[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 511
20 083
113
Megy a polemizálás, hogy a gyenge ukrán hadsereggel nem bír az orosz, vagy a gyenge orosz sereggel nem bír az ukrán.
Véleményem szerint Európa két legerősebb hadserege nyuvasztja egymást, és Isten irgalmazzon Európának, ha ezek egyszer összefognak egymással. (Ha az ukránok egyszer rájönnek, hogy a jenkik és az Eu darálthúsnak használták őket, semmit nem tudnék kizárni. )
Ez a játék nem buckalakókra vadászat, ezt a "nagyonkemény" zsoldosok többször is meglepve tapasztalták. Egy tiszta NATO egység teljesítményére nagyon kíváncsi lennék, mire jutnának a mellig érő sárban és a minuszokban.
Azt azért nem árt végiggondolni, hogy ha ennek egyszer vége lesz, itt fog állni két igazi tűzben edzett hadsereg, és az Eu letolt gatyával fog vigyorogni velük szemben. Mire ezt a szintet elérné egy NATO egység, addigra nem biztos, hogy lesz még mit védeni...
(A háború után a szerb vagy a horvát hadsereget sem biztos, hogy más európai sereg legyűrte volna. Nagyon sokat számít ám, hogy mennyi ideje szagolja a katona azt a bizonyos puskaport!)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 038
22 573
113
Mert az ukránok hátrakötött kézzel, fél gőzzel harcolnak. Kímélik a szláv testvérnépet.

d157fd9e810ab66cb07a55ffa2702faf.gif
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93
Rossz oldalról állsz a problemahoz. Van egy egyébként velejéig korrupt, szegény ország és támogatói és van az az ország amelyik eddig vilaghatalomnak állította be magát. Egy olyan hatalomnak amellyel nem szabad szórakozni. Megtamadja azt a másik korrupt és szegény országot. Lassan már egy éve támadja és sehol a nagy áttörés. Látjuk a sok vacak cuccot, halnak is meg benne rendesen, sehol a csucsteknika. Igen a nato támogatása nélkül Ukrajna lehet leterdelt volna már. De azért azt is látjuk, hogy nem 1000 számra kapja ezeket a cuccokat, hanem csak úgy mutatoba. Úgymond reklámnak. Mit keresnek meg ott az oroszok? Semmit! Szégyelnek kivonulni, mert óriási arcvesztes lenne. Bár már most is az. Önmagában lehet az ukránok nem tudjak kiverni onnan az oroszokat, de azért akkor is szánalmas, hogy egy vilaghatalom, nagysegrendekkel nagyobb lehetőségekkel nem bír el az ukranokkal.
Mert az USÁ tól lesték a siker receptjét? Lásd Afganisztán! egyebek .
De akkor gondolatmeneted szerint Albánia most pl Spárta ? Mert Szerbiát is megfogta. Nos?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 481
18 438
113
Maradjunk annyiban, hogy a normálisabb megtanult ukránul. És ezzel saját magát és a családját segítette csak. Az ottani magyarságnak is az lett volna az érdeke, h művelt több nyelvet beszélő magyarok éljenek ott. Egyszerűen hülyeség amit írtál!

Maradjunk annyiban, hogy a 19. századi román, szerb, tót kisebbség sem tett így....
Nekünk, magyaroknak, szülőföldünkön miért is kellene idegen nyelvet tanulni?
Biztos, hogy objektíven ítéled meg a magyar nemzetiség helyzetét?
Nem lehet, hogy egyszerűen TE beszélsz hülyeséget?
Kinek az érdeke, hogy a magyarok asszimilálódjanak a bevándorlókhoz?
Akkor meg kinek az érdeke a baromságod?
Remélem érted már, miért beszélsz hülyeséget. :)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 355
14 066
113
Nem felejtettem el.Megosztom újra hogy 30 éve az akkor már kivonás előtt álló f111-esek mekkora pusztítást végeztek az Iraki haderőben miután "kiütötték"az Iraki légvédelmet.



