[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

Jó segédmunkás annyit kér amennyit nem szégyell.
Ausztriában dolgozó rokont (minősített hegesztő) covid alatt hazaküldte a cégük pár hónapra és beállt egy gyerekkori barátjához családi házak kivitelezéséhez segédmunkásnak (szombathely környéke) természetesen feketén, de akkor is napi 20 000-et kért és kapott egy szó nélkül. Konkrétan megkereste az osztrák havi fizetését amíg itthon volt.
Az azért fura.

Nekem nemrég 1550 eurós bért ajánlottak.
Betanított kunkára.
Mert az a minimalbér.
Heti 5 nap. 8 óra.

Egy minősített hegesztő meg annál többet keres.
Mégha ez 1-2 éve volt akkor is

Az azért fura.

Nekem nemrég 1550 eurós bért ajánlottak.
Betanított kunkára.
Mert az a minimalbér.
Heti 5 nap. 8 óra.

Egy minősített hegesztő meg annál többet keres.
Mégha ez 1-2 éve volt akkor is
Többet is keres, de akkor még kapott bónuszt ha hétvégéztek meg hasonlók amikor itthon volt aztán már elég jól jött ki. Aztán azt mondta, hogy majdhogynem nem éri meg kijárni ha így lehet keresni itthon. De csak pár éve van az osztrák nyugdíjig szóval azt kivárja.

• Tetszik
Reactions: borisz and Ocses
Valami közlönyben lejön ez?
Vagy majd a honvédelem.hu-n lesz március-május környékén egy másfél perces videó, amiben egy fél mondatban elkottyintják?

Dudi gondolkozhat ezen, amíg bele nem fájdul a feje...

Mérnök úr... :D
Én úgy hat-hét éve kaptam napi 10-et kézbe. Ha húzósabb nap volt, akkor 15-öt.
Előtte nem sokkal havi nettó 74-et ajánlott a sereg.
Lásd fent, a 99000 Ft is 5 számjegy. Nekem meg erős a fantáziám.
De még földhözragadtan is, aki egy 10-szer átfogású tartománnyal akar valamit definiálni... :)

Nagyrészt feketén. Ne legyenek illúzióink. Tehát nincs se lakáshitel, se táppénz, se nyugdíj majd egyszer.
Elég morbidnak hangzik, de az a helyzet hogy a legtöbb építő ipari melós a nyugdíjkorhatárt sem éli meg. Nagyon leamortizál az a meló...
Mikor építkeztem, akkor burkoló 50 éves se volt, de mind a térde, mind a dereka, háta totál kész volt. Mondogatta is hogy pályát kell váltson, abbahagyja, mert K.O. mindene. Pedig szépen dolgozott, kár érte...

Nagyrészt feketén. Ne legyenek illúzióink. Tehát nincs se lakáshitel, se táppénz, se nyugdíj majd egyszer.

Inkább szürkén dolgoznak, legtöbb vállalkozó fél a büntetéstől, legalábbis mi környékünkön. A szokásos, kb minimálra bejelenti a segédmelósokat, aztán kézhez persze jóval többet kapnak, cserébe reggel 7től este 7ig nyomják, táppénz van, de fizetett szabi nincs...

Inkább szürkén dolgoznak, legtöbb vállalkozó fél a büntetéstől, legalábbis mi környékünkön. A szokásos, kb minimálra bejelenti a segédmelósokat, aztán kézhez persze jóval többet kapnak, cserébe reggel 7től este 7ig nyomják, táppénz van, de fizetett szabi nincs...
Ezért írtam, hogy nagyrészt feketén. Mert minimálbérre be vannak jelentve. De akkor táppénz és nyugdíj is csak minimálbér után jár. Szabit is fizetnie kell - nyilván csak a minimálbér után követelhető meg. Szóval nem fenékig tejfel a segédmunkás élete, egy rendesen bejelentett, korrekt munkaszerződés mindenféle plusz juttatással (lakhatási támogatás, nyaralási kedvezmény, cafeteria (nem tudom, vannak-e ilyenek), bizonyos helyzetekben jó alternatíva lehet.

• Tetszik
Reactions: kaktusz and ms07
Táppènz így egy hónapta 106000.
Így inkább betegen is dolgoznak

• Tetszik
Reactions: ms07
miért is mennyi a hivatásos sereg és mennyi az önkéntes tartalékos már most is!
Harmada se?

Ezt úgy hogy a tiltott leszerelés ellenére is csökkent a létszám 2022-ben. És 2023 január 1-el pedig véglegesen kirúgtàk azokat akik nem lettek beoltva covid ellen. Kb 1000 fő minusz...
Jól indul a 23-as év.

Harmada se?

Ezt úgy hogy a tiltott leszerelés ellenére is csökkent a létszám 2022-ben. És 2023 január 1-el pedig véglegesen kirúgtàk azokat akik nem lettek beoltva covid ellen. Kb 1000 fő minusz...
Jól indul a 23-as év.
Ezt lefordítom magyarra a mélyentisztelt publikumnak: lófasz se akar katona lenni és ha holnap megjönne minden amit eddig (2023.01.02.) rendeltünk, akkor kis túlzással több technika lenne mint akinek használni kéne.