[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

P

Pogány

Guest
Akkó csináld gyorsabban :D Várok, szólj ha kész.
Nem vagyok mérnök, ezt tudjuk. De sokmindent csináltam már az életemben. Ha ebből bármelyiket úgy csináltam volna, hogy évek amíg kitalálom, hogyan csinálom azt amit tudottan, kifejlődve csinálnom kellett, akkor nem csináltam volna, mert azt mondták volna, hogy egy balfasz vagyok. Na, ők évekig vakaróznak a szakmájukban ismert dolgokon, szóval te is tudod, hol sántít a történet.

Ergo, ha kapok x millió eurót kísérletezgetni, lehet, nekem is összejön annyi idő alatt mint nekik.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 057
140 881
113
Amúgy van számos alternatívája ezeknek, amik gyorsan itt lehetnek, akár az ATMOS akár a Ceasar. Az ATMOS még jó áron is van. Cserébe nem olyan automatizált. Amit viszont ezek nem tudnak az a tipikus csöves tüzérsési lőtávon kívüli counter battery képesség az L60-as csővel, precíziós lőszerrel. Na attól beindult a tüzér szakemberek nyálelválasztása.

Mivel sajnos viszont se idő se pénz cső meg kéne, én az ATMOS-ra mennék rá ha a jelenlegi helyzetet nézzük.

T

Törölt tag

Guest
Esélyesen ugye egy kurva robotkarról beszélünk. Mióta is gyárt az emberi kurrva fejlett nyugati ötven évvel előttünk járó civilizáció robotkarokat amik csinálnak valamit? o_O
Háát nem feltétlen.
De nekem pont ez a bajom a HX3 programmal. Szerintem teljesen felesleges komplett forgatható toronnyal fárasztani magunkat. Meg várni rá éveket.
Páncélozva ennek minden menetteljesítményt befolyásoló szarságával együtt.
Ha nem akarunk atomatizáltat, akkor ott a Caesar, meg az ATMOS. Ha meg azt akarunk, akkor az EVA. Egyszerűen felesleges egy tornyos balhéra várni, amelyik ráadásul csak 10x10-re tud felkerül. Miközben az előzőknek van 6x6-os variansa is.
Mobilitás, és logisztika szempontjából egy 10x10 egy marhaság. Mindezt csak azért hogy legyen egy körbeforgatható páncélozott tornyunk.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 057
140 881
113
Háát nem feltétlen.
De nekem pont ez a bajom a HX3 programmal. Szerintem teljesen felesleges komplett forgatható toronnyal fárasztani magunkat. Meg várni rá éveket.
Ha nem akarunk atomatizáltat, akkor ott a Caesar, meg az ATMOS. Ha meg azt akarunk, akkor az EVA. Egyszerűen felesleges egy tornyos balhéra várni, amelyik ráadásul csak 10x10-re tud felkerül. Miközben az előzőknek van 6x6-os variansa is.
Mobilitás, és logisztika szempontjából egy 10x10 egy marhaság. Mindezt csak azért hogy legyen egy körbeforgatható páncélozott tornyunk.
Hát az L52-vel 8x8-ra is felmegy.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 368
48 444
113
Új dolog nem lesz benne. Kérdés a tervezett HX3 mikorra volt ütemezve.
Kizártnak tartom hogy jövőre ne szerződjünk le valami új cuccot: még mindig sok a lyuk a képességek között.
MALE drónok, tüzérség (csöves + rakétás) és még lehetne sorolni. Amit jövőre megrendelünk az 2-3 év műlva érkezik és nagyobb részt nem jövőre kell kifizetni, hanem apránként több év alatt. Ergo a jövő évi költségvetésből nem igazán lehet tudni, hogy mi lesz megrendelve, mert csak kis mértékben fogja az terhelni a 2023-as büdzsét.

Ami HX3-at illeti: olyan baromi távoli (kb. 2027-re lehetne rendszerbe állítani legkorábban) és drága, hogy erősen esélyesnek tartom hogy azt nem várják ki és veszünk valami elérhetőt addig.
Az én személyes tippem, "konteóm": 48 db ATMOS, mert olcsó (kb. 3-4m USD/db vs. HX3 8-9mEUR/db), elérhető és már háborúban is kipróbálták...meg hát Bibi-haver visszatért, Orbán is mondta, hogy erősödik az "izraeli vonal".
Ezek mellé 2027-28 körül, ha már tényleg(!) elkészült, működik, akkor L/60-as HX3 lövegből egy osztálynyi. A 80+ km-es lőtávolsága "megéri az árát", jól illeszkedne az L/52-es lövegek kb. 40, a PULS EXTRA rakétájának 150 km-es lőtávolsága közé.

