[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Megsemmisült ukrán harcjármű oszlop Harkov környékén 1 BMP, 1 YPR-765 és 1 MRAP

Ukrán harcjármű megsemmisítése drónról
 
W

Wilson

Guest
Izgalmasnak tűnik ez a GLSDB, szerintem jó koncepció - ha jól értem, ez tényleg “csak” egy SDB, a rakétát meg azért csavarozzák a végére, hogy elérje a magasságot, ahonnan siklani tud a célpontja felé. Hordozó vadászbombázó nélkül kapnak egy SDB képességet.

A kérdés, hogy mit tudnak / mit fognak támadni vele. Random lövészárokba belövöldözni kevésnek tűnik meg talán drága is ahhoz.

Húsosabb katonai célpontra jó lehet (lőszerraktár de akár egy tüzérségi állás is) - kérdés, hogy vajon adódik-e ilyen célpont az ukránoknak?
Mert a kezdeti HIMARS sikerek óta az oroszok tanultak, és sokkal jobban védik ezeket, illetve szét is telepítették őket (a raktárakat). Nem is látunk (még a szoponc csapattól sem) ilyen híreket mostanság.
Egy tüzérségi üteg más tészta, arról el tudom képzelni, hogy ülnek nyugiban valahol, a fronttól biztonságosnak hitt távolságban, aztán megtalálja őket 1-2 ilyen SDB… De akkor is felmerül a kérdés, hogy ha nem a NATO hírszerzési adatokból, akkor honnan fogja tudni Tarasz, hogy pont ott van éppen zsíros célpont? Saját felderítésük ilyen mélységben szerintem már nincs.

Kicsit attól tartok, hogy hohol módi szerint elkezdik majd belövöldözni Donyeck buszpályaudvarára, mert jobb ötletük nem lesz.
Az oroszok a jelentős logisztikai raktárakat, lerakatokat (pl lőszer) kénytelenek voltak a Himars GPS irányítású rakétáinak a hatótávolságán kívülre telepíteni amely következtében a fronton lévő orosz haderő lőszer utánpótlása lecsökkent a GLSDB ukrik által történő alkalmazása ezt a távolságot a nagyobb hatótávolsága miatt még jobban kitolhatja.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 517
44 824
113
Az oroszok a jelentős logisztikai raktárakat, lerakatokat (pl lőszer) kénytelenek voltak a Himars GPS irányítású rakétáinak a hatótávolságán kívülre telepíteni amely következtében a fronton lévő orosz haderő lőszer utánpótlása lecsökkent a GLSDB ukrik által történő alkalmazása ezt a távolságot a nagyobb hatótávolsága miatt még jobban kitolhatja.
Megtanulják végre hogy hogyan kell kezelni ezeket. Nem halmokba hányva tartani szabad ég alatt. Ennek leginkább ez lesz a hatása, én ezt várom tőle.

Az érdekelne engem, hogy te hogy látod Ukrajna jövőjét ebben a konfliktusban?
Visszaszerzik a területeiket úgy ahogy Z mondja? Az elmenekült fiatal lakosság nagy része hazatér? A nyugat felépíti a szétlőtt Ukrajnát legalább úgy, mint anno az oroszok Groznijt?

Pár év - nagyvonalú leszek, és legyen egy egész emberöltőnyi, tehát 20 év - s Ukrajnát látod magad előtt a NATO-ban, vagy akár csak az EU-ban?

Ezek itt a nagy kérdések szerintem, nem az hogy mit lehet elérni majd sanszosan megint MUTATÓBA kapott GLSDB-vel az ukránoknak.

Mert én mostanra azt látom, ha őszintén kérdeznek, hogy ezekre kb. ZÉRÓ esély van amit fentebb felsoroltam, ahhoz hogy ez összejöhessen konkrétan be kéne menni a NATO-nak, de arra meg jól láthatóan SENKI nem hajlandó (szerencsére!), mert mikor megjött az egy/két?! Sz-300 Lengyel területre, hát még az amúgy addig nagyon vad lengyelek is egyből megokosodtak, meg mindenki hirtelen kettőt visszalépett, ott sokan rájöhettek a világon arra, hogy az ukránokért nem akar igazából SENKI megvívni egy harmadik világháborút.

