Én arra egy látok egy kis esélyt, hogy talán a február 24-i orosz támadás előtti állapotokat visszatudják állítani az ukránok, de még ez is nagy áldozatokat követel az ukrán haderőtől és társadalomtól és persze a folyamatos nyugati anyagi, katonai és egyéb segítséget, de szerintem nagyobb a valószínűsége annak, hogy a most látható határok mentén alakulnak ki Ukrajna határai amelyek a háborút lezáró tárgyalások után még esetleg bővülhetnek, de ennek ha Putyin a hatalmon marad nem látom az esélyét, mivel a február 24 előtti állapotok szerint megkötött békébe Putyin egyszerűen nem mehet bele, hiszen azzal teljes mértékben elismerné Oroszország katonai vereségét ebben a háborúban.Megtanulják végre hogy hogyan kell kezelni ezeket. Nem halmokba hányva tartani szabad ég alatt. Ennek leginkább ez lesz a hatása, én ezt várom tőle.
Az érdekelne engem, hogy te hogy látod Ukrajna jövőjét ebben a konfliktusban?
Visszaszerzik a területeiket úgy ahogy Z mondja? Az elmenekült fiatal lakosság nagy része hazatér? A nyugat felépíti a szétlőtt Ukrajnát legalább úgy, mint anno az oroszok Groznijt?
Pár év - nagyvonalú leszek, és legyen egy egész emberöltőnyi, tehát 20 év - s Ukrajnát látod magad előtt a NATO-ban, vagy akár csak az EU-ban?
Ezek itt a nagy kérdések szerintem, nem az hogy mit lehet elérni majd sanszosan megint MUTATÓBA kapott GLSDB-vel az ukránoknak.
Mert én mostanra azt látom, ha őszintén kérdeznek, hogy ezekre kb. ZÉRÓ esély van amit fentebb felsoroltam, ahhoz hogy ez összejöhessen konkrétan be kéne menni a NATO-nak, de arra meg jól láthatóan SENKI nem hajlandó (szerencsére!), mert mikor megjött az egy/két?! Sz-300 Lengyel területre, hát még az amúgy addig nagyon vad lengyelek is egyből megokosodtak, meg mindenki hirtelen kettőt visszalépett, ott sokan rájöhettek a világon arra, hogy az ukránokért nem akar igazából SENKI megvívni egy harmadik világháborút.
Ukrajna ott lett megverve, akkor, fél órán belül derült ki hogy végük van mint a botnak.
Ami pedig Ukrajna jövőjét illeti azzal kapcsolatban nem bocsátkoznék jósolgatásokba mivel az nagyon sok olyan összetevőtöl függ amit még jelenleg nem látni, pl hol húzódnak majd Ukrajna határai ? Milyen státuszban lesz Ukrajna? NATO tag lesz ?Mennyire fogja segíteni a nyugat Ukrajna ujjáépítését? Az eddigi történések és a nyilatkozatok alapján én abban biztos vagyok, hogy Ukrajna megkapja a kellő nyugati segítséget az ország ujjáépítéséhez főleg azért mert ez jó üzlet a nyugati támogatóknak, ez pedig óhatatlanul egy gazdasági fellendülést hoz az ukrán gazdaság számára, ami pedig az országból eltávozott ukrán fiatalokat illeti sok múlik azon, hogy mennyire találták meg a számításaikat és mennyire tudtak beilleszkedni azokban az országokban ahová elmenekültek. Az ukrán gazdaság pedig életképes lesz a háborút követően, hiszen pl Magyarország az élő példa arra, hogy egy sokkal nagyobb terület és lakosság vesztés után is ujjá lehet építeni egy országot illetve gazdaságot.
Ha pedig a GLSDB koncepciója életképes lesz (eddig úgy tűnik,hogy az) akkor csak a gyártási üteme fogja azt szabályozni, hogy mennyit kapnak belőle az ukrik, mivel olcsóbban lehet előállítani mint a jelenleg az ukrik által használt GMLRS rakétát, ráadásul az amcsiknak nagy készleteik vannak az M26 rakétákból és az SDB bombákból....
Szerintem meg a nyugati tüzérség csak az egyik tényezője annak, hogy az ukránok magukhoz ragadták a kezdeményezést. Én a fő okot az élőerő fölényében látom 350 ezer ukrán állt szemben a frontvonalon max 150 ezer orosszal. Harkovnál a frontvonal leggyengébben védett szakaszát tudták áttörni(4 ezer orosz vs 30 ezer ukrán), és a terepviszonyok is a hoholoknak kedveztek. Herszonnál bő egy havi erőlködés után tudtak némi eredményt felmutatni, amikor az oroszok az élőerő hiánya miatt megröviditették az arcvonalat. Újabb 1 havi harc után az oroszok kiüritették a hidfőt, az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt. Azt hogy ez tényleg valódi kudarc-e, majd a téli hadműveletek fényében lesz megitélhető. Ha a hídfőből kivont erők hozzájárulnak a jövőbeni sikerekhez és az ukrán haderő megtöréséhez, akkor lehet megérte feladni a hídfőt. Szvsz az orosz veszteségek és kudarcok jelentős hányada az élőerő korlátozott számából adódott, ezen javít némileg a részleges mozgósítás. Azt, hogy ez elég lesz e meglátjuk.
Kétségtelenül abban igazad, van hogy az ukrán ellentámadások során (kiváltképp Harkovnál) fontos szerepe volt az ukrán élőerő fölénynek, de ezt az élőerő többletet nem tudták volna kamatoztatni , ha előtte az ukri tüzérség nem puhítja meg a front közelében az orosz utánpótlási vonalakat, és nem kapnak elég volt szovjet és nyugati páncélozott szállítójárművet a kellő mobilitás érdekében.