[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 275
113
Szőnyegbombázásra pedig lenne igény. Az ilyen kiépített védelmi vonalak ellen az okos fegyverek értelmetlenek.
És mit kezdenek a rengeteg regi M-54 bombatesttel? Azok a tökök 1 métert nem képes siklani még akkor sem ha IL-76 méretű szarnyakat kapnak.
egy próbát megér (gondolom azért le lettek tesztelve,és nem csak random pakolnak rájuk felesleges vasat) így is úgyis le lettek volna szórva,előbb vagy utóbb .
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
Butabombaként elszorhatják. Plusszba a tüzérség mellé. Csak úgy kedvtelésből. Gyakorlásként. Ha meg fele mellémegy, akkor meg mindig hozza az f111es preciziós bombázas megsemmisitési arányát.


Szu 34 "GROWLER"

Akartan linkelni a vasuti vagonos bombaszállítmányt. Lassan ez is elérkezik, amit olyan régóta vártak.

Amúgy mit tippeltek?
Patriot üteg meddig húzza? Valóságban mennyit hoznak? Milyen módon fejezi be pályafutását?
1991-es, Irak elleni háborúban az F-111F-ek 99,6%-ban éjjel repültek, és ugyanazt a szerepet töltötték be, amit az európai hadszíntéren kaptak volna egy összecsapás során. Nagy hatósugarukkal és precíziós fegyverzetükkel kulcsfontosságú, jól védett célpontokat kellett kiiktatniuk. A következők elvileg az F-111E-kkel együttes statisztikák. A Sivatagi Vihar alatt 2500 felszállás során 2203 célpontot semmisítettek meg igazoltan. Ebbe beletartozott 52 híd (máshol: csak 12), a reptereken 13 pálya és 245 megerősített fedezék (az összesen 375 közül; bennük 141 repülőgéppel), 252 tüzérségi eszköz, és abban a háborúban arányosan a legtöbb, 920 harckocsi, illetve összesen 1500 páncélozott harcjármű. Végül is mintegy 5500 bombát használtak fel a hadművelet során, melynek 85%-a volt precíziós vezérlésű. Mindez jelentős sikernek tekinthető, de érdemes hozzátenni, hogy a háború 43 napjának a felén volt annyira rossz az időjárás – még a sivatagi klímánál is –, ami már zavarta az elektrooptikai célzást. Ez rámutatott, hogy azért ennek a metódusnak is megvannak a maga korlátai.
Tudni kéne értelmezni!Esetek 50 százalékában rosszak voltak az időjárási viszonyok ami zavarta az optikai célzást(30 éve még csak lézer vezérlésű preciziós fegyverek léteztek).5500 bevetett bombának 85 százaléka volt preciziós.Ezek között volt célpont amire több bombát is "elhasználtak".99 százalékban éjszaka repültek közepes magasságban ahol a hatekonyan "elnyomott"Iraki rakétás légvédelem,manpads nem jelentett rájuk veszélyt.Ettől még reális lehet az 50-60 százalékos találati arány ezek a körülmények között az akkori preciziós bombákkal.De vajon "buta"bombákkal,célmegjelölő nélkül ebben a magasságban éjszaka mekkora is lehetett volna a találati arány?Vagy lehetett volna ezek hiányában buta bombákkal nappal alacsony magasságból bombázni mint Vietnámban annak minden kövezkezményét veszteségek terén bevállalva.Öböl háború legnagyobb bevetés/veszteség arányát pont az Iraki reptereket alacsony magasságban támadó britt Tornado gépek "szemvedték"el.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 869
113
A jégcsarnok:

Ice Arena Altair:

Izyum:

Mariupol, óvoda felújítása:

 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 192
113
Mindeközben a való világban:

5 éves időablakban nézve (szigorúan monoton növekvő trendvonal) a való világod a tv-s analógiájának megfelelő trash-reality.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 872
27 445
113
A Kronen Zeitung az Ukrajnában zajló háború árnyékában folyó vallásháborúról ír:
https://www.krone.at/2896969

Beszámolnak az SZBU zaklatásairól, a Pecserszka Lavra barlangkolostor* (UNESCO világörökségi helyszín) bérleti szerződésének a meg nem hosszabbításáról, összességében elég kritikus a cikk Zelenszkijjel.

* https://hu.wikipedia.org/wiki/Pecserszka_lavra
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Minden esetben bedughatja a homokba fejét az ember, törölhetik, vagy töröltethetik a moderátorokkal is, de ...attól még a valóság... valóság marad.


Szóval mégsincs nyersanyag, de örülhet Európa, mert a törökök átveszik ukrajna korábbi elosztó szerepét és rajtuk keresztül alattomosan, sunyiban önmagát arconköpve finanszírozhatja az Únió az ukránok elleni háborút.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 016
93
ukrán veszteség becslés, technika

nem tűnik túlzónak - pl. HIMARS 6 db

orosz technikai bemutatók
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
ukrán veszteség becslés, technika

nem tűnik túlzónak - pl. HIMARS 6 db

orosz technikai bemutatók

Ez sem tűnik túlzónak. Egy ruszki HKZ gondjai az orosz médiában.



