[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 846
113
Abbol van rengeteg loszer. Buta fegyver szamtalan, tobb ezer, tizezer loveg es sorozatveto amihez sok millio legyartott buta loszer. Nem regi 5 D20 agyujuk van mint nekunk hanem vagy 5000... A modernebb kenyesebb technikahoz meg mindket oldalnak van par tucat, par szaz loveg, termeszetesen kevesebb de nagyon draga loszerrel es pl a Pzh eseteben meg kevesebb alkatresszel. Jut eszembe mi ugye csak paradezni vettuk oket es 100 lovest 10 ev alatt adunk le beloluk nem egy delelott, igy alkatreszt se vettunk halmokban hozza nyilvan, nem ugy mint azt egykoron a D 20 es tarsaihoz amikhez nagyjabol idaig eleg volt a Nephadsereges idoket is beleszamolva. Litvaniaban tartozkodo agyuval nem lehet loni Kerszonnal ugye? Beke idoben mi raerunk hogy varunk 2 honapot mig legyartjak meg elhozzak a nemetek az alkatreszt a magyar Pzh-hoz na de elesben??? Es akkor ott van keznel a regi loveged, rengeteg loszerrel, rengeteg alkatresszel.
Jut eszembe, loszer, mi hany 100000 darabot vettunk, gyartunk, raktarozunk hozzajuk hogy legalabb egy hetvegere eleg legyen ha kell?
Mert az ukropok most is epp loszerhianyosak, arra varnak hogy valaki adjon nekik, mert a sajat mar elfogyott a 10 honap +7 ev alatt. Gondolom mi is arra varnank hogy Hans legyartsa es elhozza a loszert Bonnbol nekunk ha valami van mert majd ugyis ad a Nato. Vagy megse?
Na ezert van az a sok bombatolcser a kepeken, filmeken mert D 20-bol, meg hozza alkatreszbol, loszerbol van eleg, doszt meg az Ural mogott, vajon elertek mar a 90-es eveket a gyari szamok? Csodat olyan fegyverrel lehet tenni ami itt van, nem Litvaniaban, es van hozza lőszer, alkatresz evekig, vegig az 1200 km front hosszaban.
És semmire nem emnnek vele. Fél év alatt nem voltak képesek áttörni csak 1 védelmi vonalat, pedig állítólag volt, hogy 100x-os volt a tüzérségi fölényük lokálisan.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 103
113
Visszalépés?
A legnagyobb dildo Putyin seggében.

Mai szám: 1538

A hohol média szerint az első napokban napi 100+ preciziós vhilka csapás volt. Se tűzerőre, se számbam ehhez képest azzal a pár gyengébb képességű himarssal sehol sincsenek.
Csak felkapta a marketing. De jobban fáj nekik, hogy nincs már vhilka és helyettük pár csóri himarssal be kell érniük.

Nézz utána a vhilka-mnek. Mindehol visszalépés a csóri himars.

Egy pillanatra se zavarjon meg az az egyszerű tény, hogy a HIMARS és az ukrán Szmercs nem egy kategória, így össze sem lehet őket hasonlítani.

Annyira marginális számban alkalmaz a tüzérség vagy a légierő precíziós eszközöket (bombák, tüzérsegi gránátok és rakéták), hogy nem nagyon lehet képessegnek nevezni.
Gondold végig: a Dombasszban ezekkel a precíziós eszközökkel csodát lehetne tenni, hisz az ukránok fix védelmi vonalat alakítottak ki, azaz százszámra vannak statikus célpontok amiket ilyen eszközökkel gyerekjáték szétlőni. Ezzel szemben mi van? Buta fegyverek tökegtüzével próbálkoznak minimális eredénnyel.

Dudi, eddig még szerinted nem volt. Most hogy van, már minimális a száma. Persze ezekről napi szinten látni videókat. Himarsról nem.
Nyilván nem lehet összehasonlítani a kettőt, mert a vhilka másfélszeres hatótávval és nagyobb rombolóerővel bír. Több rakétát tud szállítani.Cepje is kb azonos. Szóval a himars maximum egy kistesó a egy okosított szmercshez képest.
Nem szoktad nézni a netet? Szerintem a videók egy jó részében orosz prec csapások vannak. Krasznopol, de volt szmercs is. Vagy éppen drónokkal.
Nyilván vannak buta fegyvereik is tonna számmal. Fogd fel úgy, hogy van az orosz pteciziós csapás. Ami a közzétett videók alapján is lényegesen gyakoribb, mint a gyenge képességű napo haderő preciziós csapásszáma. És ezen FELÜL még létezik ,plusszban , a buta fegyverek sokasága.