Ukrajna ott lett megverve, akkor, fél órán belül derült ki hogy végük van mint a botnak.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Arra figyel,nehogy befoss a nagy erőlködéstől.;)

Már bezabáltál cefréből reggel 8kor,vagy még a tegnapi dózis hat ilyen keményen?
Hofi nem tévedett,mi,a metil alkohol is hangulatba hoz...
:D:D



Nagyon nagy gáz lesz Kijevben. Egy újabb támadás után ha nem tudják felmelegíteni a vizet a távhő rendszerben, akkor az egészet le kell ereszteniük, nehogy szétfagyjanak a csövek. És tavaszig nem is tudnák újra feltölteni.
Szép lesz áram, víz, és fűtés nélkül csücsülni a lakásokban.

Kijev nem Novoszibirszk. Álmodozol, majd felébredsz.

Nehidd, hogy olcsóbb o_O :D
----------------------------------------------
/Am ezt kéne mindegyiknek, szépen mindenki fogja magát és hazamegy a pcsába.
A két fszfej vezérkar meg öldökölje egymást vmi mezőn, aztán majd szólnak ha végeztek. /

Putyin allergiás a viragporra. Is.
Ja, és retteg az emberektől, egy mezőn nagyon sokáig szaladna.

Demkó ...
"Az is tény, hogy nem láttunk egy darab Armatát vagy Kurganecet sem a fronton, a »Terminátor« rövid kameó után eltűnt a csataterekről (ld. alábbi videó), az »Aligátorok« negyede már az ukrán földben. Az orosz csúcstechnikának mondott eszközök tehát vagy nem jelentek meg a fronton, vagy kudarcosak."
He? Negyede? A többi is ilyen hülyeség. Ki futtatja ezt a bohócot? Ezt a Tálas Péter nagypofájúbb kiadásbant?

Nem, ezek a tények.
Fájnak?
Amúgy olvasd végig a cikket.

Ez egy idióta. Aki kicsit is képben van, és látja, hogy az Armata/Kurganyec odahaza is épp csak csapatpróbán van, annak nyilvánvaló, hogy egy ennyire kiforratlan technikát nem fognak forró háborús övezetbe vinni…
Hogy utána a kilőtt példányokat (mert minden kilőhető, kérdés hogy mennyi ideig marad a csatatéren működőképes állapotban!) mutogassa a fejlett nyugat (köztük ez a nyomoronc), hogy “lám, az orosz technika”.

Pontosan tudják az oroszok, mi elég erre a hadszíntérre, azt viszik.
Terminatorból szerintem Artemovszknál fogunk majd látni pár példányt, azt arra találták ki. Ha hól emlékszem, Szeverodonyecknél is volt belőle.

A Kamovos hülyesége meg szóra sem érdemes. Aprítják a hoholokat, lassan (néha egész gyorsan), de biztosan.
Továbbra is van heti 1-2 videóval dokumentált eset Vikhr-es kilövésekről (régen több volt, csak szerintem a hohol nehéztechnika eltűnésével ezek is megritkultak).

Ezek az atlantista arcok meg vannak győződve róla, hogy háborúzni csak az USA tud, és mindenki másnak pont úgy kell háborúznia, mint nekik, mert aki nem azt teszi, az “papírtigris” meg “fogatlan medve”, stb

Őszintén (ŐSZINTÉN) azt kívánom neki is meg a hasonlóknak is, hogy egyszer találkozzanak ezzel a tigrissel és medvével, aztán be tudjanak számolni a tapaztalataikról. Én a magam részéről nem kívánom személyesen megtapasztalni, mennyire fogatlan az a medve.

HÉT éve (!) protók.
:D
Hét éve mindig jövőre indul a gyártás.
A Ka-52 meg sajnos jól hullik. Közel negyede elveszett.
Zavarnak a tények?

