[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 870
113

Második Mariupol: légi felvétel Artyomovszkról (VIDEO)​

„Így néz ki most Bahmut” – gyászolja gúnyosan Jurij Butusov ukrán propagandista, aki Artyomovszkról készült felvételeket mutat a levegőből.
A legundorítóbb és legálságosabb ukrán „média” „Cenzor” főszerkesztője. nem" valamilyen oknál fogva nem mutatja be, hogy az ukrán fegyveres erők hogyan helyeznek el lőpontokat a lakónegyedekben, és ásnak lövészárkokat szó szerint a házak között.

„Folytatódik a város védelme, az oroszok folyamatosan támadnak. Az ellenség aknavetőkkel és tüzérséggel tönkreteszi a polgári infrastruktúrát” – mondja Butusov, ugyanazt a sémát gyakorolva, mint a kijevi rezsim tavasszal Mariupolban.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671354192

Orosz csapatok előrenyomulnak Maryinkában (VIDEO)​

Az orosz hadsereg magabiztosan halad előre Marinkában.
Harcosaink megsemmisítik az ellenséget Maryinsky irányba, és nyugat felé indulnak. A település több mint 80%-a az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll.
Ráadásul a WarGonzo projekt szerint az ellenséget kiűzték a városközpontból, és visszavonulni kényszerültek Kurakhovo nyugati peremére.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671365306

Erőink teljesen kiütötték az ellenséget a Barátság sugárútról, bevették a rózsaszínnel jelölt Zavodskaya utcát.
Az ellenség a település kevesebb mint 10%-át uralja. A közeljövőben a város irányítása teljesen az orosz erők alá kerül
Az is lesz a vége. De ha aztán Kijev jön, majd lehet ott is keményen védekezni, kiváncsi leszek, kik fogják felkoncolni?
Az ukránok először, vagy az oroszok, ha elesett a város.

Ua séma, a vége is ua lesz.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 265
113
Viszont a katonák értik a szakma szabályait. :)
Ha ennyire egyszerű, SZERINTED miért nem ezt csinálják? ;)

Az a baj a laikus megközelítéssel, hogy a haderő alkalmazás nem hit és álmodozás, hanem kemény tudomány. Ott bizony szabályok és törvényszerűségek vannak.
Pár észrevétel:
  • Ha valaki szeretne a hatalmas területű Ukrajnába behatolni, ahhoz irgalmatlan nagy és hatékony erő kellene. Februárban már szájbab@szták a ruszkit, több tízezres veszteségei voltak Kijevnél Tehát kellene egy olyan létszámú erő, mely képes elválasztanii a NATO és ukrán erőket egymástól. Lengyelországtól Romaniáig.... :D
  • Ennek az erőnek olyan erőfölényben kellene lennie, ami a két irányú (nyugat NATO, kelet ukrán) hadműveleti fölényt biztosítja. Ha nem így lenne, akkor bekerítették részeit és felszámolónák. Ez kb. 5-6 szoros erőfölény, miután pár ezer kilométer mélyre a kifejezetten oroszellenes nyugatikrajnába harcolták magukat.
  • Itt jó messzire Oroszországtól, NATO légtér ellenőrzéssel maguk felett, csak belarusz felől ellátva kellene a küldetésüket végrehajtani. :D
  • Ami az ellenség hátotszagának megszállása, oroszellenes környezetben minden irányból, a NATO erőkkel farkasszemet nézve és közben másik irányból küzdve az ukrán miliciákkal és haderővel. :D

Pár kérdésre nem gondoltál a kórteremben:
  • Az orosz légierő, mely Donbassz felett sem képes kivívni a légifölénnyt, az hogy is tamogatná ezt? ....Igen, sehogy. :D
  • A ruszkinak így sincs felderítési adat a harcászati mélységből sem. Akkor hogy lenne több ezer kilométer melyről, a NATO határról?...., Igen sehogy.
  • Odesszánál, KI és MIVEL szállna partra? Kilenc hónap alatt a közelébe sem mertek menni egy komoly partraszállásnak. Most hogy is tennék ezt?
  • Mindeközben KI és HOGYAN támadna keleten? Segítek: Ott van most az összes, aki hajlandó támadni. Ennyi a ruszki erő, és beletörött a bicskájuk Donbasszba IS. :D

