[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 826
113
Semmivel nem modernebb az az alap M777 amit az ukránok kaptak mindenféle tűzvezetés és prec lőszer nélkül, manuális töltéssel mint egy ósdi D20. Persze nagyságrendekkel jobb, mint az ukránok már nem létező saját tüzérsége, amihez lőszerül sincs.
Ellenben a könnyű felépítése miatt a strapát és a tartós tüzet nem annyira bírja. Nem a löveg hibája, nem erre tervezték!



Közben azért Ukrajnában nincs áram sehol és a többszörös emberanyag létszámfölény ellenére semmire nem jutnak, ellenben hullanak. Mindeközben ez téged nem zavar, mert inkább autóskártyázol HIMARS-al.

A HIMARS-ban az ég világon semmi különös nincs, most éppen ezt kell hypolni, miközben egy szimpla rakétatüzérség, teljesen jó amire kitalálták és annyiban valóban nehezebb az oroszok dolga hogy ezzel is kell számolniuk. Más kérdést hogy nekik az adott problémára, amire a HIMARS-t kitalálták teljesen más megoldásaik vannak. Nálad meg ez az egész kb. leegyszerűsödik egy discovery channeles szintre, hogy jobb oldalon a kék HIMARS, bal oldalon a piros GRAD, és melyik lő nagyobbat, miközben a megfejtés a Kalibr...
Nem modenebb mint a D20? Nagyobb a lőtávolsága és pontosabb is a kisebb kaliber ellenére, ez pl a modernitás két ismerve.

Nem mondtam, hogy van különös a HIMARS-ban, csak azt hogy modern.
A különös az, hogy az oroszoknak mégsincs 1-2 tucatnál több hasonló (Torbado) rendszerük pedig csak egy "szimpla rakétatüzérség". Mesélj milyen megoldásaik vannak 70-80km-es azaz taktikai precíziós csapásmérésre? Mert sem a tüzérségük sem a légierejük nem képes rá...

Hogy jön ide az áram kérdése? A tüzérség azon fajtái amiről beszélünk taktikai eszközök. Egy ország kritikus infrastruktúrája pedig stratégiai. A kettőnek semmi köze egymashoz ezért érvelni sem lehet egyikkel a másikkal szemben.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 424
12 056
113
Nem modenebb mint a D20? Nagyobb a lőtávolsága és pontosabb is a kisebb kaliber ellenére, ez pl a modernitás két ismerve.

Nem mondtam, hogy van különös a HIMARS-ban, csak azt hogy modern.
A különös az, hogy az oroszoknak mégsincs 1-2 tucatnál több hasonló (Torbado) rendszerük pedig csak egy "szimpla rakétatüzérség". Mesélj milyen megoldásaik vannak 70-80km-es azaz taktikai precíziós csapásmérésre? Mert sem a tüzérségük sem a légierejük nem képes rá...

Hogy jön ide az áram kérdése? A tüzérség azon fajtái amiről beszélünk taktikai eszközök. Egy ország kritikus infrastruktúrája pedig stratégiai. A kettőnek semmi köze egymashoz ezért érvelni sem lehet egyikkel a másikkal szemben.


Himarsban semmi különös nincs, maximum a marketingesek dolgoznak kiválóan. N+1x lett leírva, hogy vhilka preciziós csapásból 100+ot hajtott végre az ukrán hadsereg. Amelynek mind hatótávja és rombolóereje nagyobb, mint a himarsnak. Ahogy a tornadonak is.
Ezen túllépett az orosz haderő, sőt valahogy a nyugati média is.
Azóta a himars csak visszalépést jelentett az ukrán rakétatüzérségnek. Mind lőtáv, mind rombolóerő szempontjából. Ami komoly előrelépés, az a politikai osztály által hozzáadott érték. Amelynek gyakorlatilag a te posztod is az eredménye.
Konklúzió:
Csakis az ukrán híreket!!! figyelembe véve, még ukrán hadsereg rakétatüzérségének is visszalépés volt a jelenlegi gyengébb képességü himars állomány.
(Hinars ukrajnában = gyengébb képesség, kisebb állomány, sokkal komolyabb marketing)

Amúgy meg félreértés ne essék, én bírom hozzászólásaidat. De amik múltkor azt írtad, hogy az oroszoknak semmilyen preciziós csapásra alkalmas szárazföldi egységük nincs. (Szmercs, krasznopol, akár drónok) furcsa ilyeneket olvasni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 448
113
kedves blogtársak,

Az elmúlt hónapokban sokszor felvetődött a kérdés, hogy sokan nem értik, minek ez a felhajtás, a dollár 100 és 1000 milliárdok égetése egy ilyen konfliktusban, amikor már Ukrajnában nem sok minden maradt épen, társadalmi és gazdasági szempontból az ország totál le van nullázva hosszú időre.

