[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 306
10 218
113
A független ukrán történelem(!) során a szólásszabadságra leselkedő legnagyobb veszélyként jellemezték az ukrán újságírók a Zelensky által aláírt új zsarnoki médiatörvényt. Még pár ilyen megmozdulás aztán jöhet a valkűr.


Az valahogy kimaradt hogy mivel lőtték le.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 901
30 661
113
Tu-160m
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
A hajók elleni 3M54K/T változatok "tu" 3 mach-ot viszont csak 500 km körül van a hatótávja. Szárazföldi célpontok elleni 3M14 K/T 0.8 Mach-ot tud viszont 2500 Km a hatósugara.Alapjában egy cirkálo rakéta "család"aminek célpontól,változattól függ a hatósugara,sebessége.
Videóhoz meg annyi találatból látszik hogy "kamu" videó.Elméleti esély van lelőli manpadsal CM-et gyakorlatilag elég kis esély van rá időben észlelni,célozni rá.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
A független ukrán történelem(!) során a szólásszabadságra leselkedő legnagyobb veszélyként jellemezték az ukrán újságírók a Zelensky által aláírt új zsarnoki médiatörvényt. Még pár ilyen megmozdulás aztán jöhet a valkűr.



Az valahogy kimaradt hogy mivel lőtték le.

Mivel lőtték volna le? egy transzformátorral :D
Binkov is sokat vesztett a hitelességéből a háború óta !
Az orosz cm bombázások olyanok mint a v-1,2 rakéták a második vh london ellen !
A terrorbombázásban az oroszok elsők de a frontot az ukránok uralják !

szerintem dőlj még vissza kicsit, nem ürültek még ki azok a méreganyagok :p :p :p
Te a V-1/2 rakétás ahogy esik úgy puffan terrorbombázást hasonlítgatod a jelenlegi kritikus infrastruktúra elleni jól megtervezett hadjárathoz, miközben maguk a hoholok is elismerik, hogy szó sincs itt terrorbombázásról, épp ellenkezőleg nagyon is jól, valószínűleg energetikai szakemberek segítségével megtervezett csapássorozatról van szó.
ötleted sincs vajon miért így lövöldöznek ugye? mert Szurovikin hülye mi? Az eszedbe sem jut, hogy a cél az hogy folyamatosan öljék az ukránok az erőforrásokat a toldozgatásba, miközben sehol sincs nyugalom, az egész országban minden nap áramkimaradások vannak, se a vasút, se az ipar nem tud rendesen működni. Meg se kérdezem hallottál e már Sziszifuszról, úgyis tudom a választ ;)
Ha az lenne a cél, akkor egy hét alatt lerendeznék szinte nullára a hálózatot, de azzal leginkább a köznépet sanyargatnák és nagy lenne a veszélye az eszkalációnak. Így viszont folyamatosan fűtik az üstöt alattuk, komoly ipari tevékenység nem végezhető, hiszen a kohókat folyamatosan fűteni kellene, a szerszámgépek csak temperált csarnokban használhatók ésatöbbi. Szvsz ami esetleg maradt ipari kapacitás, azt sem lehet használni, maximum primitív javítóműhelyek tudnak ilyen körülmények közt működni, más nem. Annyira azért nem lep meg, hogy idáig el sem gondolod a témát
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 498
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 055
83 267
113
36 T-90et vesztettek a ruszkik? :D

Mindegy. Mandiner.


Más.


 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 709
28 206
113
Saját intel: kifejezetten a Bakhmutban harcoló nyugati önkénteseknek gyűjtenek eü. cuccokat (ergo nem sok ellátmányuk maradhatott bent).
Kis kiegészítés Telegramról: az elmúlt időszakban Bahmut/Artyomovszk térségében kifejezetten magasak voltak a tiszti állomány terén mutatkozó ukrán veszteségek, így egyre több alakulat kap nyugati parancsnokot, mert egyszerűen ők azok akik elérhetőek. Lehet ez amúgy összefüggésben van az eü cuccok gyűjtésével
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Kis kiegészítés Telegramról: az elmúlt időszakban Bahmut/Artyomovszk térségében kifejezetten magasak voltak a tiszti állomány terén mutatkozó ukrán veszteségek, így egyre több alakulat kap nyugati parancsnokot, mert egyszerűen ők azok akik elérhetőek. Lehet ez amúgy összefüggésben van az eü cuccok gyűjtésével