Hogy értsed:
  • A 600 ezer km2 területű országban akarsz bekeríteni egy 700 ezer-1 millió fős hadsereget a SAJÁT HAZÁJÁBAN....
  • Elvágva a több ezer kilométeres NATO határtól....
  • Úgy, hogy kilenc hónap alatt alig pár százalékát tudta megszállni saját terület irányából...., Bazi nagy veszteségekkel.
  • Mindezt egy 80-as évek szintjén felszerelt, motiválatlan, lázadozó haderővel, mely Iránból és Észak-koreából tarhál fegyvereket. :D

Szerintem ez nem tűnik jó tervnek.
Komolyan mondom, hogy a szürke munkás hétköznapok, és pl a mostani munkás hétvége egysíkú viharában, tök jó néha visszavenni ignore-ról, és tiszta szívből kacagni egyet. Köszönöm neked.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
596
2 540
93
Az ARTEMIS, Amerika legújabb magántulajdonban lévő SIGINT felderítő repülőgépe egy éve „dolgozik” Ukrajnában

"
A Leidos ARTEMIS-je, amelyet már konkrét ukrajnai küldetéseken is használnak, része az adat- és hírszerzési szolgáltatást végző növekvő repülőgép-flottájának, amely amerikai magánvállalkozók tulajdonában van."

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Itt egy adat a 2 nappal ezelőtt célba jutott orosz rakéták számáról: 76 db
Ezt nem én találtam ki, a Netblocks nevű szolgáltató közölte ezt az adatot, az ukrán belső internet szolgáltatás általa mért adataira támaszkodva:


Vajon ismerjük e az összes indítás számát, milyen hatékonyan dolgozik az ukrán légierő?
Ugy tudom valami 75-76 ment. Tegnap olvastam valamerre.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Petraeus azért egy pár dolgot figyelmen kívül hagyott,vagy teljesen hülye .. vagy az cikk írója fordított rosszul ,teljesen hülye ..
mit is ír :

-„Nagyon komoly hiányosságuk van a logisztikai struktúrában és képességeikben. A kommunikációjuk szörnyű: nagy frekvenciájú, titkosítatlan és egycsatornás. Bárki, aki rendelkezik rendőrségi szkennerrel, megtalálhatja és elkaphat beszélgetéseket, vagy rögzítheti azokat” – mondta a tábornok.

logisztikában tény ,hogy vannak hiányosságok,ellenben a másik oldal logisztikai rendszerét baszkodják meg az oroszok rendszeresen

lehallgatható az oroszok rádióforgalmazása kézi walkie-talkieval vagy rendőrségi rádiókkal,akkor miért nem úgy alakulnak az ukránok dolgai,ahogyan ennek az ellenség teljeskörü lehallgathatóságának fényében lennie kellene,tehát egy nyitott könyvet olvasgatnának .. ellenben .. nem.. pont nem,tehát még ha igaz is egyelőre nem tudnak ez ellen tenni semmit,mert ha igen,már rég az ukránok sikereit tükrözné a hadszíntér állása,az oroszok meg ki lennének nyomva a határig .. de nem ..és megint csak nem .. azt meg így a végére ,hogy kinek törték fel a titkosított rendszerét az orosz hackerek ? (idióta Petraeus)

,tehát logisztika 1-1,kommunikációs felderítés 1-1

-Petraeus szerint a megszállók a hozzá nem értésükkel emelkednek ki.

ja ja pont nem értenek hozzá .. Ti (az USA értetek hozzá ? .. szart kavarni azt nagyon jól tudtok,ezt be is bizonyítjátok) értetek hozzá,ha még mindig ott vannak ??

nem Ti sem értetek hozzá,meg az ukránok sem értenek hozzá .. tehát hozzá nem értés 1-1

az Orosz Föderációnak volt ideje és lehetősége felkészíteni csapatait egy teljes körű invázió előtt, de nem tette meg.

-ebben igaza van,ez hiba volt ..hacsak nem kényszer szülte lépés volt az invázió,végeredményben 2 demonstratív felvonulás/hadgyakorlat elég volt,hogy az ukránok leálljanak a tarzankodással (Merkel nyilatkozata óta meg mindenkinek világos,hogy támadtak volna,csak erőt gyűjtöttek .. persze a gaz hoholista agykapacitás erre a nyilatkozatra nem befogadóképes.)

tehát ebben igaza van ..