A rejtély megoldásában a következő gazdasági elemzés adhat támpontot, egy olvtárs anyagát használtam fel, köszönet érte:
Foglaljuk röviden össze amit Ukrajnáról lehet tudni (békebeli adatok)
Területe a 2. Európában az orosz mögött

Ásványkincsek: (nem teljes lista!)
Uránérc készlete az 1. Európában
Titánérc készlete 2. Európában , 10. az egész világban
Mangánérc készlete egész világon 2. helyen, 12% 2,3 milliárd tonna
Vasérc tartaléka 2. a világon, 30 milliárd tonna
Higanyérc készlet 2. Európában
Világon a 7. legnagyobb szénkészlet, 33,9 milliárd tonna
Földgáz készlet (palagáz) 3. Európai 13. világ helyezés 22 milliárd köbméter
Ipara:
Ammóniagyártás , 1 helyen Európában (műtrágya!!)
Földgáz hálózata Európában a 2. , világon a 4. ik, 142 milliárd m3 áteresztő kapacitással.
Atomerőműben Európában a 3. hely, a világon a 8.
Vasúthálózata Európában a 3., 21 700 km
Nyersvas export a világon a 3. hely
Acél export 10. hely a világon 32,4 millió tonna
Titán fém export 4. a világon
Egyéb ércek, kohászati termékekben 3. hely a világon

Mezőgazdasága:
Európa legnagyobb szántó földje, feketeföld szántója 3. a világon (25% részesedéssel)
Napraforgó és napraforgóolaj export 1. a világon
Árpa termesztés 2.hely a világon, 4. exportör a világon
Kukorica termesztésben 3. a világon, 4. hely a világon exportban
Burgonya termesztésben 4, hely a világon
Méhészeti anyagok termelésében 5. hely a világon, 75 000 tonna/év
Búza export 8. a világon
Tojás termelésben a világon a 9-ik.
Sajt export 16. a világon
(A Korolovszkij sajntál még nem ettem finomabbat..)

Láthatjátok Ukrajna Európai szemmel elképesztő gazdagságát – amit nem a lakói birtokoltak, csak szolgaképp segítettek ezek kitermelésében, a lóvé máshol csapódott le. Hogy ezt kiknek, minek köszönhetik ez egy nagy kérdés..

Ennek alapján a magyar élelmiszer drágulás okát is láthatjátok.., a kaja jelentős része onnan jött ezidáig..

A kis Bajszos is elsőképp Ukrajnát vette birtokba, mert számára is ez a gazdagság többet ért számára mint Moszkva azonnali elfoglalása. (Erre a taktikai hibára mint látjuk szó szerint ráfázott)

A felsorolásból sok tétel lemaradt (pld a faanyag kitermelése és exportja), mert az ukrán erdők egy részét Biden Elnök Urunk családja felvásárolta és kezdte kiszállítani az amerikai kontinensre, következményeképp már 2 éve 6 szorosára ugrott a magyar fatelepi ár, 30 000 ft/m3 ről 160 000 Ft -200 000 Ft m3 árra. Többek közt – ezért sem csodálkozom a konfliktussal kapcsolatos aktív beleállása miatt sem (tart attól, hogy rá-fázik a befektetésükre?)

Tehát sok mindenben nagy a bizonytalanság odaát, egyenlőre veszni látszanak az Ukrajnába befektetett 1000 milliárd dollár nagyságrendű, különböző cégek és magánszemélyek által elkövetett befektetések.

A listát végig nézve azért felmerült bennem egy kérdés:

Megér-e ekkora vagyon egy III. világháborút, vagy lehet emelni a téteket egy Medvebőrrel is?
A kinaiak elsösorban mezögazdasági befektetéseire is felhivnám a figyelmet.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 909
113
" Putyinnak nem szabad nyernie, de Zelenszkijnek sem szabad túl sokat nyernie " - írja a Time.

A cikk megerősíti, hogy Jack Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó először Moszkvába, majd Kijevbe tett látogatása kísérlet volt a béketárgyalások megkezdésére.
Még 2021 őszén, az Admin közvetítésében azt mondtam, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak lesz egy játékvezetője, az amerikaiak és a britek közül, akik valamikor azt mondják, hogy elég. Úgy tűnik, eddig Zelenszkij meggyőzte tengerentúli vezetőségét, hogy még sikeresen támadhat. A cikk azonban kételyeket fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, hiszen Oroszország mozgósítása után Ukrajnának több csapatra van szüksége a sikeres offenzívához.
Az amerikaiak attól tartanak, hogy Oroszország maga is támadásba lendül, és "Putyin győzelme" nyilvánvaló lesz. Véleményük szerint ez ambiciózusabbá teszi Oroszország ambícióit.
Azt gondolom, az olvasottakból ítélve, hogy a Washingtoni Regionális Bizottság mindkét erőt ki akarja meríteni, Oroszországot és Ukrajnát is, hogy egyik félnek se jusson eszébe a vereségek bosszúja. Zelenszkij fő feladata Amerikából, hogy „kijózanítsa őt (Putyin – V. T.) és hosszú távon visszafogja a kalandozást” , de nem Oroszország globális legyőzése.

Az ukrán csapatok veszteségei nagyon magasak, de nagy sebességgel pótolják azokat, mintha az ukrán katonákat klónoznák – mondta a RIA Novosztyi videójában a ZVO különleges alakulatainak orosz hírszerzője az LPR -ben

Összeomlik Ukrajna védelmi vonala a Donbászban: India bejelentette az orosz hadsereg küszöbön álló sikerét​

...
Ha Bahmut az ukrán védelmi vonal sarokköve a Donbászban, és Maryinka az a hely, ahonnan az ukrán erők ágyúzzák Donyeck városát; majd Vuhledar ellenőrzése lehetővé teszi, hogy az orosz erők előrenyomuljanak Zaporozsje felé, és így megakadályozzák a Krímbe vezető szárazföldi folyosó és az Azovi-tenger kikötői elleni esetleges támadásokat.