Nagyon unalmas már olvasni ezt a nagyképűsködő mai szám,ennyit tud az orosz haderő ,roncstemető az egész haderő ,és hasonló abszolút faszsàgokat.Elkèzelt számokkal dobàloztok,naponta ugyanazokkal a felvètelekkel akár hetekig fárasztjàtok a népet,a nagy ukri barát oldalról egyedül Wilson értékelhető ,a többi agyhalottat ki kéne vágni már a francba ,érdekes módon a nagy orosz fanok tudnak híreket berakni,arcoskodàs nélkül számokat közölni,akkor ez az ukri fán alakulat hogy nem ?hangulat keltesre jók de másra nem .
Már unok én is ide irkàlni mert az én kommentjeim eltűnnek természetesen ,de a rengeteg kamu,nagyképű arcoskodàs,az bezzeg marad .

A TE kamu, nagyképű arcoskodásod már nem fér bele.
:D
Miért baj, ha nem csak a te véleményed jelenik meg?
Amúgy minden héten ugyanazon hamis állítások kerülnek elő, minden héten mecafolják őket tényekkel, adatokkal.
A ruszki fake (ukrán is), bukik.
A ruszki teljesítményt meg leolvashstod a térképről. Lassan haza érnek a visszavonulásokkal.
Frusztrált vagy, mert a csoda, amiben hinni akarsz késik.
Készülj rá: Elmarad.
Ezért nem szabad bedőlni a fake híreknek.:)


A Hidegháborúban a Kínaiak szórakoztak nagyszabású háborúkkal, és nem is a Szovjetunió :)

Ez meg egy kiprovokált háború, vagy hogy kellett volna reagálniuk az Oroszoknak ?

Hagyd már ezt a fasiszta dumát! Hiába szajkózod minden nap, attól még nem lesz igaz a ruszki propaganda. :)
Ezt a háborút Putyin akarta régóta, készült rá, tervezte.
Az orosz kisebbséget csak kihasználja és most feláldozza nagyravágyó tervei érdekében.
Hiába jön a RUSZKIFOS magyarázkodás, fake hír terjesztés mindenféle mesével a szegény Putyinról, aki csak kényszerből támadta meg szomszédját.
Hazugság.
Ez Putyin rabló háborúja.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 845
15 148
113
Az orosz tüzérséghez képest elenyésző mennyisegű, de modern löveganyaggal az ukránok köszönik szépen de boldogulnak.

Semmivel nem modernebb az az alap M777 amit az ukránok kaptak mindenféle tűzvezetés és prec lőszer nélkül, manuális töltéssel mint egy ósdi D20. Persze nagyságrendekkel jobb, mint az ukránok már nem létező saját tüzérsége, amihez lőszerül sincs.
Ellenben a könnyű felépítése miatt a strapát és a tartós tüzet nem annyira bírja. Nem a löveg hibája, nem erre tervezték!

Hovatovább az a pár HIMARS nem kevés gondot okozott az oroszoknak. Ez a különbség a modern és az elavult közt.

Közben azért Ukrajnában nincs áram sehol és a többszörös emberanyag létszámfölény ellenére semmire nem jutnak, ellenben hullanak. Mindeközben ez téged nem zavar, mert inkább autóskártyázol HIMARS-al.

A HIMARS-ban az ég világon semmi különös nincs, most éppen ezt kell hypolni, miközben egy szimpla rakétatüzérség, teljesen jó amire kitalálták és annyiban valóban nehezebb az oroszok dolga hogy ezzel is kell számolniuk. Más kérdést hogy nekik az adott problémára, amire a HIMARS-t kitalálták teljesen más megoldásaik vannak. Nálad meg ez az egész kb. leegyszerűsödik egy discovery channeles szintre, hogy jobb oldalon a kék HIMARS, bal oldalon a piros GRAD, és melyik lő nagyobbat, miközben a megfejtés a Kalibr...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 348
45 464
113
" Putyinnak nem szabad nyernie, de Zelenszkijnek sem szabad túl sokat nyernie " - írja a Time.

