[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 004
113

Castel: Minden háborúnak van egy eszkalációs tendenciája, minél kiterjedtebb, annál nehezebb kézben tartani – interjú​


Légvédelmi rendszer van, de rakéták nincsenek hozzá: Németország „hatékonyan lezárta az eget” Ukrajna felett​

„Mivel ez egy teljesen új rendszer, nincs készlet a raktárakban” – mondta a Politico amerikai lapnak adott interjújában.
Kuleba panaszkodott, hogy még a raktárakban sincsenek rakéták az IRIS-T számára, és azonnal több tüzérséget, harckocsit, sőt vadászgépeket is kért.


A 2024-es elnökválasztást tervezik, és a választási folyamatok beindulása szempontjából így vagy úgy követni fogják – Dmitrij Peszkov az elnöki sajtótitkár nyilatkozata:
- Egy ukrán rakéta fehéroroszországi zuhanása aggasztja a Kreml, a két ország katonasága folyamatos kapcsolatban áll;
- Putyin nem kíván boldog új évet Bidennek, Scholznak, Macronnak és más barátságtalan országok vezetőinek;
- Az elnökválasztás előtti utolsó évben Putyin számára a legfontosabbak azok lesznek, „amiket 100%-ban hatékonyan és győztesen kell végrehajtani”;
- Putyin és Hszi Csin-ping nagyon konstruktív, terjedelmes partnerségi beszélgetést folytatott;
- Az Orosz Föderáció és Fehéroroszország hadserege közötti párbeszéd megbízható jellege lehetővé teszi a legérzékenyebb információk gyors cseréjét.

A Szovjetunió megmaradásával ma 172 millió ember élhetett Oroszországban, a gazdaság és a lakosság jövedelme pedig 67%-kal magasabb volt

★ A Szovjetunió lerombolása következtében Oroszország 26 millió embert, 40%-ot veszített el. a gazdaság és az ipar 66%-a, az Egyenlőség becslése szerint. Ez a különbség a tényleges mutatók és az alternatív mutatók között, amelyek szovjet növekedési ütem mellett alakultak volna ki, 1980-1989 átlagában.
Népességveszteség - 26 millió
A Szovjetunió Állami Statisztikai Bizottságának 1990-es előrejelzése szerint 2022 végéig 172,4 millió ember élhet az RSFSR-ben. De valójában ez most 146,4 millió ember.
Jövedelemkiesés - 41% Az
oroszok 80%-ának (a gazdagok nélkül) átlagos havi rendelkezésre álló jövedelme 2022-ben körülbelül 25 550 rubelt tett ki. A szovjet növekedési ütemekkel és az egyenlőtlenség mértékével ez 43 000 rubel lett volna, ami 68%-kal több.
Gazdasági veszteségek - 40%
"Mint tudod, a 80-as években volt egy" stagnálás ". 1985-ben a gazdasági növekedés 2,3%-ra lassult , amit ürügyként használtak a peresztrojka elindítására. De ilyen növekedési ütem mellett a GDP 2,1-szerese lenne az 1990-esnek, és nem 26%-kal, mint valójában. Az orosz gazdaság (PPP-ben kifejezett GDP) 4,6 billió dollár helyett 7,7 billió dollárt tett ki, és Kína, az USA és India után a 4. helyet foglalná el a világon.
Termeléskiesés - 66%
Mezőgazdasági veszteségek - 44%
Vagyonvesztés - 56%
Geopolitikai veszteségek - 32%

Az 1941-1945-ös háború következményeinek hasonló felmérése azt mutatta, hogy az orosz lakosság vesztesége a Rosstat becslése szerint 20 millió ember volt. Szovjet-Oroszország gazdasága 44%-ot, az ipar 41%-ot, a mezőgazdaság 43%-ot veszített. Az ország hiányzott 45%-a vagyon, és a lakosság - 37%-a jövedelem.
Amint láthatja, a Szovjetunió megsemmisítése és a szocializmusból a kapitalizmusba, vagyis a társadalmi fejlődés alacsonyabb fokára való átmenet olyan veszteségeket jelentett Oroszország számára, amelyek összemérhetőek az 1941-1945 közötti náci megszállás veszteségeivel. . Ha tágabban nézünk, és figyelembe vesszük a testvéri köztársaságok kettészakadását és a világtörténelmi következményeket, akkor a Szovjetunió lerombolása az emberiség történetének legnagyobb geopolitikai katasztrófája.