Nyugati tisztek használata egy általános törekvés nyár óta.
Ukránok "megbízhatatlanok", képesek megadni magukat ha menthetetlennek itélik a helyzetet, ahelyett hogy feláldoznának mindenkit.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Oroszország akár másfél ezer katonát is áthelyezhetett Belaruszba

December 30-án, pénteken az orosz légierő hat katonai szállító repülőgépe érkezett Belaruszba, amelyek felszerelést vagy katonákat szállíthatnak – írja az Unian.
Az ukrán hírügynökség hat Il-76MD típusú katonai szállító repülőgépről számol be, amelyek 13 óra leforgása alatt landoltak Macsuliscsi repülőterén – az első hajnali 4-kor, az utolsó pedig 18 óra körül.
Információink szerint minden repülőgép hoz valamit, de hogy pontosan mit, az még nem ismert. Nem zárható ki, hogy mind a felszerelések szállítása, mind a mozgósított személyek rotációja/szállítása megtörtént
– tájékoztat a Belarusian Gayun.
Amennyiben az orosz fegyveres erők katonáinak az országba történő behozataláról van szó, akkor legfeljebb 1470 főt szállíthattak, a gépek kapacitását figyelembe véve.

Egy belorusz illetékes szerint nem véletlenül lépett a légtérbe a lelőtt ukrán rakéta

A belorusz nemzetbiztonsági tanács titkára pénteken egy orosz állami hírportálnak adott interjúban kijelentette: nem valószínű, hogy az előző nap lelőtt ukrán légvédelmi rakéta véletlenül lépett be az ország légterébe, a legvalószínűbb, hogy szándékosság volt a rakétaindítás mögött – adta hírül az MTI.
Kijev minden eszközzel regionális konfliktust akar kiprovokálni. Ennek példája a minapi incidens az ukrán SZ-300 rakéta lelövésével. Kevés okunk van azt hinni, hogy a rakéta véletlenül lépett a légterünkbe. Minden jel szerint valakinek a terve valósult meg
– idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség az interjút, amelyet Aljakszandr Valfovics a Sputnik Belarus hírportálnak adott.
A belorusz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a belorusz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán SZ-300 típusú föld-levegő légvédelmi rakétát a Breszt megyei Harbaha település közelében, mintegy 15 kilométernyire a belorusz–ukrán határtól. Az incidens miatt a minszki külügyminisztériumba kérették Ukrajna nagykövetét.
 
W

Wilson

Guest

Az 59. Gépesített dandár Bukovel EW rendszerrel lesz felfegyverkezve...​


2022. december 30

Jurij Butusov ukrán újságíró elmondása szerint 16 millió hrivnyát sikerült összeszedniük a rendszerekért, ami valamivel több, mint a szükséges összeg.

„Az alapítványommal és az Oresta Brit alapítvánnyal együtt csaknem 8 millió hrivnyát gyűjtöttünk össze” – mondta az újságíró.

Hangsúlyozzák, hogy a Bukovel EW egység minden szükséges felszereléssel fel lesz szerelve, és a közeljövőben az EW állomást hivatalosan is szolgálatba állítják a Brigáddal.


Az 59. Gépesített dandár katonasága hatékony fegyvereket kap az orosz drónok elleni védekezésre.

Комплекс РЕБ «Буковель-AD R4» компанії Proximus LLC.  Листопад 2021. Fénykép: InformNapalm
A Proximus LLC Bukovel AD R4 EW rendszere. 2021. november. Fotók forrása: InformNapalm

A Bukovel AD elektronikus hadviselési rendszert az ukrán Proximus cég fejlesztette ki.


A rendszert az ellenséges UAV-k korai felismerésére, valamint az adatátvitel és a GPS/GLONASS vezérlőcsatornák teljes blokkolására tervezték.

A megoldás kulcseleme a földi állomás volt, amely érzékelő és vezérlő modulokból állt.


A GPS és GLONASS vezérlőcsatornák zavarása mellett a rendszer egy sor hamis jelet is generál, ami jelentősen növeli az általános teljesítményét.

Місце оператора РЕБ „Буковель”.  Фото з відкритих джерел
A Bukovel EW kezelő munkahelye. Fotó nyílt forrásból

A gyártó szerint a Bukovel EW rendszer hatótávolsága eléri a 10-15 kilométert.

