A sèrült Demon képen az a kulcskészlet ( jobb alsó sarok) komoly javitási képességekre utal.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Lehet én értelmezem rosszul de ezek szerint könnyen lehet bizonyos "mélységig"ezek fogják védeni az Ukrán légteret ha közvetlenül az Lengyel-Ukrán határra telepítik őket?
Van Ukrán légvédelem? Hát a médiában lehet van de a gyakorlatban ez nagyon nem látszik, jah de hazudok. A lengyeleket azzal tanálták el, jah nem az orosz volt még ha ukri területről is tévedt odaAnnak fényében, hogy az ukri légvédelmet jelenleg az 1 db Iris-T és a két Nasams kivételével a 70-es és 80-as években gyártott szovjet légvédelmi rendszerek alkotják szerintem nem nyújt rossz teljesítményt az ukrán légvédelem annál is inkább mivel 9 hónapja harcolnak velük az ukrik a modern orosz cirkálórakéták ellen.
Azt meg hogy te az 1 db Iris-T-l és a két darab Nasamst-l várod, hogy a 600.000 km2 területű Ukrajnát majd 100%-ban lefedve elhárítsa az orosz rakéta és drón támadásokat egyáltalán nem lehet komolyan venni.
érdekes megfigyelni, mennyire elterjedt vélemény a mainstreamben hogy igazából csak a putyint kellene valahogy leváltani, és meg is oldódna az ukrán kérdés....
.
A korábban normálisnak, pragmatikusnak tűnő Medvegyev jó ideje egyik fullban tolja a bolondot, és egyik abszurd kijelentését teszi a másik után. Lehetőségek:
- mindig is bolond volt, csak nem tűnt fel
- a háború jelentette stressz igy hat rá, és ezt hozta ki belőle
- nem bolond, de Putyin felé kézzel-lábbal igyekszik bizonyitani a hűségét, és a háborúhoz való lojalitást. Azaz túlélni igyekszik ennyire?
És ha még az orosz acélt is megszankciózzuk, miből fognak tankokat csinálni / javítani a németek? Megint beolvasztják a harangokat? Ja, bakker, az olvasztáshoz gáz kéne.Utazni kell az uszodába?
Skandalum!
A pár éves Puma hadrafoghatoságát viszont sikerült 70 % fölé tornászni, az újjá épített 300 db Leopard 2A7V is drága üzemeltetésü lesz. A nem negyven éves Boxer flotta is drága,, meg még pár ezer új teherautót is vettek.
Ezzel szemben a ruszki 40-50 éves tankjából, BMP-iből biztos a szarabbik felét vesztették el, a maradék másik fele patika állapotú.
Szar német, szar NATO....
Bezzeg a ruszki
Na ezért veszélyes a sok RUSZKIFOS média hazugság.
A terjesztőire leginkább.
Utazni kell az uszodába?
Skandalum!
A pár éves Puma hadrafoghatoságát viszont sikerült 70 % fölé tornászni, az újjá épített 300 db Leopard 2A7V is drága üzemeltetésü lesz. A nem negyven éves Boxer flotta is drága,, meg még pár ezer új teherautót is vettek.
Ezzel szemben a ruszki 40-50 éves tankjából, BMP-iből biztos a szarabbik felét vesztették el, a maradék másik fele patika állapotú.
Szar német, szar NATO....
Bezzeg a ruszki
Na ezért veszélyes a sok RUSZKIFOS média hazugság.
A terjesztőire leginkább.
Szerintem két kimenetele lehet a háborúnak.A háború közel sincs lefutva, sőt még nagyon messze van a vége. Az Ukrán Kormány / vezérkar / valamilyen hasonló szerv bejelentette, hogy 2023 tavaszának végére várják a háború befejeződését, abban mindenki egyetért, csak az eredményekkel nem. Ők Krímről, a Kercsi híd felrobbantásáról, és a Rosztov felé haladásról fantáziálnak, ami a jelen helyzetet elnézve önellentmondásos és irreális.
Egyik pillanatban világraszóló győzelemről álmodoznak, másik pillanatban meg felszólítják a lakosságot, hogy a saját érdekükben meneküljenek külföldre, és ott vészeljék át a háborút. Ezt hogyan oldod fel ? Ha mindenki külföldre menekül, pl. honnan fognak tömegeket besorozni ?
És a másik, a világháborúban egy város négyszer, de volt, amely 8 - 10-szer is váltott gazdát.
Szerintem tétlenül fogják nézni. Az orosz társadalom alapvetően ilyen vezérközpontú.Ezt a háborút az Orosz lakosság is megérezte, és viselte rosszul, voltak tüntetések a háború miatt, csak azokat elfojtották, és majd egy győztes háború után nem fognak lemondani a területekről, de nem nézik tehetetlenül egy újabb autoriter vezető kitermelődését.
Sőt a középkori magyar neve Ilyvó, bár ez szerintem semmit se jelent.A Délszlávokat önkényesen nem jegyezték, viszont az Ukránokat senki, még a Lengyelek és az Osztrákok is igényt tartottak az "Ukrán" területekre, kapaszkodj meg, 1918-ig az adott város az Lemberg volt, és nem Lviv.