Starobelsk irány
helyzete 2022. december 30-án 13.00-kor

A Kupjanszko-Szvatovszkij szektorban az orosz katonák érvényben lévő felderítést végeztek az Ukrán Fegyveres Erők Beresztovoje melletti állásánál . A csata következtében a TRO 103. számú 64. zászlóaljának egységei veszteségeket szenvedtek és engedély nélkül hagyták el állásaikat.
A 103. dandár parancsnoksága Peschanoe -ban , Stelmahovkában és Kislovkától nyugatra szervezte meg a frontvonalak állományának rotációját .
▪️A Tavolzhansky szektorban az Ukrán Fegyveres Erők területvédelmi 14., 40. és 114. dandárának összevont alakulatai helyzetvédelmet hajtanak végre, várva az RF fegyveres erők támadását Tavolzsankától Dvurecsnoje ellen .
▪️Ugyanakkor a védelem soraiban egyre több olyan esetet észlelnek, amikor alkoholos ittas állapotban harci küldetéseket hajtanak végre. Külföldi zsoldosok érkeztek Sinkovkába a fegyelem fenntartására .
A Liman szektorban az ellenség Kremennaya megtámadására készül . Az ukrán alakulatok információt terjesztenek az Ukrán Fegyveres Erők egyes egységeinek Soledar irányból a Dibrovszkij és Krasznopopovszkij szakaszokra való átszállításáról .
▪️Az ellenséges erők a védelem hézagait arra használják fel, hogy a szabotázs- és felderítőcsoportokat szabadon költözzék Dibrovába és Kremennajába. Az erődök gazdát cserélnek a szürke zónában. Senkinek nincs abszolút kontrollja.
Az ukrán fegyveres erők támadást terveznek orosz állások ellen. Mindenkinek a Bahmut iránti figyelme remek lehetőség egy rejtett erőátadásra egy sztárobelszkij vagy zaporozsjei csapásra .
Bármely területen elért sikerek csökkentik az ukrán fegyveres erők hírnevét az orosz csapatok fokozatos előrenyomulása miatt, és javítják a hadsereg morálját.
A helyzetet bonyolítja az RF fegyveres erők egységeinek gyakori váltása a Kremennaya térségben, amiről az ukrán fegyveres erők is jól tudnak – mind az elektronikus , mind a műholdas hírszerzés működik . Nagy erők csapása esetén az orosz csoport védelmében áttörés fenyeget.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 907
30 670
113
Hk rali...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 290
113
Nem a fake nem fake a lényeg, hanem az, hogy totális hülyeséggel érvelünk a fake-ség mellett. Nem azért fake, mert a videón egy kalibr van és nem lehet utánalőni egy Kalibr-nak.
Ez igaz, de attól még fake... :D (Egyébként a Kalibrnak is utána lehet lőni, de minek... :D A MANPADS 3M-et tud, a Kalibr szintén. Nem sok esélye lenne az "utánlövésnek", inkább csak a közeledőre van egy kis esély.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
Ez igaz, de attól még fake... :D (Egyébként a Kalibrnak is utána lehet lőni, de minek... :D A MANPADS 3M-et tud, a Kalibr szintén. Nem sok esélye lenne az "utánlövésnek", inkább csak a közeledőre van egy kis esély.
Hangsebesség alatt teszi meg az útja nagy részét, szerintem simán utánlőhető MANPADSAL. A videón tuti hogy utazó fázisban van, hangsebesség alatt, alacsony szubszonikus tartományban.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Ez igaz, de attól még fake... :D (Egyébként a Kalibrnak is utána lehet lőni, de minek... :D A MANPADS 3M-et tud, a Kalibr szintén. Nem sok esélye lenne az "utánlövésnek", inkább csak a közeledőre van egy kis esély.
A hajók elleni 3M54K/T változatok "tu" 3 mach-ot viszont csak 500 km körül van a hatótávja. Szárazföldi célpontok elleni 3M14 K/T 0.8 Mach-ot tud viszont 2500 Km a hatósugara.Alapjában egy cirkálo rakéta "család"aminek célpontól,változattól függ a hatósugara,sebessége.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113
Az orosz fegyveres erők csütörtökön nagy erejű, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán hadiipar működését támogató katonai igazgatási és energetikai létesítményekre - mondta el Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csütörtöki támadás sikeres volt, és az összes kijelölt létesítményt eltalálták. A csapás következtében leállt a haditechnikai eszközök és lőszerek gyártása és javítása, valamint az ukrán hadsereg tartalékosainak az ország nyugati régióiból történő átcsoportosítása, és elakadt a külföldi fegyverek vasúti szállítása is.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/253305/
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Ne beszéljünk már hülyeségeket! Milyen fake? Milyen Kalibr? Kerek perec oda van írva ( és latszik is a videón), hogy H-101-et lőttek le nem Kalibr-t.