Oroszország képes lesz-e további drónokat szerezni Iránból;

nem,Oroszország és Irán különösen rossz viszonyban vannak egymással,sőt Oroszország évek óta minden platformon próbálja ellehetetleníteni Iránt,szankciózza stb .. ja bocs ez az USA

akkor,meg azért nem mert pont elfogyott a pénzük,csak Ukrajnából lopott automata mosógép chipekkel tudnak érte fizetni,vagy felajánlanak egy mosómedvét ..más opció nincs .. ja,de van .. van pl kurva sok pénzük,illetve olyan technológia ami kölcsönösen érdekli az Irániakat is.

képes lesz-e további rakétákat és lőszereket szerezni Iránból vagy Észak-Koreából;

egyel feljebb lévő sor,csak bele kell írni majd Észak-Koreát mint országot


a katonák tudatában vannak-e a hadsereg veszteségeinek és küldetésük értelmetlenségének.

-
nem, a fronton lévők bizonyára nincsenek tudatában annak hogy mi történik körülöttük,ideológiailag kizárólag az ukránok,meg a cowboyok vannak felkészítve,azt sem tudják pl a DNR meg az LNR önkéntesei,hogy mi értelme van a saját részvételüknek a harcokban,végeredményben lehetne birka módra is várniuk az ukránokra,mint ahogyan ezt elvárná tőlük az EU/NATO "világ fejlettebbik része" hiszen kaptak éppen elég ízelítőt az ukrán szeretetből úgy kb 8 évig ..de bizonyára ők sem rendelkeznek olyan intellektuális magasságokkal mint a nyugatiak,és nem képesek felfogni ,hogy az nekik egyébként jó volt !!


Más tényezők is befolyásolják a hadsereg hangulatát, különösen a téli időjárás – taglalta a volt CIA-igazgató .

-
nem öcsém,Oroszországban nem ismerik a telet B+ ,trópusi ország ,az oroszok még életükben nem láttam havat,de még a mínusz fok sem szerepel náluk a hőmérőn, a kabát,sapka,kesztyű,sál,tél.hóesés.fagy,mínusz stb szavak pedig nem léteznek az orosz nyelvben

remélem kinevezik Karácsony Gergely Szilvesztert ezek után a CIA élére,mert alkalmasabb ezek szerint mint Dávid Patrícia !

@mlace -de Zselé azért feljár .. és nem mindenki keze remeg meg egy ablakban ..szóval szerintem simán ki lehetne iktatni ,mondjuk Putyint is,csak Ukrajnában nagyobb a káosz adta lehetőség erre .. szerintem.
Ti elolvassátok ezeket a baromságokat?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 940
21 592
113
Teljesen igazad van ezt "enyhe" humornak szántam, lásd az utolsó sorát:
"Úgy látom ez a konfliktus hoz még egy csomó új fegyver fejlesztést, ötleteket a "Kiadóba" várom postacímemre"

Az instabilitás az első nagyobb, októberi rakéta inditásnál derült ki ahol darabokra esett az ukrán hálózat, Kievi felvételen volt látható a hatalmas szemmel látható feszültség pulzálás az izzószálas fényforrásoknál, igy most már ismerve a saját légvédelmük hatékonyságát, már a rakéták indulásánál inkább előzékenyen a szolgáltató áramtalanít minden fogyasztót, mielőtt a túlfeszültség kivégzi a még működőképes eszközeit.

Úgy látszik a márciusi propaganda ellenére nem sikerült 2 hét alatt a tervezett 2 éves hálózat átalakítási munkát befejezni, mert az ottani rendszerzavar akkor éjjel a magyar illetve Úniós hálózatba is belerúgott kissé... Jól működő autómatikák esetében ilyen nem fordulhatott volna elő.. Nem baj , volt egy éles Úniós stabilitás rendszerteszt is..

A mostani -4 es -10 fokhoz kepest a plusz 3 es 6 fok sokat fog segiteni az ukranoknak, de tul sok bizakodasra nincs okuk.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 781
113

Egymás után veszítik életüket az orosz oligarchák – újabb háborúellenes orosz milliomos halt meg​

Dmitrij Zelenov, az egyik legnagyobb orosz ingatlanfejlesztő vállalat, a Don-Sztroj korábbi tulajdonosa leesett a lépcső, és életét vesztette.
Az orosz oligarcha korábban többször is kritizálta és értelmetlennek nevezte az Ukrajna ellen indított háborút.
Az üzletember Franciaországban élt a családjával, és ott vesztette életét is.

