ukránok se tökéletesek, de az oroszok emelték a tétet ide, nem kellett volna ekkora konfliktusnak lenni és az végső soron mindenkinek jobb lett volna, még az ukrajnai oroszoknak is.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Brit tudósok szerint komoly rizikó, hogy a hoholoknak szánt fegyverek terroristák és egyéb bűnözők kezére jutnak:

Az eredeti Times cikk (paywall):

A cikk első két bekezdése szól amúgy a témáról, a többi erről az egészséges, életerős külsejű brit public servant-ról, aki nagyon nem akarta ezt a pozíciót, de máris mennyi minden jót tett, pl lefülelt gyanús orosz pénzmozgásokat, stb … “újságírás”

A vadhajtások meg komoly töltelékszöveget toszott az érdemi tartalom mögé … “újságírás”

Guns sent to Ukraine ‘could be sold to terrorists’

Weapons supplied by the West to help Ukraine fight Russia could end up in the hands of criminal gangs or terrorists in Britain, the head of the National Crime Agency has warned.
Graeme Biggar said law-enforcement officials across Europe were on the lookout for machineguns, pistols and grenades being sold on in a potentially lethal form of “blowback” from the conflict.
Biggar, who leads the UK’s fight against serious and organised crime, said he had discussed the threat with Ukraine’s police chief.

“As with any conflict, when weapons pour in there is a risk of blowback,” he said. “At the end of the conflict, there are surplus weapons that get into the hands of criminals or terrorists.”
In his first interview since being appointed director-general of the NCA, Biggar:
• Disclosed that intelligence gathered by British agents had blocked the sale of at least eight superyachts, four private jets and “numerous” properties linked to Russian kleptocrats.

• Claimed auction houses and public-relations companies in London were acting as “enablers” for the transfer of corrupt money.

• Vowed to go after the kingpins or “controlling minds” of the drugs and human-trafficking trades by taking the work of his organisation “upstream”.

• Accused tech giants, including Google, of failing to do enough to tackle online child sex abuse and the smuggling of migrants across the Channel in small boats.

An Oxford-educated civil servant, Biggar, 48, is the first person to lead the NCA who is not a former chief constable.
He was made director-general in August after a controversial recruitment process in which Downing Street sought to interfere to install Boris Johnson’s preferred candidate, Lord Hogan-Howe, the discredited former Metropolitan Police commissioner.

Biggar said the NCA’s “combating kleptocracy” cell had carried out 85 “disruptions” — or actions — since February, when Russia invaded Ukraine.

Biggar was reluctant to be drawn, but pointed out that his previous jobs had “largely been about keeping the people of this country safe” and that police chiefs had been “incredibly welcoming and supportive” of his appointment.
As a former director of national security at the Home Office, he helped shape the government’s response to the 2017 terror attacks and the Salisbury poisonings by Russian spies the following year.

He joined the NCA in 2019 and had been its interim head since last October, when Dame Lynne Owens stepped down after a breast cancer diagnosis.
Although his organisation has a huge remit — ranging from online fraud to corruption and kidnapping — a significant amount of his time continues to be taken up by Russia and the fallout from its invasion of Ukraine.
A few weeks ago, he met Ukraine’s national police chief to discuss concerns including the threat of firearms falling into the hands of criminals and terrorists, as was the case after the 1990s Balkans conflicts.
“To their credit — despite the fact that they are operating on the front line and dealing with war crimes and so on — they are really focused on that issue as well,” Biggar said. “They are looking at what weapons are in the country and who has them.”

He said there was no evidence yet of any weapons being sold to criminals. However, he added: “We are working really closely with Europol and with other European countries to make sure that we’re all on the lookout for this.”
The NCA’s main response to the conflict has been through a newly created “combating kleptocracy” cell, which targets corrupt elites.
Biggar said the unit had carried out 85 “disruptions” — or actions — since February, when Russia invaded.
This included the arrest last month of Graham Bonham-Carter, a London-based businessman and second cousin of the actress Helena Bonham Carter, who is accused by the US of helping Oleg Deripaska, the Russian oligarch, to evade US sanctions. Bonham-Carter, 62, is alleged to have run a private family office for Deripaska. He denies any wrongdoing.
Biggar believes such entities are among “enablers” or “facilitators” in the UK — including lawyers, accountants and estate agents — that handle suspect Russian cash.
Asked to point to other enablers, Biggar said: “It is auction houses who are buying and selling art and allowing that to happen without being utterly clear [about the identity of buyers and sellers]. It is PR companies who are helping to launder reputations.
“It’s private security organisations who provide protection for individuals when they are here. There are a whole range of people from sectors — much of which are legitimate — that end up supporting what they must suspect is corrupt money.”

