[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113

A szankciók remekül működnek. Nyugat-európa kivégezte saját magát! :D :D :D :D

Orosz helyzet: Van Coca-Cola, olcsó a benzin, az éttermekben napokkal előre kell asztalt foglalni..​


Oroszország háborúzik, de hogyan élnek az oroszok? Hogyan vélekednek a háborúról? Van-e árúhiány? Hogyan érinti az oroszokat a szankciók? Van-e benzin? Erre kaptunk választ.
nevtelen-2688.jpg

A Rádio1 reggeli műsorában kérdezték az ATV-s (tehát ellenzéki...) Novák András újságírót, aki az agyonszankciózott Oroszországban jár.
Sebestyén Balázsék ledöbbentek, mert Novák olyan dolgokat mondott, amit még sehol nem hallottak. Az oroszok nagyon jól elvannak...
Novák beszámolója szerint
valóban kivonultak a nagy brand-ek, de nem mindegyik
nagyon megosztott a piac, maradt a Gucci, az Adidas, az Armani, a Lacoste, a Puma meg a Reebok... Akik maradtak, azok jól jártak - mondta Novák.
Hozzátette: A Mc'Donald kivonult, a Burger King és a Pizza Hut és a KFC maradt, és köszönik szépen ők jól vannak, megduplázódott a bevételük.
Novák elmondta, hogy turisták nincsenek, a Vörös tér szinte üres. Az egyik taxi sofőr azt mondta neki, hogy 2 hónapja nem is látott turistát.
Arról is beszélt, hogy az oroszok nem tudnak Nyugatra menni nyaralni, ezért Törökországba, Seychelle-szgetekre, Maldívra és Srí Lankára járnak üdülni.
Ha nem tudják elkölteni a pénzüket Európában, akkor majd elköltik máshol
- ecsetelte Novák András.
Svájci, német, belga csoki is van, tömegével minden - felelt Novák arra a kérdésre, hogy van-e árúhiány Oroszországban.
Nagy hírrel bejelentette a Coca-Cola meg a Pepsi, hogy kivonulnak. Az is van!
Az autókról is mesélt az ATV-s tudósító:
Nem használnak elektromos autót, mert annyira olcsó a benzin. Kb. 300 forint literje. Annyira vicces...
24-25 fokra fűtenek mindent Moszkvában. Mindent tudnak fűteni, ilyen hiányuk sincs - tette hozzá.
Éttermek, diszkók, bárok nyitva vannak? Lehet menni? - tette fel a kérdést Rákóczi Feri, az egyik műsorvezető.
Novák így válaszolt:
Foglalni kell napokra előre, tele vannak az éttermek, a bárok...mindenféle sör van, cseh meg amerikai is.
Szóba került a "propaganda" is.
Novák elmondta: Amellett, hogy nagyon jól élnek. elmondható, hogy árúbőség van. Ebből a szempontból semmiből nem szenvednek hiányt. A Facebook és az Instagram az nem működik, VPN-nel lehet használni, ami egy fedőapplikáció. De azzal nagy kockázatot vállalnak, mert az itteni elhárítás azt gondolja, hogy az államellenes tevékenységre buzdíthat. A Tik-Tokon csakis orosz videók vannak.
A különleges hadműveletről is kérdezték Novákot, hogy mit tálalnak az oroszok elé a médiában:
Mindenki tud mindent! Van internet és lehet ukrán tv-t is nézni. Van BBC, CNN, lehet nézni a Deutsche Welle-t is. Még az atv.hu-t is meg lehetett nyitni.
Videó itt:

 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
anton bendarzsevszkij és a szakértő kifejezés egy mondatban? Ne röhögtess B+!! az a csávó egy ócska semmirekellő imposztor, aki csak azért kap teret a médiában, mert fröcsög a russzofóbia a pofájából. Még a múlt heti csapások kapcsán elmélkedtek fb-n hogy remélhetőleg napok-hetek alatt gatyába rázzák az elektromos hálózatot, mert a nyugat azonnali segítséget ajánlott. A kommentemre miszerint érdeklődjön már utána egy energetikai szakembernél, hogy egy ilyen elektromos elosztóhálózatban mennyi egyedileg az adott helyre tervezett és legyártott részegység található és hogy ezeket mennyi idő pótolni (mert szerintem hosszú hónapok kérdése)
a válasz az volt hogy törölte a kommentet ;)
Persze eleve nem tartottam semmire a faszit mivel az számomra nem biztpol szakértő, aki alapvető katonai fogalmakkal sincs tisztában. Hozzá képest Nógrádi Gyuri bácsi vagy épp Tarjányi is géniusz... És sajnos ismét magamat kell ismételjem, miszerint Robi (Castle) az aki számomra hiteles a téren, mert ha nem is 100% up to date (manapság senki sem az), de komoly katonai ismeretekkel rendelkezik.
antonka egy szarfaszú megélhetési imposztor és semmi több... mindent IS megszakért, ha megfizetik.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 486
19 451
113
Nagyjából egyet is értünk szerintem.
Ahogy nem menő hadifoglyot ölni, úgy a megadással visszaélni sem.
Egyébiránt azt nem mondta senki, hogy csak és kizárólag a géppuskás viszonozta a tüzet.
Az olasz ex-katona véleménye volt ez.
De igazából mindegy, a későbbiekben nem az fogja visszatartani a többi ukránt az ilyesmitől, hogy "háborús bűnös" vagy "nemzeti hős" lett-e belőlük, hanem az, hogy ezeket beazonosítás után likvidálni fogja az orosz SOF...
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 446
8 706
113
Sajnos fizetős, de az eleje is érdekes már:


Ez nem fizetős:

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 944
30 756
113
11.23.
Nem zörög a haraszt...
Baj lesz ebből srácok...
Fussatok bolondok...
Fogy a türelem...
Hogyan tovább?
Kamara előadás hallgatósága.
11.24.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Az orosz állami tévé szerint a végsőkig fogják bombázni Ukrajnát

Nincs semmi szimpátia. Ukrajna a mi területünk. Nem lesz semmilyen tárgyalás. A végsőkig fogjuk bombázni – mondta Vlagyimir Szolojov az orosz állami tévé, a Rosszija 1 műsorában.

Ezt meg majd meglátjuk:


Az ukránok szerint egy hét kellene az oroszoknak egy újabb rakétatámadás előkészítéséhez


Az orosz erők továbbra is hatalmas rakétacsapásokat indítanak Ukrajna ellen, így körülbelül egy hét kell nekik ahhoz, hogy felkészüljenek a következőre – közölte előrejelzését az ukrán Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága.

Andrij Jusov az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint megjegyezte, hogy bár Oroszország nagy pontosságú fegyvereinek tartaléka kimerült, ennek ellenére is sok olyan rakétával rendelkezik, amik pontossága nem túl nagy.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
Műholdas térképek, amelyek az ukrán energiarendszerben a tegnapi csapások után keletkezett károk mértékét mutatják.

1. kép 2022. január 27

2. kép 2022. november 23

https://t.me/oroszhirek/7289?single


Oroszország leállítja az olajszállítást azokba az országokba, amelyek támogatták az ársapkát​


Nem szállít olajat Oroszország azoknak az országoknak, amelyek támogatták az olajársapka bevezetését. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az orosz olaj árplafonjának bevezetése nemcsak piacellenes, de megzavarja az ellátási láncokat és bonyolítja a helyzetet a világ energiapiacán.

280551244-312037411119326-8781984320924159250-n-2.jpg


Oroszország úgy döntött, nem szállít olajat olyan országokba, amelyek csatlakoztak az orosz olajársapka bevezetéséhez – jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Többször hangoztattuk, hogy az orosz olaj úgynevezett árplafonjának bevezetése piacellenes intézkedés, megzavarja az ellátási láncokat, és jelentősen bonyolíthatja a helyzetet a globális energiapiacokon. Az Orosz Föderáció nem tervez olajszállítást olyan országokba, amelyek csatlakoznak a vásárlók kartelljéhez
– mondta a szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy sok olajtermelő ország is ellenzi az intézkedést. Szerinte ők megértik, hogy ezt az intézkedést Oroszország ellen pusztán gazdasági okokból célozták meg a nyugati országok – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

:oops::)
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 471
17 910
113
Műholdas térképek, amelyek az ukrán energiarendszerben a tegnapi csapások után keletkezett károk mértékét mutatják.

1. kép 2022. január 27

2. kép 2022. november 23

https://t.me/oroszhirek/7289?single


Oroszország leállítja az olajszállítást azokba az országokba, amelyek támogatták az ársapkát​


Nem szállít olajat Oroszország azoknak az országoknak, amelyek támogatták az olajársapka bevezetését. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az orosz olaj árplafonjának bevezetése nemcsak piacellenes, de megzavarja az ellátási láncokat és bonyolítja a helyzetet a világ energiapiacán.

280551244-312037411119326-8781984320924159250-n-2.jpg


Oroszország úgy döntött, nem szállít olajat olyan országokba, amelyek csatlakoztak az orosz olajársapka bevezetéséhez – jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.