Arestovich megerősítette, hogy Kijev megpróbálta megölni az orosz vezérkar vezetőjét​

A kijevi rezsim fő katonai propagandistája kommentálta a The New York Times által a merényletről közzétett információkat.
Elmondása szerint ez április második felében vagy májusban történt a harkovi régióban, Izyumban.
– Fedjünk fel egy szörnyű titkot. Izyumban volt, és eltaláltuk Geraszimovot. Megtörtént” – mondta, hozzátéve, hogy az ukrán fegyveres erők „lefedték a főhadiszállást”, ahol Geraszimov tartózkodott, de neki „kicsit korábban sikerült távoznia”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671373423

Erőteljes robbanás egy olaj- és gázkondenzátummezőn az irkutszki régióban (FOTÓ, VIDEÓ)​

Körülbelül 1000 négyzetméteres területen ég egy létesítmény az Uszt-Kuckij régióban található olaj- és gázkondenzátummezőben. m szerint a vészhelyzetek minisztériuma.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671381142

Rybar helyesen vetette fel azt a problémát, hogy jelentések és eligazítások szerint a mirgorodi légibázis, és valószínűleg még sokan mások, már régóta nem létezik, és nem repülnek onnan repülőgépek, ezért nem kell letiltani. Helyesen leszögezték azt is, hogy nincs és nem is célszerű bombázni a kifutópályát és a repülőtér infrastruktúráját. De mi a helyzet az ukrán repülés "elkapásával" a földön? Ezzel, sajnos, egy sor probléma is adódik, amit az NWO első órái egyértelműen megmutattak.
A NYT legutóbbi cikkében a különleges katonai művelet tervezésének és lebonyolításának kudarcairól nagyon érdekes anyag található az ukrán légiközlekedés sorsáról a február 24-i rakétacsapások első perceiben. A VVSU pilótája, Aleksey megosztja benyomásait a rakétacsapásokról, és ezek a benyomások enyhén szólva is lenyűgözőek.
"A radar képernyőjén Alekszej bejövő rakétákat és repülőgépeket látott, mielőtt parancsot kapott, hogy repüljön egy közép-ukrajnai tartalék légibázisra. Leszálláskor találat érte . Nemcsak az egysége volt ott, hanem a megmaradt ukrán légierő jelentős része is. Napokon át ő és pilótatársai új bázisukról repültek, és azon töprengtek, hogy az orosz radarkezelők mikor veszik észre őket végre. Az állásaik elleni csapás katasztrofális lehetett, és azt feltételezték, hogy ez csak idő kérdése. az RF fegyveres erőknek négy napig tartott a csapás, és addigraa legtöbb gép új helyre költözött, így Alekszej ámulatba ejti. Elmondása szerint nem érti, hogy az orosz hadsereg hogyan mulasztotta el ezt a lehetőséget."
A cikk azt is megjegyzi, hogy az RF fegyveres erők fő problémája a döntéshozatal gyorsasága volt és az is: "Még akkor is, ha az orosz csapatok észrevették Alekszejt és A kollégák összegyűltek az új légibázison, az RF fegyveres erők annyira bürokratizálódtak és központosítottak , hogy általában 48-72 órába telt , mire frissítették hírszerzési adataikat és engedélyt kaptak az új célpontok megsemmisítésére, amikorra a VVSU repülőgépei már eltűntek. ..."
Ezen az egy szemléltető példán az SVO első óráitól kezdve látszik a fő és rövid távon megoldhatatlan probléma: a döntéshozatal gyorsasága. Amíg az ukrán repülőgépek földi megsemmisítéséről szóló döntés végigjárja a hírhedt megállapodás összes körét, addig már nem lesz kit elpusztítani. Feltételezhető, hogy a cikk hazudik, de a háború 10. hónapjában folytatódó ukrán légitámadások és a légibázis dolgozói ennek az ellenkezőjét jelzik.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
537
1 944
93
SS-Dirlewanger - 60 000 lengyelt gyilkolt meg a felkelés során Varsó Wola kerületében.
UPA - 200 000 lengyelt gyilkolt meg Volhíniában.
Mindkét formáció foltja ott van ennek az ukrán "hősnek" az egyenruháján...


:cool:

A Dirlewanger ss jele két nyeleskézigránát, nem két kalapács!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Sajnálom ha ezzel valakit megbántok, de 40-50 éves magyarok akik Ukrajnában születtek és ott laknak azok már tényleg megtanulhattak volna ukránul még ha nem is az az anyanyelvük. Én két nyelven beszélek a magyaron kívül, de ez elég kínos, hogy ezeknek az embereknek tolmácsra van szükségük az ügyintézéshez.