Nézd, az m777 és az excalibur is be volt harangozva.. csoda titánnal, aztán arra volt jó, hogy széthullott. Arról nem is beszélve, hogy több nagyságrenddel több videót láthatsz prdciziós csapásról, mint amit excaliburból.. aztán az oroszok készlete a nyugati médiában fogyott csak ki... a nato készlete meg a valóságban, már nem győznek honnan koldulni.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
W

Wilson

Guest
Az amerikai hírszerzés arra számít, hogy az ukrajnai harcok üteme a következő hónapokban lassulni fog, és az ukrán erők nem fogják csökkenteni ellenállási szándékukat az elektromos hálózat és más kritikus infrastruktúrák elleni orosz támadások ellenére sem.

Ezt a Reutersre hivatkozva az Európai Pravda közölte szombaton a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum éves rendezvényén Avril Haynes, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

Megjegyezte, hogy az amerikai hírszerzés már most "a konfliktus ütemének határozott csökkenését" tapasztalja, ami várhatóan a következő hónapokban is folytatódni fog. Ez idő alatt mind Ukrajna, mind Oroszország megpróbál felkészülni egy jövőbeli ellentámadásra.

"Valójában némi szkepticizmussal tekintünk arra, hogy az oroszok valóban készen állnak-e erre (az ellentámadásra). Azt hiszem, az ukránok optimistábbak lesznek ezzel kapcsolatban" - mondta Gaines.

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint az októberben kezdődött, az ukrán energetikai infrastruktúrára mért orosz csapások célja részben az volt, hogy aláássák az ukránok ellenállási hajlandóságát. "Véleményem szerint nincs bizonyíték arra, hogy ez (az ellenállási akarat) egyszerűen most, ebben a szakaszban aláhanyatlott volna" - tette hozzá.

Gaines eközben arra utalt, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrára irányuló csapások hatása idővel még nyilvánvalóbbá válhat.

"Az, hogy ennek mekkora hatása lesz, attól függ, hogy ők (Oroszország) mire mennek rá, mit tudnak tenni, mennyire lesz ellenálló a kritikus infrastruktúra (Ukrajnában), mennyire tudunk segíteni nekik a védelmében. Ukrajna gazdasága sokat szenved... Nyilvánvaló, hogy az energiarendszer tönkretétele is hatással lesz rá" - mondta az amerikai hírszerzés vezetője.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok szerint nagy valószínűséggel az orosz haderő további csapásokat mér Ukrajna polgári infrastruktúrájára, és a szárazföldi harcok üteme, bár a tél folyamán lassulhat, nem fog leállni.



Az ukrajnai orosz erők gyorsabban égetik el a lőszert, mint ahogy azt az ország védelmi ipara pótolni tudná – mondta szombaton Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.


Oroszország „elég gyorsan” elhasználja a lőszert, ami arra készteti Moszkvát, hogy más országokhoz, köztük Észak-Koreához forduljon segítségért – mondta Haines az NBC News hírügynökségének, Andrea Mitchellnek a kaliforniai Simi Valley-ben rendezett Reagan Védelmi Fórumon.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen gyorsan használja fel a lőszert, Haines azt mondta: „Nem hiszem, hogy pontos számokat tudok mondani ezen a fórumon. De elég gyorsan. Úgy értem, ez igazán rendkívüli.”

Hozzátette: "És a mi érzésünk az, hogy nem képesek saját maguk előállítani azt, amit jelenleg elhasználnak.

Szóval ez egy kihívás lesz a számukra .”

A Pentagon a múlt hónapban azt közölte, hogy Oroszország napi 20 000 tüzérségi lövedéket lő ki, annak ellenére, hogy a harctéren számos kudarc érte. A Biden-kormányzat tisztviselőinek korábbi nyilatkozatait megismételve Haines azt mondta, hogy Oroszország a precíziós lőszereket még a hagyományos lőszereinél is gyorsabban használja fel.

A Biden-kormányzat korábban azt mondta, Oroszország Észak-Koreához fordult, hogy további tüzérségi lőszer utánpótlást biztosítson. Haines elmondta, hogy Észak-Korea segítségének mértéke korlátozottnak tűnik, de a hírszerző közösség továbbra is szorosan figyelemmel fogja kísérni.