Végül az orosz csoport meghaladja az ukrán csoportot, és az RF fegyveres erők erődítései sokkal komolyabbá váltak” – áll a cikkben.
..
Источник: https://rusvesna.su/news/1669890268
Hosszú cikk, a linken elolvasható!
Miért nem szabad Putyinnak nyernie? Mi ez a baromság már megint?

Egyébként tényleg valami nagyon nagy készül. Ugyanis konkrétan alig van friss anyag. Ami van lövöldözésekről, az is korábbi, minimum egy hetes. Zaharova replikál meg Megvegyev. Surovikinről egy falat infó se, semmi rakétázás, semmi durvább jelenet. Bahmut kivételével megint altatás mindenhol.

Amikor utoljára Zaharova vitte a hátán a médiát meg Medvegyem, rá pár nappal az oroszok lerohanták Gostomelt. Most mi lesz? Érdekes a helyzet. Ilyen semmilyen semmi rég volt. Az utolsó akció a fehérorosz főember halála volt, ami jelzi, hogy mi várható. Ja, és sokkal több volt a mozgósítottak száma is, a szeptemberi sorozottakon felül is! Csak valahogy erről se esik sok szó a médiában. Furcsa ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113
Az Orosz Fegyveres Erők frontja fokozatosan Artemovszkij (Bahmut) irányba halad előre, a várostól délre több települést megszálltak, az ellenség tartalékokat kénytelen harcba dobni, hogy elkerülje az áttörést.
Tovább folynak a heves harcok Marinkában Donyeck irányában, miközben a frontról készült videofelvételek azt mutatják, hogy nem az orosz fegyveres erők stratégiai támadó hadműveletéről van szó, korlátozott erők vesznek részt. Gyalogság tüzérség fedezete alatt harcol minden alagsorért az alacsony épület romjaiban.
Ellenség rendszeresen tesz kísérletet az ellentámadásra, ilyen akciók egy hét alatt történtek Ugledar, Pesok irányában. A legnehezebb szakasz a Szvatovo-Kremennaja, ahol az ukrán fegyveres erők ennek ellenére sikereket értek el Kremennaja közelében, kistelepüléseket elfoglalva, amelyeken most tüzérségünk dolgozik. A tüzérségi csapások továbbra is sújtják Oroszország
határ menti területeit , amelyek ma már ritkán szerepelnek a legfrissebb hírek listáján. Válaszul fegyvereink és aknavetőink lőnek, hogy elnyomják az ellenséges lőpontokat. A helyzet az elmúlt 8 évben így alakult a Donbászban, ahol az ukrán fegyveres erők még most is kaotikus masszív tüzet hajtanak végre a donyecki agglomeráción.
A felszabadult területeken még mindig sok a munka. Az orosz fegyveres erők őszi visszavonulása után az ukránbarát elemek annyira elvesztették a félelmet, hogy a Herszon régióban nem hajlandók rubelt elvenni katonaságunktól a piacokon és a boltokban, a Zaporizzsja régióban pedig a fenyegetőzés veszélye fenyeget. A DTA nem csökkent. A helyi adminisztráció különálló, meggondolatlan képviselői jogtalanul kezdtek el adatokat gyűjteni csapataink elhelyezkedéséről. Ennek valószínűleg az a szándéka, hogy a Honvédelmi Minisztérium támogatást kapjon az egységek panziókban és egyéb állami létesítményekben való elhelyezésére.
A NAÜ-vel kötött szégyenletes megállapodások hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakosság egyre jobban félreértse a nyugatbarát szupranacionális szervezetekkel való tárgyalások szükségességét. Peskov továbbra is a diplomáciával kapcsolatos téziseket hirdeti, mint az NVO eredményei elérésének legjobb módját, amely az egyes polgárok szemében árnyékot vet a Legfelsőbbre, bár maga az elnök is többször hangsúlyozta, hogy Peszkov gyakran "hóvihart hoz".
A hülye orosz információs politika keretében A. Shariy az ország információs mezőjének szerves részévé válik, katonai csatornákon vitatölcséreket indít, sőt táviratokban az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselőivel is. A mi oldalunknak proaktívnak kell lennie, hiszen a Shariy által hangoztatott gyanús tények ismertek, azonban személyi és jogi következményekkel nem járt az érdeklődésének tárgya.
A kiképzőhelyeken mozgósítottokkal végzett munkának is vannak hibái, ami az ellenőrzőpont lágy áttörése volt az egyik katonai alakulatnál, mivel a katonák nem látogathatták hozzátartozóikat. A kirovi régióból a magas rangú tisztviselők látogatásának példaértékű megszervezéséről számoltak be, normális kiképzési folyamat hiányában. A fehérorosz irányaktiválásának elhalasztásáról döntöttek nyílt információforrások szerint. Két őrnagy

Az ellenségeskedések területe, amelyet az előző bejegyzés videója tükröz , és az NMD elején rögzített, az Ukrán Fegyveres Erők UAV-üzemeltetője, aki hosszú ideig Kijevben élt.
Az ellenség a rendelkezésre álló technikai és emberi erőforrásokat maximálisan kihasználja. És már előre felkészülni kezdett egy teljes körű háborúra.

