[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
"A csapás fokozása érdekében a Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázók Kh-22/32 rakétákat indítottak"

FlIVtrnWIAAD6nS

FlIyhQdXkAEOEad

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 959
82 789
113
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Morális válságban az orosz haderő.


És a nyugdíj sem segít a katonai elit gondjain.

 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Rólunk, magyarokról írt cikk az orosz sajtóban. Semmi sem maradt ki belőle, 56 sem és az, hogy mennyire gyűlöltük őket akkor. Azt kell mondani, hogy nagyon őszinte, ferdítés nélküli. A legfontosabb, amit én érzek benne, hogy mindezt tisztelettel és jobbkezet nyújtva teszi... Részlet a cikkből:

"...
A magyarok a 9. századtól számítják államiságukat, és nemzeti hősnek tekintik Attilát, aki az 5. században élt. Egyszerre törnek rájuk a nagyhatalmi komplexusok és a "megosztott emberek". Reszketnek az egyenruhák, a kitüntetések és általában a katonaság előtt minden, a legkegyetlenebb figurák teljesítménykultuszát emelve, ha megengedik nekik, hogy "magyar módon" éljenek.
Budapest könnyen ellentmond és arcátlan nemcsak Brüsszellel szemben (sok vadász van az EU-t általában szidni, "nem tisztelik"), hanem Washingtonnal is, miközben normális munkakapcsolatot tart fenn elitjének egy részével. Lehetséges, hogy a magyarságnak a világhegemónhoz fűződő kapcsolatai azt tükrözik, amit eddig is tudtunk róluk saját történelmünkből.
Ez a nép utálja, ha idegen nyelven parancsolnak. Túlságosan önbecsülő ahhoz, hogy valaki más véleménye vezérelje. Meggyaláz minden politikát, ha úgy érzi, hogy az nem felel meg egyedi nemzeti érdekeinek. És kész önkényesen és kegyetlenül ellenállni a diktatúra ellen és „saját népéért”.
Ez az önbecsülés hiányzik a modern Európából, beleértve a Magyarországnál sokkal erősebb országokat is. Az a tény, hogy valódi hagyományra és történelemre, nem pedig mítoszra és propagandára épül, megkülönbözteti a magyarokat az olyan tizenéves népektől, mint a balti államok vagy az ukránok, akik készek lefagyni a fülükre - ha Moszkva üres lenne.

Egyáltalán nem szükséges nacionalistának lenni a nemzeti érdekek megértéséhez és követéséhez, hiszen a jelenlegi események egyértelműen bizonyítják: lehet kínai kommunista vagy perzsa fundamentalista, bal- vagy jobboldali, az Egyesült Államok mellett vagy ellen. Ám e megértés és a szuverenitás – a hazája javát szolgáló törvényes cselekvés szabadsága – felé való elmozdulás nélkül a nacionalizmus vulgáris tanyai idegengyűlöletté válik a gyarmati függőség és az amerikai nagykövetség lord-vikáriusa alatt.
Ezért az önbecsülés az a gyülekező, amely körül Oroszországnak szövetségeseket és partnereket kell keresnie a belátható jövőben. A nacionalista Orbán példája pedig, akárcsak Maduro, Erdogan vagy Aszad példája, azt mutatja, hogy nem engedhetjük meg magunknak a Szovjetunió ideológiai szűklátókörűségét.
Van magyar nacionalizmus, és van a dohányos nacionalizmusa. Nagy különbség - meg kell értened."

 
W

Wilson

Guest

A légierő tisztázza, mivel és miből csapott le Oroszország Ukrajnára december 29-én....​


2022. december 29., csütörtök, 13:02



81e8086-322633598-872062400612916-181767362919341539-n.jpg

légierő illusztráció

A reggeli TÁMADÁSOK során, amelyeket éjszakai dróntámadás előzött meg, az Orosz Föderáció Kh-101/Kh-555, Kalibr, Kh-22 és Kh-32 cirkálórakétákat, valamint Kh-31P radar elleni rakétákat használt.

Forrás: az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának sajtószolgálata

Részletek: A légierő megjegyzi, hogy keleti irányban éjjel 11 darab "Shahed-131/136" semmisített meg a légvédelm.