„Jeleztük, hogy láttunk némi mozgást, de ez nem sok ebben a szakaszban” – mondta Észak-Korea szerepéről.

A fenyegető lőszerhiány csak egy az orosz hadsereg előtt álló kihívások közül, mondta Haines, a morális és logisztikai problémákra is hivatkozva.

A hírszerzés főnöke elmondta, hogy az ukrajnai háború tempója a tél beálltával lassulni látszik, és tavasszal mindkét katonaság megpróbál újraindulni, és újra csoportosulni a további harcokhoz. Azt mondta azonban, hogy a hírszerző közösség „meglehetősen szkepticizmussal” foglalkozik azzal kapcsolatban, hogy az orosz erők kellőképpen felkészültek lesznek a márciusban kiújuló összecsapásokra.

Haines szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „meglepődött” hadseregének kiábrándító teljesítményén Ukrajna februári inváziója után.

„Úgy gondolom, hogy egyre jobban tájékozott azokról a kihívásokról, amelyekkel a hadseregnek szembe kell néznie Oroszországban. De még mindig nem világos számunkra, hogy van-e teljes képe ebben a szakaszban arról, hogy milyen kihívásokkal állnak szemben” – mondta Haines.

Haines szerint Putyin nem változtatott politikai célkitűzésén, hogy hatékonyan irányítsa Ukrajnát, de nem világos, hogy elfogadná-e a visszafogott katonai ambíciókat.

"Azt hiszem, elemzőink azt mondanák, hogy hajlandó lehet erre átmenetileg, azzal a gondolattal, hogy majd egy későbbi időpontban visszatérhet erre a kérdésre" - mondta.

Haines szerint a közelmúltbeli tiltakozások nem jelentenek komoly kihívást Putyin hatalomátvételére nézve, a politikai szereplők egyre több kritikát fogalmaznak meg az oroszországi háború lebonyolításával kapcsolatban, és ez befolyásolhatja a konfliktussal kapcsolatos döntéseit.

Azt is elmondta, hogy Putyin számára fontosak lennének Hszi Csin-ping kínai elnök legutóbbi, az atomfegyverek bevetésével szembeni figyelmeztetései.

„Úgy gondolom, jogos azt mondani, hogy a mi szemszögünkből Xi hangja nyilvánvalóan az egyik legmeggyőzőbb Putyin számára ebben a kérdésben” – mondta Haines.


 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
"különleges" művelet

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Az Index "véletlenül" lehagyott a mintha szócskát a cikk címéből...Mindenesetre kiváncsi leszek azokra az ellentámadásokra, szerintem a Donbassz behúzását már tűzön vízen átviszik, de utána megpróbálják minimum befagyasztani a harcokat, viszont Zaporizzsja elfoglalt területéről nem hiszem, hogy kivonulnának, több arcvesztés már nem fér bele egyszerűen...Mintha mostanában elfogytak volna az iráni drónos videók és a rakétázás következő hulláma is várat magára @boki erről ezekről a dolgokról lehet tudni valamit, hogy vélekednek az orosz oldalakon???

Egy orosz hírszerző tiszt szerint klónozzák az ukrán katonákat


Egy orosz hírszerző tiszt katonák klónozásával magyarázta az Ukrán Fegyveres Erők veszteségeinek gyors pótlását – írja az Unian ukrán hírügynökség.
Nagyon nagy veszteségek vannak az ukrán hadsereg körében. És olyan érzésem van, mintha az elhunytak pótlására tételesen vinnék az újabb és újabb embereket a frontra. Mintha valahol klónoznák őket
– osztotta meg gondolatait a hírszerző.
Hozzátette: „ha egy este az orosz hadsereg likvidálja az ukránok három katonáját, és még egytucatnyian megsebesülnek, akkor másnap reggel ugyanennyien érkeznek az állásokra. És ez gyakorlatilag így megy minden egyes nap.”

A hírszerző azt is elmondta a RIA Novosztyinak, hogy az orosz hadsereg nem áll meg, hanem halad, és készül az ellentámadásokra.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 105
113
Látszik, hogy teljesen fogalmatlan vagy a témában, de ez téged még mindig nem zavar és nagy hangon osztod az észt, ami pedig a nedves álmokat illeti, kicsit magadba kellene nézni, mielőtt ilyen kijelentést teszel, mivel a be nem teljesült jóslataidnak elég hosszú listája van az ukrajnai háborúval kapcsolatban....



