[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Na bumm,hol érdekli ez a fórum remegő kezű agysebészeit.


;)
Nem tudom melyik univerzumban él ez a mandineres tetühintás banda,de nekik mint ujságiróknak az elsö pontok valamilyéken meg kelett volna tanulniuk,hogy a köztársasági elnök csak egy kirakati baba,hatalom nincs a kezében,feladata csak arra összpontosul,hogy a nevét le tudja irni a formanyomtatvány legaljára.Amikor XIV.Lajos azt találta mondani,hogy az állam én vagyok,semmi ujat nem fedezett fel,mert igy müködött már a mezopotámiai kuktura létrejötte óta.Azóta nem változott semmi,Magyarországon az állam én vagyokot miniszterelnöknek nevezik és ezt a poziciót Orsós-Olstein Viktor tölti be.Ha valaki csodát vár az ukrán-magyar kapcsolatok területén egy huszadrangú politikus felesleges és értelmetlen látogatásától,az ne menjen ujságirónak,polizológusnak,politikusnak,biztonságpolitikai szakértönek,hanem számoljon le.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113
Az ukrán fegyveres erők által a donyecki Kalinyin kórház tüzérségi lövedékeinek következményei.

Sajnos a Kalinini Kórház 6. számú épületében történt robbantás során a súlyos sérüléseket - koponya-agyi és mellkasi sérüléseket - szenvedett beteg meghalt.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Maradjunk annyiban, hogy a normálisabb megtanult ukránul. És ezzel saját magát és a családját segítette csak. Az ottani magyarságnak is az lett volna az érdeke, h művelt több nyelvet beszélő magyarok éljenek ott. Egyszerűen hülyeség amit írtál!
Ez annyira nem igaz, hogy az hihetetlen. A feleségem kárpátaljai magyar, odakint az érettségit sem tudta volna letenni, mert az ukrán oktatás annyi volt, hogy meg kellett tanulniuk ukrán szöveget és vagy leírni vagy vissza mondani. Magyarországon érettségizett és szerzett diplomát (úgy, hogy mellette dolgozott és nem bulizott) és most magyar mellett beszél angolul és németül is, de ezeket idegen nyelvként tanulta. Ismerek még 6 másik kárpátaljai magyart, akik itt szerezték meg a végzettséguket (és 2 másik még most tanul) és igen, van közöttük olyan, aki kemény kitartással megtanult kint ukránul, de nem ért vele semmit, mert akkora odakint a korrupció, hogy csak az tudott tovább tanulni, aki nagyon sokat fizetett (folyamatosan a vizsgákra is), egyedül a Beregszászi tanár képzőbe mehetett volna, de nem akar mindenki tanár lenni.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Nagyon igaz!
Ukrajna HALAK, míg Amerikai Egyesült Államok IKREK! Derékszög kapcsolat, vagyis mondhatni, hogy "halálos ölelés". Különösen, hogy mindez a Halak világkorszak legvégén esik meg.
Fordul a szerencsekocka megint, pár nap és váltás lesz! Figyeljünk majd!
Jupiter a szerencsebolygó kilép a Halak jegyéből! Az ősszel még ott időzött és a Halak mintázatú Neptunus jelét magukon viselő ukránoknak voltak is sikereik (Előzőleg a Harkovi-fronton, majd a Herszonba való bevonuláskor, illetve sikeres csapást mértek a Kercsi hídra...)
..
Innentől viszont a hadiszerencse is váltani fog, ráadásul a Donbasszban az ukránoknak a DPR harcosaival kell szembenézniük elsődlegesen, akik a Kos totemjelvényét viselik. Jupiter pedig a Kosba lép és ott is lesz egészen május közepéig!
..
Esélyes hát, hogy a DPR és az oroszok májusra kiszorítják az ukránokat a Donbasszból!
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_people's_militias_in_Ukraine
..
Jupiter a szerencsebolygó a Halakba legközelebb pedig 2033 tavaszán lép majd:
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 272
113
Iskolában oroszt tanultak, nem ukránt, amíg SZU volt, nem is nagyon beszélt senki ukránul Kárpátalján. A kvázi hivatalos az orosz volt.
1991 után is még sokáig, amíg nem kezdődött el az erőltetett ukranizáció, el lehett boldogulni az orosszal.
Maradjunk annyiban, hogy a normálisabb megtanult ukránul. És ezzel saját magát és a családját segítette csak. Az ottani magyarságnak is az lett volna az érdeke, h művelt több nyelvet beszélő magyarok éljenek ott. Egyszerűen hülyeség amit írtál!

