A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Nem láttam a friss interjút Porkolábbal, pedig van benne érdekesség:

A cikk a videó leirata. A videó szerdán volt már téma, de ez a cikk még nem volt.

• Tetszik
Reactions: cirqle
NO látod, ennyit ér a haderőreform jelen állása. (bocsánat a szélsőségért előre is). 2008-ban és 2022 -ben ugyanúgy ki kéne kvázi belezni az egész honvédséget, hogy egyetlen összhadernőmei alakulatot, egy gépesített dandárt tudjunk ténylegesen kiállítani.
Ami különbség, hogy a jelenkori dandárban, hogy ösöreg T-72 helyett, még régebbi Leo2A4-s tankszázadunk van, és egy fél ütegnyi önjáró tüzér jármű. Egy tucat gidrán és fél tucat Lynx.. Ugyanakkor nincs már BRDM+konkursz páncéltörő rakétás komplexum. Az egyéni felszerelés tényleg modernebb és a CG "zsebágyú" pedig nagy előrelépés.. De amúgy a két dandár harcképessége sajnos még közel azonos..

Ne sirasd azokat a Brömiket,nem voltak jó állapotban.Nagyon nem.Alig lehetett összevadászni 3-at,ami fegyverzetileg és járművesen is épp hogy átment a bevizsgáláson.

Bár nincs benne semmi új, de egy összefoglaló a jövő évben érkező technikáról, várható bejelentésekről:

- Az új lövegekből 24 darab érkezik, ennek nagyrésze már idén befutott Tatára, de a flotta jövőre válik teljessé...

14 db érkezett idén. (Vagy 13. Vagy 15.)

- Az L39NG repülőgépekkel kapcsolatban idén az a hír érkezett, hogy a flotta 2024-ig érkezik be a Honvédséghez. Ez azt is jelentheti, hogy csak 2024-ben szállítják le az összes példányt, de lehet néhány darab már jövőre megjön.

Csak az első 4 gép érkezik meg 2024 második felében.

- Ennél jóval konkrétabb, hogy jövőre érkeznek az Airbus H225M többcélú közepes katonai helikopterek első példányai. A flotta 2024-ben lesz teljes.

Az utolsó gépek csak 2025-ben érkeznek meg.

A Rheinmetall-nak milyen manpads eszköze van?

• Tetszik
Reactions: bel
Még a szárazföldi haderő parancsnoka (meg a dandár parancsnoka is úgy szokta) hogy 5-ös dandár legtöbbször az egy dolog, hogy írásban hogy használják, a köznyelv sosem (de legalábbis nem az elmúlt 10 évben) használta a hivatalos megnevezést.
Na majd felhívom a tekintetes úr figyelmét!

13 éve katona vagyok, lehet hogy kissé nagyobb rálátásom van a cégre.
Az objektivitásod hiány abból a demagóg megállapításból fakad, hogy csak simán elhazudod azt, hogy jön az új technika, arról nem a cég tehet, hogy európa képtelen rövid határidővel szállítani. A másik pedig, hogy azzal rendszerszintűvé tették a LEGO-zást, hogy Tatára került a nehéz technika egyik Hódmezőre mega másik fele. Ezzel lehet egyetérteni és nem egyet érteni de a tény ettől még tény marad: a cég strktúrája erre a LEGO-zásra lett beállítva koncepcióból!
És azt meg tudod cáfolni, ami az eredeti felvetés volt, hogy ma (22 utolsó előtti napján) nem tudna egy érdemben nagyobb harcértékű dandárt kiállítani a MH, mint 2018 előtt? Mert ez volt az eredeti mondás, amire a reakciók elmennek politikai, meg személyeskedő irányba, de az alapkérdés érintetlenül maradt.

• Tetszik
Reactions: alali77 and cirqle
És azt meg tudod cáfolni, ami az eredeti felvetés volt, hogy ma (22 utolsó előtti napján) nem tudna egy érdemben nagyobb harcértékű dandárt kiállítani a MH, mint 2018 előtt? Mert ez volt az eredeti mondás, amire a reakciók elmennek politikai, meg személyeskedő irányba, de az alapkérdés érintetlenül maradt.
A hideg van mert 100 Ft 1 liter tej azvsehogy nem jó érvelés.

13 éve katona vagyok, lehet hogy kissé nagyobb rálátásom van a cégre.
Az objektivitásod hiány abból a demagóg megállapításból fakad, hogy csak simán elhazudod azt, hogy jön az új technika, arról nem a cég tehet, hogy európa képtelen rövid határidővel szállítani. A másik pedig, hogy azzal rendszerszintűvé tették a LEGO-zást, hogy Tatára került a nehéz technika egyik Hódmezőre mega másik fele. Ezzel lehet egyetérteni és nem egyet érteni de a tény ettől még tény marad: a cég strktúrája erre a LEGO-zásra lett beállítva koncepcióból!
??? Én hazudom el, hogy jön az új technika??? Max a kormányzat. Én soha nem írtam le, hogy mikor mi érkezik. A rendszerszintű legozás??? Ennek is én vagyok az oka??? Nos a kérdésre nem válaszoltál. Mi a különbség mondjuk a 2008-as összelegozott összfegyvernemi dandár és egy 2022-es ua dandár között harcértékben?? Gyakorlatilag nem sok. T-72 helyett Leo2A4. CG-k Gripen elvileg lézerbombával.. A CG. A Bren az AK helyett. viszont nincs ATGM sem a helikoptereken, sem önálló páncélvadász járműveken. Szóval abszolút nem értem a válaszodat...

• Tetszik
Reactions: bel
??? Én hazudom el, hogy jön az új technika??? Max a kormányzat. Én soha nem írtam le, hogy mikor mi érkezik. A rendszerszintű legozás??? Ennek is én vagyok az oka??? Nos a kérdésre nem válaszoltál. Mi a különbség mondjuk a 2008-as összelegozott összfegyvernemi dandár és egy 2022-es ua dandár között harcértékben?? Gyakorlatilag nem sok. T-72 helyett Leo2A4. CG-k Gripen elvileg lézerbombával.. A CG. A Bren az AK helyett. viszont nincs ATGM sem a helikoptereken, sem önálló páncélvadász járműveken. Szóval abszolút nem értem a válaszodat...
Hát van egy többé kevésbé működő bms rendszerünk (már inkább többé), némi drónfelderítéssel meg elektronikai felderítéssel is még hozzá, ilyenünk nem volt 2008-ban.

De amúgy miért hazudták "hogy jön az új technika" ? Folyamatosan jön az új technika, a tempó miatt a német hadiipari szereplőknél kilincselj ha problémád van.