Szerintem itt az a lényeg,hogy a nyugat és elsősorban az USA vezetése úgy látja, hogy a jelenlegi erőviszonyok mellett a Krím visszafoglalásának az ukrán haderő részéről kicsi az esélye és a háború abba a szakaszba jutott, amikor már el el kellene gondolkozni az ukránoknak a tárgyalásokon, ami nem azt jelenti, hogy azokat a Kreml feltételei szerint kell lebonyolítani, ami pedig a Nyugatot és az USA-t illeti nagyrészt már elérte a célját az ukrán haderő a nyugati katonai és pénzügyi segítségnek köszönhetően visszaszorította az orosz orosz haderőt Ukrajna területén, megmutatta a világ azon országainak akik hasonló katonai akcióban gondolkodnak, hogy a nyugat kész összefogni és hatékonyan fellépni egy ugyanilyen területszerző és a jelenlegi világrendet fenyegető katonai akció esetén...

Ami a Nasams-at illeti azok az orosz támadások miatt most azonnal kellenek Ukrajnának, a "raktáron lévő" 2 darabot már odaadták Ukrajnának ezért fordult az USA vezetése azokhoz az országokhoz aki tudnak ilyen rendszereket nélkülözni anélkül, hogy a saját országuk védelmét gyengítenék, hiszen értelemszerűen ilyen korszerű és drága légvédelmi rendszereket a föld egyetlen országában sem gyártanak raktárra tehát nem lehet őket a polcról levenni.

Az ukrán veszteségekkel kapcsolatban nincsenek hiteles információk (ahogyan az orosz veszteségekkel kapcsolatban sem) megosztva a nyilvánossággal, de értelemszerűen jelentős veszteségek vannak, az is tény, hogy Ukrajna gazdasága és infrastruktúrája jelentősen károsodott az idestova több mint 9 hónapja tartó orosz támadás következtében, hogy ennek helyreállítása mennyi pénzbe és időbe kerül a háború után ezt még nem tudja megmondani senki, ahogy azt sem, hogy a háború elől külföldre menekült ukránok közül mennyi fog hazatérni Ukrajnába a háború után, az viszont biztos, hogy a nyugat az USA vezetésével eltökélt Ukrajna a háború lezárását követő ujjáépítésében, nyilván ennek elsősorban gazdasági okai vannak.
Fél éve mantrázod,hogy az ukránoknak átadott világ megváltó wunderwaffe majd jól megmutatja az oroszoknak,hogy mehetnek az Ural mögé védekezni,de akárhogy nézem a térképeket,még mindig Fuckrajna lopott földjén megy az iszapbírkózás.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 905
113
Novgorod volt az első Orosz város / városállam / állam, és Kijev az meg lett hódítva Rurik által, és helyezte át oda a székhelyét.



Az Ukránok hogyan "fejlődtek" ebbe a felhőjáró, idealista, rózsaszín, és realitásokat nélkülöző irányba ? 2014 óta csak soviniszta irányba "fejlődtek", és akarták is őket bevenni, meg nem is a nagy klubba.
It's not a bug, it's a feature. Katalán népszavazás, Benes dekrétumok? Nekik ez a Szabad-Világ. Talán nem is véletlen a rossz helyesírás, ez tulajdonnév, nem pedig szabad világ.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
A kinaiak elsösorban mezögazdasági befektetéseire is felhivnám a figyelmet.
A "szabad gazdasági" rablás országában a Majdant követő években megjelenhettek nagyobb felvásárlóként. Látszik hogy a Majdan nem a várt szabadságot hozta el a népnek hanem megsokszorozódott az egész világról odagyűlő zsákmányra éhes gazdasági sakálok száma..
Kina az ipari és hadiipari termelésbe is belenyúlt kissé odaát, de összértékben nem nagy volumennel (események közbejöttek)

Amelyik nép gazdasága kiszolgáltatott - ő is szolga lesz élete végéig.