Szerintem eszükbe jut.Ha Leninék nem kezdik az Ukránosító kampányt, nem biztos, a Krímieknek vagy Zsitomiriaknak eszükbe jut, hogy ők Ukránok, nem pedig a Cári Oroszország békebeli területei és városkái.
Oroszhírek, oroszok az igazság oldalán stb... Ez a kreml kézivezérelt propagandája.Mi az Orosz propaganda ?
És a mennyiség? És a gyártási kapacitás? És a költségük? Ez nagyon sok tényezős dolog, attól hogy valami van a raktárban nem biztos hogy érdemes ellőni.Én mind az Oroszok, mind az Ukránok hatalmas dobásait, és veszteségeit egyenlően megírom.
Az Oroszok és az Amik ugyanazokkal a fegyverekkel bírnak, tehát
- B-52-es BUFF = Tu-95-ös Bear
- B-1-es Lancer = Tu-22M Backfire / Tu-160-as Blackjack
- AGM-86 ALCM = AS-15 Kent
- BGM-109 Tomahawk = 3M-54 Kalibr
Az, hogy az Amerikaiak a nulladik / mínusz órától ezekkel élnek, az Oroszoknak meg 8 hónap is kellett ezek előszedéséhez, a józan észt írta felül, az Amerikai tábornokok sem tudnak napi rendre térni, hogy engedhették meg maguknak ezt.
Lehet kevesebb ideig, nem tudom. Biztos hogy az ukrán hadsereg sem tökéletes, de nem is nekik vannak nagyhatalmi ambícióik és nem is ők indították ezt a háborút.Annyira erős az Ukrán Hadsereg, hogy a Lengyelektől meg Macedónoktól kéreget T-72-eseket, a Szlovénoktól T-55-ösöket, és az Afgánoktól Mi-8-asokat, amikkel vakon lövöldöznek levegőbe nemirányított rakétákat, ez a díjnyertes harcászat, amit a NATO-ban oktatnak.
Ja meg ásnak kismillió lövészárkot.
És az ellenük offenzívát vezénylők egy hajszállal bénábbak, mert azok az Orosz gépek, amikkel háborúba mentek, legutoljára 1990-ben voltak beindítva.
Egy normálisan karbantartott, USA ambíciókkal bíró hadsereg, és nem pedig Kaukázusi lázongók leverésére berendezkedett Orosz Hadsereg ellen meddig húzták volna ?
Én ezt nem érzem őszintének, inkább politikailag motiváltnak. De lehet én vagyok rosszindulatú.Senki nem csodálkozott, csak elítélte. Honnan veszed a csodálkozást?
Az orosz imperializmust tartom a fő oknak, nyilván sok minden van a háttérben. Nyilván az USÁ-nak se rossz ha Ukrajnában leamortizálódik az orosz hadsereg.ÉS az amerikai imperializmus, nemzetközi lobbik, orosz oligarchák stb miatt. Vagy kizárólag az orosz imperializmusnak van szerepe az ukrajnai eseményekben?
Vannak olyan történelmi események amik jelentős társadalomformáló hatással bírnak. Egy elvesztett háború lehet ilyen szerintem.De hát éppen te mondtad, hogy kitermeli a társadalom az új putyin, akkor most bármi is jöhet meg a jó tanulság is jöhet? Akkor mégiscsak képes változni az orosz társadalom?
Elolvastam. Rohadt sok ukrán van. Hatalmas területen. Korábban még nagyobb is volt a relatív súlyuk Európában. Egy ekkora népet nem lehet csak eltüntetni. Viszont minden asszimilációs próbálkozás, reakciókat szül. Ha te tartozol X csoporthoz, de ez senkit sem érdekel, akkor neked se lesz olyan fontos. Viszont ha Y csoport meg akarja mondani hogy te is legyél Y, akkor már csak azért is X leszel. Ez a nacionalizmus nagyon leegyszerűsítve.Micsoda? Már hogy lenne indikátora? Az összes nemzet elnyomással jött létre? Hogy jön ide Svájc? Pont egy komplikált eset a nemzetek fejlődésére. Mintha nem arra válaszolnál amit írtam. Elolvastad egyáltalán?
Olyan sokan nem vallták ám magukat orosznak mint ahogy azt te gondolod. Amúgy nagyon sok népnek nem jár, ez a realitás. Az meg nem meglepő ha egy háborúős helyzetben nem támogatja az ellenség nyelvét egy megtámadott ország. Téged érdekelne a román kisebbség helyzete akkor ha hadban állnánk Romániával?De egyértelmű baszki, aki annak vallja magát az az! Sőt még olyan is van aki kevert vagy kettős identitású. Ezért kéne megkérdezni, hogy ki mit akar. Önrendelkezési jog, erre sosem reagálsz. Szerinted egy milliós tömb etnikumnak sem jár?