Ha valaki annyira nem ért hozzá, hogy H-101≠ Kalibr, akkor mi a fenének ír bármit is?
Bocsánatot kívánok, de a 3M54 Kalibr és a KH-101 is gázturbinás hajtással repül, illetve a fizikai paramétereik is nagyjából megyeggyeznek (6m körüli hossz, kinyitható szárnyak). Ezek és a videó minősége alapján mégis hogyan állapítottad meg, hogy melyik látható a videón?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 592
77 477
113
Hangsebesség alatt teszi meg az útja nagy részét, szerintem simán utánlőhető MANPADSAL. A videón tuti hogy utazó fázisban van, hangsebesség alatt, alacsony szubszonikus tartományban.
Értelme annak van, hogy a pálya utolsó részében halad nagy sebességgel a Kalibr.
 
  • Tetszik
Reactions: grigorij3

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Nem elég videókat berakni, tudni kell, hogy mi van rajta miről szól, ismerni kell a hátteret. Másképp kamu , propi vagy dezinfós a videó.

Itt még tavasszal kényszerleszállást végrehajtott Ka-52 -tehát elhagyott- oroszok általi megsemmisítése.

De azért megsemmisült, ugye?
Mindegy, hogy miért, vagy ki rúgja a gólt, a lényeg, hogy jól fogy a ruszki helikopter.
:D
Is.
 
Last edited by a moderator:
W

Wilson

Guest

A Honvédelmi Minisztérium a Caesar önjáró lövegek szervizközpontját kívánja létrehozni...​


2022. december 30

A védelmi minisztérium a francia katonai felszerelések szerviz- és javítóközpontját kívánja létrehozni Ukrajnában, hogy felgyorsítsa a helyreállítási ciklust, és több Caesar tarackot szerezzen be.


Erről a Le Figaro című francia lap számolt be .

Az ukrán delegáció és Sebastien Lecornu francia fegyveres erők miniszterével december 28-án Kijevben tartott találkozóján ezekről a szándékokról beszéltek.

Úgy tűnik azonban, hogy a francia hadsereg nem áll készen arra, hogy készleteiből új tarackokat szállítson át. Éppen ezért Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter felszólította a franciákat, hogy gyorsítsák fel a termelés ütemét, hogy a szállítások már 2023-ban megtörténjenek.

64232611_605.jpg
Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter és Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter Kijevben, 2022. december 28-án.

Eközben az ukrán hadsereget aggodalommal tölti el a francia tarackok állapota: a rendkívül magas tűzarány miatt erősen elhasználódtak.


„A Caesarsok hibáinak egy része egyre súlyosabb” – ismeri el Sébastien Lecornu.


Ismeretes, hogy a tizennyolc leszállított Caesar önjáró löveg közül az egyik teljesen üzemképtelen. Valószínűleg a tarackról van szó, amelyet egy hónapja talált el egy orosz drón.

Más önjáró lövegek karbantartás miatt elhagyták a frontvonalat. Egyes járművek futóműve törött, a tarackok tüzérségi egységeinek számos egysége cserére szorul. A lövegeket is hamarosan cserélni kell a kopás miatt.

62b97f54ac1e1.jpg
Caesar önjáró löveg Ukrajnában.

Az ukrán védelmi minisztérium helyi szolgáltatást kíván nyújtani, hogy ne szállítsák ki a Caesart Lengyelországba. Jelenleg a szállítás időigényes, és veszélybe sodorja a tarackokat.

"Három szolgálati szinttel rendelkezünk" - magyarázza Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter.

Ezek alapvető javítások a harctéren, amelyeket az ukrán cégek tudnak biztosítani, úgynevezett "közepes bonyolultságú" javítások, és olyanok, amelyekhez felszerelések külföldre szállítása szükséges.

Ezért most az ukrán védelmi minisztérium szeretné elmélyíteni az együttműködést a francia cégekkel, hogy megkönnyítse az ukrajnai javításokat.

Ugyanakkor a Le Figaro újságírói szerint a párizsi ukrán adminisztrációt túl nehézkesnek és lassúnak tartják. Franciaország 200 millió eurós támogatási alapot hozott létre, hogy közvetlenül a gyártóktól rendelhessen alkatrészeket. Három beszerzési központ felelős a megrendelések leadásáért. Párizs már hónapok óta felajánlotta az ukrán félnek, hogy időveszteség nélkül rendelhet pótalkatrészeket ennek a programnak a keretében.