Iskolában oroszt tanultak, nem ukránt, amíg SZU volt, nem is nagyon beszélt senki ukránul Kárpátalján. A kvázi hivatalos az orosz volt.
1991 után is még sokáig, amíg nem kezdődött el az erőltetett ukranizáció, el lehett boldogulni az orosszal.



Még 2017-ben is Oroszul beszéltek Kijevben, Dnyepropetrovszkban, Nikolajevben, és Odesszában is, az "Ukrán" nép, akkor miben is áll az Ukrán nyelvismeret ?
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Viszont a katonák értik a szakma szabályait. :)
Ha ennyire egyszerű, SZERINTED miért nem ezt csinálják? ;)

Az a baj a laikus megközelítéssel, hogy a haderő alkalmazás nem hit és álmodozás, hanem kemény tudomány. Ott bizony szabályok és törvényszerűségek vannak.
Pár észrevétel:
  • Ha valaki szeretne a hatalmas területű Ukrajnába behatolni, ahhoz irgalmatlan nagy és hatékony erő kellene. Februárban már szájbab@szták a ruszkit, több tízezres veszteségei voltak Kijevnél Tehát kellene egy olyan létszámú erő, mely képes elválasztanii a NATO és ukrán erőket egymástól. Lengyelországtól Romaniáig.... :D
  • Ennek az erőnek olyan erőfölényben kellene lennie, ami a két irányú (nyugat NATO, kelet ukrán) hadműveleti fölényt biztosítja. Ha nem így lenne, akkor bekerítették részeit és felszámolónák. Ez kb. 5-6 szoros erőfölény, miután pár ezer kilométer mélyre a kifejezetten oroszellenes nyugatikrajnába harcolták magukat.
  • Itt jó messzire Oroszországtól, NATO légtér ellenőrzéssel maguk felett, csak belarusz felől ellátva kellene a küldetésüket végrehajtani. :D
  • Ami az ellenség hátotszagának megszállása, oroszellenes környezetben minden irányból, a NATO erőkkel farkasszemet nézve és közben másik irányból küzdve az ukrán miliciákkal és haderővel. :D

Pár kérdésre nem gondoltál a kórteremben:
  • Az orosz légierő, mely Donbassz felett sem képes kivívni a légifölénnyt, az hogy is tamogatná ezt? ....Igen, sehogy. :D
  • A ruszkinak így sincs felderítési adat a harcászati mélységből sem. Akkor hogy lenne több ezer kilométer melyről, a NATO határról?...., Igen sehogy.
  • Odesszánál, KI és MIVEL szállna partra? Kilenc hónap alatt a közelébe sem mertek menni egy komoly partraszállásnak. Most hogy is tennék ezt?
  • Mindeközben KI és HOGYAN támadna keleten? Segítek: Ott van most az összes, aki hajlandó támadni. Ennyi a ruszki erő, és beletörött a bicskájuk Donbasszba IS. :D

Hogy értsed:
  • A 600 ezer km2 területű országban akarsz bekeríteni egy 700 ezer-1 millió fős hadsereget a SAJÁT HAZÁJÁBAN....
  • Elvágva a több ezer kilométeres NATO határtól....
  • Úgy, hogy kilenc hónap alatt alig pár százalékát tudta megszállni saját terület irányából...., Bazi nagy veszteségekkel.
  • Mindezt egy 80-as évek szintjén felszerelt, motiválatlan, lázadozó haderővel, mely Iránból és Észak-koreából tarhál fegyvereket. :D

Szerintem ez nem tűnik jó tervnek.

Odesszánál tévedsz megprobálták még a háború elején. Döntő lehetett volna mint Hostomel-Kijev de pont olyan katasztrófa lett mint Hostomel-Kijev. Még az ominózus VDV dalba is bekerült.