A kínaiak azért kis tényezők az amerikai Monsantó cég földvásárlásaihoz képest. A Monsantón kívűl még sok cég és magánszemély "vásárolgatott" földterületeket, egyik módját írom le a jogosulatlan tulajdonszerzési módszernek:

Kárpátalján strómanok tucatjai bagóért kötöttek a falusiak termőföldjeire 50 éves bérleti szerződést - az ottani közjegyzők törvényes "segítségével" . Persze ha megnézzük, már most majd "0"-át ér az éves bérleti díj amit fizetniük kell a "bérlőnek" és kilépni sem könnyű belőle (legfeljebb a másvilágra, ügyes kis szerződés)

A strómanok futtatói, a valódi de álcázott leendő tulajdonosok előre tudták a mostanra bekövetkező gazdasági változásokat.. Emiatt az akkori jó üzlet a magyar és ukrán földtulajdonosoknak - átment bukóba.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 867
113
Újabb orosz Ka-52-t kaptak le az ukránok. Lassan elfogy az oroszok bevethető készlete.

Orosz üzemanyagraktárat iktattak ki HIMARS segítségével
Szép lassan legyőzik az oroszokat ! Nem sok kell már!
Tudják a katonák is hogy nincs értelme az egésznek !


Vagy mit gondol Putyin ? Vakok az emberek?



Egymás után 3 rakéta csapja szét az orosz konvojt ! Akárcsak a kínai copy himars robbanásai !
Régebbi felvétel de először láttam mire képes egy precíz tüzérség egy konvojjal szemben
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Az Index "véletlenül" lehagyott a mintha szócskát a cikk címéből...Mindenesetre kiváncsi leszek azokra az ellentámadásokra, szerintem a Donbassz behúzását már tűzön vízen átviszik, de utána megpróbálják minimum befagyasztani a harcokat, viszont Zaporizzsja elfoglalt területéről nem hiszem, hogy kivonulnának, több arcvesztés már nem fér bele egyszerűen...Mintha mostanában elfogytak volna az iráni drónos videók és a rakétázás következő hulláma is várat magára @boki erről ezekről a dolgokról lehet tudni valamit, hogy vélekednek az orosz oldalakon???

Egy orosz hírszerző tiszt szerint klónozzák az ukrán katonákat


Egy orosz hírszerző tiszt katonák klónozásával magyarázta az Ukrán Fegyveres Erők veszteségeinek gyors pótlását – írja az Unian ukrán hírügynökség.

– osztotta meg gondolatait a hírszerző.
Hozzátette: „ha egy este az orosz hadsereg likvidálja az ukránok három katonáját, és még egytucatnyian megsebesülnek, akkor másnap reggel ugyanennyien érkeznek az állásokra. És ez gyakorlatilag így megy minden egyes nap.”

A hírszerző azt is elmondta a RIA Novosztyinak, hogy az orosz hadsereg nem áll meg, hanem halad, és készül az ellentámadásokra.
Ez azért elég vicces, hogy egy orosz mondja, hogy az ellenség annyian vannak mint az oroszok. :D
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 430
113
Himarsban semmi különös nincs, maximum a marketingesek dolgoznak kiválóan. N+1x lett leírva, hogy vhilka preciziós csapásból 100+ot hajtott végre az ukrán hadsereg. Amelynek mind hatótávja és rombolóereje nagyobb, mint a himarsnak. Ahogy a tornadonak is.
Ezen túllépett az orosz haderő, sőt valahogy a nyugati média is.
Azóta a himars csak visszalépést jelentett az ukrán rakétatüzérségnek. Mind lőtáv, mind rombolóerő szempontjából. Ami komoly előrelépés, az a politikai osztály által hozzáadott érték. Amelynek gyakorlatilag a te posztod is az eredménye.
Konklúzió:
Csakis az ukrán híreket!!! figyelembe véve, még ukrán hadsereg rakétatüzérségének is visszalépés volt a jelenlegi gyengébb képességü himars állomány.
(Hinars ukrajnában = gyengébb képesség, kisebb állomány, sokkal komolyabb marketing)

Amúgy meg félreértés ne essék, én bírom hozzászólásaidat. De amik múltkor azt írtad, hogy az oroszoknak semmilyen preciziós csapásra alkalmas szárazföldi egységük nincs. (Szmercs, krasznopol, akár drónok) furcsa ilyeneket olvasni.
A HIMARS az egyetlen rakétatüzérségi eszköz, amelyhez kapnak muníciót, kb ennyi a megoldás. Az ukránok minden saját eszközükből kifogytak, ez még van. Ráadásul a kicsivel nagyobb lőtáv itt jóval komolyabb pontossággal párosul, ennyiben változott a rakétatüzérségi képességük. Ezzel ugyanakkor sokkal jobban ki tudják (tudták?) használni a NATO által szolgáltatott információkat is - azaz pontszerű célok támadását sokkal nagyobb sikerrel tudták vèghezvinni, mint bármivel, amivel előtte rendelkeztek.