Szóval kb. 2028-ra szerintem jó eséllyel így fog kinézni a MH tüzérsége:
Remélem 2023-ban elkezd ezekből valami megvalósulni... :)

T

Törölt tag

Guest
Amúgy van számos alternatívája ezeknek, amik gyorsan itt lehetnek, akár az ATMOS akár a Ceasar. Az ATMOS még jó áron is van. Cserébe nem olyan automatizált. Amit viszont ezek nem tudnak az a tipikus csöves tüzérsési lőtávon kívüli counter battery képesség az L60-as csővel, precíziós lőszerrel. Na attól beindult a tüzér szakemberek nyálelválasztása.

Mivel sajnos viszont se idő se pénz cső meg kéne, én az ATMOS-ra mennék rá ha a jelenlegi helyzetet nézzük.
Nem beszéltünk össze... addig írtad, amíg én is. :cool:
Az ATMOS különben több szinten automatizalható - nyilván az automatizált biztosan drágább is.
A 60+km-es variáns meg azért csak egy kuriózum, ami nem mellesleg kiváltható egy GMLRS rakétával.
Szóval, ha felpörgetésről beszélünk, akkor azonnalra kellene rendelni sima L52-es lövegeket, meg egy már elérhető multikaliberes MLRS rendszert egy többszörös felhasználással. Aztán lehet fejlesztgetni az L60-as löveget.
Igazság szerint akkor meg már gondolkodhatunk azon is, hogy mi van, ha a jólismert PZH platformon rendeljük be az L60-as löveget. Azt tényleg csak be kell építeni a már működő rendszerbe. A löveg tesztelése már vagy 2 éve megvolt.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 057
140 881
113
Nem beszéltünk össze... addig írtad, amíg én is. :cool:
Az ATMOS különben több szinten automatizalható - nyilván az automatizált biztosan drágább is.
A 60+km-es variáns meg azért csak egy kuriózum, ami nem mellesleg kiváltható egy GMLRS rakétával.
Szóval, ha felpörgetésről beszélünk, akkor azonnalra kellene rendelni sima L52-es lövegeket, meg egy már elérhető multikaliberes MLRS rendszert egy többszörös felhasználással. Aztán lehet fejlesztgetni az L60-as löveget.
Igazság szerint akkor meg már gondolkodhatunk azon is, hogy mi van, ha a jólismert PZH platformon rendeljük be az L60-as löveget. Azt tényleg csak be kell építeni a már működő rendszerbe. A löveg tesztelése már vagy 2 éve megvolt.
Akkor megint elveszítjük a teherautó platform okozta előnyöket és a hagyományos tüzérségi lőszer még mindig olcsóbb mint egy GMLRS rakéta. Az L60-as nagyon ígéretes, majd ha kész lesz...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 057
140 881
113
Igen tudom, de a torony belseje ahhoz is hiányzik. Ráadásul ezzel a toronnyal nem tudom elképzelni, hogy olcsó lehetne a darabára. Ha meg felpörgetünk, akkor meg nem mindegy a darabár... :confused:
Olcsóbb a darabára a rövidebb csővel. De mindegy. Nincs időnk kivárni, amíg az L60-ast megszülik.

P

Pogány

Guest
Háát nem feltétlen.
Egy részével egyetértve, hááát azért de.

Ha nekem kellene nekiállni, akkor a belméretet számba véve kellene egy töltőkart csinálnom, ami bele tudja dugni egy lyukba a lőszert meg az indítótöltetet.

Lehet gondolkodni. Vezetékkel legyen? Neeeem, innoválunk, a vezeték működik. Jó, akkor íratok hozzá egy programot amit nem én csinálok, egy karhoz, aminek x és y helyre kell odanyúlnia, ahová egy láncos, szalagos, léptetőmotoros, fogasléces vagy bármilyen elbaszott rendszer odakészíti az anyagot, aminek a mérete és súlya ismételten ismert.

Fejvakarás. Álámónium, legyen, vagy acél, vagy titán, mer' innoválok? Adott helyről adott helyre kell nyúlnia, tehát baszottul hamar kiderül, hogy mekkora legyen a mérete és mekkora a mozgása. Erre elkezdek baszódni az anyagon, a programozó írja a programot, mer' innoválunk, jajj, nehogy a programod adatátvitele zavarja a többi programozott dolog adatátvitelét ismert dobozok árnyékolásának ismeretében, akkor sem lesz vezetékes baszdmeg.

Hé, fémgyár, lécci gyárcsá már nekem alumíniumból ekkora részegységeket. Meg acélból, meg titánból is, van ojróóó.

Erre a fémgyár, fúúú bazmeg, fémből dolgokat bazmeg? Nem is tudom, innoválnunk kellene a gyártástechnológiát, hogy alumíniumot, meg acélt, meg titánt tudjunk csinálni amiből eddig csináltunk mindent.

Na, hát ugyanez a szint.