Igazából Hostomel és Odessza után lett (nekem) egyértelműen világos, hogy ami Szíriában (Afganisztánban ld Kabul...) kitünően működött az Ukrajnában nem.
HA a háborút úgy kezdik, hogy a fő cél Ukrajna határának lezárása akár össze is jöhetett volna. Ha +100kval indúlnak neki a háborúnak akkor is. HA... Igazi tragikomédia mennyire inkompetens az orosz katonai vezetés, mennyit hazudott az fszb és tragédia mennyi szenvedést okoz a Putyini rendszer Oroszoknak és kisoroszoknak. Az elmúlt 60évben összesen nem öltek meg annyi oroszt mint amennyit február óta a Putyini orosz hadsereg.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 847
113
Viszont a katonák értik a szakma szabályait. :)
Ha ennyire egyszerű, SZERINTED miért nem ezt csinálják? ;)

Az a baj a laikus megközelítéssel, hogy a haderő alkalmazás nem hit és álmodozás, hanem kemény tudomány. Ott bizony szabályok és törvényszerűségek vannak.
Pár észrevétel:
  • Ha valaki szeretne a hatalmas területű Ukrajnába behatolni, ahhoz irgalmatlan nagy és hatékony erő kellene. Februárban már szájbab@szták a ruszkit, több tízezres veszteségei voltak Kijevnél Tehát kellene egy olyan létszámú erő, mely képes elválasztanii a NATO és ukrán erőket egymástól. Lengyelországtól Romaniáig.... :D
  • Ennek az erőnek olyan erőfölényben kellene lennie, ami a két irányú (nyugat NATO, kelet ukrán) hadműveleti fölényt biztosítja. Ha nem így lenne, akkor bekerítették részeit és felszámolónák. Ez kb. 5-6 szoros erőfölény, miután pár ezer kilométer mélyre a kifejezetten oroszellenes nyugatikrajnába harcolták magukat.
  • Itt jó messzire Oroszországtól, NATO légtér ellenőrzéssel maguk felett, csak belarusz felől ellátva kellene a küldetésüket végrehajtani. :D
  • Ami az ellenség hátotszagának megszállása, oroszellenes környezetben minden irányból, a NATO erőkkel farkasszemet nézve és közben másik irányból küzdve az ukrán miliciákkal és haderővel. :D

Pár kérdésre nem gondoltál a kórteremben:
  • Az orosz légierő, mely Donbassz felett sem képes kivívni a légifölénnyt, az hogy is tamogatná ezt? ....Igen, sehogy. :D
  • A ruszkinak így sincs felderítési adat a harcászati mélységből sem. Akkor hogy lenne több ezer kilométer melyről, a NATO határról?...., Igen sehogy.
  • Odesszánál, KI és MIVEL szállna partra? Kilenc hónap alatt a közelébe sem mertek menni egy komoly partraszállásnak. Most hogy is tennék ezt?
  • Mindeközben KI és HOGYAN támadna keleten? Segítek: Ott van most az összes, aki hajlandó támadni. Ennyi a ruszki erő, és beletörött a bicskájuk Donbasszba IS. :D

Hogy értsed:
  • A 600 ezer km2 területű országban akarsz bekeríteni egy 700 ezer-1 millió fős hadsereget a SAJÁT HAZÁJÁBAN....
  • Elvágva a több ezer kilométeres NATO határtól....
  • Úgy, hogy kilenc hónap alatt alig pár százalékát tudta megszállni saját terület irányából...., Bazi nagy veszteségekkel.
  • Mindezt egy 80-as évek szintjén felszerelt, motiválatlan, lázadozó haderővel, mely Iránból és Észak-koreából tarhál fegyvereket. :D

Szerintem ez nem tűnik jó tervnek.
Khmm, kissé vastagon fog az a ceruza. Remélhetőleg nem a kereskedelemben dolgozol.:)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Khmm, kissé vastagon fog az a ceruza. Remélhetőleg nem a kereskedelemben dolgozol.:)

Az 5-6 szoros erőfölényt tartom. Nyugat-ukrajnában kellene a NATO és az ukrán erő között ellenőrizni (megszállni) egy hosszú területsávot. Valójában Lengyelországtól Moldaviáig.
Ha csak egy tizede jutna ide az ukrán erőknek, akkor is hatalmas orosz erő kellene, már a terület ellenőrzéséhez is, a két irányból támogatott partizán háború miatt is. Ezek légi támogatása nagyon nehéz lenne a NATO közelsége miatt is. A logisztikai támogatása egy ekkora haderőnek Belorusszia felől nagyon hosszú és sebezhető ellátási útvonalat igényelne. Odessza elfoglalása önmagában nagy falat lenne, csak utána lehetne délről is támogatni az erőket. Egyszerűen egy időben nincs ekkora ereje az orosznak.
Ha lenne, már rég nem Bahmutnál lenne.