Artemovsk

Délelőtt kiélezett harcok folytatódtak az Experiencedért, ami Artemovszk kulcsa. Az ellenség sietve erősítést szállít oda, hogy feltöltse a súlyosan megtépázott egységeket.
A miéink Kurdyumovka és Andreevka területén találhatókl. A környéken minden ellenséges ellentámadást visszavertek. Az ellenség továbbra is megerősíti a védekező pozíciót az Andreejevkánál.. De amíg Klescsejevkát be nem veszik, addig Chasov Yar-on nem lehet komolyabb mozgásra számítani.
Artemovsk keleti részén nincs változás - a front a szélén lévő ipari területen halad át.
Podgorodny (egy falu Artemovsk északkeleti külvárosában) elfoglalására vonatkozó információkat még nem erősítették meg hivatalosan (nincs fotó / videó onnan - további információkat várunk).
Az ellenség továbbra is megerősíti az Artemovsk és Opytnoy legnagyobb napi veszteségeiről szóló információkat. Ugyanakkor a külföldi zsoldosok megsemmisítéséről szóló jelentések megnövekedett számából ítélve, mint a szeverodonyecki csaták során, az ellenség jelentős számú zsoldost vetett harcba, hogy megerősítse az ukrán fegyveres erők ingadozó egységeit.

(Boris Rozhin)
 
W

Wilson

Guest
Megtanulják végre hogy hogyan kell kezelni ezeket. Nem halmokba hányva tartani szabad ég alatt. Ennek leginkább ez lesz a hatása, én ezt várom tőle.

Az érdekelne engem, hogy te hogy látod Ukrajna jövőjét ebben a konfliktusban?
Visszaszerzik a területeiket úgy ahogy Z mondja? Az elmenekült fiatal lakosság nagy része hazatér? A nyugat felépíti a szétlőtt Ukrajnát legalább úgy, mint anno az oroszok Groznijt?

Pár év - nagyvonalú leszek, és legyen egy egész emberöltőnyi, tehát 20 év - s Ukrajnát látod magad előtt a NATO-ban, vagy akár csak az EU-ban?

Ezek itt a nagy kérdések szerintem, nem az hogy mit lehet elérni majd sanszosan megint MUTATÓBA kapott GLSDB-vel az ukránoknak.

Mert én mostanra azt látom, ha őszintén kérdeznek, hogy ezekre kb. ZÉRÓ esély van amit fentebb felsoroltam, ahhoz hogy ez összejöhessen konkrétan be kéne menni a NATO-nak, de arra meg jól láthatóan SENKI nem hajlandó (szerencsére!), mert mikor megjött az egy/két?! Sz-300 Lengyel területre, hát még az amúgy addig nagyon vad lengyelek is egyből megokosodtak, meg mindenki hirtelen kettőt visszalépett, ott sokan rájöhettek a világon arra, hogy az ukránokért nem akar igazából SENKI megvívni egy harmadik világháborút.

Ukrajna ott lett megverve, akkor, fél órán belül derült ki hogy végük van mint a botnak.
Én arra egy látok egy kis esélyt, hogy talán a február 24-i orosz támadás előtti állapotokat visszatudják állítani az ukránok, de még ez is nagy áldozatokat követel az ukrán haderőtől és társadalomtól és persze a folyamatos nyugati anyagi, katonai és egyéb segítséget, de szerintem nagyobb a valószínűsége annak, hogy a most látható határok mentén alakulnak ki Ukrajna határai amelyek a háborút lezáró tárgyalások után még esetleg bővülhetnek, de ennek ha Putyin a hatalmon marad nem látom az esélyét, mivel a február 24 előtti állapotok szerint megkötött békébe Putyin egyszerűen nem mehet bele, hiszen azzal teljes mértékben elismerné Oroszország katonai vereségét ebben a háborúban.

Ami pedig Ukrajna jövőjét illeti azzal kapcsolatban nem bocsátkoznék jósolgatásokba mivel az nagyon sok olyan összetevőtöl függ amit még jelenleg nem látni, pl hol húzódnak majd Ukrajna határai ? Milyen státuszban lesz Ukrajna? NATO tag lesz ?Mennyire fogja segíteni a nyugat Ukrajna ujjáépítését? Az eddigi történések és a nyilatkozatok alapján én abban biztos vagyok, hogy Ukrajna megkapja a kellő nyugati segítséget az ország ujjáépítéséhez főleg azért mert ez jó üzlet a nyugati támogatóknak, ez pedig óhatatlanul egy gazdasági fellendülést hoz az ukrán gazdaság számára, ami pedig az országból eltávozott ukrán fiatalokat illeti sok múlik azon, hogy mennyire találták meg a számításaikat és mennyire tudtak beilleszkedni azokban az országokban ahová elmenekültek. Az ukrán gazdaság pedig életképes lesz a háborút követően, hiszen pl Magyarország az élő példa arra, hogy egy sokkal nagyobb terület és lakosság vesztés után is ujjá lehet építeni egy országot illetve gazdaságot.

