[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 121
38 581
113
Egyáltalán lesz ami képes együtt harcolni a lövészekkel. Az ukránoknak sok katonájuk van, de csak nagyon kevés a páncélozott ami minimum nem ideális állapot.
Most jelentették be németek hogy ők meg Mardereket fognak adni, a britek meg igazi harckocsikat lengettek be (Challenger 1 vagy 2).
Holnap van ortodox karácsony - ajándék Putyinnak nyugatról...itt most valamilyen koordinált fegyverszállítási akció van.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 743
14 144
113
1991-es, Irak elleni háborúban az F-111F-ek 99,6%-ban éjjel repültek, és ugyanazt a szerepet töltötték be, amit az európai hadszíntéren kaptak volna egy összecsapás során. Nagy hatósugarukkal és precíziós fegyverzetükkel kulcsfontosságú, jól védett célpontokat kellett kiiktatniuk. A következők elvileg az F-111E-kkel együttes statisztikák. A Sivatagi Vihar alatt 2500 felszállás során 2203 célpontot semmisítettek meg igazoltan. Ebbe beletartozott 52 híd (máshol: csak 12), a reptereken 13 pálya és 245 megerősített fedezék (az összesen 375 közül; bennük 141 repülőgéppel), 252 tüzérségi eszköz, és abban a háborúban arányosan a legtöbb, 920 harckocsi, illetve összesen 1500 páncélozott harcjármű. Végül is mintegy 5500 bombát használtak fel a hadművelet során, melynek 85%-a volt precíziós vezérlésű. Mindez jelentős sikernek tekinthető, de érdemes hozzátenni, hogy a háború 43 napjának a felén volt annyira rossz az időjárás – még a sivatagi klímánál is –, ami már zavarta az elektrooptikai célzást. Ez rámutatott, hogy azért ennek a metódusnak is megvannak a maga korlátai.
Tudni kéne értelmezni!Esetek 50 százalékában rosszak voltak az időjárási viszonyok ami zavarta az optikai célzást(30 éve még csak lézer vezérlésű preciziós fegyverek léteztek).5500 bevetett bombának 85 százaléka volt preciziós.Ezek között volt célpont amire több bombát is "elhasználtak".99 százalékban éjszaka repültek közepes magasságban ahol a hatekonyan "elnyomott"Iraki rakétás légvédelem,manpads nem jelentett rájuk veszélyt.Ettől még reális lehet az 50-60 százalékos találati arány ezek a körülmények között az akkori preciziós bombákkal.De vajon "buta"bombákkal,célmegjelölő nélkül ebben a magasságban éjszaka mekkora is lehetett volna a találati arány?Vagy lehetett volna ezek hiányában buta bombákkal nappal alacsony magasságból bombázni mint Vietnámban annak minden kövezkezményét veszteségek terén bevállalva.Öböl háború legnagyobb bevetés/veszteség arányát pont az Iraki reptereket alacsony magasságban támadó britt Tornado gépek "szemvedték"el.


Ez mindig bent van a "vágólapon" és csak ctrl+v-t nyomsz. Vagy valami állandóan megnyitott textből ki is kell másolni?
5x már tuti beillesztetted.

A hazai szennyből merítve. Nem tudom igaz-e:Ezen besz@rtok :D :D
Aki tudni akarja a pontos veszteségeket darabra, itt láthatja:


Forrásmegjelölés a táblázat alatt: oryx, portfolió

Szóval ezek helyben született propaganda számok is :D
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 214
2 712
113
Ha meg tudnák tenni már megtették volna. Többször lőtték éket CM-ekkel, de nem találták el vagy nem eléggé.
Zaporozseji hidaknak talán durvább a légvédelme, mint Kievé. 4 híd is van ott...
Kiderul. Azert abbol a par szaz raketabol nem jonnek hirek, hogy a hidak felett lelottek ennyit meg anyit. Mintha arra osztanak be a korlatozott mennyiseget amit epp nagyobb presztizsnek(?) gondolnak. Neha csak izmozas, kemenykedes...nehez ezt atlatni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 121
38 581
113
Kiderul. Azert abbol a par szaz raketabol nem jonnek hirek, hogy a hidak felett lelottek ennyit meg anyit. Mintha arra osztanak be a korlatozott mennyiseget amit epp nagyobb presztizsnek(?) gondolnak. Neha csak izmozas, kemenykedes...nehez ezt atlatni.
Az oroszok döntően energia infrasturktúrát, civil célpontokat támadnak. Valamiért az hiszik hogy lakosság megtörése előbb vezet eredményre, mint logisztikai, katonai célok támadása. Eléggé téve koncepció: minden jel szerint csak Putsin fogják jobban utálni ezekért, nem gondolják, hogy kapituálni kellene.
Na mindegy ez már OFF topik.