Valójában nem is az ukrán haderő miatt, hanem a megszálláshoz szükséges erők hiánya miatt nem boldogul az orosz.
Mind a Harkovi, mind a Kerszoni visszavonulás erre vezethető vissza, nem arra, hogy milyen penge az ukrán haderő. Messze nem az.
Ha viszont nem az ukrán hadsereg a gond, hanem a terület megtartásához szükséges erő hiánya, akkor mi és mennyi kellene a változáshoz? ;)
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
517
1 892
93
Ezt picit helyesbitenem. A Varsoban bevetett Dirlewanger csak egy ezred volt, mint a neve is mutatta SS Sonder Regiment Dirlewanger. Az egyseg 2/3-at elvesztette a harcokban, mire a Wola keruleti meszarlas kezdodott es 650 ember volt a teljes ezred letszama. Tehat 650 ember se vs. 40ezer-60ezer nehezen adja ki. Reszt vettek a fekevesztett meszarlasban, sot elen jartak, de ott volt a Kaminski vezette RONA is peldaul.

A fotozott sracnak a pajzs alaku badge-n nem ket kezigranat van, ami a Dirlewanger jelzese volt hanem ket kalapacs.


Ezek az integeto kretenek… nem nacik ezek, fogalmuk sincs se a nemzeti szocializmusrol, se a fajelmeletrol se lofaszrol se. Csak kalimpalo bohocok, akik a hasonlo fogyatekos bohocoktol ezt lattak es nagyon divatosnak gondoljak. Inkabb szanalmas, mint valodi.