Ha pedig a GLSDB koncepciója életképes lesz (eddig úgy tűnik,hogy az) akkor csak a gyártási üteme fogja azt szabályozni, hogy mennyit kapnak belőle az ukrik, mivel olcsóbban lehet előállítani mint a jelenleg az ukrik által használt GMLRS rakétát, ráadásul az amcsiknak nagy készleteik vannak az M26 rakétákból és az SDB bombákból....
Szerintem meg a nyugati tüzérség csak az egyik tényezője annak, hogy az ukránok magukhoz ragadták a kezdeményezést. Én a fő okot az élőerő fölényében látom 350 ezer ukrán állt szemben a frontvonalon max 150 ezer orosszal. Harkovnál a frontvonal leggyengébben védett szakaszát tudták áttörni(4 ezer orosz vs 30 ezer ukrán), és a terepviszonyok is a hoholoknak kedveztek. Herszonnál bő egy havi erőlködés után tudtak némi eredményt felmutatni, amikor az oroszok az élőerő hiánya miatt megröviditették az arcvonalat. Újabb 1 havi harc után az oroszok kiüritették a hidfőt, az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt. Azt hogy ez tényleg valódi kudarc-e, majd a téli hadműveletek fényében lesz megitélhető. Ha a hídfőből kivont erők hozzájárulnak a jövőbeni sikerekhez és az ukrán haderő megtöréséhez, akkor lehet megérte feladni a hídfőt. Szvsz az orosz veszteségek és kudarcok jelentős hányada az élőerő korlátozott számából adódott, ezen javít némileg a részleges mozgósítás. Azt, hogy ez elég lesz e meglátjuk.

Kétségtelenül abban igazad, van hogy az ukrán ellentámadások során (kiváltképp Harkovnál) fontos szerepe volt az ukrán élőerő fölénynek, de ezt az élőerő többletet nem tudták volna kamatoztatni , ha előtte az ukri tüzérség nem puhítja meg a front közelében az orosz utánpótlási vonalakat, és nem kapnak elég volt szovjet és nyugati páncélozott szállítójárművet a kellő mobilitás érdekében.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 418
44 032
113
Én arra egy látok egy kis esélyt, hogy talán a február 24-i orosz támadás előtti állapotokat visszatudják állítani az ukránok, de még ez is nagy áldozatokat követel az ukrán haderőtől és társadalomtól és persze a folyamatos nyugati anyagi, katonai és egyéb segítséget, de szerintem nagyobb a valószínűsége annak, hogy a most látható határok mentén alakulnak ki Ukrajna határai amelyek a háborút lezáró tárgyalások után még esetleg bővülhetnek, de ennek ha Putyin a hatalmon marad nem látom az esélyét, mivel a február 24 előtti állapotok szerint megkötött békébe Putyin egyszerűen nem mehet bele, hiszen azzal teljes mértékben elismerné Oroszország katonai vereségét ebben a háborúban.

Ami pedig Ukrajna jövőjét illeti azzal kapcsolatban nem bocsátkoznék jósolgatásokba mivel az nagyon sok olyan összetevőtöl függ amit még jelenleg nem látni, pl hol húzódnak majd Ukrajna határai ? Milyen státuszban lesz Ukrajna? NATO tag lesz ?Mennyire fogja segíteni a nyugat Ukrajna ujjáépítését? Az eddigi történések és a nyilatkozatok alapján én abban biztos vagyok, hogy Ukrajna megkapja a kellő nyugati segítséget az ország ujjáépítéséhez főleg azért mert ez jó üzlet a nyugati támogatóknak, ez pedig óhatatlanul egy gazdasági fellendülést hoz az ukrán gazdaság számára, ami pedig az országból eltávozott ukrán fiatalokat illeti sok múlik azon, hogy mennyire találták meg a számításaikat és mennyire tudtak beilleszkedni azokban az országokban ahová elmenekültek. Az ukrán gazdaság pedig életképes lesz a háborút követően, hiszen pl Magyarország az élő példa arra, hogy egy sokkal nagyobb terület és lakosság vesztés után is ujjá lehet építeni egy országot illetve gazdaságot.

Ha pedig a GLSDB koncepciója életképes lesz (eddig úgy tűnik,hogy az) akkor csak a gyártási üteme fogja azt szabályozni, hogy mennyit kapnak belőle az ukrik, mivel olcsóbban lehet előállítani mint a jelenleg az ukrik által használt GMLRS rakétát, ráadásul az amcsiknak nagy készleteik vannak az M26 rakétákból és az SDB bombákból....


Kétségtelenül abban igazad, van hogy az ukrán ellentámadások során (kiváltképp Harkovnál) fontos szerepe volt az ukrán élőerő fölénynek, de ezt az élőerő többletet nem tudták volna kamatoztatni , ha előtte az ukri tüzérség nem puhítja meg a front közelében az orosz utánpótlási vonalakat, és nem kapnak elég volt szovjet és nyugati páncélozott szállítójárművet a kellő mobilitás érdekében.
Na ez szerintem egy teljesen korrekt, és a valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott vélemény. Igen, ezekre simán látok én is esélyt, sokkal jobb veled vitázni mint a többiekkel, ezt én azt gondolom amit írsz, meg fogjuk látni, de nem mondom azt erre én sem hogy kizárt dolog, vagy hogy propagandisztikus lenne.

Köszönöm a korrekt választ a kérdésemre!
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Azóta a himars csak visszalépést jelentett az ukrán rakétatüzérségnek. Mind lőtáv, mind rombolóerő szempontjából. Ami komoly előrelépés, az a politikai osztály által hozzáadott érték. Amelynek gyakorlatilag a te posztod is az eredménye.
Visszalépés?
A legnagyobb dildo Putyin seggében.

