[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113

Zelenszkij elmondta, hol a legnehezebb a helyzet az árammal és a vízzel.....​



2022. november 24., csütörtök, 22:17


85018b4-ze-op8.jpg

Volodymyr Zelenszkij, OP fotó

Csütörtök este Kijevben és 15 területen a legnehezebb az áramellátás helyzete, szintén 15 területen továbbra is gondok vannak a vízellátással.

Forrás: Volodimir Zelenszkij elnök esti beszédében

"Ma este még mindig vízproblémák vannak 15 területen. Kijev, Kirovograd, Dnyipropetrovszk, Lviv, Poltava és Harkiv régiók a legnehezebbek. A kritikus infrastruktúrák áramellátásával együtt azonban vizet és hőt is biztosítunk.

A villamosenergia-ellátás helyzete szinte minden régióban továbbra is nehéz. De lassan eltávolodunk az áramkimaradásoktól, és minden órában új és új fogyasztóknak adjuk vissza az áramot.

A főváros és 15 régió - Vinnicza, Dnyipropetrovszk, Zsitomir, Zakarpattya, Ivano-Frankivszk, Kijev, Kirovográd, Lviv, Mikolajiv, Odessza, Poltava, Ternopil, Harkiv, Herszon és Hmelnickij terület - továbbra is a legnagyobb nehézségekkel küzd. Más régiókban is vannak problémák".

Részletek: Zelenszkij elmondta, hogy csütörtök estig Ukrajna a legtöbb régióban 4362 "Elpusztíthatatlanság pont" helyszínt indított el.

"A hálózat aszerint fog növekedni, hogy a pontokat hogyan látják el generátorokkal és kommunikációval" - mondta.

"Kérem, ha városukban 12 óránál hosszabb ideig nincs áram vagy fűtés, vegyék igénybe az Elpusztíthatatlan Pontok segítségét. Az összes rendőrőrsön, az Állami Vészhelyzeti Szolgálat (SES) létesítményeiben is lesz segítség" - tette hozzá az elnök.




A kijevi lakosok 2-3 órán keresztül kapnak áramot, amíg a hálózat stabilizálódik - DTEK...​


2022. november 24., csütörtök, 20:59



Kijevben 2-3 órára "felkapcsolják" az áramot a fogyasztók számára, amíg a fővárosba szállított áram mennyisége megnő.


Ezt Dmitrij Szaharuk, a DTEK igazgatója nyilatkozta a teleton adásában.


Elmondása szerint jelenleg Kijevben a lakosság mintegy 30%-a rendelkezik árammal.


"Fokozatosan váltunk, áramot adunk 2-3 órára, amíg meg nem nő a Kijevbe szállított áram mennyisége" - tette hozzá. A rendszer stabilizálása után a DTEK azt tervezi, hogy átáll a szerda reggelig érvényben lévő ütemezett leállási menetrendekre.


Emlékeztető :


17:00-kor a főváros lakásállományának 70%-a vészhelyzeti áramszünet üzemmódban van, Kijev minden kerületében helyreállt a vízellátás.


November 24-én, csütörtökön 19:00-ig az áramtermelők a fogyasztási igények mintegy 50%-át biztosították Ukrajnában.




Az USA felajánlja Görögországnak az S-300 és a Tor-M1 lecserélését....​


2022. november 24

Az USA arra kéri Görögországot, hogy mondjon le az orosz S-300 és Tor-M1 légvédelmi rakétarendszerekről, hogy később, valószínűleg az Egyesült Államokon keresztül Ukrajnába kerüljenek.

A "Kathimerini" görög újság arról számolt be , hogy Washington felajánlotta Athénnak, hogy hagyjon fel orosz fegyverekkel a nyugati rendszerek javára.

A kiadvány forrásai szerint az ajánlatot Görögország pozitívan fogadta.

Athén ugyanakkor a közelmúltban elutasította Kijev azon kérését, hogy a rendszereket közvetlenül Ukrajnának szállítsa.

Az elutasítás oka az volt, hogy Oroszország fenntart egy végfelhasználói licencszerződést, amelynek értelmében Görögország nem exportálhatja ezeket a rendszereket harmadik országokba Moszkva engedélye nélkül.

A görög hadsereg Tor-M1 komplexuma felvonuláson.  Görögország.  Fotó: redstar.gr
A görög hadsereg "Tor-M1" komplexuma felvonuláson. Görögország. Fotó: redstar.gr

Feltehetően most arról van szó, hogy a görög fegyveres erők az USA-n keresztül adják át a vonatkozó orosz rendszereket Ukrajnának.