Intelligence gathered by the combating-kleptocracy cell and shared with international partners has also led to freezing orders being slapped on eight yachts, four aircraft and a series of Russian-linked properties in Britain, Europe, North America and elsewhere, according to Biggar.
He said such work — which often involves unmasking shell companies in numerous jurisdictions — is “important to the integrity of the UK and the confidence that people can have in our institutions”.
Created in its current guise in 2013, the NCA employs about 6,000 staff, making it equivalent in size to the sixth-largest police force in the UK. Although many are former police officers, they also include ex-border security and customs officials.
Much of its work is intelligence-led and more in line with MI5 than frontline policing, according to Biggar, who, like Ken McCallum, the director-general of the security service, was born in Glasgow.
Although he said frequent comparisons to the FBI are “flattering”, Biggar, who was appointed on a £223,000 salary for five years insisted: “We are our own organisation.”
While combating the drugs trade — including through on-the-ground support and police training in countries such as Colombia — would remain crucial, Biggar said more resources needed to be directed to the huge shift in crime online, including fraud and child sex abuse and exploitation.
He claimed indecent images of children could be found on the internet through Google in just “four clicks”. He also pointed out that in many cases those who were caught got off lightly, with a suspended prison sentence.

Social media companies have also been blamed for fuelling illegal Channel crossings by hosting adverts for people-smuggling gangs.
Although the tech giants have been taking down unlawful content or making it harder to access, Biggar, who is married with three teenage children, said: “It’s still not good enough . . . There needs to be a stronger responsibility on them to not make the world worse.”
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 277
113
Sziasztok !

érdekes vita alakult ki a harckocsik tömeges alkalmazását illető témakörben.

egy dologra szeretném felhívni a figyelmet ,ami eddig nem kapott említést/elemzést,illetve lehet hogy kapott csak én siklottam át felette

mennyire kompatibilis egymással az alábbi pár hk-típus ?

-Leclerc
-Leopard
-Ariette
-Challenger

mert lehet őket akár tömegesen is bevetni,de ha bármiféle alkatrészcserére van szükség, azt ilyen helyzetben elég problémás megoldani,míg ezzel szemben az oroszoknak csak a fő típusra kell koncentrálni,amihez tömegesen tudják gyártani az alkatrészt meg bármit,így szükség esetén az adott frontszakaszon is át lehet legózni a sérült tankról a cuccokat egy másikra ,de fordítva is működne ez ? :)

és ha csak a harckocsikat nézzük,még mindig jobb egy mozgó,működő T-73B3,mint egy modernebbnek titulált* álló,működésképtelen nyugati !

*-( a puding próbája az evés,számtalan esetben derült ki valamiről,hogy "picit" sok mögötte a reklám körítés,)
 
W

Wilson

Guest
Van Ukrán légvédelem? Hát a médiában lehet van de a gyakorlatban ez nagyon nem látszik, jah de hazudok. A lengyeleket azzal tanálták el, jah nem az orosz volt még ha ukri területről is tévedt oda :rolleyes: :D
Na de komolyan, 1-1 darab Iris-t meg nasams-t minek? Ha csak próbának hát akkor azt már előbb le csekkolták. A másik hogy integrálják a szovjet légvédelemhez egy nyugati technikát? Főleg hogy az egyik 21. Századi A másik meg tán van vagy 50-60 éves teknyika.
Az 1 db Iris-T és a 2 darab Nasams csak az első darabok azok közzül az Iris-T és NASAMS közzül amit az ukrik kapni fognak a németektől és az USA-tól, ami pedig az ukri légvédelmet illeti, az a gyakorlatban is létezik az ukri vezérkar és kormányzat szerint kb 70%-os hatékonysággal képes elhárítani az orosz rakéta támadásokat a nyugati légvédelmi rendszerek rendszerbe állításával és egy több rétegű integrált légvédelmi rendszer létrehozásával amelyben nyugati és orosz légvédelmi rendszerek is lesznek (az ukrik is elismerik, hogy bonyolult feladat lesz a kialakítása) az ukri vezetés szerint ezt a hatékonyságot minimum 90% hatékonyságra fogják emelni. Dehogy ehhez mennyi idő kell nekik azt nem részletezték...
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Ez mi?