Mert ez az igazság. Én elhiszem hogy az ukránok se tökéletesek, de az oroszok emelték a tétet ide, nem kellett volna ekkora konfliktusnak lenni és az végső soron mindenkinek jobb lett volna, még az ukrajnai oroszoknak is.Könyörgöm miért kell ezt szajkózni milliószor, ebben nincs vita.
Időnként próbálkozom veled beszélgetni, továbbra sem vagy hajlandó. Hát ez van.
Akkor most van Z betű rajta vagy nincs? Orosz vagy nem? Működőképes vagy nem?
Az 1 db Iris-T és a 2 darab Nasams csak az első darabok azok közzül az Iris-T és NASAMS közzül amit az ukrik kapni fognak a németektől és az USA-tól, ami pedig az ukri légvédelmet illeti, az a gyakorlatban is létezik az ukri vezérkar és kormányzat szerint kb 70%-os hatékonysággal képes elhárítani az orosz rakéta támadásokat a nyugati légvédelmi rendszerek rendszerbe állításával és egy több rétegű integrált légvédelmi rendszer létrehozásával amelyben nyugati és orosz légvédelmi rendszerek is lesznek (az ukrik is elismerik, hogy bonyolult feladat lesz a kialakítása) az ukri vezetés szerint ezt a hatékonyságot minimum 90% hatékonyságra fogják emelni. Dehogy ehhez mennyi idő kell nekik azt nem részletezték...Van Ukrán légvédelem? Hát a médiában lehet van de a gyakorlatban ez nagyon nem látszik, jah de hazudok. A lengyeleket azzal tanálták el, jah nem az orosz volt még ha ukri területről is tévedt oda
Na de komolyan, 1-1 darab Iris-t meg nasams-t minek? Ha csak próbának hát akkor azt már előbb le csekkolták. A másik hogy integrálják a szovjet légvédelemhez egy nyugati technikát? Főleg hogy az egyik 21. Századi A másik meg tán van vagy 50-60 éves teknyika.
Ez mi?
Viszlát: búcsút mondanak az oroszok a legendás Armata-tankoknak
Felfüggesztette a Kreml az Állami Fegyverkezési Programot (SAP), az elmúlt 10 év legnagyobb orosz haderőfejlesztési programját, melynek része lett volna egyebek mellett az T-14 Armata harckocsi tömeggyártása és az orosz haderőben való rendszeresítése – írja a Moscow Times és a Vedomostyi.www.portfolio.hu
Igen, egy példa a sok közül.Na erről beszélek amikor a portfoliót fikázom.
Ez egy jó kérdés. A leopard 2 és az Ariete között van egy nagyon kevés átfedés a löveg tekintetében, mind a két HK-nál a Reihnmetal féle L44-es löveg van rendszeresítve (még akkor is ha az olaszok licencben gyártják), de kb ennyi. A Challanger és a Leclerc meg teljesen különutas fejlesztések. Az egyetlen ami ebben a 4 HK-ban kompatibilis az a lövegeikhez felhasználható lőszerek.Sziasztok !
érdekes vita alakult ki a harckocsik tömeges alkalmazását illető témakörben.
egy dologra szeretném felhívni a figyelmet ,ami eddig nem kapott említést/elemzést,illetve lehet hogy kapott csak én siklottam át felette
mennyire kompatibilis egymással az alábbi pár hk-típus ?
-Leclerc
-Leopard
-Ariette
-Challenger
mert lehet őket akár tömegesen is bevetni,de ha bármiféle alkatrészcserére van szükség, azt ilyen helyzetben elég problémás megoldani,míg ezzel szemben az oroszoknak csak a fő típusra kell koncentrálni,amihez tömegesen tudják gyártani az alkatrészt meg bármit,így szükség esetén az adott frontszakaszon is át lehet legózni a sérült tankról a cuccokat egy másikra ,de fordítva is működne ez ?
és ha csak a harckocsikat nézzük,még mindig jobb egy mozgó,működő T-73B3,mint egy modernebbnek titulált* álló,működésképtelen nyugati !
*-( a puding próbája az evés,számtalan esetben derült ki valamiről,hogy "picit" sok mögötte a reklám körítés,)
És ha még az orosz acélt is megszankciózzuk, miből fognak tankokat csinálni / javítani a németek? Megint beolvasztják a harangokat? Ja, bakker, az olvasztáshoz gáz kéne.
Ha jól tudom a Pumákból összesen van jelenleg 350 darab, amiből a Combat Ready statuszt 2021-ben csak 40 kapta meg. Idén ez a szám már 150 db. Forrás
A 300 db Leo 2A7V-s mennyiséget meg nem tudom honnan veszed, sehol se írnak ilyen nagy számokat. Jelenleg 20 db A7-es van a németeknek.
Forrás1
Szóval kezdj el forrást jelölni a számaidhoz, mert ez eléggé Andersen így.
Amúgy meg itt egy idei cikk Christine Lambrecht német védelmi minisztertől, aki elmondta hogy nem biztos, hogy olyan Combat Ready az a német hadsereg ahogy sokan hiszik.