07:00 körül az ellenség Kh-101/Kh-555 légi indítású cirkálórakétákkal támadta meg Ukrajnát a Rosztovi régió Volgodonszki régiójából és a Kaszpi-tenger északi régiójából AMELYEKET Tu-95ms típusú stratégiai bombázógépekről indítottak, valamint a Fekete-tengeren lévő hajókról Kalibr cirkálórakétákkal támadta Ukrajnát.

Ezen túlmenően a Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázókból legfeljebb hat Kh-22 és Kh-32 cirkáló rakétát, valamint két Kh-31P radarellenes rakétát lőttek ki.

A támadók S-300-as légvédelmi irányított rakétákat is bevetettek a frontvárosok infrastrukturális létesítményeinél.

Összességében az előzetes adatok szerint december 29-én 69 rakétát használtak a megszálló erők.


A légierő erői és eszközei az ukrán védelmi erők más komponenseivel együttműködve 54 ellenséges cirkáló rakétát semmisítettek meg.





Az ukrán hadsereg egy hét alatt több mint 2 kilométert haladt előre Kreminnáig - vezérkar...



Irina Balachuk - 2022. december 29., csütörtök, 12:28


2d073ed-kreminna.jpg


Képernyőkép a deepstatemap.live harci térképről

Az ukrán védők az elmúlt héten 2,5 kilométert haladtak előre a Luhanszk megyei Kreminna városa felé.

Forrás: Olekszij Gromov dandártábornok, az AFU vezérkara fő műveleti igazgatóságának helyettes vezetője, december 29-i tájékoztatóján.

Gromov: "Katonáink folytatják támadó akcióikat Kreminna város közelében. A hét folyamán az ukrán védők akár 2,5 kilométert is előrenyomultak az említett település irányába".

Részletek: Hozzátette, hogy ezzel együtt a Luhanszkban állomásozó orosz II. hadtest tisztjei között információk keringenek "a Luhanszk körüli védelmi vonalak fokozatos előkészítéséről".

A vezérkar szerint : ha az AFU áttöri a Szvatovo-Kreminna védelmi vonalakat, és ennek megfelelően a harcok Luhanszk felé tolódnak, a megszállók egységeinek jelentős része - különösen a mozgósítottak - megadásra készül.

Háttér:

Korábban a luhanszki területi katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Gaidai azt mondta, hogy Kremenna város közelében továbbra is heves harcok folynak, az oroszok sok erőt és eszközt vontak össze, hogy megpróbálják tartani a várost, de a település elfoglalásának megszüntetésére már 2023-ban sor kerülhet.


 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 114
113
Rólunk, magyarokról írt cikk az orosz sajtóban. Semmi sem maradt ki belőle, 56 sem és az, hogy mennyire gyűlöltük őket akkor. Azt kell mondani, hogy nagyon őszinte, ferdítés nélküli. A legfontosabb, amit én érzek benne, hogy mindezt tisztelettel és jobbkezet nyújtva teszi... Részlet a cikkből:

"...
A magyarok a 9. századtól számítják államiságukat, és nemzeti hősnek tekintik Attilát, aki az 5. században élt. Egyszerre törnek rájuk a nagyhatalmi komplexusok és a "megosztott emberek". Reszketnek az egyenruhák, a kitüntetések és általában a katonaság előtt minden, a legkegyetlenebb figurák teljesítménykultuszát emelve, ha megengedik nekik, hogy "magyar módon" éljenek.
Budapest könnyen ellentmond és arcátlan nemcsak Brüsszellel szemben (sok vadász van az EU-t általában szidni, "nem tisztelik"), hanem Washingtonnal is, miközben normális munkakapcsolatot tart fenn elitjének egy részével. Lehetséges, hogy a magyarságnak a világhegemónhoz fűződő kapcsolatai azt tükrözik, amit eddig is tudtunk róluk saját történelmünkből.
Ez a nép utálja, ha idegen nyelven parancsolnak. Túlságosan önbecsülő ahhoz, hogy valaki más véleménye vezérelje. Meggyaláz minden politikát, ha úgy érzi, hogy az nem felel meg egyedi nemzeti érdekeinek. És kész önkényesen és kegyetlenül ellenállni a diktatúra ellen és „saját népéért”.
Ez az önbecsülés hiányzik a modern Európából, beleértve a Magyarországnál sokkal erősebb országokat is. Az a tény, hogy valódi hagyományra és történelemre, nem pedig mítoszra és propagandára épül, megkülönbözteti a magyarokat az olyan tizenéves népektől, mint a balti államok vagy az ukránok, akik készek lefagyni a fülükre - ha Moszkva üres lenne.