A Dirlewanger jelzese:
aec18e66-e512-b4ab-71c8-132d75e69875.png
Az elfogott lengyeleket, a németek hadifogolynak tekintették, a varsói felkelésben!
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 370
2 566
113
Uraim,
Jól látom, hogy az oroszok nem fognak nagy támadást végrehajtani, hanem megvárják, míg az ukránok ujra össze tudják szedni magukat egy nagyobb támadásra kb január vége, vagy február elején. Ekkor azt a támadó erőt megpróbálják jól szétverni. Igy az ukránoknak nem lesz támadásra ereje úgy július végéig. Addig és az után is folytatódni fog ez a mostani "haladás". Ezután, ha eléggé elkenődnek zeliék, akkor jövő tél közepén jöhet egy korea szerű tűzszünet, demarkációs vonallal, béke nélküli állapot. Valahol a mostani határokhoz/ fronthoz közel.
Ha mégse lesznek nyúzottak a szomszédaink, akkor minden azon fog múlni, hogy grísáéknak mennyire lesz helyén az esze és a szíve. További mozgósítás orosz oldalon ca. február-március folyamán? De lessz-e akkora méretű, mint az előző?
Nem gondolom, hogy fognak az oroszok nagy légi támadásokat repülőkkel végezni, mert szerintem nem tudják gyorsabban kilőni a légvédelmet, mint ahogy a nyugat azt pótolja. Innentől kezdve annyit fognak haladni, amennyi sikerül. Kelleni fog még az a sok 4. gen gép pl az azeriek, vagy más ellen.
Van egy " worst case scenario", ha grísáék úgy éreznék, hogy még ha nincs is ebben az egészben több, de ők még akarnak. Mondjuk csinálnak egy "atomzárat" nyugat ukrajnában, csak hogy semmi se tudjon onnan el, vagy oda menni. Persze ez se volna feltétlen elég, hogy a szomszédok feladják az egészet. Lehet 2 vagy 3 kör is lenne, mire feladnák. Nagy baj lenne mindenkinek...
Remélem nem jutunk el odáig ( bár szerintem hamarabb meglépnék, minthogy vegyit, vagy biológiait bevetnének).
Szerintetek ha vége, utána merni fognak úgy átrakétázni az oroszok, mint az izraeliek szoktak gyakran a szomszédokra?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Nem tudom melyik univerzumban él ez a mandineres tetühintás banda,de nekik mint ujságiróknak az elsö pontok valamilyéken meg kelett volna tanulniuk,hogy a köztársasági elnök csak egy kirakati baba,hatalom nincs a kezében,feladata csak arra összpontosul,hogy a nevét le tudja irni a formanyomtatvány legaljára.Amikor XIV.Lajos azt találta mondani,hogy az állam én vagyok,semmi ujat nem fedezett fel,mert igy müködött már a mezopotámiai kuktura létrejötte óta.Azóta nem változott semmi,Magyarországon az állam én vagyokot miniszterelnöknek nevezik és ezt a poziciót Orsós-Olstein Viktor tölti be.Ha valaki csodát vár az ukrán-magyar kapcsolatok területén egy huszadrangú politikus felesleges és értelmetlen látogatásától,az ne menjen ujságirónak,polizológusnak,politikusnak,biztonságpolitikai szakértönek,hanem számoljon le.
azért ezt nem kéne... Lehet a kurucon nagyot aratnál ezzel az antiszemita hányadékkal, de itt ez nem okés...
Lehet Orbánt utálni, Te dolgod, de annak SEM itt van a helye.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
"atomzárat" nyugat ukrajnában,
van néhány olyan opció, ami esetén az oroszoknak lépniük kell
pld. a legközelebbi ukrán tu-141 a kreml-be csapódik, vagy nem feltétlenül oda de nem hagyományos robbanóanyaggal jön hanem piszkos bombával
vagy más módon de az orosz hátországot érdemben veszélyeztetik
vagy elviszi a putyót az ördög az utódjának meg erőt kell mutatnia
vagy csak az ukránok kitalálnak valami cseleset amivel lejutnak mariupolig és a krímig tehát az oroszok elvesztenek nagyjából mindent amit eddig megnyertek
ha ilyesmi történne, két opció van, az atomfegyver, és a teljes mozgósítás
a további alibizés ezekben az esetekben nem opció, mert oroszország hiába velejéig autokratikus berendezkedésű, ha a zistenadta nép úgy látja hogy a kremlben egy puhapöcs ül akkor hamar ott lesznek a tankok a vörös téren és rendet csinálnak
kérdés hogy ha ilyen nem történik, akkor hogyantovább
mert a terv az lenne hogy addig fárasztani az ukránokat amíg a mostani vonalak mentén valahol be nem fagyasztódik a konfliktus
csak hát ennek a tervnek az a gyenge pontja hogy a kialakult status quo-n alapszik, attól hogy az beáll nem fog leállni a nyugati fegyverdömping, és csak idő kérdése hogy a mérleg nyelve az ukránok felé billenjen, akik aztán ki is fogják azt használni
és akkor megint ott tartunk hogy vagy atom vagy mozgósítás..
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 272
113
Lehet azért néha el kéne gondolkodnotok a nyugati jelentéseken és akkor nem lennétek olyan értetlenek amikor átszakad az orosz védelem vagy feladják az egyik nemrég elcsatolt megye székhelyét.

Az Orosz Hadsereg azért halmozta a kudarcokat, mert Szurovikin előtt nem volt semmiféle központi irányítás, vezetés, kontroll, főparancsnok, hanem fejetlenül, a maguk tempójában működtek jól / rosszul. Olyanokban nyilvánult meg, hogy amíg egyesek Nikolajevig és Poltaváig szaladtak előre, és fogytak ki az üzemanyagból, addig mások már Szumi környékén, a határ átlépése után 200 méterrel szürreális mértékű ellenállásba ütköztek.

Mióta ő van, erős kézzel, fegyelmezetten és ésszerűen vezeti őket.

A The Telegraph című lap írta: Szergej Szurovikin, az új hadműveleti parancsnok stabilizálta az ukrajnai frontvonalat és megfegyelmezte az orosz hadsereget. Ezért "veszélyes ellenfél" az ukránok számára.

"Valószínűleg ő a legkompetensebb parancsnok, akit Oroszország eddig a helyére állított" - mondta Dara Massikot, a Rand Corporation tanácsadó testület vezető kutatója.

"A visszavonulás óta az orosz katonák lövészárkok hálózatát ásták ki, amelyek kihasználják a Dnyeper természetes védműveit, és az ukrán erőknek nehéz lesz áttörniük ezeket" - írja a lap.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113
Lehet azért néha el kéne gondolkodnotok a nyugati jelentéseken és akkor nem lennétek olyan értetlenek amikor átszakad az orosz védelem vagy feladják az egyik nemrég elcsatolt megye székhelyét.