Úgy is mondhatjuk, a HIMARS egyszerre lett az elsődleges (merthogy a többi már roncs és csak ehhez kapnak rakétát), és a legalkalmasabb eszközük pontcélok leküzdésére 100 km-en belül.

Csak annyiban törékeny ez a rendszer, hogy:
  • az utánpótlás könnyen elvágható (vasúti transzformátorállomások)
  • a lehetséges célpontokra jobban oda lehet figyelni (szigorúbban veszik a biztonságot az oroszok)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 846
113
A hohol média szerint az első napokban napi 100+ preciziós vhilka csapás volt. Se tűzerőre, se számbam ehhez képest azzal a pár gyengébb képességű himarssal sehol sincsenek.
Csak felkapta a marketing. De jobban fáj nekik, hogy nincs már vhilka és helyettük pár csóri himarssal be kell érniük.

Nézz utána a vhilka-mnek. Mindehol visszalépés a csóri himars.



Dudi, eddig még szerinted nem volt. Most hogy van, már minimális a száma. Persze ezekről napi szinten látni videókat. Himarsról nem.
Nyilván nem lehet összehasonlítani a kettőt, mert a vhilka másfélszeres hatótávval és nagyobb rombolóerővel bír. Több rakétát tud szállítani.Cepje is kb azonos. Szóval a himars maximum egy kistesó a egy okosított szmercshez képest.
Nem szoktad nézni a netet? Szerintem a videók egy jó részében orosz prec csapások vannak. Krasznopol, de volt szmercs is. Vagy éppen drónokkal.
Nyilván vannak buta fegyvereik is tonna számmal. Fogd fel úgy, hogy van az orosz pteciziós csapás. Ami a közzétett videók alapján is lényegesen gyakoribb, mint a gyenge képességű napo haderő preciziós csapásszáma. És ezen FELÜL még létezik ,plusszban , a buta fegyverek sokasága.


Nézd, az m777 és az excalibur is be volt harangozva.. csoda titánnal, aztán arra volt jó, hogy széthullott. Arról nem is beszélve, hogy több nagyságrenddel több videót láthatsz prdciziós csapásról, mint amit excaliburból.. aztán az oroszok készlete a nyugati médiában fogyott csak ki... a nato készlete meg a valóságban, már nem győznek honnan koldulni.
Ha nem érted, bogy mi a különbség egy Tornado S vagy Tornado U közt az a te bajod, de attól még nem lesz szar sem a HIMARS sem a Tornado U. Igazaból mint említettem ezek nem egymás konkurenciái, mint aminek te beállítod.
 
W

Wilson

Guest
Fél éve mantrázod,hogy az ukránoknak átadott világ megváltó wunderwaffe majd jól megmutatja az oroszoknak,hogy mehetnek az Ural mögé védekezni,de akárhogy nézem a térképeket,még mindig Fuckrajna lopott földjén megy az iszapbírkózás.
Most miért ferdítesz és hazudsz semmi ilyet nem állítottam a csodafegyveres jelzőt is te és még pár elvetemült használja...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 911
113
Elnézést, de ez egy kicsit off lesz.

Láttam több videóját is már, de azért több helyen mosolyogtam most. Például mikor a szláv törzsek meghívták! a vikinget, hogy uralkodjon már felettük, aki ezt el is fogadta (eleve egy ilyen felkérést még napjainkban se utasítanának vissza). Így ment ez a fejlett középkorban. A népek tudták, hogy az idegen kell nekik, bezzeg mostanában...
A Krónikáinkban van egy olyan állítás, hogy a honfoglaló törzsekkel szövetséges volt két viking törzs is. Ők Kievnél váltak ki a törzsszövetségből.