amúgy nagyon gyorsan kapnának nyugatról pontonhidakat, kompokat, szóval nagy fennakadást nem okozna.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 122
2 051
113

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 463
11 533
113
Ez tök jó, meg minden, csak éppen mi a szarért kell nekik ehhez sikló bomba? o_O
Mert már az SZU idején is hegyekben álltak a félaktív lézeres és televíziós önrávezetésű rakéták.
Hol vannak ezek? Miért nincsenek bevetve? o_O
Lejárt az üzemidő/eladták a készletet, és elfelejtettek helyette új gyártásút venni? Vagy mi az oka?
Mert a Kh-31 nagy nehezen előkerült végre, és eredményesen használják is.
De hol vannak a Kh-29-esek? (Afganisztánban, Irak-Iránban és csecsenföldön is be volt vetve!)
Azokat a Szu-17/24/25/27/34/35 is képes használni. Nem értem miért nincs bevetve...
Természetesen csak tippelek.

Lehet, hogy a régi készletek már üzemképtelenek.
Lehet, hogy ez csak most derült ki, amikor komolyan veszik a rovancsot.

Hogy most gyártják e, s milyen mennyiségben, azt természetesen ők sem fogják az orrunkra kötni.

Amúgy meg gyanúm szerint az oroszok kínosan ügyelnek bizonyos készleteknél arra, hogy mindig meglegyen egy mennyiség, ha a "barátaik" máshonnan kezdenének egy új proxyháborúba, vagy továbbfajulna a konfliktus.Ez most kb. olyan fontos hír, mint az iráni drónok beszerzése volt. Ja nem, fontosabb.
Innentől ugyanis ahogy írtad, a RuAF elképesztő erősokszorozáson megy át. Ha már a TGP problémát nem oldották még meg, helyesen elindultak egy másik irányba - ami pedig jelenleg fontosabb is, mert a hadseregnek nem a mozgó egységekkel van baja (azokkal tudnak mit kezdeni), hanem a brutális statikus védelemmel. Na és arra a GPS bomba kb. eszményi...

Hogyha GPS bombákat pakolsz egy olyan elképesztően nagy teljesítményű platformra, mint a Szu-30 vagy Szu-34 (ami kvázi az F-15E és az F-111 súlycsoport), na onnantól kezdik alulról nyaldosni az USAF csapásmérés színvonalát - ami viszont figyelembe véve, hogy nem sivatagi rongyfejűek ellen mennek, hanem egy gépesített hadsereg ellen, na az valami elképesztően csúnya lesz.
Ha innen nézzük, egy Szu-30 fegyverterhelését/függesztési pontjait figyelembe véve, mondjuk csak napi 100 csapásmérő bevetést is számolva elmondhatjuk, hogy 2-3 hónap alatt minden arra érdemes célpontot szét tudnak szedni a front mögött 50+Km-nyire. Mivel a légvédelem ebben a mélységben úgy tűnik le van amortizálva, kvázi semmi sem áll az útjukba (az Ukrán Légierő biztosan nem), vagyis elkezdhetik a maguk módján a Sivatagi Vihar előbombázását egy nyári offenzívára.
Az iráni GPS bombákkal már megtehetik, lesz értelme mélyebbre beküldeni a vadászbombázókat.

(A kérdés persze a most a markába röhögő Iránnak hogy mennek neki ezután közvetve vagy közvetlenül az amerikaiak, mert ha ezt meglépik, az Orosz Légierő hatalmas fejlődési lépést tesz és irtózatos kaszálásba fog kezdeni...)
Mi a helyzet a harctérkörnyéki GPS (Glonass stb.) zavarással?
Vagy a GPS bomba e téren csodafegyver?

Utólag, évek-évtizedek múlva milyen okosak leszünk, s ingatni fogjuk a fejünket, hogy milyen vakok, tökéletlenek voltak s hibázók, a döntéskényszer sűrűjében csapást tévesztők (akár szó szerint is) a politikusok, stratégák, harctéri parancsnokok.

Ahogy utólag mennyire is okosak vagyunk már, hogy mit kellett volna tenni, mire kellett volna ráfeküdni (nedves kő helyett kedves nőre) az USA-nak Vietnamban, a szovjeteknek Afganisztánban, stb., stb.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 047
87 929
113
Már megint a kivetítés ...

Csak nehogy holnap délig a világ összes drónját és cirkálórakétájáját ukrán célpontok kapják le az ég öl, hogy Putyin kevesebb levegőhöz jusson.
 