"Ez ideálissá teszi a rendszert a katonai vagy polgári infrastruktúra védelmére a hadműveletek során" - mondta Proximus.

original-1.jpg
Bukovel AD R4 EW rendszer a Proximus LLC-től az Arms and Security-2021-től. Fotó nyílt forrásból

Emlékeztetni kell arra, hogy 2021-ben az ukrán hadsereg a határ veszélyes szakaszait a legújabb Bukovel-AD R4 EW rendszerrel erősítette meg. 2019-ben arról is beszámoltak, hogy a marokkói fegyveres erők megkapták az ukrán Bukovel-AD-t.



Decemberben Ukrajna 5000 generátort kapott partnereitől, további 8000 érkezik 2023 elején...​


2022. december 30., péntek, 20:05


December folyamán a kormányok és a nem kormányzati szervezetek mintegy 5 ezer generátort juttattak Ukrajnának a humanitárius szükségletek kielégítésére. 2023 elejére további 8 ezer különböző teljesítményű generátor várható.

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes, közösségfejlesztési, területfejlesztési és infrastrukturális miniszter jelentette be ezt a Facebookon .

"Az oroszok vereséget szenvedtek a csatatéren, és emiatt Ukrajna polgári infrastruktúrájának objektumai ellen harcolnak. Ez azonban csak megszilárdítja a nemzetközi közösséget népünk támogatásában.

A világ szolidaritást vállal az ukrán néppel, és segít átvészelni a 2022–2023-as nehéz telet. December folyamán mintegy 5000 darab került kiosztásra, az év elején ezen felül további 8000 különböző kapacitású generátorra számítunk” – írta Kubrakov.

Elmondása szerint a generátorokat a régiók kérésének és igényeinek megfelelően osztják el - a kritikus infrastrukturális létesítmények, a "Legyőzhetetlenségi pontok", az egészségügyi és oktatási létesítmények működésének biztosítására stb.

Az elektromos berendezések kiosztása az Európai Bizottság, a Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központ (ERCC) közreműködésével és közreműködésével történt – tette hozzá a miniszter.






Sztrelkov Igor Ivanovics


december 30., 08:43



Arestovich súlyos veszteségeiről számolt be az Ukrán Fegyveres Erőknél Soledar és Artyomovsk térségében.

Minden erőt bevetnek annak érdekében, hogy az AFU erődítményei elleni értelmetlen támadás folytatódjon.....

Ami az AFU nagy veszteségeit illeti, ezek megtörténnek. A probléma csak az, hogy a mi csapataink is súlyos veszteségeket szenvedtek a támadás során.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113

Mi az ukrán háború valódi tétje? - Kusai Sándor​


A véleményetekre lennék kíváncsi! Merkel után most Hollande is beismerte, hogy a minszki megállapodások valójában Putyin megtévesztésére irányultak. Nem értem ezeknek a nyilatkozatoknak a célját. Ilyen nyilatkozatok után, hogyan lehet egyezséget kötni az államok között. Ki fog bízni ezekben az egyezményekben? Mit gondol erről a Föld többi országa, annak vezetői, politikai elitje?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 874
113
Nincsen magyar azok kozott, max par magyarul is tudó.
Ha a konfliktus soran kovette az ember a neveket, csak ukran vezeteknevek szerepeltek folyton, a Tarasz sem magyar nev... Nem kell azt hinni hogy azok a "mieink", pont ellenkezoleg. Az eltellt 10 honap alatt meg mar tobbszor atszerveztek meg feltoltottek oket mindenfele alakulatokbol is. A magyarok zome lelepett amig tudott a kettos allampolgarsagnak es helyismeretnek koszonhetoen. Azok akiknek nem sikerult meg akik bevallaltak mint az a tanar mindenfele teruletvedelmi alakulatokba kerultek, meg szetszorodtak mostanra az ukran seregben. A 128-asok pont annyira magyarok mint a Karpatszka Szics garda, azok is tele vannak hohol nackokkal meg kulfoldi nackokkal.
Semmi sajnalatot nem erdemel az az egyseg, sőt, nekunk pont hogy jó ha minnel tobbszor megsemmisul.

Ez egy életszerű mese.

Makejevka fele elorenyomulas.

Hat ezek rabaxtak.