Az 1991-es, Irak elleni háborúban az F-111F-ek 99,6%-ban éjjel repültek, és ugyanazt a szerepet töltötték be, amit az európai hadszíntéren kaptak volna egy összecsapás során. Nagy hatósugarukkal és precíziós fegyverzetükkel kulcsfontosságú, jól védett célpontokat kellett kiiktatniuk. A következők elvileg az F-111E-kkel együttes statisztikák. A Sivatagi Vihar alatt 2500 felszállás során 2203 célpontot semmisítettek meg igazoltan. Ebbe beletartozott 52 híd (máshol: csak 12), a reptereken 13 pálya és 245 megerősített fedezék (az összesen 375 közül; bennük 141 repülőgéppel), 252 tüzérségi eszköz, és abban a háborúban arányosan a legtöbb, 920 harckocsi, illetve összesen 1500 páncélozott harcjármű. Végül is mintegy 5500 bombát használtak fel a hadművelet során, melynek 85%-a volt precíziós vezérlésű. Mindez jelentős sikernek tekinthető, de érdemes hozzátenni, hogy a háború 43 napjának a felén volt annyira rossz az időjárás – még a sivatagi klímánál is –, ami már zavarta az elektrooptikai célzást. Ez rámutatott, hogy azért ennek a metódusnak is megvannak a maga korlátai. A bizonytalan, bombázás utáni felderítés, felmérés miatt alig volt célpont, amire tényleg a szlogennek megfelelően, egyetlen lézerbombát dobtak volna. Ez annak ellenére is így volt, hogy magukat a találatokat láthatták a Pave Tack képén a személyzetek, de ezt nem mindig követte másodlagos robbanás, ami a siker legjobb bizonyítéka volt. A bevetéstervezők viszont biztosra akartak menni. Általános volt a két bomba, de nem volt ritka a négy sem, sőt, volt olyan cél, amit héttel támadtak.
Egy shahed 136 drón kb 50 kilós robbanófejjel rendelkezik.Lehet vele károkat okozni de nem lehet összehasonlítani azzal ha el tudnák nyomni a légvédelmet hatékonyan és 4 gen vadászbombázókkal támadnák az infrastruktúrát.Egy strike eagle hordozhat 2 darab 2 tonnást gbu28-ast is ami ha csak 50% találati arányt nézünk ha betaláll egy elejtoros alállomásba az kb eltünik a föld színéről soha nem javítják ki.

Szerintem a szemlélettel van hiba a drónokkal kapcsolatban - nem kiváltja, hanem csak kiegészíti a jelenlegi légierőket.
Hallottam eleget, hogy a drónok kiváltják az ember vezette légierőt, az igazság meg az, hogy a létező legmodernebb Tritont is úgy szedték le az irániak, hogy az azt sem tudta, lőnek rá. Egy MiG-21 géppár agyaggalamb lövészetet rendezne a mai drónok 95%-a között, ha azokat nem védené rendes vadászerő/légvédelem (értsd steril szimuláció).

Valódi, Terminator mozi féle Skynet jellegű drónhadviseléshez megfelelő AI kell, anélkül csak kiegészítő lehet - azt meg remélem nem érjük el, valami egyezmény vagy egyéb esemény hatására nem kerül bevezetésre. A Loyal Wingman elvileg egy lépés efelé.

Van egy egyébként velejéig korrupt, szegény ország és támogatói és van az az ország amelyik eddig vilaghatalomnak állította be magát.
Van egy ország, ami 30 éve romokban hevert - ma meg 5.th gen gépe száll fel a betonról...
Az meg, hogy minek állítja be magát egy dolog - az angolok is mai napig világhatalomnak állítják be magukat, hogy a francia gőgről már ne is beszéljek, stb...
Nagyobb baj inkább azokkal van, akik beléjük akartak látni valamit. Amiit itt a fórumon is tizenvalahány éve cáfolgatunk, kiérdemelve heves anyázgatást.