A cikk megerősíti, hogy Jack Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó először Moszkvába, majd Kijevbe tett látogatása kísérlet volt a béketárgyalások megkezdésére.
Még 2021 őszén, az Admin közvetítésében azt mondtam, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak lesz egy játékvezetője, az amerikaiak és a britek közül, akik valamikor azt mondják, hogy elég. Úgy tűnik, eddig Zelenszkij meggyőzte tengerentúli vezetőségét, hogy még sikeresen támadhat. A cikk azonban kételyeket fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, hiszen Oroszország mozgósítása után Ukrajnának több csapatra van szüksége a sikeres offenzívához.
Az amerikaiak attól tartanak, hogy Oroszország maga is támadásba lendül, és "Putyin győzelme" nyilvánvaló lesz. Véleményük szerint ez ambiciózusabbá teszi Oroszország ambícióit.
Azt gondolom, az olvasottakból ítélve, hogy a Washingtoni Regionális Bizottság mindkét erőt ki akarja meríteni, Oroszországot és Ukrajnát is, hogy egyik félnek se jusson eszébe a vereségek bosszúja. Zelenszkij fő feladata Amerikából, hogy „kijózanítsa őt (Putyin – V. T.) és hosszú távon visszafogja a kalandozást” , de nem Oroszország globális legyőzése.

Az ukrán csapatok veszteségei nagyon magasak, de nagy sebességgel pótolják azokat, mintha az ukrán katonákat klónoznák – mondta a RIA Novosztyi videójában a ZVO különleges alakulatainak orosz hírszerzője az LPR -ben

Összeomlik Ukrajna védelmi vonala a Donbászban: India bejelentette az orosz hadsereg küszöbön álló sikerét​

...
Ha Bahmut az ukrán védelmi vonal sarokköve a Donbászban, és Maryinka az a hely, ahonnan az ukrán erők ágyúzzák Donyeck városát; majd Vuhledar ellenőrzése lehetővé teszi, hogy az orosz erők előrenyomuljanak Zaporozsje felé, és így megakadályozzák a Krímbe vezető szárazföldi folyosó és az Azovi-tenger kikötői elleni esetleges támadásokat.

„A fő esemény most az orosz csoport „izomépítése” a Donbászban, miután mintegy 400 000 katonát mozgósítottak, és ez kezdi meghozni az első eredményeket.
Végül az orosz csoport meghaladja az ukrán csoportot, és az RF fegyveres erők erődítései sokkal komolyabbá váltak” – áll a cikkben.
..
Источник: https://rusvesna.su/news/1669890268
Hosszú cikk, a linken elolvasható!
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Darabszám szerint igen. Szállított mennyiség szerint nem. Google a barátod. A lekezelő megfogalmazás még nem érv.

Engedjék már el ezt a tanker kérdést.
Mekkora volt az orosz export részesedése 2021-ben az olajpiacon mindent egybevéve (tengeri+vezetékes)? A dollárban kifejezett érték 8,3%-a, mennyiségét tekintve 4,5 millió hordó nyersolaj volt naponta (ez a jelenlegi 2022-es fogyasztás ~4,5%-nak felel meg).
Már többször leírtam (nemcsak az elmúlt napokban), hogy a biztosítások okozzák az igazi gondot, nem a szállítás.

Egyébként, ha nem kizárólag csak a nyersolajra koncentrálunk, hanem a különböző olajtermékekre is, akkor 2021-ben 8,2 millió hordóról kell írni. Egyelőre nem lehet látni, hogy ennek mekkora kihatása lesz a világpiacra, különösen az európai piacra nézve a jövőben, de jótékony hatása biztosan nem lesz, főleg akkor, ha az oroszok részlegesen vagy teljesen visszafogják az olajszállításaikat az ársapkát alkalmazó országokba (akik majd kerülőúton, vagy némi okoskodással megvehetik drágábban - a nyersolajnál kimutatható, hogy melyik országból származik, de olajszármazékok esetén már nem).
És aki azt hiszi, hogy ekkora mennyiséget ki lehet vonni a piacról, az téved (rosszabb esetben hazudik), szóval mindenképpen utat fog magának találni.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 667
8 542
113
Ha Bahmut az ukrán védelmi vonal sarokköve a Donbászban, és Maryinka az a hely, ahonnan az ukrán erők ágyúzzák Donyeck városát; majd Vuhledar ellenőrzése lehetővé teszi, hogy az orosz erők előrenyomuljanak Zaporozsje felé, és így megakadályozzák a Krímbe vezető szárazföldi folyosó és az Azovi-tenger kikötői elleni esetleges támadásokat.
Bakhmut nem olyan fontos. Nem fog semmilyen hatalmas összeomlás bekövetkezni ha esetleg elvesztik az ukránok. Ebből a szempontból olyan mint Szeverodonyeck volt. Annál is ukrán összeomlást vizionált az orosz oldal, de aztán nem következett be.