Ukrajna támogatása érdekében a szövetségesek ismételten hasonló sémát alkalmaztak Ukrajna fegyverszállítására: szovjet és orosz fegyvereket vásárolnak a működő országoktól, vagy nyugati rendszerre cserélik, a megvásárolt fegyvereket pedig Ukrajnába szállítják.

Az 1990-es évek óta a görög hadsereg orosz S-300 légvédelmi rendszerekkel és Tor-M1 légvédelmi rendszerekkel, Osa-AKM katonai légvédelmi rendszerekkel, Kornet páncéltörő rakétarendszerekkel, Zubr kétéltű rohamhajókkal, gyalogsági harcjárművekkel van felfegyverkezve. A KrAZ-260 platformra az S-300PMU1 légvédelmi rendszer 5P85T indítószerkezeteit telepítették.

sa10_02.jpg
S-300PMU1 légvédelmi rendszer a görög hadsereg KrAZ-260 platformon. Fotó: Görög Védelmi Minisztérium

Az Egyesült Államok több éve követeli Görögországtól, hogy hagyjon fel szovjet és orosz gyártmányú fegyverek használatával, és cserélje le azokat nyugati modellekre.

Korábban Görögország már 40 db szovjet BMP-1-es gyalogsági harcjárművet cserélt (Ukrajnába szállítva) német "Marder" BMP-kre.

Emellett arról számoltak be, hogy Athén 155 mm-es lövedékeket szállított az ukrán tüzérség számára – jegyzi meg a kiadvány.


A győzelem azzal fog véget érni hogy :

"Az oroszokat a saját elavult fegyvereikkel győzték le "
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 605
113

Terrorista állammá nyilvánították Oroszországot - Robert C. Castel​


Szórakoztató is, nem csupán realista Róbert! Kitűnő páros a kérdező és Robert!

Az uniós országok megállapodtak abban, hogy kizárják az orosz gázt a közös beszerzési szerződésekből –valami elromlott

Egyszerűbb kérdésekben jókat mond Castel, de minél átfogóbb kérdésekről van szó, annál rosszabbakat. Egy korábbi videóban is ezt tapasztaltam, meg itt is. Csak kicsit úgy beszél, hogy a laikusok azt hiszik nagy bölcsességeket mond. Például Európa és a nyugat viszonyát a háborúhoz, vagy a globális erőviszonyok esetleges megváltozása kérdésében rosszakat mondott.

Videó a Kolpak-20-as sisakok gyártását mutatja be, amelyeket sok mozgósított tartalékos kap.
A Kolpak-20 alapvetően egy régi szovjet acél sisak, egy speciális anyag hozzáadásával, amely látszólag védelmet nyújt a BR-2 szabvány szerint (nem tudom, hogy ez mit jelent)

Ez most elrettentő videó? :) Nem valami bizalomgerjesztő a sisak. A pisztoly meg nem tudom milyen kaliberű volt, de nem kellett volna megfognia jobban a lövedéket?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 453
113
Vízmű-védmű.
Ukik.
Belgorod védelme.
Van rajta sapka, nincs füstszűrő...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Érdekes, sokan dobálóztak az elmúlt 1-2 évtizedben a “vissza lesznek bombázva a középkorba” frázissal mindenféle biztonságpolitikai kocsmabeszélgetések során. Jellemzően az amerikaiakról, meg az ő képességeikről szólva…
Aztán most az orosz tényleg visszabombáz egy országot a középkorba. Légifölény nélkül.
Teljes ex szu légvédelem+ gepard, starstreak, stinger, crotale, irist - sl, nasams mellett. Át kell gondolni a légvédelmet mindenkinek, alapjaitól.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 969
82 845
113
!!!!!

Scott Ritter:

"Az emberek nem tudják, hogy hány irakit öltünk meg a Sivatagi Vihar hadművelet során. És most nem a civilekről beszélek, hanem a katonákról.