Egy olyan hatalomnak amellyel nem szabad szórakozni. Megtamadja azt a másik korrupt és szegény országot. Lassan már egy éve támadja és sehol a nagy áttörés. Látjuk a sok vacak cuccot, halnak is meg benne rendesen, sehol a csucsteknika. Igen a nato támogatása nélkül Ukrajna lehet leterdelt volna már.
Utolsó mondat 20-as betűvel kellett volna. Mert sokan fel sem fogják, mekkora iszonyatos erő a NATO.
  • Rendelkezésre bocsátják a teljes űrfelderítésüket - ez alaphangon ér 1000+ milliárd dollárt, bele értve műholdak, földi állomások, a kiképzett technikusok értéke, stb...
  • A teljes Pentagon fizette analizáló banda - a hozzájuk tartozó szuperszámítógépekkel, analitikusokkal - újabb egytrilliárd amiért felépült az évtizedek folyamán, amerikai adófizetői pénzből.
  • Direktbe meg most szavazzák meg az újabb negyvenvalahány milliárd dolláros amerikai segélyt, ami a már bőben 100 milliárd dodó fölötti eddigi segélyekre megy - az orosz TELJES éves katonai költségvetés olyan 75 milliárd...
És ez mind megy az Ukránokok számára.
Szóval én személy szerint le vagyok nyűgözve, hogy az egész helyzetet kihozzák tökegyedül 40 NATO ország ellen arra ami.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 107
6 922
113
Azt azért nem árt végiggondolni, hogy ha ennek egyszer vége lesz, itt fog állni két igazi tűzben edzett hadsereg, és az Eu letolt gatyával fog vigyorogni velük szemben. Mire ezt a szintet elérné egy NATO egység, addigra nem biztos, hogy lesz még mit védeni...
(A háború után a szerb vagy a horvát hadsereget sem biztos, hogy más európai sereg legyűrte volna. Nagyon sokat számít ám, hogy mennyi ideje szagolja a katona azt a bizonyos puskaport!)
Én is már sokat gondolkoztam rajta, hogy micsoda brutális tapasztalat szerzés ez harcoló alakulatoknak, vezérkarnak, logisztikanak, katasztrófa védelemnek, ... persze az ára is brutális. A szovjetunió szetesesekor is az Afganisztánbol hazatért tapasztalt veteránok segítették győzelemre az örményeket.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 509
10 079
113
Szóval én személy szerint le vagyok nyűgözve, hogy az egész helyzetet kihozzák tökegyedül 40 NATO ország ellen arra ami.
Nem kell misztifikálni a dolgot, Vietnamot a Szu. támogatása miatt elbukta az USA, mert az emberek harcoltak és kaptak hozzá eszközt. Itt kicsit más a helyzet, de amig az ukránok harcolnak, kapnak hozzá eszközt, addig az oroszok szenvedni fognak.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 062
24 178
113
Rossz oldalról állsz a problemahoz. Van egy egyébként velejéig korrupt, szegény ország és támogatói és van az az ország amelyik eddig vilaghatalomnak állította be magát. Egy olyan hatalomnak amellyel nem szabad szórakozni. Megtamadja azt a másik korrupt és szegény országot. Lassan már egy éve támadja és sehol a nagy áttörés. Látjuk a sok vacak cuccot, halnak is meg benne rendesen, sehol a csucsteknika. Igen a nato támogatása nélkül Ukrajna lehet leterdelt volna már. De azért azt is látjuk, hogy nem 1000 számra kapja ezeket a cuccokat, hanem csak úgy mutatoba. Úgymond reklámnak. Mit keresnek meg ott az oroszok? Semmit! Szégyelnek kivonulni, mert óriási arcvesztes lenne. Bár már most is az. Önmagában lehet az ukránok nem tudjak kiverni onnan az oroszokat, de azért akkor is szánalmas, hogy egy vilaghatalom, nagysegrendekkel nagyobb lehetőségekkel nem bír el az ukranokkal.
Rossz oldalról állsz a problémához :D

van egy ország,aki egyébként tök jól el lenne,ha
-normálisan kereskedne,
-ha nem ütné bele az orrát mindenbe,pláne amihez semmi köze,
-ha nem akarná mindenkinek megmondani hogy ki is szarja a spanyolviaszt,
-ha mondjuk a saját kontinensén tartaná a haderejét,
-ha nem oktatna ki demokráciából úgy országokat,hogy ha azok nem vevők az ő "demokráciájára" akkor azt rájuk diktálja akár erőszakkal is, háború formájában .. fasza kis demokrácia

-ja ha nem esik le segítek,nem az oroszokról beszélek ..

most Ukrajna népe az ügyeletes hülye a kis játékában, a következő meg az EU nevű gittegylet lesz akit padlóra fog küldeni ..
:D

te melyik adót nézted eddig haver a cseh kettőt ?
Neked miért maradtak ki azok a részek a történetből,amikor az ukrán hivatásos hadsereg lőtte?bombázta,rakétázta a civileket az országában?
Neked miért maradtak ki azok a részek,ahol az orosz kisebbségre(is) ukrán pogromok vonatkoztak ?
neked miért maradtak ki azok a részek,hogy a kárpátaljai magyarok csak 2 dolognak köszönhetik,hogy nem ők lettek a céltáblák ,

1. nem magyar barát volt az ex.elnök
2. mi nem igazán jelentünk veszélyt a haderőnkkel az EU-ban max a vatikáni gárdára ..

látjuk a sok vacak cuccot ??