Na erről beszélek amikor a portfoliót fikázom.
ez a cím;

"Viszlát: búcsút mondanak az oroszok a legendás Armata-tankoknak "

majd a cikkben gyorsan meg is cáfolják önmagukat;
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

"Azt nem tudni továbbra sem, hogy az SAP felfüggesztésével végleg lemond-e az orosz hadvezetés az Armatáról."

vagy inkább eltérnek az általuk kitalált, fabrikált, vizionált valóságtól.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 903
22 372
113
Na erről beszélek amikor a portfoliót fikázom.
Igen, egy példa a sok közül.
Hatásvadász, legfőképpen a konfliktust (is) egyoldalúan bemutató és félrevezetően megfogalmazott cimeik miatt nálam a humor kategóriában vannak elkönyvelve, - amig még engedem, hogy bekússzanak a hirfolyamomban.
Kár értük...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
Sziasztok !

érdekes vita alakult ki a harckocsik tömeges alkalmazását illető témakörben.

egy dologra szeretném felhívni a figyelmet ,ami eddig nem kapott említést/elemzést,illetve lehet hogy kapott csak én siklottam át felette

mennyire kompatibilis egymással az alábbi pár hk-típus ?

-Leclerc
-Leopard
-Ariette
-Challenger

mert lehet őket akár tömegesen is bevetni,de ha bármiféle alkatrészcserére van szükség, azt ilyen helyzetben elég problémás megoldani,míg ezzel szemben az oroszoknak csak a fő típusra kell koncentrálni,amihez tömegesen tudják gyártani az alkatrészt meg bármit,így szükség esetén az adott frontszakaszon is át lehet legózni a sérült tankról a cuccokat egy másikra ,de fordítva is működne ez ? :)

és ha csak a harckocsikat nézzük,még mindig jobb egy mozgó,működő T-73B3,mint egy modernebbnek titulált* álló,működésképtelen nyugati !

*-( a puding próbája az evés,számtalan esetben derült ki valamiről,hogy "picit" sok mögötte a reklám körítés,)
Ez egy jó kérdés. A leopard 2 és az Ariete között van egy nagyon kevés átfedés a löveg tekintetében, mind a két HK-nál a Reihnmetal féle L44-es löveg van rendszeresítve (még akkor is ha az olaszok licencben gyártják), de kb ennyi. A Challanger és a Leclerc meg teljesen különutas fejlesztések. Az egyetlen ami ebben a 4 HK-ban kompatibilis az a lövegeikhez felhasználható lőszerek.
Amúgy vicces, hogy pl az Ariete és a T90MS-ben sokkal több a közös alkatrész mint a nyugati társaiban, ugyanazt a váltót és ugyanazt a motort használja mind a 2 hk :)
Egyébként a kompatibilitás tekintetében még 2020-ban elkezdődött egy közös német - francia HK projekt a KNDS (Krauss-Maffei Wegmann +Nexter Defense Systems), hogy ez most hol tart nem tudom. Ha érdekel itt tudsz róla részletesebb infót szerezni (a cikk angol nyelvű)

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
És ha még az orosz acélt is megszankciózzuk, miből fognak tankokat csinálni / javítani a németek? Megint beolvasztják a harangokat? Ja, bakker, az olvasztáshoz gáz kéne.

Csak orosz acél van a világon?
Úristen! Akkor végünk!
:D
Ja, nem!