Szerintem minden magyart megbántasz ezzel, úgyhogy inkább ne mondj ilyet. :)
Ugyanis az a lebátrabb és legkeményebb magyar, aki a megszállt országrészben annyival sem segíti a megszállókat, hogy szóba áll velük. :)
Aki van annyira erős, hogy a gyerekeit magyar iskolába járassa, hisz abban és mindent meg is tesz érte, hogy más nyelvre ne legyen szükségük szülőföldjükön. :)
Nyilván nehéz, hisz erővel megy az asszomilació, ezért hátrányt szenvednek a kisebbségbe szorult magyarok.
Viszont aki vállalja a megaláztatást, az egzisztenciális hátrány szenved, azok a legnagyobb áldozatot hozzák és a legnagyobb kockázatot vállalják a magyar nemzet megmaradásáért.
Ők biztos nem asszimilálhatók a megszállók által.
Ők az őrzök, tisztelet és megbecsülés illeti őket a kishaza magyarságától.
Én nagyon büszke vagyok rájuk, légy te is az.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Szerintem minden magyart megbántasz ezzel, úgyhogy inkább ne mondj ilyet. :)
Ugyanis az a lebátrabb és legkeményebb magyar, aki a megszállt országrészben annyival sem segíti a megszállókat, hogy szóba áll velük. :)
Aki van annyira erős, hogy a gyerekeit magyar iskolába járassa, hisz abban és mindent meg is tesz érte, hogy más nyelvre ne legyen szükségük szülőföldjükön. :)
Nyilván nehéz, hisz erővel megy az asszomilació, ezért hátrányt szenvednek a kisebbségbe szorult magyarok.
Viszont aki vállalja a megaláztatást, az egzisztenciális hátrány szenved, azok a legnagyobb áldozatot hozzák és a legnagyobb kockázatot vállalják a magyar nemzet megmaradásáért.
Ők biztos nem asszimilálhatók a megszállók által.
Ők az őrzök, tisztelet és megbecsülés illeti őket a kishaza magyarságától.
Én nagyon büszke vagyok rájuk, légy te is az.
Maradjunk annyiban, hogy a normálisabb megtanult ukránul. És ezzel saját magát és a családját segítette csak. Az ottani magyarságnak is az lett volna az érdeke, h művelt több nyelvet beszélő magyarok éljenek ott. Egyszerűen hülyeség amit írtál!
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Szerintem minden magyart megbántasz ezzel, úgyhogy inkább ne mondj ilyet. :)
Ugyanis az a lebátrabb és legkeményebb magyar, aki a megszállt országrészben annyival sem segíti a megszállókat, hogy szóba áll velük. :)
Aki van annyira erős, hogy a gyerekeit magyar iskolába járassa, hisz abban és mindent meg is tesz érte, hogy más nyelvre ne legyen szükségük szülőföldjükön. :)
Nyilván nehéz, hisz erővel megy az asszomilació, ezért hátrányt szenvednek a kisebbségbe szorult magyarok.
Viszont aki vállalja a megaláztatást, az egzisztenciális hátrány szenved, azok a legnagyobb áldozatot hozzák és a legnagyobb kockázatot vállalják a magyar nemzet megmaradásáért.
Ők biztos nem asszimilálhatók a megszállók által.
Ők az őrzök, tisztelet és megbecsülés illeti őket a kishaza magyarságától.
Én nagyon büszke vagyok rájuk, légy te is az.
Hát ebben sincs igazad. Bár ez már nem újdonság. Megszállt országrész?
Az hogy beszélnek egy másik nyelvet, de közben talán még boldogulni is tudnak ott ahol élnek az bűn, sertés? Mennyire buta ember lehetsz te a való életben.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 517
113
Sajnálom ha ezzel valakit megbántok, de 40-50 éves magyarok akik Ukrajnában születtek és ott laknak azok már tényleg megtanulhattak volna ukránul még ha nem is az az anyanyelvük. Én két nyelven beszélek a magyaron kívül, de
Gondolom, hogy azt a két nyelvet idegen nyelv tanulással sikerült megtanulni. Na ukrajnában soha senki nem tanította a születésuk óta magyarul beszélő embereket, csak elvártak, hogy tudja, mintha mindig is úgy beszéltek volna otthon.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 872
27 445
113
Sajnálom ha ezzel valakit megbántok, de 40-50 éves magyarok akik Ukrajnában születtek és ott laknak azok már tényleg megtanulhattak volna ukránul még ha nem is az az anyanyelvük. Én két nyelven beszélek a magyaron kívül, de ez elég kínos, hogy ezeknek az embereknek tolmácsra van szükségük az ügyintézéshez.
Zelenszkij is akkor vett nyelvórákat, amikor elnök lett. Miért várnál el többet hátrányos helyzetű, diszkriminált emberektől?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 940
21 592
113
Lehet azért néha el kéne gondolkodnotok a nyugati jelentéseken és akkor nem lennétek olyan értetlenek amikor átszakad az orosz védelem vagy feladják az egyik nemrég elcsatolt megye székhelyét.
soldiers-clapping.gif
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Maradjunk annyiban, hogy a normálisabb megtanult ukránul. És ezzel saját magát és a családját segítette csak. Az ottani magyarságnak is az lett volna az érdeke, h művelt több nyelvet beszélő magyarok éljenek ott. Egyszerűen hülyeség amit írtál!
Azért az elmúlt évtizedek külföldi utján tapasztaltam hogy nem ilyen egyszerű és egyértelmű a helyzet.Ezt most mind a romániai, mind a kárpátaljai magyar nemzetre értem. Mindkét esetben kb 40 évvel ezelőtt még egybefüggő, jelentős magyar lakta térségek voltak mindkét országban, az egyszerű vidéki ember magyar iskolákba járhatott, lakóhelyén a közterületeken mindenhol magyarul beszéltek, hivatalos ügyeit magyarul intézte a hivatalokban stb.. A magyaron kívül odatévedt, arra utazó más nemzetiségű meg általában tudott magyarul (ha törte is de érthető volt). Így ennek a magyarságnak nem volt olyan kényszerítő, és késztető erő, amely az ukrán vagy román nyelv megtanulására ösztökélte volna.