Amúgy Bakhmuttól északra ott van Soledar, nyugatra meg Chasiv Yar. Ha az oroszok be akarják keríteni Bakhmutot, akkor ezeket is el kéne foglalniuk, különben két ukrán erődítmény közé nyomulnának csak be, az meg öngyilkosság. Esetleg megpróbálhatják közvetlenül megrohamozni Bakhmutot, de azért értelmetlenül nagy árat fizetnének még ha esetleg sikerülne is.

Aztán ha mégis elesne Bakhmut, ott a következő védelmi vonal még nagyobb városokkal. Sloviansk, Kramatorsk, Kostiantynivka. A legjobban azzal jártak volna az oroszok, ha Iziumot meg tudják tartani és megkerülik Donbaszt, mert tele van ukrán erődítményekkel amiken irreális áldozatok árán se lehet elfoglalni. Csak akkor meg a Donbasz és Harkiv között lett volna sebezhető az orosz hadsereg. Harkiv meg megint túl nagy erődítmény.
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Saját térkép a jelenlegi front vonallal, jönnek infók azok felkerülnek majd.
Az orosz rakétázási, drónos, wágneres részsikereket elismerem, de azért ez az állás mennyire szégyenletes egy nagyhatalomtól.
Így teljesített volna a szovjet had 1956-ban, fele ekkora nyugati segítséggel totális győzelmet arattunk volna. Bár a jelenlegi nyugati szellemi nívót nézve talán jobb is, hogy maradtunk Keleten.
Nagy köszönet a térképért! Megköszönném, ha rendszeresen frissítenéd és közzétennéd!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
A Szovjetúnió a Nagyoroszok birodalma volt, ami egy időre dizájnt váltott és bekebelezett egy rakás környező országot.
Imádom az alternatív történelmet. Épp most olvasok egy sztorit egy világról, ahol a bajorok nyerték Königgrätzet.
De még ott se írtak le ekkora baromságot, pedig ott lehetne.
Így teljesített volna a szovjet had 1956-ban, fele ekkora nyugati segítséggel totális győzelmet arattunk volna.
Khm khm khm....
Mondták már neked, hogy mekkora volt az ukrán hadsereg a háború elején?
Nem arab tevehadosztály az ellenség.
És lassan el kellene kezdeni nézni azt a k. háborút, mert iszonyatosan kezd félelmetes lenni, hogy mennyire 41 utóérzése van a dolognak.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az Ukrán Fegyveres Erők hadserege az YPR-765 lánctalpas páncélozott szállítójárművekről beszélt, amelyeket Bahmut irányban használnak az orosz megszállók ellen.


Az Ukrajna külföldi partnereitől érkezett APC-ket aktívan használják a Donbászban a védelmi vonalat tartó egyik katonai egység ukrán rohamegységei – írja az ArmyInform .



"A szovjet típusú gyalogsági harcjárművekhez képest ezek a páncélozott személyszállítók sokkal manőverezhetőbbek, könnyebben irányíthatók, automata sebességváltóval vannak felszerelve és könnyen karbantarthatók .


A cseh Excalibur 90 T-72-es harckocsit modernizál Ukrajna számára....​


A harckocsikon végzett munkákat a Sternberg városában található üzemben végzik.


A háború kezdete után, amikor a Cseh Köztársaság közösen úgy döntött, hogy katonai segítséget nyújt Ukrajnának, az Excalibur Army gyárának 150 fővel kellett növelnie a létszámát.