 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 225
67 154
113
Az orosz fegyveres erők csütörtökön nagy erejű, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán hadiipar működését támogató katonai igazgatási és energetikai létesítményekre - mondta el Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/253305/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 059
83 276
113
Bullshitelés:

Fordítva:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 004
113
Míg sokan azon töprengenek, hogy van-e újévi hangulatuk vagy sem, Bahmut északkeleti részén a "zenészek" továbbra is Podgorodnoye falu irányába taszítják az ellenséget . A promóció nem csak az M-03- as autópálya mentén , hanem az erdősávokon keresztül is zajlik.
A beszámolók szerint a község területén két erőd felett sikerült ellenőrzést kialakítani, ahol 57 különálló motoros lövészdandár működött.
Most már biztosan. Ahogy ígértük, a zenekar dél felől érkezett Artemovszkba, illetve Opytnaya faluból. E település északi részéből is. A zenészek Kleshcheevkába mentek.
Roham van. Az ellenség szétterül a városon anélkül, hogy megértené, mi történik. A rotáció a mai csapások után az ukrán fegyveres erőkben nehéz.
Kint havazik, a művészet szem nélkül nem működik.
Dolgoznak a srácok!

Kinek küldött Putyin újévi üdvözletet, és kinek nem​

Oroszország elnöke kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván:

► Abházia elnöke, Aszlan Bzhanija;
► Ilham Aliyev Azerbajdzsán elnöke;
► Vahagn Hacsaturjan örmény elnök és Nikol Pasinjan miniszterelnök;
► Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök;
► Kazahsztán elnöke Kassym-Jomart Tokayev;
► Sadyr Zhaparov, Kirgizisztán elnöke;
► Emomali Rahmon Tádzsikisztán elnöke;
► Serdar Berdimuhamedov türkmenisztáni elnök;
► Üzbegisztán elnöke, Shavkat Mirziyoyev;
► Alan Gagloev Dél-Oszétia elnöke;
► Luis Arce bolíviai elnök;
► Jair Bolsonaro brazil elnök;
► Orbán Viktor magyar miniszterelnök;
► Nicolas Maduro venezuelai elnök;
► Nguyen Phuc vietnami elnök;
► Drowpadi Murma indiai elnök és Narendra Modi miniszterelnök;
► Hszi Csin-ping kínai elnök;
► Miguel Diaz-Canel Bermudez kubai elnök és Raul Castro, a hadsereg tábornoka;
► Daniel Ortega nicaraguai elnök;
► Aleksandar Vučić szerb elnök;
► Bassár el-Aszad szíriai elnök;
► Recep Tayyip Erdogan török elnök.


Emellett Vlagyimir Putyin kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánt Silvio Berlusconinak, Robert Kocharyannak, Nurszultan Nazarbajevnek, Serzh Sargsyannak, Gerhard Schroedernek.
A barátságtalan országok vezetői nem kaptak gratulációt Oroszország elnökétől.
Az a tény, hogy az Orosz Föderáció elnöke nem csak Bidennek, hanem Németország (Scholz), Franciaország (Macron) és más barátságtalan országok vezetőinek sem kíván boldog új évet – mondta Dmitrij Peszkov orosz vezető sajtótitkára. .
Источник: https://rusvesna.su/news/1672406091

Zelenszkij megszámolta az eltűnt "vusnikokat"​

Zelenszkij katonai jogok biztosításáért felelős biztosa, Alena Verbitskaya bejelentette az ukrán fegyveres erők eltűnt fegyvereseinek hivatalos adatait.
Elmondása szerint jelenleg mintegy 3400 ukrán katona van fogságban, további 15 ezer pedig eltűnt.
A valós számok azonban valószínűleg többszörösek.
„Nem tudjuk, mi történt velük (az eltűntekkel – jegyzi meg RV). Függetlenül attól, hogy Oroszország fogságában tartja őket, akár erőszakkal hurcolták ki őket... vagy talán régen megölték őket. Az ilyen bizonytalanság különösen nehéz a rokonok számára ”- kesereg Verbitskaya a német RND-nek adott interjújában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672403263

Donyeckben az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának egyik tisztje életét vesztette az ukrán fegyveres erők ütésében​

Jevgenyij Alekszandrovics Rybakov pontosan ilyen volt. A hatósági tevékenységben elért sikereiért többször is kitüntetésben részesítették a szakosztályi kitüntetéseket. Hivatalos feladatokat látott el az észak-kaukázusi régióban folyó terrorellenes művelet során.
Harcveterán és katonai szolgálat veteránja volt. Egy feleséget és két kisgyermeket hagyott hátra.
E.A. halála után Rybakov ellen eljárást indítottak. A nyomozás az eset összes körülményét feltárja, a bűncselekmény elkövetésében részt vevő személyeket büntetőjogi felelősségre vonják” – ígérik az elhunyt tiszt munkatársai.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672402606
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 516
12 799
113
Binkov is sokat vesztett a hitelességéből a háború óta !
Az orosz cm bombázások olyanok mint a v-1,2 rakéták a második vh london ellen !
A terrorbombázásban az oroszok elsők de a frontot az ukránok uralják !

Mondjuk ha azt uralásnak hívjuk, ahogy az a 2vh-ban angolok tették, akkor ez tényleg így van :D