(érdekes én amit látok NLAW, a "szent "Javelin, a szent Bayraktar, a Wunderwaffen PZH-2000, az eddig agyon hypeolt M777, a HIMARS, a CEsar stb stb .. tényleg vacak cuccok ?

apropó nem 1000-es nagyságrendben kaptak az ukránok,csak úgy mutatóba ??

tényleg ennyire nem vagy képben a nyugat által küldött katonai felszerelések mennyiségéről,és annak mértékéről ??

ha meg igen,akkor miért hánysz ide ilyen veretes faszságokat ?

tényleg ilyen szánalmas magyarázkodásra futja csak ?

tényleg ennyire nehéz beismerni,hogy kurvára tehetetlen az ukrán haderő meg a rengeteg zsoldos aki mögöttük van (bocsánat önkéntes !!!!) illetve az a kb 27-29 ország aki beállt melléjük ?

tényleg nem bírnak kitakarítani pár részeges ,mosómedve és mosógéptolvajt?

tényleg állandóan azt a baromságot nyomjátok itt már oldalakon keresztül te meg a haverjaid,hogy milyen gyászkeret ez az orosz hadsereg .. ha visszakérdezek,hogy ha ilyen szar,akkor mennyire szar az aki képtelen őket onnan kipicsázni,akkor meg betörik a fejetek ?

hát nem azt irtátok oldalakon keresztül,hogy milyen elavult fos felszereltséggel álltak oda az oroszok ?

tényleg keresgéljem és idézzem vissza melyikőtök miket írt ezzel kapcsolatban ?

tényleg nem bírod értelmezni a számokat ?

hány orosz és szakadár van mekkora ukrán területen,és ehhez képest tényleg lófasz az a teljesítmény amit a fejlett nyugat és a többmilliós Ukrajna fel tud mutatni,hogy ezek még mindig ott vannak ?

ember .. most volt mozgósítás és feltolták az oroszok létszámot cirka 350.000 főre !!!! (oké lehet hogy rotációban lesznek) ,de hányan voltak ott a kezdetektől ??

full gáz ahogy teljesen elveszítettétek a realitásérzéketeket,.. mondjuk nekem mindegy hogy teljesen hülyét csináltok magatokból,csak legalább erre az egy kérdésre tudnátok érvekkel válaszolni,de mint látom ez sem megy ..

azért kapjátok magatokat össze ..hátha sikerül,ha más nem közösen írjatok valamit .. ami választ ad majd arra a kérdésre,hogy az általatok olyan nagyon lenézett orosz hadsereg,mi a tökömet keres még mindig Ukrajnában,ha annyira szarok mint ahogyan ti ezt megpróbáljátok itt beállítani.

vicc amit műveltek ,pedig ez nem arról szól ki melyik oldalnak szurkol,vagy melyik oldallal szimpatizál .. ez csupán a realitásról szól !
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
163
1 859
93
Először is köszönöm a kimerítő, korrekt választ!


Azért, mert egy elmérgesedő konfliktus, amelyben hús-vér amerikaiak is (hivatalosan, nem csak ilyen nyomi jótékonysági zsoldosként, mint most) a húsdarálóban végzik, szerintem nagy politikai kockázat.
Ha úgy nézed, hogy az USA is szépen megszabadul azoktól az emberektől, akik akár otthon is részt vennének egy forradalomban, akkor akár kapóra is jöhet, hogy szépen Ukrajnában fogyogatnak. Ugyan ez igaz más, olyan országokra is ahol nagyon sok veterán van! Szerintem nem is véletlen, hogy az USA nem is nagyon foglalkozik a háborús veteránok mentális utókezelésével. Ha öngyilkosak lesznek, már nem kell azzal foglalkozni, hogy esetleg forradalmat robbantanak ki.
Remelem a magyar allam elorelato es jovore bedob valami szigetuzemmodos napelemtamogatast. Hűtők, futes, viz menjen el rola mar eleg, a tobbi lenyegtelen.
A napelemekkel nem igazán lehet szigetüzemmódot megvalósítani, mivel éjszaka nem termel, nehezen szabályozható. Ha csak nem raksz mellé egy akkumulátoros villamosenergia-tárolót, de az borzasztóan drága és igazából arra való, hogy a hálózat primer szabályozásban vegyen részt, mivel nagyon gyorsan ki tudja adni a tárolt kapacitását, illetve amikor a villamos termelésben völgy időszak van, akkor vissza lehet tölteni.
Szigetüzemmódra, a villamos hálózat kapacitásának a kiegyenlítésre a dugattyús motorok valók, ezért is vannak az erőművi gázmotorok.
Itt egy korábbi hozzászólásban azt említette XY, hogy a termeléshez igazítják a fogyasztást, ez pont fordítva van. Az nem szabályzás, hogy van egy stabil villamos kapacitás, majd a túlfogyasztást egyszerűen leválasztom.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 722
28 337
113
Számomra az, hogy egy MI-6 által pénzelt entitás (bellingcat) szponzorálja ezt a kuplerájt, teljesen hiteltelenné teszi.
Ha már Oryx két megjegyzés