Ukrajna második legerősebb hadserege továbbra is hozza a formáját.
(Lehet, hogy tüzér beosztásba kerültek, de nem valószínű.)

 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 141
113
Az irániak szerint az oroszok az iráni siklóbombák után érdeklődnek. Ezeket hagyományos bomdákra szerelik, indításkor kinyílnak a szárnyai, GPS irányitású, van hajtóműves verzió is. Tipustól függöen 40-200 km is megtehetnek.
Több helyen foglalkoztak mellesleg már az iráni irányítókészletek beszerzéséről, ami mellesleg szerintem sem lenne rossz választás. Míg a perzsák ősöreg Szu-22-kkel dobálják a modern precíziós fegyverzetet Grísánál épp fordítva, hiába van Szu-35Sz, Szu-34M meg minden, sokszor második világháborús sturmovikként szórják a butabombákat 100 méteres magasságból.

Egyéb: született Stiernek egy nagyobb elemzése a makajevkai támadásról és annak tanulságairól, jelentősebb nyugger közreműködés mellett

Ami az én anyagaimat illeti, elsőként egy AK-12M1-el érkezek még a héten annyira felhúztam magamat a Portfolio/Index balfaszkodáson. A 2022-es értékelőről sem tettem le, bár amennyire melós nem ígérem biztosra mikorra érkezhet. Ellenben a JDAM/ortodox JDAM tervben van nálam is, akárcsak a műholdas felderítés jelentőségének bemutatása. Időpontokat nem mondok, mert a 2023-as jóslás is 4 napos késéssel érkezett
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és a Fehéroroszországi Fegyveres Erőknek a köztársaság területén való közös csoportosulása növekedni fog. Ezt ma jelentette be a fehérorosz védelmi minisztérium. A hivatalos indoklás az országhatárok közelében megnövekedett fenyegetettségre utal.

Oroszországban egyébként ma kezdődött a mozgósítás második hulláma. Eddig csak az internet ukrán szegmensében.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának nyilatkozataival kapcsolatban, miszerint az ukrán fegyveres erők állítólag kiszorították Artemovszkból a PMC "Wagner"-t.
A dolgok egy kicsit fordítva történnek. Az elmúlt pár napban a Wagner PMC rohamcsoportjai előrenyomultak Podgorodny térségében, a kísérleti területen, a gipszbánya területén.
Az artemivszki és szoledarszki irányokban bekövetkezett hatalmas veszteségek hátterében az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara igyekszik bemutatni, hogy a jelentős tartalékok (beleértve a zaporozsjei irányból eltávolítottakat is) átadása az ambiciózus tervek rovására történik. Valójában az ukrán fegyveres erők a hatalmas veszteségek és az átcsoportosított tartalékok ellenére sem tudják teljesen stabilizálni a helyzetet, és csapataink továbbra is rendelkeznek a hadműveleti kezdeményezéssel Artemovszk és Soledar irányban.

Újabb tétel új BTR-82A, BTR-80K, páncélozott egészségügyi és mentőjármű érkezett Fehéroroszországba

Zenészeink 4 kilométerre közelítették meg az Artemovsk-Slavyansk autópályát, és a településen az utcán harcolnak. Krasznaja Gora. A helyiek arról számolnak be, hogy minden típusú fegyver nagyon jól működik, a kézi lőfegyverektől a repülésig
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Újévi ajándék az ukrán hadifoglyoknak. És ahogy az állapotukból és további beszámolókból, videókból is látszik, ez nem csak a propaganda. Persze előny, ha nincs kivarrva a fogoly adolf arcéképével, de az orosz hadvezetés alapvetően a politika áldozataként kezeli a sorozott ukrán katonákat. Nem emelném piedesztálra sem az oroszokat, de egyértelmű, hogy a jelenlegi ukrán vezetéssel összehasonlítva sokkal civilizáltabbak.
Mielőtt ellenpéldákat hozna valaki: igen, vannak bőven visszaélések, vannak bűnözők és aljadékok az orosz oldalon is, de nem ez a jellemző.

A másik oldalon viszont rendszerszintű az oroszok dehumanizálása, ott a vezetés is tele van sovinisztákkal, és szabad kezet kapnak az oroszok ellen etikai alapon erőszakoskodók.

Imádkozom az ukrajna és oroszország közötti békéért, és a nemzetvesztő junta bukásáért. Szláva ukraini, szláva rosszija, szuka Kuleba! :D


 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Lassan csak kiderül, miért állnak ennyire csehül az oroszok.
:)
Pedig azok a katlancsaták, dicsőséges csapások...
Harkov..
Odessza!


Maradt a hatrafelé bekerítés, meg a negatív légifölény.
És a híres neves találkozó védelem. ;)