Egyáltalán nem szükséges nacionalistának lenni a nemzeti érdekek megértéséhez és követéséhez, hiszen a jelenlegi események egyértelműen bizonyítják: lehet kínai kommunista vagy perzsa fundamentalista, bal- vagy jobboldali, az Egyesült Államok mellett vagy ellen. Ám e megértés és a szuverenitás – a hazája javát szolgáló törvényes cselekvés szabadsága – felé való elmozdulás nélkül a nacionalizmus vulgáris tanyai idegengyűlöletté válik a gyarmati függőség és az amerikai nagykövetség lord-vikáriusa alatt.
Ezért az önbecsülés az a gyülekező, amely körül Oroszországnak szövetségeseket és partnereket kell keresnie a belátható jövőben. A nacionalista Orbán példája pedig, akárcsak Maduro, Erdogan vagy Aszad példája, azt mutatja, hogy nem engedhetjük meg magunknak a Szovjetunió ideológiai szűklátókörűségét.
Van magyar nacionalizmus, és van a dohányos nacionalizmusa. Nagy különbség - meg kell értened."

Nagyon jó cikk. Még a kilencvenes években beszélgettem egy orosz vadászpilótával az Ural mögötti területről (aki egyébként történész is volt), és akkor mondott egy mondatot, amit jobban kellett volna értékelnem: "az orosz nacvionalizmust Európában csak egy magyar tudja igazán megérteni". És igaza volt, bár többen ellentmondtak ott neki, de akkor többségében szerbek voltak körülöttem. :D A szerb-orosz testvériségre hivatkoztak, meg a pravoszlav gyökerekre, de ő ragaszkodott a magyarokhoz. Sokat tudott a történelmünkről, igaz korábban Kunmadarason is szolgált egy ideig és pár szót tudott magyarul is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 371
45 706
113
Hol van Pavlov háza??
Elég nehéz megérteni, mert térképet nem adott hozzá. A telegramokon olyan bennfentesen írnak, azt hiszik Ukrajnán kívül is tisztában vagyunk a helyi viszonyokkal.
Van magyar nacionalizmus, és van a dohányos nacionalizmusa. Nagy különbség - meg kell értened."

Van a reagálók közül is egy-két idegenszívű!

Az ukrán légvédelem önállóan működött (VIDEO)​

Az UAV "Orlan" önállóan filmezte az ukrán fegyveresek légvédelmi munkáját.
Erről az "Orosz Tavasz"-nak adott felvételen, amelyet egy katonai forrás szolgáltatott a különleges művelet övezetéből.
Úgy tűnik, a fegyveres erők az Igla MANPADS-ből lőttek, de a rakéta eltévedt a felderítő UAV-nkon.
A felvételen látható, hogy szikrák szöknek ki a fúvókából és egy kondenzcsőből.
Nem ez az első alkalom, hogy első személyben sikerült lefilmezni az ellenség kísérleteit az UAV lelövésére.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672319578

Az Ukrajnába szállított 18 Caesar önjáró fegyverből 16 javításra szorul (FOTÓ)​

Szinte az összes Caesar önjáró tüzérségi eszköz, amelyet Franciaország katonai segítségnyújtás keretében Ukrajnának szállított, javításra szorul. A Le Figaro is erről ír .