– mondta a szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy sok olajtermelő ország is ellenzi az intézkedést. Szerinte ők megértik, hogy ezt az intézkedést Oroszország ellen pusztán gazdasági okokból célozták meg a nyugati országok – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

:oops::)
Őőőő... Akkor csak mi fogunk kapni?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 411
46 103
113

Terrorista állammá nyilvánították Oroszországot - Robert C. Castel​


Szórakoztató is, nem csupán realista Róbert! Kitűnő páros a kérdező és Robert!

Az uniós országok megállapodtak abban, hogy kizárják az orosz gázt a közös beszerzési szerződésekből –valami elromlott
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
750
4 030
93
ő úgy döntött nem esik fogságba.

kínába mentek. vajon mit vittek, vagy hoznak?

trollkodás

megsemmisített ukrán technikák ...

valami éh Herszonban

ukrán foglyok. nem lőtték őket fejbe ...

Az olasz ex-katona véleménye volt ez.
De igazából mindegy, a későbbiekben nem az fogja visszatartani a többi ukránt az ilyesmitől, hogy "háborús bűnös" vagy "nemzeti hős" lett-e belőlük, hanem az, hogy ezeket beazonosítás után likvidálni fogja az orosz SOF...
érdekes, hogy mennyire nem tudnak még ezek az állítólagos "szakértők" sem elszakadni attól, hogy ne pártatlanul ítéljék meg a szituációt.
eddig vagy 10 elemzést olvastam már, az első mondatok után lehet látni, hogy a mentegető, vagy az elítélő csoportba tartozik az írója. mintha egy ember (és itt nem egyről van szó) megölése egyébként megbocsátható, akár csak megmagyarázható lehetne :(

ami felháborító, és ami miatt azt kívánom életük legyen minél rövidebb, az az, hogy miután "végeztek" jókedvűen röhögcséltek a történteken :( :(
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 955
65 994
113
Ehez át kellene törni az ukrán vonalakat. Ráadásul az oroszok túlnyernék magukat. A mostani állásnál kellene békét kötni. Így a káposzta is jóllakik, és a kecske is megmarad. Főleg az oroszok elég messze maradnak tőlünk, és el lesznek foglalva egymással.
Ehhez egy honappal elotte be kellene robbantani minden hidat a Dnyeperbe. Amugy be szokott az fagyni? Eleg szeles nehol...

Sracok, valami cseh ingyombingyom szervezet propagalja itt nyilvanosan az ukran esemenyeket. Aztan be van sertodve hogy egy magyarnak (vagy nem magyarnak) ez nem tetszik. Hat mi folyik mar itt keremszepen?

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Érdekes, sokan dobálóztak az elmúlt 1-2 évtizedben a “vissza lesznek bombázva a középkorba” frázissal mindenféle biztonságpolitikai kocsmabeszélgetések során. Jellemzően az amerikaiakról, meg az ő képességeikről szólva…
Aztán most az orosz tényleg visszabombáz egy országot a középkorba. Légifölény nélkül.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 944
30 756
113
Napi Kadirov.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/42482
A harci filozófus.
Ajaj.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/42576
 
W

Wilson

Guest

Zelenszkij elmondta, hol a legnehezebb a helyzet az árammal és a vízzel.....​



2022. november 24., csütörtök, 22:17


85018b4-ze-op8.jpg

Volodymyr Zelenszkij, OP fotó

Csütörtök este Kijevben és 15 területen a legnehezebb az áramellátás helyzete, szintén 15 területen továbbra is gondok vannak a vízellátással.

Forrás: Volodimir Zelenszkij elnök esti beszédében

"Ma este még mindig vízproblémák vannak 15 területen. Kijev, Kirovograd, Dnyipropetrovszk, Lviv, Poltava és Harkiv régiók a legnehezebbek. A kritikus infrastruktúrák áramellátásával együtt azonban vizet és hőt is biztosítunk.

A villamosenergia-ellátás helyzete szinte minden régióban továbbra is nehéz. De lassan eltávolodunk az áramkimaradásoktól, és minden órában új és új fogyasztóknak adjuk vissza az áramot.

A főváros és 15 régió - Vinnicza, Dnyipropetrovszk, Zsitomir, Zakarpattya, Ivano-Frankivszk, Kijev, Kirovográd, Lviv, Mikolajiv, Odessza, Poltava, Ternopil, Harkiv, Herszon és Hmelnickij terület - továbbra is a legnagyobb nehézségekkel küzd. Más régiókban is vannak problémák".

Részletek: Zelenszkij elmondta, hogy csütörtök estig Ukrajna a legtöbb régióban 4362 "Elpusztíthatatlanság pont" helyszínt indított el.