Mai szám: 1538
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Szerintem meg a nyugati tüzérség csak az egyik tényezője annak, hogy az ukránok magukhoz ragadták a kezdeményezést. Én a fő okot az élőerő fölényében látom 350 ezer ukrán állt szemben a frontvonalon max 150 ezer orosszal. Harkovnál a frontvonal leggyengébben védett szakaszát tudták áttörni(4 ezer orosz vs 30 ezer ukrán), és a terepviszonyok is a hoholoknak kedveztek. Herszonnál bő egy havi erőlködés után tudtak némi eredményt felmutatni, amikor az oroszok az élőerő hiánya miatt megröviditették az arcvonalat. Újabb 1 havi harc után az oroszok kiüritették a hidfőt, az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt. Azt hogy ez tényleg valódi kudarc-e, majd a téli hadműveletek fényében lesz megitélhető. Ha a hídfőből kivont erők hozzájárulnak a jövőbeni sikerekhez és az ukrán haderő megtöréséhez, akkor lehet megérte feladni a hídfőt. Szvsz az orosz veszteségek és kudarcok jelentős hányada az élőerő korlátozott számából adódott, ezen javít némileg a részleges mozgósítás. Azt, hogy ez elég lesz e meglátjuk.

A T-72 csehországi nagyjavítása és modernizációja kapcsán, úgy gondolom tarthatatlan mindenen kivűl olvtárs álláspontja a letárolt orosz harckocsikkal kapcsolatban. Ha a csehek képesek rá, akkor az oroszok is megoldják, akár a roncsállapotú harckocsijaik felújítását is.

IMG-20221204-063849-648.jpg

Burját harcos ukrán foglyával
IMG-20221204-063912-086.jpg

AFU megrongált MLS Shield harcjárműve
IMG-20221201-080928-126.jpg

IMG-20221201-111028-163.jpg


Baskir harcosok
Kilőtt ukrán BTR-4

Megoldják. Úgy, ahogy a csehek. ;)
Hosszú hónapok alatt, nagyrészt bontott alkatreszekből összeraknak tankokat.
A vita a tárolt eszközök állapota volt.
Én azt mondom, hogy olyan rossz állapotban vannak, hogy nagyon sok idő, erőfeszítés és pénz LESZ azokból harcképes tankokat csinálni.
A csehek a 90 tankot roncsokból, kannibalizált eszközökből próbálják összerakni.
A ruszki is így fogja.
Egyébként ha SZERINTED nem így van, akkor hol a bánatában van a több ezer, karbantartott, bevethető tank? Ugyanis TEazt írtad, kafa állapotban vannak, valaki szerint "csak zsirozni kell" őket. Nem. Újjáépíteni kell.
Tehát hol vannak?
:)
Sehol. Mert szar állapotban van, ami van.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 826
113
Himarsban semmi különös nincs, maximum a marketingesek dolgoznak kiválóan. N+1x lett leírva, hogy vhilka preciziós csapásból 100+ot hajtott végre az ukrán hadsereg. Amelynek mind hatótávja és rombolóereje nagyobb, mint a himarsnak. Ahogy a tornadonak is.
Ezen túllépett az orosz haderő, sőt valahogy a nyugati média is.
Azóta a himars csak visszalépést jelentett az ukrán rakétatüzérségnek. Mind lőtáv, mind rombolóerő szempontjából. Ami komoly előrelépés, az a politikai osztály által hozzáadott érték. Amelynek gyakorlatilag a te posztod is az eredménye.
Konklúzió:
Csakis az ukrán híreket!!! figyelembe véve, még ukrán hadsereg rakétatüzérségének is visszalépés volt a jelenlegi gyengébb képességü himars állomány.
(Hinars ukrajnában = gyengébb képesség, kisebb állomány, sokkal komolyabb marketing)

Amúgy meg félreértés ne essék, én bírom hozzászólásaidat. De amik múltkor azt írtad, hogy az oroszoknak semmilyen preciziós csapásra alkalmas szárazföldi egységük nincs. (Szmercs, krasznopol, akár drónok) furcsa ilyeneket olvasni.
Egy pillanatra se zavarjon meg az az egyszerű tény, hogy a HIMARS és az ukrán Szmercs nem egy kategória, így össze sem lehet őket hasonlítani.

Annyira marginális számban alkalmaz a tüzérség vagy a légierő precíziós eszközöket (bombák, tüzérsegi gránátok és rakéták), hogy nem nagyon lehet képessegnek nevezni.
Gondold végig: a Dombasszban ezekkel a precíziós eszközökkel csodát lehetne tenni, hisz az ukránok fix védelmi vonalat alakítottak ki, azaz százszámra vannak statikus célpontok amiket ilyen eszközökkel gyerekjáték szétlőni. Ezzel szemben mi van? Buta fegyverek tökegtüzével próbálkoznak minimális eredénnyel.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Egy pillanatra se zavarjon meg az az egyszerű tény, hogy a HIMARS és az ukrán Szmercs nem egy kategória, így össze sem lehet őket hasonlítani.