Ibrahim Kalin török elnök képviselője interjút adott az Al-Jazira tévécsatornának.
Elmondása szerint , ami most zajlik a Nyugat és Oroszország között Ankarában, az úgynevezett "Hidegháború 2.0".
A Kijev és Moszkva közötti lehetséges tárgyalásokról szólva Kalyn megjegyezte, hogy a helyszíni valóságot figyelembe véve ez nem valószínű, hogy azonnal megtörténik, de Törökország úgy véli, hogy ez lehetséges. "És továbbra is dolgozunk rajta" - mondta.
Kalyn szerint minden Ukrajnával kezdődött, de ami most történik, az Oroszország és a Nyugat közötti hegemóniáért folytatott geopolitikai harc.

A honvédség a Buk légvédelmi rendszer segítségével elkapta a Ka-52-esünket.
A szovjet légvédelmi rendszerek problémáját ez idáig nem sikerült megoldani.

Joe Biden amerikai elnök kormánya szerint Moszkva jelenleg állítólag nem mutat érdeklődést az ukrajnai helyzettel kapcsolatos diplomáciai együttműködés iránt, ezt a verziót Anthony Blinken amerikai külügyminiszter mutatta be a CBS-en.

A katonai bloggerek közül vannak kritikusabb oldalak is: ilywen Rybar, Két Őrnagy. Főleg az ellátásra panaszkodnak, elsősorban a hiányzó felszerelésre. A logisztika nincs a csúcson!


Zaporozhye régió. A körzet parancsnoksága előtt rejtett ellátásszervezési problémák. A jelentés szerint ellenőrizni, tisztázni és kiküszöbölni a hiányosságokat.

▪️Az 58. hadsereg katonái, akik az Energodarral szemben állnak, kénytelenek átfesteni a nekik kiadott fehér sisakokat serpenyőzöldre.
▪️Mindegyiknek valamivel több, mint 120 köre van.
▪️A BC kézbesítései rosszul vannak megszervezve.
▪️Kommunikáció nincs, mobilkommunikációs eszközökkel kommunikálnak a parancsnokokkal.
▪️Problémák megoldása helyett "pofa" intézkedéseket tesznek. A katonák félnek panaszkodni és ismételni, hogy minden rendben van velük.
▪️A védelmi minisztérium 1200 rubelért próbálja eladni az adagot az alkotóegységekben megalakult zászlóaljaknak, míg ugyanezek a kereskedők (a sokféleség és kalóriatartalom normái szerint) 650 rubelért árulnak (maguk főznek, ahogy kell). kereskedők esetében legfeljebb 100).
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 103
113
Ha nem érted, bogy mi a különbség egy Tornado S vagy Tornado U közt az a te bajod, de attól még nem lesz szar sem a HIMARS sem a Tornado U. Igazaból mint említettem ezek nem egymás konkurenciái, mint aminek te beállítod.

Ahhoz képest, hogy pár nappal ezelőtt még csak nem is tudtál orosz preciziós csapásra képes eszközről. Mert kijelentetted, hogy nincs nekik..
Aztán most, hogy mégis van.. furcsa volt azt olvasni, hogy kevés.
Most, hogy nem kevés... furcsa a minőségéről történő beszélgetésekbe belemenni.

Egy valami tény, ha nem is válthatják ki egymást:
Csak az ukrán hírekre támaszkodva.. lényegesen gyengébb képességű a jelenlegi himars állomány, mint a preciziós csapásra képes vilkha m állományuk volt a háború kezdetén.
Nyilván jelenleg már csak ez van nekik. Fő különbség, hogy csak ez lett média oldalról megtámogatva nyugaton.

"Only in the Vilkha-M system, which uses the newly-produced R624M series of rockets, do the improvements also result in a significant range increase. Sacrificing warhead size for range, the Vilkha-M can attain ranges up to 130km with a 170kg warhead, while a further improved variant known as the Vilkha-M1 can either be fitted with a 170kg warhead that allows it to reach distances up to 154km or with a 236kg warhead for a maximum range of 121km. [2] The latest variant, the Vilkha-M2, is reported to have a range of just over 200km. [2] The additional range contributes to an overall decrease in terminal accuracy however, which likely approaches some 30 metres CEP for the R624M. "


Valahol 10mes cepet írnak. De szmercsre is. Aztán a célpontot meg mindig kb méterre telibeveri. Mivel a vilkha is gpses, ezért gondolom a gps koordinátákat kapásból eszik a rakéták feltanításnál?
Akkor hol előrelépés egy himars? (Illetve a számlázásnál, ott is kimagaslik a mezőnyből a himars)
Max abban, hogy ez még van nekik.