"A hálózat aszerint fog növekedni, hogy a pontokat hogyan látják el generátorokkal és kommunikációval" - mondta.

"Kérem, ha városukban 12 óránál hosszabb ideig nincs áram vagy fűtés, vegyék igénybe az Elpusztíthatatlan Pontok segítségét. Az összes rendőrőrsön, az Állami Vészhelyzeti Szolgálat (SES) létesítményeiben is lesz segítség" - tette hozzá az elnök.




A kijevi lakosok 2-3 órán keresztül kapnak áramot, amíg a hálózat stabilizálódik - DTEK...​


2022. november 24., csütörtök, 20:59



Kijevben 2-3 órára "felkapcsolják" az áramot a fogyasztók számára, amíg a fővárosba szállított áram mennyisége megnő.


Ezt Dmitrij Szaharuk, a DTEK igazgatója nyilatkozta a teleton adásában.


Elmondása szerint jelenleg Kijevben a lakosság mintegy 30%-a rendelkezik árammal.


"Fokozatosan váltunk, áramot adunk 2-3 órára, amíg meg nem nő a Kijevbe szállított áram mennyisége" - tette hozzá. A rendszer stabilizálása után a DTEK azt tervezi, hogy átáll a szerda reggelig érvényben lévő ütemezett leállási menetrendekre.


Emlékeztető :


17:00-kor a főváros lakásállományának 70%-a vészhelyzeti áramszünet üzemmódban van, Kijev minden kerületében helyreállt a vízellátás.


November 24-én, csütörtökön 19:00-ig az áramtermelők a fogyasztási igények mintegy 50%-át biztosították Ukrajnában.




Az USA felajánlja Görögországnak az S-300 és a Tor-M1 lecserélését....​


2022. november 24

Az USA arra kéri Görögországot, hogy mondjon le az orosz S-300 és Tor-M1 légvédelmi rakétarendszerekről, hogy később, valószínűleg az Egyesült Államokon keresztül Ukrajnába kerüljenek.

A "Kathimerini" görög újság arról számolt be , hogy Washington felajánlotta Athénnak, hogy hagyjon fel orosz fegyverekkel a nyugati rendszerek javára.

A kiadvány forrásai szerint az ajánlatot Görögország pozitívan fogadta.

Athén ugyanakkor a közelmúltban elutasította Kijev azon kérését, hogy a rendszereket közvetlenül Ukrajnának szállítsa.

Az elutasítás oka az volt, hogy Oroszország fenntart egy végfelhasználói licencszerződést, amelynek értelmében Görögország nem exportálhatja ezeket a rendszereket harmadik országokba Moszkva engedélye nélkül.

A görög hadsereg Tor-M1 komplexuma felvonuláson.  Görögország.  Fotó: redstar.gr
A görög hadsereg "Tor-M1" komplexuma felvonuláson. Görögország. Fotó: redstar.gr

Feltehetően most arról van szó, hogy a görög fegyveres erők az USA-n keresztül adják át a vonatkozó orosz rendszereket Ukrajnának.

Ukrajna támogatása érdekében a szövetségesek ismételten hasonló sémát alkalmaztak Ukrajna fegyverszállítására: szovjet és orosz fegyvereket vásárolnak a működő országoktól, vagy nyugati rendszerre cserélik, a megvásárolt fegyvereket pedig Ukrajnába szállítják.

Az 1990-es évek óta a görög hadsereg orosz S-300 légvédelmi rendszerekkel és Tor-M1 légvédelmi rendszerekkel, Osa-AKM katonai légvédelmi rendszerekkel, Kornet páncéltörő rakétarendszerekkel, Zubr kétéltű rohamhajókkal, gyalogsági harcjárművekkel van felfegyverkezve. A KrAZ-260 platformra az S-300PMU1 légvédelmi rendszer 5P85T indítószerkezeteit telepítették.

sa10_02.jpg
S-300PMU1 légvédelmi rendszer a görög hadsereg KrAZ-260 platformon. Fotó: Görög Védelmi Minisztérium

Az Egyesült Államok több éve követeli Görögországtól, hogy hagyjon fel szovjet és orosz gyártmányú fegyverek használatával, és cserélje le azokat nyugati modellekre.

Korábban Görögország már 40 db szovjet BMP-1-es gyalogsági harcjárművet cserélt (Ukrajnába szállítva) német "Marder" BMP-kre.

Emellett arról számoltak be, hogy Athén 155 mm-es lövedékeket szállított az ukrán tüzérség számára – jegyzi meg a kiadvány.