W

Wilson

Guest
50 Bradleyt kap Ukrajnamil.in.uaУкраїна отримає 50 БМП M2 Bradley у наступному пакеті військової допомоги від США


Новий пакет військової допомоги від США для України включатиме 50 бойових машин піхоти M2 Bradley. Про це повідомлеє агенція Reuters з посиланням на двох представників американського уряду. Офіційна заява про передачу бронетехніки пролунає вже в п'ятницю 6-го січня.

mil.in.ua
mil.in.ua

Biden a Scholzcal folytatott beszélgetés után: az Egyesült Államok Bradley gyalogsági harcjárműveket biztosít Ukrajnának, Németország pedig Mardert...​


2023. január 5., csütörtök, 21:43


Az Egyesült Államok Bradley gyalogsági harcjárműveket kíván biztosítani Ukrajnának, míg Németország Marder páncélozott járműveket tervez adományozni.

Ez áll a Fehér Ház közleményében, amely Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár telefonbeszélgetése nyomán – írja az European Pravda .

A közlemény szerint mindkét ország azt tervezi, hogy az ukrán hadsereget a megfelelő rendszerekre képezi ki.

"Biden elnök és Scholz kancellár közös elhatározásukat fejezte ki amellett, hogy mindaddig biztosítsák a szükséges pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást Ukrajnának, ameddig csak szükséges" - áll a közleményben.

"Újra megerősítették támogatásukat Ukrajna szuverenitása és függetlensége mellett. Megerősítették rendíthetetlen szolidaritásukat Ukrajnával és az ukrán néppel az orosz agresszióval szemben" - közölte a Fehér Ház.

Korábban a média arról számolt be, hogy pénteken az Egyesült Államok új biztonsági segítségnyújtási csomagot mutat be Ukrajna számára, amely körülbelül 50 Bradley harci járművet fog tartalmazni , és körülbelül 2,8 milliárd dollárba kerül.

Azt is közölték, hogy a német védelmi minisztérium tárgyal a Marder gyalogsági harcjárművek szállításának lehetséges mennyiségéről Ukrajnába, a számok 20-40 egység között mozognak.
Mint arról beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy francia AMX-10 RC kerekes harckocsikat szállítanak Ukrajnába .

Emlékezzünk vissza, hogy Németország az Egyesült Államokat követően a Patrio t rakétavédelmi rendszer egy további egységével látja el Ukrajnát .

Azt mondják lassan kifogynak a légvédelmi rakétákból? Pár napja mikor azt mondtam lassan kifogynak, Te azt mondtad nekem hülyeséget beszélek és különben sem tudhatom!
Akkor tegyük helyre a dolgot nem erre a kijelentésedre mondtam azt, hogy hülyeség, azt mondtam , hogy lehet, hogy igazad van lehet hogy nincs, ami pedig a cikkben szereplő állítást illeti, érdekes módon az ukri katonai vezetés nem veri a tamtamot, hogy a nyugat küldjön neki légvédelmi rakétákat, az ukri hadvezetés leginkább tüzérségi lőszereket, korszerű nyugati harckocsikat és páncélozott szállítójárműveket akar. Amikor a légvédelemről beszélnek akkor nem légvédelmi rakétákat kérnek hanem nyugati légvédelmi rendszereket...
 
 • Tetszik
Reactions: Aladeen

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
72
491
53
Ezzel nagyon óvatosan bánnék. Ha egy ilyen rendszert feltörnek
Ezzel teljes mértékben egyetértek, bár én arra gondoltam, hogy ilyen mértékű USA támogatás mellett kizártnak tartok egy ilyen Ukrán fejlesztést. Nekem egyértelmű hogy USA rendszert használnak, amit most jól megmagyaráznak. Mondhatni ismét teljesen hülyének néznek mindenkit. Én így gondolom, de lehet hogy rosszul...
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ezen besz@rtok :D :D
Aki tudni akarja a pontos veszteségeket darabra, itt láthatja:


Forrásmegjelölés a táblázat alatt: oryx, portfolió

Szóval ezek helyben született propaganda számok is :D
Nem is értem. Már június közepén, az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának logisztikai vezetője, Volodimir Karpenko tábornok a Nemzetvédelem magazinnak adott interjújában elmondta, hogy a nehézfegyverek mintegy 50%-a csatákban veszett el. „Csak a nehézfegyverekről beszélek. Ma az aktív harcok eredményeként körülbelül 30-40, esetenként akár 50%-os felszerelésveszteséggel rendelkezünk. Így körülbelül 50%-ot veszítettünk. Körülbelül 1300 gyalogsági harcjármű, 400 harckocsi, 700 tüzérségi rendszer veszett el” – mondta. ( https://socialbites.ca/latest-news/48153.html , https://oopstop.com/general-karpenk...-in-the-ranks-of-the-armed-forces-of-ukraine/ )
Az oryx ekkoriban harckocsiból 160 darab körüli ukrán veszteséget számlált.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 550
113
Ez most kb. olyan fontos hír, mint az iráni drónok beszerzése volt. Ja nem, fontosabb.
Innentől ugyanis ahogy írtad, a RuAF elképesztő erősokszorozáson megy át. Ha már a TGP problémát nem oldották még meg, helyesen elindultak egy másik irányba - ami pedig jelenleg fontosabb is, mert a hadseregnek nem a mozgó egységekkel van baja (azokkal tudnak mit kezdeni), hanem a brutális statikus védelemmel. Na és arra a GPS bomba kb. eszményi...

Hogyha GPS bombákat pakolsz egy olyan elképesztően nagy teljesítményű platformra, mint a Szu-30 vagy Szu-34 (ami kvázi az F-15E és az F-111 súlycsoport), na onnantól kezdik alulról nyaldosni az USAF csapásmérés színvonalát - ami viszont figyelembe véve, hogy nem sivatagi rongyfejűek ellen mennek, hanem egy gépesített hadsereg ellen, na az valami elképesztően csúnya lesz.
Ha innen nézzük, egy Szu-30 fegyverterhelését/függesztési pontjait figyelembe véve, mondjuk csak napi 100 csapásmérő bevetést is számolva elmondhatjuk, hogy 2-3 hónap alatt minden arra érdemes célpontot szét tudnak szedni a front mögött 50+Km-nyire. Mivel a légvédelem ebben a mélységben úgy tűnik le van amortizálva, kvázi semmi sem áll az útjukba (az Ukrán Légierő biztosan nem), vagyis elkezdhetik a maguk módján a Sivatagi Vihar előbombázását egy nyári offenzívára.
Az iráni GPS bombákkal már megtehetik, lesz értelme mélyebbre beküldeni a vadászbombázókat.

(A kérdés persze a most a markába röhögő Iránnak hogy mennek neki ezután közvetve vagy közvetlenül az amerikaiak, mert ha ezt meglépik, az Orosz Légierő hatalmas fejlődési lépést tesz és irtózatos kaszálásba fog kezdeni...)

Glonasz-t is tudnak ezek? Mert a GPS nem orosz, az amcsi könnyen lekapcsolja, ha kell.
A Glonasz jelek is zavarhatók.

Lesz dolga a Gepárdoknak, jöhetnek a C-RAM -ek. Igazi modern háború lesz a végén.
 
Last edited by a moderator:

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 307
68 483
113
Akkor ez így már koordinált akciót jelent!
Tiszta Nato vs Oroszorszag haborut nezhetunk akkor hamarosan. Meglatjuk mire mennek ezek a "modern, sikeres" technikak a hetvenes evek beli orosz ellen ugy hogy nem torzsi harcosok kezelik azt.
Szerintem jo temek lesznek itt iden, vegre vegervenyesen kiderulnek dolgok. Szerintem fog meg "modern, elpusztithatatlan" nyugati harckocsi is erkezni egyszeruen azert mert muszaj, majusra 2x elfogy az a keves is ami most az ukranoknak van, aztan hogy fogy el a maradek 20(?) millio ukran akkor?
Leo 2 fix hogy megy mar, lesz meg Marder es Gepard is. A nemetek le lesznek fegyverezve szep lassan, a cuccaikkal, nemet technikaval meg beégnek ujra a fronton.
Talan meg Nato vadaszrepuloket is lathatunk szigonnyal a farkukon. Mas repulot nem kell atadniuk hiszen dront kapnak korrlatlanul, a Nato felderito es teherszalito flottaja pedig korlatlanul rendelkezesukre all. Tuzerseguk mar Nato kompatibililis, a kezelok is egyreszt.
Harci helikopterekkel meglatjuk mi lesz, teherszalitot biztosan kapnak folyamatosan majd. Szerintem Tiger a nemetektol befigyelhet.
Tovabbi Patriotok is mennek majd, 5-10 uteg biztosan.
Na, jó meccsek lesznek itt iden meg amig az utolso ukran is elfogy...

Kozben Szoledart csendben elviszik az oroszok ha a Putyin tuzszunete meg nem allitja oket. Ez a tuzszunet azert jol jon az atlanti/ukran csapatoknak most. Kicsit osszefoltozhatjak magukat.