Az egyik egy korábbi posztom annak kapcsán miért tartom őket az egész Bellingcat szálon túl eléggé zavaros üzemnek
Oryx esetében már a karabahi háború alatt is voltak kétségeim, mivel szinte semmilyen azeri veszteséget nem tüntetett fel. Persze nem azt mondom, hogy az örmények is úgy darabolták az azeri technikát, mint azok vica versa a lézengő lőszerekkel, de a harcok intenzitásához, plusz az onnan érkező felvételekhez képest gyakorlatilag minimális alatti veszteségadatokat közölt. Miután pedig az ukrajnai harcoknál egy "attack on Europe" bannerral indul az oldal már nagyon gyanússá válik az egész. De minimális utánajárás után kiderül, hogy az egyik közreműködő nyíltan Szlava Ukrainye feliratot dobál fel a Twitter biojába (itten ni), a másik az ukrán körökben is kamugenerátorként ismert Anton Gerascsenko plusz szír ellenzéki posztokat osztogat, ahol még mindig unalmában reggelire bombázza Putyin a szír óvodákat (https://twitter.com/Danspiun), a harmadik pedig szimplán valami cseh retard NAFO doge profilképpel (https://twitter.com/Rebel44CZ)
Avagy ahogy a klasszikus mondja,
344922_44870304_1012159702301053_2134821500295839744_n.jpg

Kifejteném, de a twitter account (@vampiresix), amelyik kielemezte az első pár hónapnyi oryx eredményeket, felfüggesztésre került.
Bár szegényt a banmezőkre száműzték, még itt van elérhetőként @ArmchairW elemzése, csak az a baj, hogy maga a fiók védett és csak az engedélyezett követők láthatják
Itt vagyon

Plusz szegény faszit annyit zaklatták a NAFO és egyéb pro-ukrán shillek, hogy fel is hagyott zusammen a posztolással még szeptemberben
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 969
15 883
113
Ha az oroszoknak lenne normális hadseregük (kb. olyan jó, mint amilyen a híre volt), akkor nem lett volna ukrajnai háború. Megegyeztek volna harc nélkül.
No ezért kellett a "Fehér Elefánt a Porcelánboltban" hadművelet a háború helyett.. Kell az "éles" körülmények közötti (ami valóban emberéletre megy) gyakorlás az olyan hadseregnek, amely utoljára mennyiségben Afganisztánban lövöldözött , nem sok ideig.. Le kell selejtezni a sok raktárban pihenő, roncstelepi fegyver szökevényeket, helyette fokozódó haditermeléssel új eszközökkel kell feltölteni. A sok alkalmatlan parancsnoktól igy vagy úgy megszabadulnak -megszabadultak, Már most látszik a változás...

Addig eltart ez a helyzet míg:
A szankciós "Különleges Hadműveleten" eddig két ország van nyerőben: az USA és Oroszország..
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 093
2 861
113
Ha már Oryx két megjegyzés

Az egyik egy korábbi posztom annak kapcsán miért tartom őket az egész Bellingcat szálon túl eléggé zavaros üzemnek



Bár szegényt a banmezőkre száműzték, még itt van elérhetőként @ArmchairW elemzése, csak az a baj, hogy maga a fiók védett és csak az engedélyezett követők láthatják
Itt vagyon

Plusz szegény faszit annyit zaklatták a NAFO és egyéb pro-ukrán shillek, hogy fel is hagyott zusammen a posztolással még szeptemberben
Segitek..Hollandiai torokok az Oryx.
 

Watszon

Active Member
2021. június 9.
267
243
43

45 mrd

Ez orosz GDP nek hány % a ?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 745
9 034
113

45 mrd

Ez orosz GDP nek hány % a ?
Kb 2,6%-a a 2021-es gdp-nek. A legtöbb európai állam nem is költi a gdp-je ekkora részét a hadseregre. Elvileg 2021-ben 66 milliárdot költött hadseregre Oroszország. Itt látszik milyen brutális az USA gazdasági fölénye.