A nagy tűzgyorsaság miatt az Ukrajnába szállított francia Caesar önjáró fegyverek csöve gyorsan elhasználódik. Ez a probléma meglehetősen érzékeny az ukrán hadsereg számára, amely nem fér hozzá az alkatrészekhez.
Az ukrán fegyveresek a francia védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen azt mondták, hogy egyszerűsíteni akarják az együttműködést, és saját erőből tudják megjavítani a Caesarokat az országukban, és nem küldik őket semmilyen bonyolult javításra Lengyelországba, mert ez nagyon sok időbe kerül, és szükségtelen kockázatnak teszi ki az önjáró fegyvereket.
A cikk megjegyzi azt is, hogy a karbantartás bonyolultsága miatt Párizs sem akar Leclerc tankokat szállítani Ukrajnának.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672322247
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 959
82 789
113

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 414
4 447
113

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
119
709
93
Egyre többször gondolkodom azon, hogy mi lesz ennek a háborúnak a vége. Az számomra nem kétséges, hogy Ukrajna veszíteni fog, és jelenleg szerintem a legvalószínűbb, hogy a négy (+ a Krím), immár orosz terület megy a levesbe. Ha egy kis eszük lenne ennek tudatában kezdenének tárgyalásokba, akkor talán a medve sem akarna többet. Viszont itt marad egy vereségtől frusztrált, de harcedzett és hozzánk képest viszonylag jól felszerelt ukrán hadsereg, egy revansra vágyó nacionalista nép és egy ingatag vezetés, akiknek hirtelen kell új ellenséget találni, különben a belső feszültség elsöpri őket. És itt vagyunk mi, az oroszok után második leggyűlöltebb nemzet a szemükben, akiknek az "akadékoskodására" rá lehet kenni a kommunikációban, hogy okai az ukránok vereségének! A NATO sem fog túlzottan lelkesedni értünk, az EU is inkább látna bennünket kapun kívül, szóval adódik a lehetőség, hogy mi legyünk a bűnbakok. És akkor tényleg nem árt fegyverkeznünk, mert még egy tönkrevert ukrán hadsereg is beletapos bennünket az alföldi homokba... Ne is várjunk az 5. cikkely alapján segítséget, biztosan megoldanának egy "false flag" akciót, hogy mi tűnjünk támadónak... Talán a horvátokra számíthatnánk, esetleg a szerbekre, de a nagy lengyel-magyar barátság akkor már nem fog játszani, hacsak nem látják meg a lehetőséget a nyugat-ukrán területek megszerzésére. De egyedül valószínűleg esélytelenek lennénk. Érdekes jövőkép van kirajzolódóban...
Nézd a jó oldalát,mi vajdaságiak majd választhatunk,akarunk az ukrán frontra,vagy a koszovóira menni ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 371
45 706
113
Egyetértünk a kollégákkal a hadművelet övezetében kialakult helyzettel kapcsolatban

Anatolij Matvijcsuk , az @anna_news főszerkesztője a "Két Major" megjelenése kapcsán így nyilatkozott: Az
NMD kezdete óta eltelt hónapok mindketten meghozták. a győzelmek és a csalódások örömét. Az idei év egyik tanulsága: egy kis kompakt hadsereg ötletét, amely gyors akciókkal fejezi be a műveletet, teljesen elvetették.
A hadművelet pompás beindulása, sajnos, később a csapatok kivonását tette szükségessé a megszállt területekről, mivel nem volt elegendő erő.
Ez pedig a részleges mozgósítás szükségességéhez vezetett.
A pozitív szempontok közé tartozik az ipari komplexum munkája, amely gyorsan át tudott szerveződni, hogy termékeket gyártson a hadsereg számára.
Az úgynevezett "intelligencia" Nyugatra vándorlása megerősített egy fontos gondolatot: az országnak ideológiára van szüksége, ráadásul indokoltra és érthetőre.
A lényeg azonban az, hogy Oroszország ellenállt, kiigazította fejlődésének vektorait a posztszovjet térben és az egész világon.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113

A légierő tisztázza, mivel és miből csapott le Oroszország Ukrajnára december 29-én....​


2022. december 29., csütörtök, 13:02



81e8086-322633598-872062400612916-181767362919341539-n.jpg

légierő illusztráció

A reggeli TÁMADÁSOK során, amelyeket éjszakai dróntámadás előzött meg, az Orosz Föderáció Kh-101/Kh-555, Kalibr, Kh-22 és Kh-32 cirkálórakétákat, valamint Kh-31P radar elleni rakétákat használt.