A gáz egyharmada volt ruszki.
Akkor van vagy nincs gáz?
Ja, van. Drágább, kevesebbet használunk.
De van.
Akkor mi a f@szt kell hazudozni, hogy nincs?
Kinek hazudtok, hogy nem lehet nyugaton fegyvert gyártani?
Magatoknak? Hogy életben tartsátok a reményt a reménytelenségben?
Hogy Putyin még győzhet, mert "nincs gáz és acél Európában"?
:D

Ha jól tudom a Pumákból összesen van jelenleg 350 darab, amiből a Combat Ready statuszt 2021-ben csak 40 kapta meg. Idén ez a szám már 150 db. Forrás
A 300 db Leo 2A7V-s mennyiséget meg nem tudom honnan veszed, sehol se írnak ilyen nagy számokat. Jelenleg 20 db A7-es van a németeknek.
Forrás1

Szóval kezdj el forrást jelölni a számaidhoz, mert ez eléggé Andersen így.

Amúgy meg itt egy idei cikk Christine Lambrecht német védelmi minisztertől, aki elmondta hogy nem biztos, hogy olyan Combat Ready az a német hadsereg ahogy sokan hiszik.

Szerinted a ruszkinak hány BMP -je felelne meg egy NATO CREVAL ellenőrzésen?
;)
Aztán mégis harcol a negyven éves papír pancelzatú, hőkamera nélküli kraháccsal?
De szerinted a német csak 40 Pumát tud bevetni ellene?
Ezt akarod mondani?
:) A többi már kohóban?
A KMW jelenleg a BW részére gyárt, korszerűsít mintegy 101 db Leopard 2A7V-t, a többi még A6M., A6M3.
Bocsi, azok már "szarok". Tehát lesz 328 A6M, A6M3 és A7V.
:)
Biztos mind szarabb állapotban, mint a ruszki tankok.
;)
Kész is...., ennyi a szar, gyenge Európa.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 111
31 076
113
mert nincs
Az, hogy leállt az összes gáz alapú ipar (gyakorlatilag a teljes ipar) persze neked nagyon mókás, de én őszintén már unom.
Nálunk,meg a német üzemek egy része.Franciknál,spanyoloknál már nem.És nem a gáz hiányzik,hanem a szállitáshoz szükséges infrastruktúra.
Vannak problémák,de korántsem olyan katasztrófális a helyzet,mint gondoljátok.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Az első hogy megállapodnak aminek részeként Ukrajna elveszít egy kisebb területet, de megőrzi a függetlenségét és a NATO fogja garantálni a területi épségét.

Mi az, hogy kisebb területet ? Hány oblasztyot ? 2-őt / 4-et / vagy mennyit ? A háború elején nagy céljaik voltak, és most, az Ukrán infra látványos kiütése után, és mozgósítással megint kezdeményezhetnek, érdemben, nem pedig egyetlen, névtelen, kelet-ukrajnai kisvárosért vívnak erőtlen műveletet.

A NATO mi alapján vonult volna be ? Az elmúlt 8 évben sem tették.

Szerintem tétlenül fogják nézni. Az orosz társadalom alapvetően ilyen vezérközpontú.

A cárság is összeomlott, a rendszerváltásuk környékén is napi szinten voltak a tömegtüntetések, és biztos ez is szó nélkül marad.

Sőt a középkori magyar neve Ilyvó, bár ez szerintem semmit se jelent.

Ténylegesen Lengyel uralom alatt állt a középkorban, értelmetlen a tényekkel hadakoznod / tagadnod.

Szerintem eszükbe jut.

Bizonyíthatatlan, vágyvezérelt gondolkozás a részedről.

Oroszhírek, oroszok az igazság oldalán stb... Ez a kreml kézivezérelt propagandája.

Én biztos hoztam, nem linkeltem semelyik szóban forgó oldalról.

Te Ukrán nacionalista propagandát írogatsz ?

És a mennyiség? És a gyártási kapacitás? És a költségük? Ez nagyon sok tényezős dolog, attól hogy valami van a raktárban nem biztos hogy érdemes ellőni.

Korábban válaszoltam a mennyiségről, a gyártási kapacitásról, de ahogy látom, jótékonyan elment a semmibe. Miért is nem érdemes ellőni ezeket ?

Lehet kevesebb ideig, nem tudom. Biztos hogy az ukrán hadsereg sem tökéletes, de nem is nekik vannak nagyhatalmi ambícióik és nem is ők indították ezt a háborút.