Annyira marginális számban alkalmaz a tüzérség vagy a légierő precíziós eszközöket (bombák, tüzérsegi gránátok és rakéták), hogy nem nagyon lehet képessegnek nevezni.
Gondold végig: a Dombasszban ezekkel a precíziós eszközökkel csodát lehetne tenni, hisz az ukránok fix védelmi vonalat alakítottak ki, azaz százszámra vannak statikus célpontok amiket ilyen eszközökkel gyerekjáték szétlőni. Ezzel szemben mi van? Buta fegyverek tökegtüzével próbálkoznak minimális eredénnyel.
Abbol van rengeteg loszer. Buta fegyver szamtalan, tobb ezer, tizezer loveg es sorozatveto amihez sok millio legyartott buta loszer. Nem regi 5 D20 agyujuk van mint nekunk hanem vagy 5000... A modernebb kenyesebb technikahoz meg mindket oldalnak van par tucat, par szaz loveg, termeszetesen kevesebb de nagyon draga loszerrel es pl a Pzh eseteben meg kevesebb alkatresszel. Jut eszembe mi ugye csak paradezni vettuk oket es 100 lovest 10 ev alatt adunk le beloluk nem egy delelott, igy alkatreszt se vettunk halmokban hozza nyilvan, nem ugy mint azt egykoron a D 20 es tarsaihoz amikhez nagyjabol idaig eleg volt a Nephadsereges idoket is beleszamolva. Litvaniaban tartozkodo agyuval nem lehet loni Kerszonnal ugye? Beke idoben mi raerunk hogy varunk 2 honapot mig legyartjak meg elhozzak a nemetek az alkatreszt a magyar Pzh-hoz na de elesben??? Es akkor ott van keznel a regi loveged, rengeteg loszerrel, rengeteg alkatresszel.
Jut eszembe, loszer, mi hany 100000 darabot vettunk, gyartunk, raktarozunk hozzajuk hogy legalabb egy hetvegere eleg legyen ha kell?
Mert az ukropok most is epp loszerhianyosak, arra varnak hogy valaki adjon nekik, mert a sajat mar elfogyott a 10 honap +7 ev alatt. Gondolom mi is arra varnank hogy Hans legyartsa es elhozza a loszert Bonnbol nekunk ha valami van mert majd ugyis ad a Nato. Vagy megse?
Na ezert van az a sok bombatolcser a kepeken, filmeken mert D 20-bol, meg hozza alkatreszbol, loszerbol van eleg, doszt meg az Ural mogott, vajon elertek mar a 90-es eveket a gyari szamok? Csodat olyan fegyverrel lehet tenni ami itt van, nem Litvaniaban, es van hozza lőszer, alkatresz evekig, vegig az 1200 km front hosszaban.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 803
113
Ahogy fogalmaz az oldal, "Ez volt a legnépszerűbb márciusi cikk.."
Így 7-8 hónap után pláne érdekes a lehetséges kimenetel latolgatásait illetően.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

Putyin katonai stratégiája a háború aktuális szakaszában - Somkuti Bálint​


Tömeghadviselés az ukrán háborúban - Robert C. Castel​


Grúz zsoldosokat vettek körül és semmisítettek meg Artemovszk közelében (FOTÓ)​

A grúz zsoldosokat Artemovszk közelében körülvették és megsemmisítették. A csoport súlyos veszteségeket szenvedett, a különítmény parancsnoka megsebesült.
A grúz tévéképernyőkön gyakran felbukkanó militáns Rómeó Parulava a Mtavari grúz csatorna adásában elmondta, hogy a Kijev oldalán harcoló zsoldosok egy csoportját körbezárták Artyomovszk közelében, és öt ember vesztette életét. Ezen kívül sok a sebesült, köztük egy grúz zsoldos különítmény parancsnoka.
A megölt zsoldosok nevét is közölték: Auto Rurua, Romeo Pichkhaya, Romeo Kvaratskhelia, Badri Markelia, Merab Aladashvili.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670153556

Orosz "zenészek" megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők M113-asát a Bahmut melletti Kurdyumovka faluban, erőik
ellentámadásba lendültek, és visszafoglaltak egy stratégiailag fontos települést.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Semmivel nem modernebb az az alap M777 amit az ukránok kaptak mindenféle tűzvezetés és prec lőszer nélkül, manuális töltéssel mint egy ósdi D20. Persze nagyságrendekkel jobb, mint az ukránok már nem létező saját tüzérsége, amihez lőszerül sincs.
Ellenben a könnyű felépítése miatt a strapát és a tartós tüzet nem annyira bírja. Nem a löveg hibája, nem erre tervezték!
Semmivel nem modernebb, kivéve azzal, hogy jóval pontosabb, másfél tonnával könnyebb, gyorsabban lehet felállítani illetve összeszedni, a legcsövesebb hidegháborús 155ös gránátokkal (M107) is harmadával nagyobb a lőtávolsága a D-20énál, illetve állításoddal ellentétben igenis képes Excalibur kilövésére, amit ebben a háborúban többször is bizonyított.


Közben azért Ukrajnában nincs áram sehol és a többszörös emberanyag létszámfölény ellenére semmire nem jutnak,
Keress nekem a térképen olyan helyet, ahol liszicsanszk-szeverodonyeck óta az oroszok érdemben haladtak valamire, majd azután nézd meg, hogy az ukránok mire haladtak ugyanebben az időkeretben.