Egy harckocsi korszerűsítésének munkája több héttől több hónapig tart, elsősorban maguknak a járműveknek a rossz állapota miatt. Szó szerint a világ minden tájáról kell megvásárolni őket, sokat a szabadban tároltak, és eladási célból eltávolították belőlük az alkatrészeket. Az alkalmazottak azt mondják, hogy néha nemcsak modernizálniuk kell Ukrajna tankjait, hanem szó szerint a semmiből kell megépíteniük őket.


A korszerűsítés során a harckocsiba dinamikus védelem, új éjjellátó készülék, hőkamera, automatika került beépítésre, ami megkönnyíti az irányítást.




Szerintem pedig amit Ukrajnában láttunk eddig az pontosan @dudi igazolja , hiszen annak ellenére (az M109 kivételével) , hogy csak kis számban kaptak modern nyugati tüzérséget azok döntő szerepet játszottak abban hogy az ukrán haderő magához tudta ragadni a harctéren a kezdeményezést és sikeres ellentámadásokat tudott indítani Harkovnál és Herszonnál, csak gondolj bele mi lenne akkor, ha pl kellő számban kapnának modern nyugati harckocsikat és nyugati vadászgépeket és hozzá kellő mennyiségű modern fegyverzetet....
Szerintem meg a nyugati tüzérség csak az egyik tényezője annak, hogy az ukránok magukhoz ragadták a kezdeményezést. Én a fő okot az élőerő fölényében látom 350 ezer ukrán állt szemben a frontvonalon max 150 ezer orosszal. Harkovnál a frontvonal leggyengébben védett szakaszát tudták áttörni(4 ezer orosz vs 30 ezer ukrán), és a terepviszonyok is a hoholoknak kedveztek. Herszonnál bő egy havi erőlködés után tudtak némi eredményt felmutatni, amikor az oroszok az élőerő hiánya miatt megröviditették az arcvonalat. Újabb 1 havi harc után az oroszok kiüritették a hidfőt, az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt. Azt hogy ez tényleg valódi kudarc-e, majd a téli hadműveletek fényében lesz megitélhető. Ha a hídfőből kivont erők hozzájárulnak a jövőbeni sikerekhez és az ukrán haderő megtöréséhez, akkor lehet megérte feladni a hídfőt. Szvsz az orosz veszteségek és kudarcok jelentős hányada az élőerő korlátozott számából adódott, ezen javít némileg a részleges mozgósítás. Azt, hogy ez elég lesz e meglátjuk.

A T-72 csehországi nagyjavítása és modernizációja kapcsán, úgy gondolom tarthatatlan mindenen kivűl olvtárs álláspontja a letárolt orosz harckocsikkal kapcsolatban. Ha a csehek képesek rá, akkor az oroszok is megoldják, akár a roncsállapotú harckocsijaik felújítását is.

IMG-20221204-063849-648.jpg

Burját harcos ukrán foglyával
IMG-20221204-063912-086.jpg

AFU megrongált MLS Shield harcjárműve
IMG-20221201-080928-126.jpg

IMG-20221201-111028-163.jpg


Baskir harcosok
Kilőtt ukrán BTR-4
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 775
14 152
113
kedves blogtársak,

Az elmúlt hónapokban sokszor felvetődött a kérdés, hogy sokan nem értik, minek ez a felhajtás, a dollár 100 és 1000 milliárdok égetése egy ilyen konfliktusban, amikor már Ukrajnában nem sok minden maradt épen, társadalmi és gazdasági szempontból az ország totál le van nullázva hosszú időre.