Például Nagyvárodan , Romániában 1980-ban az utcán sétálva az emberek közt kevés román szót hallottál. Eltelt 40 év és most már fordítva, magyar szót nem hallasz sehol. A román azért emberségesebben viselkedett mint az ukrán, mert ahol a lakosság létszáma elérte a 20% magyart, ott a hivatalokban magyarul lehetett minden ügyet intézni.

Ukrajna ma: Beregszászban ha egy boltban magyarul szólítod meg az eladót, a terepjárófejű frissen bevándorolt "ukrán hazafi menekült" él a törvényes jogával, és a helyszinen rádhívhatja a rendőrt, ehhez ukrán joga van és sajnos mint hallottam élnek is vele.
Romániában is több mint százezer kilométert utaztam, de ott egyetlen egyszer fordult elő hogy egy boltos belém kötött hogy beszéljek románul ha akarok valamit..

Időközben mivel sok embernek ebben a hazában kellett megélnie , állást találnia , a helyi iskolákban muszály volt román ill. ukrán nyelven továbbtanulnia.
A régi falusi lakosság idősebb rétege viszont a szűk társadalmi, magyar nemzeti rétegben való élet miatt nem tanult idegen nyelvet, és nem is várható hogy idős fejjel ennek nekiessen. Mondok egy példát, 11 évig tanultam Magyarországon oroszul (mert kötelező volt) keveset értek, de nem beszélek, most már erre a kis időre nem is fogok megtanulni - oroszul..
Pedig ki tudja mit hoz a sors?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 372
113
Sajnálom ha ezzel valakit megbántok, de 40-50 éves magyarok akik Ukrajnában születtek és ott laknak azok már tényleg megtanulhattak volna ukránul még ha nem is az az anyanyelvük. Én két nyelven beszélek a magyaron kívül, de ez elég kínos, hogy ezeknek az embereknek tolmácsra van szükségük az ügyintézéshez.

Iskolában oroszt tanultak, nem ukránt, amíg SZU volt, nem is nagyon beszélt senki ukránul Kárpátalján. A kvázi hivatalos az orosz volt.
1991 után is még sokáig, amíg nem kezdődött el az erőltetett ukranizáció, el lehett boldogulni az orosszal.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 870
113
Azért ez b+ kemény a náciktól!

"EU-ból, NATO-ból kizárni, lerohanni, megbüntetni az „oroszbarát”, „fasiszta” magyarokat – üzenetek ukrán politikusoktól"​


Mondom, nem a ruszkiktól kell félni, hanem ezektől a náci fosoktól. Remélem, mind a kukában végzi!