A HIMARS-ban az ég világon semmi különös nincs, most éppen ezt kell hypolni, miközben egy szimpla rakétatüzérség, teljesen jó amire kitalálták és annyiban valóban nehezebb az oroszok dolga hogy ezzel is kell számolniuk.
Ja, hogy szerinted a 80-90 kilométerre GPS irányítással egyszerre akár több célra tűpontosan lövő eszköz az "sima rakétatüzérség". Ne nyomd már fullba a kretént, pls. A HIMARS-ot GMLRS rakétával az ukránok gyakorlatilag a Tocska munkakörében alkalmazzák, mint harcászati-hadműveleti ballisztikus rakéta. (annyi különbséggel, hogy a GMLRS sorozatot nem fogja el a légvédelem, míg a Tocskát elfoghatná) Azokat a hadműveleti szinten fontos pontokat rombolják, amelyek az oroszok harcát lehetővé teszik. Vezetési pontok, üzemanyag és lőszer lerakatok, rakodó és gyülekezőpontok. Micsoda egybeesés az, hogy a rendszer ukrajnába érkezése óta az oroszok gyakorlatilag egyetlen egy hadműveleti mélységű támadást nem voltak képesek végrehajtani, mivel a támadás kivitelezéséhez szükséges anyagot nem tudják úgy koncentrálni, hogy az rövid időn belül ne legyen szétkenve a HIMARS által.

Frontvonalon csak legritkább esetben, támadásoknak történő megágyazás előtt alkalmazzák. Láttuk ezt Harkivnál, Herszonnál, Limánnál is.

Az igazság az, hogy a HIMARS-ok pontos és folyamatos tüze egyenesen tette lehetővé az ukránok számára, hogy az orosz mélységet effektíven támadják, amire azelőtt esélyük sem volt. A rendszer magában tette lehetővé a dnyeper nyugati partjának felszabadítását, illetve nagyon jelentősen hozzájárult harkiv régió felszabadításához, valamint és talán elsősorban ez redukálta az oroszok donbasszi, addig viszonylag mobil műveleteit afféle Verdun 2.0-vá. Ez nem hype, ez szabad szemmel megfigyelhető valóság.
Más kérdést hogy nekik az adott problémára, amire a HIMARS-t kitalálták teljesen más megoldásaik vannak. Nálad meg ez az egész kb. leegyszerűsödik egy discovery channeles szintre, hogy jobb oldalon a kék HIMARS, bal oldalon a piros GRAD, és melyik lő nagyobbat, miközben a megfejtés a Kalibr...
A kalibrt és társait "stratégiai" szintű fix célokra lövöldözik el, nem hadműveleti szinten használják. Szerjózsa Száselvtárs b@szhatja a kalibrt ami belerepült egy lembergi hőerőműbe, mikor épp áthajt rajta egy T-64-es Szvatovónál, mert annak a kalibrnek a harcra 0 behatása van. Itt a szerepkörében legközelebbi modern orosz rendszer az Iszkander lenne, (nameg az oly sokszor tagadott orosz tocskák) ezeket láttuk hadműveleti mélységben működni.

Az oroszoknál a legnagyobb probléma úgy néz ki, hogy a csapnivaló mélységi felderítés, illetve a cél felderítésétől a tűzkiváltásáig eltelő idő. Az ilyen "nagy" rendszereknél a felderítéstől számolva gyakran órák vagy napok telnek el a tűzkiváltásig, mire a cél már rég angolosan távozott. (ezt támasztja alá pl az a tény is, hogy eddig egyetlen egy HIMARSot sem láttunk megsemmisülni) Mivel egy hőerőmű vagy gát természetéből adódóan nem tud angolosan távozni, ezért inkább azokra lövöldözik el az eszközeiket - igaz ennek a harctéri eseményekre legfeljebb annyi hatása van, hogy mérgesebbek az ukránok.
A kisebb rendszereknél nincs olyan minőségű vagy olyan nagy számban elérhető muníció, mint a GMLRS vagy Excalibur. Lézerirányítású muníciók (legelterjedtebb a Krasznopol) vannak, amelyek alkalmazásához természetesen aktív célmegvilágítás szükséges vagy földről, vagy levegőből. A levegőben lévő megvilágító egységet (legtöbbször Orlan-30 drón) lelőhetik. Földi megvilágítás csak a frontvonaltól számolt 1-2 km-re lehetséges. Talán legfontosabb, hogy a Krasznopol lőtávolsága az Excalibur lőtávolságának fele, a GMLRS negyede. Ezen felül a krasznopol romboló ereje jóval kisebb mint az Excaliburé, mert a rávezetéshez használt elektronikai blokk a lövedék súlyának jó részét teszi ki.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 909
113
Húgecc, vannak itt bajok a fejekben rendesen

Persze, kiürítik a Krímet, én meg moldáv sztriptíztáncos vagyok Transznyisztriából
Előbb dobnak atomot az ukrán-lengyel határra mint kiürítik a Krímet.

De egy dolog jutott eszembe a napokban (miért jó covidosnak lenni, van időd hülyeségrken filózni ...), hogy ha a NATO - látva a lengyel esetet és az azt követő reakciókat - fél háborúba keveredni Oroszországgal, a NATO, a teljes NATO, akkor az ukránok mifaxért voltak annyira bátrak, hogy tárgyalás helyett inkább háborúba keveredtek a muszkával? Mert számomra már ez is furcsa, elmebeteg vezetésre vall, nem csak az, hogy azóta a legkisebb jelét se mutatták a fegyverszüneti tárgyalásoknak. Mire fel ennyire bátrak? Még úgy is, hogy se áram, se fűtés, se vasút, semmi.