Odesszánál tévedsz megprobálták még a háború elején. Döntő lehetett volna mint Hostomel-Kijev de pont olyan katasztrófa lett mint Hostomel-Kijev. Még az ominózus VDV dalba is bekerült.

Igazából Hostomel és Odessza után lett (nekem) egyértelműen világos, hogy ami Szíriában (Afganisztánban ld Kabul...) kitünően működött az Ukrajnában nem.
HA a háborút úgy kezdik, hogy a fő cél Ukrajna határának lezárása akár össze is jöhetett volna. Ha +100kval indúlnak neki a háborúnak akkor is. HA... Igazi tragikomédia mennyire inkompetens az orosz katonai vezetés, mennyit hazudott az fszb és tragédia mennyi szenvedést okoz a Putyini rendszer Oroszoknak és kisoroszoknak. Az elmúlt 60évben összesen nem öltek meg annyi oroszt mint amennyit február óta a Putyini orosz hadsereg.

Az 5-6 szoros erőfölényt tartom. Nyugat-ukrajnában kellene a NATO és az ukrán erő között ellenőrizni (megszállni) egy hosszú területsávot. Valójában Lengyelországtól Moldaviáig.
Ha csak egy tizede jutna ide az ukrán erőknek, akkor is hatalmas orosz erő kellene, már a terület ellenőrzéséhez is, a két irányból támogatott partizán háború miatt is. Ezek légi támogatása nagyon nehéz lenne a NATO közelsége miatt is. A logisztikai támogatása egy ekkora haderőnek Belorusszia felől nagyon hosszú és sebezhető ellátási útvonalat igényelne. Odessza elfoglalása önmagában nagy falat lenne, csak utána lehetne délről is támogatni az erőket. Egyszerűen egy időben nincs ekkora ereje az orosznak.
Ha lenne, már rég nem Bahmutnál lenne.

Valójában nem is az ukrán haderő miatt, hanem a megszálláshoz szükséges erők hiánya miatt nem boldogul az orosz.
Mind a Harkovi, mind a Kerszoni visszavonulás erre vezethető vissza, nem arra, hogy milyen penge az ukrán haderő. Messze nem az.
Ha viszont nem az ukrán hadsereg a gond, hanem a terület megtartásához szükséges erő hiánya, akkor mi és mennyi kellene a változáshoz? ;)



Megint van áram?
Wilsonék generátorából elpárolgott a gázolaj?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Az elfogott lengyeleket, a németek hadifogolynak tekintették, a varsói felkelésben!

Pontosabban az Armia Krajowa, AL, KB, PAL, es NSZ, tisztjeit es harcosait. A mindegy fel millio civilt kitelepitettek a Pruszków atmeneti taborba. A lazadas alatt meghalt civilek szama 60-180ezer kozott mozog attol fuggoen ki kinek velemenyet fogadja el.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 847
113
Az 5-6 szoros erőfölényt tartom. Nyugat-ukrajnában kellene a NATO és az ukrán erő között ellenőrizni (megszállni) egy hosszú területsávot. Valójában Lengyelországtól Moldaviáig.
Ha csak egy tizede jutna ide az ukrán erőknek, akkor is hatalmas orosz erő kellene, már a terület ellenőrzéséhez is, a két irányból támogatott partizán háború miatt is. Ezek légi támogatása nagyon nehéz lenne a NATO közelsége miatt is. A logisztikai támogatása egy ekkora haderőnek Belorusszia felől nagyon hosszú és sebezhető ellátási útvonalat igényelne. Odessza elfoglalása önmagában nagy falat lenne, csak utána lehetne délről is támogatni az erőket. Egyszerűen egy időben nincs ekkora ereje az orosznak.
Ha lenne, már rég nem Bahmutnál lenne.

Valójában nem is az ukrán haderő miatt, hanem a megszálláshoz szükséges erők hiánya miatt nem boldogul az orosz.
Mind a Harkovi, mind a Kerszoni visszavonulás erre vezethető vissza, nem arra, hogy milyen penge az ukrán haderő. Messze nem az.
Ha viszont nem az ukrán hadsereg a gond, hanem a terület megtartásához szükséges erő hiánya, akkor mi és mennyi kellene a változáshoz? ;)
Ezt mind értem, de a válaszom nem erre, hanem a sárgával jelölt részre vonatkozott.