Megkezdtük a műveletet, és már az első napon egy csapásra 10 000 embert öltünk meg.
Ha az árkokba menekültek, akkor csak élve eltemettük őket a hernyókkal. Nem vesztegettük az időt... Ha nem akarták megadni magukat, taposd el őket hernyókkal! Nem vesztegettük az időnket a tárgyalásokra. Nem akarod megadni magad, aztán meghalni. Elpusztítottuk őket. És én így harcolnék az ukránok ellen - elpusztítanám őket. A művelet első napján megsemmisíteném az összes parancsnoki központjukat és az ellátási láncukat. Mindent elpusztítanék, amire szükségük van a létfenntartáshoz. Nekem nagyobb tűzerőm van. Én nem bolondoznék azzal, hogy gyalogságot küldjek be. Találsz egy erőösszevonást, és kiirtod őket. Ha elbújik egy településen, nincs település. Vannak olyan mérnöki csapataink, amelyeket arra képeztek ki, hogy a városi területeken előrenyomuljanak.

Harkov? Azt akarod, hogy bevegyem Harkovot?

A mérnökzászlóaljaim bejönnek, lerombolják az egész környéket, és továbbállnak. Egy folyosót szántok a városon keresztül. Bármi, ami mozog, megölik. Beköltözöm és kiirtok minden élőlényt.

Így szoktunk harcolni.

Egészen a határig. Aztán a lengyelek szemébe néznék, és azt mondanám: "Gyertek, akartok?". Senki sem akarna semmit...

De Oroszország ezt soha nem tenné meg. Mert Oroszország nem így harcol Ukrajnában."
 
K

Kopi2000

Guest
Érdekes, sokan dobálóztak az elmúlt 1-2 évtizedben a “vissza lesznek bombázva a középkorba” frázissal mindenféle biztonságpolitikai kocsmabeszélgetések során. Jellemzően az amerikaiakról, meg az ő képességeikről szólva…
Aztán most az orosz tényleg visszabombáz egy országot a középkorba. Légifölény nélkül.
Cirkaloraketakkal.... meg ballisztikus hadmuveleti raketakkal... Azokban egyertelmuen abszolut folenyuk van.. Az ukran legiero meg harmatgyenge. Legvedelembol is jo, ha jut a csapatoknak. Varosok, objektumok (nagysagrendi) vedelere meg elegtelen, amit nyugatrol kaptak... Egyebkent, szerintem az Iris-T pld. jol szerepel a cirkaloraketak ellen....
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Egyszerűbb kérdésekben jókat mond Castel, de minél átfogóbb kérdésekről van szó, annál rosszabbakat. Egy korábbi videóban is ezt tapasztaltam, meg itt is. Csak kicsit úgy beszél, hogy a laikusok azt hiszik nagy bölcsességeket mond. Például Európa és a nyugat viszonyát a háborúhoz, vagy a globális erőviszonyok esetleges megváltozása kérdésében rosszakat mondott.



Ez most elrettentő videó? :) Nem valami bizalomgerjesztő a sisak. A pisztoly meg nem tudom milyen kaliberű volt, de nem kellett volna megfognia jobban a lövedéket?
9x21 Gyurza a pisztoly az SP-11 (7N28) standard acélmagvas lőszerrel, az SP-10-es lőszere az ebből a távolságból elöl be, hátul kijött volna :D
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
158
1 773
93
anton bendarzsevszkij és a szakértő kifejezés egy mondatban? Ne röhögtess B+!! az a csávó egy ócska semmirekellő imposztor, aki csak azért kap teret a médiában, mert fröcsög a russzofóbia a pofájából. Még a múlt heti csapások kapcsán elmélkedtek fb-n hogy remélhetőleg napok-hetek alatt gatyába rázzák az elektromos hálózatot, mert a nyugat azonnali segítséget ajánlott. A kommentemre miszerint érdeklődjön már utána egy energetikai szakembernél, hogy egy ilyen elektromos elosztóhálózatban mennyi egyedileg az adott helyre tervezett és legyártott részegység található és hogy ezeket mennyi idő pótolni (mert szerintem hosszú hónapok kérdése)
Az biztos, hogy mind a közép, mind a magasfeszültségű hálózathoz tartozó transzformátorok, kapcsolók, szakaszolók, stb nem szoktak a gyártónál raktári termékek lenni! Főleg nem nagytételben. Általában a hálózat üzemeltetője tart fent magánál, kimondottan a saját hálózatához készletet. Ezért is tudták eddig is javítani. Amerikában teljesen mások a feszültségszintek, más milyen a hálózat, szóval onnét bajosan lesz gyorsan utánpótlás. Egyébként Minszkben is van egy nagy transzformátor gyár. Nem csodálkoznék, ha annó ők látták volna el a teljes SZU piacot. Ez annyira igaz, hogy lassan tíz éve, amikor Szibériában voltam, a vadi új transzformátor is onnét származott! A más gyártóktól származó kiváltó termékekkel az is a "baj", hogy sokszor más milyen a kivitelük, ezért átalakítást is kell végezni.
Még a használt konténerizált gázmotorokkal sem lehetne gyorsan akciózni, mivel oda meg gáz kell, illetve abból is sok kellene. Igaz azokat az alacsony feszültségű helyi halózatra már rá lehet kötni. Persze a sérült halózatot ott is elsőnek, ki kell javítani.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 764
113