A rejtély megoldásában a következő gazdasági elemzés adhat támpontot, egy olvtárs anyagát használtam fel, köszönet érte:
Foglaljuk röviden össze amit Ukrajnáról lehet tudni (békebeli adatok)
Területe a 2. Európában az orosz mögött

Ásványkincsek: (nem teljes lista!)
Uránérc készlete az 1. Európában
Titánérc készlete 2. Európában , 10. az egész világban
Mangánérc készlete egész világon 2. helyen, 12% 2,3 milliárd tonna
Vasérc tartaléka 2. a világon, 30 milliárd tonna
Higanyérc készlet 2. Európában
Világon a 7. legnagyobb szénkészlet, 33,9 milliárd tonna
Földgáz készlet (palagáz) 3. Európai 13. világ helyezés 22 milliárd köbméter
Ipara:
Ammóniagyártás , 1 helyen Európában (műtrágya!!)
Földgáz hálózata Európában a 2. , világon a 4. ik, 142 milliárd m3 áteresztő kapacitással.
Atomerőműben Európában a 3. hely, a világon a 8.
Vasúthálózata Európában a 3., 21 700 km
Nyersvas export a világon a 3. hely
Acél export 10. hely a világon 32,4 millió tonna
Titán fém export 4. a világon
Egyéb ércek, kohászati termékekben 3. hely a világon

Mezőgazdasága:
Európa legnagyobb szántó földje, feketeföld szántója 3. a világon (25% részesedéssel)
Napraforgó és napraforgóolaj export 1. a világon
Árpa termesztés 2.hely a világon, 4. exportör a világon
Kukorica termesztésben 3. a világon, 4. hely a világon exportban
Burgonya termesztésben 4, hely a világon
Méhészeti anyagok termelésében 5. hely a világon, 75 000 tonna/év
Búza export 8. a világon
Tojás termelésben a világon a 9-ik.
Sajt export 16. a világon
(A Korolovszkij sajntál még nem ettem finomabbat..)

Láthatjátok Ukrajna Európai szemmel elképesztő gazdagságát – amit nem a lakói birtokoltak, csak szolgaképp segítettek ezek kitermelésében, a lóvé máshol csapódott le. Hogy ezt kiknek, minek köszönhetik ez egy nagy kérdés..

Ennek alapján a magyar élelmiszer drágulás okát is láthatjátok.., a kaja jelentős része onnan jött ezidáig..

A kis Bajszos is elsőképp Ukrajnát vette birtokba, mert számára is ez a gazdagság többet ért számára mint Moszkva azonnali elfoglalása. (Erre a taktikai hibára mint látjuk szó szerint ráfázott)

A felsorolásból sok tétel lemaradt (pld a faanyag kitermelése és exportja), mert az ukrán erdők egy részét Biden Elnök Urunk családja felvásárolta és kezdte kiszállítani az amerikai kontinensre, következményeképp már 2 éve 6 szorosára ugrott a magyar fatelepi ár, 30 000 ft/m3 ről 160 000 Ft -200 000 Ft m3 árra. Többek közt – ezért sem csodálkozom a konfliktussal kapcsolatos aktív beleállása miatt sem (tart attól, hogy rá-fázik a befektetésükre?)

Tehát sok mindenben nagy a bizonytalanság odaát, egyenlőre veszni látszanak az Ukrajnába befektetett 1000 milliárd dollár nagyságrendű, különböző cégek és magánszemélyek által elkövetett befektetések.

A listát végig nézve azért felmerült bennem egy kérdés:

Megér-e ekkora vagyon egy III. világháborút, vagy lehet emelni a téteket egy Medvebőrrel is?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 045
5 494
113
Ez a hír eléggé elsikkadt a topikban, lehet a kétórás korlát miatt is pedig elég jelentős fejlemény.
Kiváncsi leszek az ukránok mit fognak csinálni, eddig ha magas beosztású "vendég" érkezett a frontra mindig bepróbálkoztak a kiiktatásával, most meg a "főpatás" érkezik...

A Kreml megerősítette Putyin donbászi látogatását

A Kreml váratlanul bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan a Donbászba utazik. Az orosz kormányzat konkrétumokat nem akart megosztani a látogatással kapcsolatban, de Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is megerősítette az elnök erre vonatkozó tervét – írja az Unian ukrán hírügynökség.
Vlagyimir Putyin valóban ellátogat a Donbászba. A kellő időben teszi ezt meg. Az utazás és a program részleteiről később adunk majd tájékoztatást
– közölte a Kreml szóvivője.