Fárasztó, hogy haditechnikás oldalon úgy kommentelsz nagy szorgalommal, hogy a haditechnikai / politikai kérdések zömére "nem tudom" a válaszod. Szabad kérdeznem, hogy találtál erre az oldalra ?

Az USA időtlen idők óta Afganisztán-szintű helyeken háborúzik, oda nem kell sem harckocsi, sem légierő, és mégsem hagyja lepusztulni az övéit.
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Van Ukrán légvédelem? Hát a médiában lehet van de a gyakorlatban ez nagyon nem látszik, jah de hazudok.
Az Ukrán légvédelem erősségének legfőbb bizonyítéka, hogy az orosz merevszárnyú gépek gyakorlatilag nem bombáznak, hanem mélyrepülésben NIR -eznek felkapásból.

Ugyanazt a munkát, amihez iráni drónokat és drága Kalibr és Iszkander rakétákat használnak FAB dobálással is el lehetett volna érni, hónapokkal ezelőtt, töredék költségből, ha nem lődöznék le a drága merevszárnyú gépeket amikor ilyesmit próbálnak.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 005
113
Ha az oroszok iráni rakétákat vetnek be Ukrajna ellen, akkor Izrael is ballisztikus rakétákkal láthatja el Ukrajnát izraeli sajtóhírek szerint. Ezt közölték is az oroszokkal.
Saját tippem, hogy a Predator Hawk vagy LORA jöhet szóba. Az iráni szarokkal ellentétben ezek 10 méteren belüli pontossággal dolgoznak. Az azeriek LORA-val képesek voltak egy hidat eltalálni a 2020-as karabchi háborúban...

 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
Szerinted a ruszkinak hány BMP -je felelne meg egy NATO CREVAL ellenőrzésen?
;)
Elvileg csak BMP-2-ből 2900 van szolgálatban, ha annak csak a 25% Combat Ready az is 725 db IFV, bőven elegendő fegyverzettel ahhoz, hogy kiszedjen egy Pumát sőt megfelelő körülmények között akár Leopard 2-őt is. Emellett ott vannak a BMP-1-ek, BMP-3-ak, valamennyi BMP-2M, BTR-ek, BMD-k.

Aztán mégis harcol a negyven éves papír pancelzatú, hőkamera nélküli kraháccsal?
Azon a krahácson is van elég fegyver ahhoz, hogy fájjon ha meglő.
De szerinted a német csak 40 Pumát tud bevetni ellene?
Ezt akarod mondani?
:) A többi már kohóban?
Bevetheti a 350 db Pumát is, de egy full kontaktban valószínüleg hamarabb elfogynak mint az orosz IFV-k/APC-k. Főleg ha azt a 350 Pumát el akarod osztani valamennyire a frontvonal mentén. Vagy nem osztod el, de akkor az ellen odamegy és akkor amikor akar.
A KMW jelenleg a BW részére gyárt, korszerűsít mintegy 101 db Leopard 2A7V-t, a többi még A6M., A6M3.
Bocsi, azok már "szarok". Tehát lesz 328 A6M, A6M3 és A7V.
:)
Biztos mind szarabb állapotban, mint a ruszki tankok.
;)
Kész is...., ennyi a szar, gyenge Európa.
Jelenleg nincs több 150 bevethető Leopard 2-nél. De legyen 330 db Leo 2 amiknek a túlnyomó része még mindig nincs megcsinálva, de tény hogy a harcértéke tényleg jóval magasabb, mint az orosz tankoké. Ellenben ugyanaz a probléma előjön, mint a Pumáknál. Kevés van belőlük. Meg aztán üzemanyag is kellene nekik, alkatrész stb. Szíriában is sorra pukkantak az Leopard 2A4-ek, az se halhatatlan.
Csak T-72-ből aktív állományban van kb. 2000 darab, plusz ott vannak az ATGM-ek az orosz IFV/APC/gyalogság triónál. Lehet, hogy jó K/D arányuk lenne (Schwere-Panzerabtailung 502 is 13.08-as arányt hozott össze), de hamarabb elfogynának mint az oroszok.