Merkel azt mondta, nem engedték meg, hogy párbeszédet alakítson ki Putyinnal​

Angela Merkel a Spiegelnek adott interjújában elismerte, hogy német kancellári mandátumának végén nem tudta befolyásolni az ukrajnai helyzet alakulását, és nem tudta elérni az Oroszországgal folytatott tárgyalások új formátumát uniós szinten.
...
Korábban Szergej Sztyepasin volt orosz miniszterelnök a RIA Novosztyival folytatott beszélgetésében azt mondta, hogy Angela Merkel volt a fő politikus, aki meggyőzte Vlagyimir Putyint a minszki megállapodások aláírásáról. Szerinte nélkülük Moszkva már megoldhatta volna az úgynevezett Új-Oroszország nácik alóli felszabadításának kérdését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669326788
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Elfoglalták Bergyanszkot az oroszok

Sikerült partra szállnia a Fekete-tengeri Flotta és a Kaszpi-tengeri Flottilla tengerészgyalogosainak Bergyanszk közelében – számolt be csütörtökön Viktor Asztapov altábornagy, az orosz haditengerészet főparancsnok-helyettese.
A flottaerők ügyes akciói lehetővé tették az ellenség megtévesztését és a Fekete-tengeri Flotta és a Kaszpi Flottilla tengerészgyalogosainak partra szállását Bergyanszk közelében. A flották tengerészgyalogosainak nagy része azonban a szárazföldön jutott be a felszabadított területre
– mondta a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.
Megjegyezte továbbá a tengerészgyalogosok jelentős szerepét nemcsak Bergyanszk és Mariupol, hanem más donbászi városok és települések megszállásában is.
Friss példa erre a Donyecki Népköztársaságban lévő Pavlovka település elfoglalása, amelyben a főszerepet a Csendes-óceáni Flotta tengerészgyalogos egységének akciói játszották, megerősítve annak magas fokú felkészültségét és győzelmi motivációját
– tette hozzá Asztapov.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 085
10 253
113
Az biztos, hogy mind a közép, mind a magasfeszültségű hálózathoz tartozó transzformátorok, kapcsolók, szakaszolók, stb nem szoktak a gyártónál raktári termékek lenni! Főleg nem nagytételben. Általában a hálózat üzemeltetője tart fent magánál, kimondottan a saját hálózatához készletet. Ezért is tudták eddig is javítani. Amerikában teljesen mások a feszültségszintek, más milyen a hálózat, szóval onnét bajosan lesz gyorsan utánpótlás. Egyébként Minszkben is van egy nagy transzformátor gyár. Nem csodálkoznék, ha annó ők látták volna el a teljes SZU piacot. Ez annyira igaz, hogy lassan tíz éve, amikor Szibériában voltam, a vadi új transzformátor is onnét származott! A más gyártóktól származó kiváltó termékekkel az is a "baj", hogy sokszor más milyen a kivitelük, ezért átalakítást is kell végezni.
Még a használt konténerizált gázmotorokkal sem lehetne gyorsan akciózni, mivel oda meg gáz kell, illetve abból is sok kellene. Igaz azokat az alacsony feszültségű helyi halózatra már rá lehet kötni. Persze a sérült halózatot ott is elsőnek, ki kell javítani.
Aki trafót akar gyártani, annak sok vas meg réz kell, meg persze gáz, hogy feldolgozza.
Hol vannak ilyenek mostanában???
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
– mondta a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.
Megjegyezte továbbá a tengerészgyalogosok jelentős szerepét nemcsak Bergyanszk és Mariupol, hanem más donbászi városok és települések megszállásában is.

– tette hozzá Asztapov.
Azt hozzátette Asztapov elvtárs, hogy a helyszínen lévő tengerészgyalogosok elmondása szerint (3 héttel ezelőtt!) Pavlivka pár nap alatt több tengerészgyalogost ölt meg, mint a 2 csecsen háború?
És természetesen a legtöbb térkép szerint a falu kb felét birtokolják most is.
Magas fokú felkészültség meg motiváció. Ja, persze.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 840
35 415
113