Minden síkon. Ugyanúgy csak kísérletezgetnek, mintha előképzés nélkül én tenném, csak beleöntenek x millió eurót ebbe, tehát magasabbrendű baszkódás. Csak számukra ismert dolgokon úgy téve, mintha nem lenne előd kiindulópont, mintha mindent, de mindent most találnának fel nulláról és ugye ha a fémmegmunkáló is előállna ezzel, az ciki lenne, de a fémmegmunkálónál feltételezzük, hogy amit eddig csinált, azt meg tudja csinálni ezután is.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: papajoe and borisz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 729
36 254
113
Akkor megint elveszítjük a teherautó platform okozta előnyöket és a hagyományos tüzérségi lőszer még mindig olcsóbb mint egy GMLRS rakéta. Az L60-as nagyon ígéretes, majd ha kész lesz...
Azért ez az extra nagy lőtáv erősen túl van tólva.Oda már póthajtásos lőszer kell (vagyis kisebb lesz a hasznos harci rész,a pusztitóképessége a lövedéknek),és minimum végfázis irányitás,meg célfelderitési képesség.Feladataik 99%kát jóval kisebb lőtávra fogják teljesiteni azok a lövegek.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 057
140 881
113
Azért ez az extra nagy lőtáv erősen túl van tólva.Oda már póthajtásos lőszer kell (vagyis kisebb lesz a hasznos harci rész,a pusztitóképessége a lövedéknek),és minimum végfázis irányitás,meg célfelderitési képesség.Feladataik 99%kát jóval kisebb lőtávra fogják teljesiteni azok a lövegek.
Persze, viszont az ellentűz feladatot az átlagos 30-40 km-es tüzérségi lőtávon kívül végezheti az üteg.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 057
140 881
113
Nagyon szép és jó a löveg meg kell is mennyiség mert a 24 db nagyon kevés, de engem valahogy most a rakétatüzérség jobban érdekel, meg amúgy amblokk! :) De rohadt nagy kuss ott is és megy a piackutatás tán a Jupiternél tart már!
Miért azóta bankot robbantottunk?

• Hűha
Reactions: Venom85

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
746
1 244
93
Egy részével egyetértve, hááát azért de.

Ha nekem kellene nekiállni, akkor a belméretet számba véve kellene egy töltőkart csinálnom, ami bele tudja dugni egy lyukba a lőszert meg az indítótöltetet.

Lehet gondolkodni. Vezetékkel legyen? Neeeem, innoválunk, a vezeték működik. Jó, akkor íratok hozzá egy programot amit nem én csinálok, egy karhoz, aminek x és y helyre kell odanyúlnia, ahová egy láncos, szalagos, léptetőmotoros, fogasléces vagy bármilyen elbaszott rendszer odakészíti az anyagot, aminek a mérete és súlya ismételten ismert.

Fejvakarás. Álámónium, legyen, vagy acél, vagy titán, mer' innoválok? Adott helyről adott helyre kell nyúlnia, tehát baszottul hamar kiderül, hogy mekkora legyen a mérete és mekkora a mozgása. Erre elkezdek baszódni az anyagon, a programozó írja a programot, mer' innoválunk, jajj, nehogy a programod adatátvitele zavarja a többi programozott dolog adatátvitelét ismert dobozok árnyékolásának ismeretében, akkor sem lesz vezetékes baszdmeg.

Hé, fémgyár, lécci gyárcsá már nekem alumíniumból ekkora részegységeket. Meg acélból, meg titánból is, van ojróóó.

Erre a fémgyár, fúúú bazmeg, fémből dolgokat bazmeg? Nem is tudom, innoválnunk kellene a gyártástechnológiát, hogy alumíniumot, meg acélt, meg titánt tudjunk csinálni amiből eddig csináltunk mindent.

Na, hát ugyanez a szint.

Minden síkon. Ugyanúgy csak kísérletezgetnek, mintha előképzés nélkül én tenném, csak beleöntenek x millió eurót ebbe, tehát magasabbrendű baszkódás. Csak számukra ismert dolgokon úgy téve, mintha nem lenne előd kiindulópont, mintha mindent, de mindent most találnának fel nulláról és ugye ha a fémmegmunkáló is előállna ezzel, az ciki lenne, de a fémmegmunkálónál feltételezzük, hogy amit eddig csinált, azt meg tudja csinálni ezután is.
Ez olyan mint a szocializmusban a bürokrácia. A bürokratáknak be kellett bizonyítania, hogy szükség van a munkájukra. Nehogy már az innovátorokat be küldjék a gyárba valami hasznosat csinálni, vagy csak valami monoton munkát kelljen nyomni. Az olyan fárasztó meg nehéz.
De ez mindenhol így van. Körbevesznek a fölösleges innovációk. Inkább csak zavarnak mindenkit mint hasznuk lenne.
És ebből divat is lett. Ki van adva a cégnél, hogy innoválni kell! És akkor leülnek és innoválnak. Ha szükséges ha nem. Mert most ez a trend. A vezetői képzésen is elmondták. Többször!