Forrás: az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának sajtószolgálata

Részletek: A légierő megjegyzi, hogy keleti irányban éjjel 11 darab "Shahed-131/136" semmisített meg a légvédelm.

07:00 körül az ellenség Kh-101/Kh-555 légi indítású cirkálórakétákkal támadta meg Ukrajnát a Rosztovi régió Volgodonszki régiójából és a Kaszpi-tenger északi régiójából AMELYEKET Tu-95ms típusú stratégiai bombázógépekről indítottak, valamint a Fekete-tengeren lévő hajókról Kalibr cirkálórakétákkal támadta Ukrajnát.

Ezen túlmenően a Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázókból legfeljebb hat Kh-22 és Kh-32 cirkáló rakétát, valamint két Kh-31P radarellenes rakétát lőttek ki.

A támadók S-300-as légvédelmi irányított rakétákat is bevetettek a frontvárosok infrastrukturális létesítményeinél.

Összességében az előzetes adatok szerint december 29-én 69 rakétát használtak a megszálló erők.


A légierő erői és eszközei az ukrán védelmi erők más komponenseivel együttműködve 54 ellenséges cirkáló rakétát semmisítettek meg.





Az ukrán hadsereg egy hét alatt több mint 2 kilométert haladt előre Kreminnáig - vezérkar...


Irina Balachuk - 2022. december 29., csütörtök, 12:28


2d073ed-kreminna.jpg


Képernyőkép a deepstatemap.live harci térképről

Az ukrán védők az elmúlt héten 2,5 kilométert haladtak előre a Luhanszk megyei Kreminna városa felé.

Forrás: Olekszij Gromov dandártábornok, az AFU vezérkara fő műveleti igazgatóságának helyettes vezetője, december 29-i tájékoztatóján.

Gromov: "Katonáink folytatják támadó akcióikat Kreminna város közelében. A hét folyamán az ukrán védők akár 2,5 kilométert is előrenyomultak az említett település irányába".

Részletek: Hozzátette, hogy ezzel együtt a Luhanszkban állomásozó orosz II. hadtest tisztjei között információk keringenek "a Luhanszk körüli védelmi vonalak fokozatos előkészítéséről".

A vezérkar szerint : ha az AFU áttöri a Szvatovo-Kreminna védelmi vonalakat, és ennek megfelelően a harcok Luhanszk felé tolódnak, a megszállók egységeinek jelentős része - különösen a mozgósítottak - megadásra készül.

Háttér:

Korábban a luhanszki területi katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Gaidai azt mondta, hogy Kremenna város közelében továbbra is heves harcok folynak, az oroszok sok erőt és eszközt vontak össze, hogy megpróbálják tartani a várost, de a település elfoglalásának megszüntetésére már 2023-ban sor kerülhet.


Te elhiszel ebből valamit? Végiggondoltad Te ezt valaha?
A Panzerbär szerint taraszék 130% hatékonysággal szedik le a gaz orkok röppentyűit, valahogy mégis egyre inkább rottyon van az egész ország elektromos infrastruktúrája.
Folyamatosan álmodoztok itt a kifogyó orosz rakétákról, de azzal egyikőtök sem foglalkozik, hogy a hoholoknak mégis honnan a pék f@szából lenne ennyi légvédelmi rakétájuk.
Alapnak veheted, hogy egy célra legalább 2 rakétát indítanak, szerintem kijevi, odesszai vagy más városban levő fontosabb cél védelme esetén ez simán lehet 3 vagy több is. Abban biztos vagyok, hogy nagyrakétából (Buk, Sz-300 stb...) már nagyon véges a készlet, de ilyen intenzitású konfliktusban már az ezerszámra bejövő MANPADS eszközökből sem lehet túl sok.
Szerinted például miért nem nagyon látsz már Stugna videókat? (ami van annak szerintem kb 90%-a "Finally, final re-re-re-edit of the director's sisters cut") Nem látsz újat mert már szinte csak mutatóban akad pár rakéta, ha egyáltalán van még. Néha kicsit gondolkodni és számolni is kellene ám...
Őszintén szólva én nem vagyok benne biztos, hogy jelenleg egész Európában van e annyi lérak amennyit ellőttek az utóbbi 10 hónapban a hoholok.