[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
297
1 810
93
Szőnyegbombázásra pedig lenne igény. Az ilyen kiépített védelmi vonalak ellen az okos fegyverek értelmetlenek.

Ezt teljesen rosszul látod. Azért nem szőnyegbombáznak, mert nem lehet.

A lényeg a távolság! Nem lehet a front fölé büntetlenül berepülni ebben a háborúban, ez az ami fontos.

Az az 500 kilós siklóbomba, amit Boki mutatott, pont ezt a problémát hidalja át. Egyszerű, relatív olcsó, és gyakorlatilag minimális kockázattal bevethető.

(Erre máshol már jó régen rájöttek, de mindegy...)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 677
113

Vlagyimir Putyin utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy péntek déltől egyoldalú tűzszünetet hirdessen a teljes ukrajnai frontvonalon az ortodox karácsony idejére.
Nincs új a nap alatt... :D Nálunk ez úgy valósult meg, hogy jan. 6-án az ortodoxok dupla reggelit kaptak (dec. 24-én meg mi), és kicsit jobban csend volt, de a túloldalon ezt nem nagyon vették figyelembe. A védekezésre nem vonatkozik a tűzszünet...
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 662
27 825
113
Amint először meghallottam, hogy Putyin ortodox karácsonyi tűzszünetet rendelt el én is így néztem, hogy miafasz visszamegyünk 2022 áprilisába a Kijev környéki kivonulás "jószándék jeléhez" meg a nyolc éves minszkezéshez? Mert félreértés ne essék, tényleg emberileg ez egy jó ötlet, hogy legalább karácsonykor kis nyugalom lehessen a frontokon és a hátországban, csak sajnos a háború nem így működik. Itt már nincsen gentlemen's agreement mint 1914-15-ben a nyugati fronton, ez lényegében egy szíriai polgárháborús szembenállás csak Európában. Ahogy anno ott ramadánkor, itt karácsonykor sem fog tudni tűzszünet lenni.

Plusz hadászatilag ez egy öntökönlövéssel érne fel orosz oldalról mert ez az egy nap gyakorlatilag szabad kezet adna az ukránoknak az átcsoportosításokhoz, készletek feltöltéséhez ésatöbbi. Na meg igen, ahogy 2014 óta minden donbasszi próbálkozás mutatta, hiába akarnának tűzszünetet, ha az ukránok meg nem. Sőt, emlékszem pont a nagyobb ortodox/orosz ünnepekkor szórták meg még inkább Donyecket tüzérséggel.

Viszont így, hogy most az ukránok visszautasították a tűzszünetet kérdés az oroszok egyoldalúan betartják-e. Ha igen, akkor megint a politika beleavatkozik abba, amibe nem kéne és aztán meg csodálkozik, hogy a lefogott kezű haderő miért nem teljesít úgy (persze a haderő hibái mellett sem lehet elmenni). Viszont azt is lehet mondani, hogy lássátok feleim szümtükkel, mi megpróbáltuk, Kijev kikosarazott minket, nincs más megy minden ahogy eddig. Kérdés mennyire PR mutatvány ez vagy mennyire gondolják ténylegesen a tűzszünetet.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ukrán haditechnikai veszteségek
IMG-20230103-093234-650.jpg

T-64BV
IMG-20230103-093518-262.jpg

Dél-oszétiai harcos egy zsákmányolt BTR-4 előtt
IMG-20230103-093641-143.jpg

MT-LB
IMG-20230103-093705-107.jpg
IMG-20221228-124635-536.jpg
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 480
113
Én is régóta követem a srác elemzéseit és meglepően jól csinálja. Sokszor használja a térképet és különböző statisztikákat, releváns információkat. Általában Jól következtet. Képes nagy egészben gondolkodni.
A videóban például nagyon világosan bemutatja mennyire nehéz az előrehaladás az oroszoknak. Egyik megerősített pozíció után jön a másik. Azonban a haladás akkor is folyamatos és könyörtelen...Ráadásul kímélik az élőerőt amennyire lehetséges nem alkalmaznak "human wave" jellegű frontális támadásokat. Sokkal inkább a bekerítést és a szárnyak felőli taktikai rajtaütéseket, páncélos támogatással. Természetesen közbe a tüzérség is teszi a dolgát földhöz szögezve a védőket akik így nehezen tudnak ezekre reagálni.
Bahmut napjai azonban megvannak számlálva. Az oroszok megkezdték a város átkarolását délről és északról is. Több ponton is kezdenek benyomulni a városba (a Wagmerreé és az ejtőernyősökkel együtt). Az ukránok és a Nemzetközi Légió is kimerültek, a felmorzsolódás szélén vannak. A helyi ukrán katonai vezetés nem áll a helyzet magaslatán. A várostól északra újabb "virág van kinyílóban"...felkészül Soledar ami még Bahmutnál is fontosabb 3-4 okból legalább.
Soledar eleste után az orosz erők elvághatják a Bahmut-ot utánpótlással ellátó M-03-as nemzetközi autó utat. Az követően egyenes vonalban észak felé a Bahmutka folyó mentén megindulhatnak Siversk irányába elvágva a tőlük keletre lévő ukrán erőket az utánpótlástól és ha késlekednek a meneküléstől is. Ami még fontosabb Siversktől északra fenyegetni fogják a Kremina felé támadó ukrán erők logisztikai bázisait, gyülekezési pontjait. Ami a későbbiekben akár megágyazhat egy Kreminából irányából indított orosz ellentámadásnak Lyman felé. Itt minden azon múlik mennyire lesz sikeres és gyors Bahmut átkarolása, a városba meddig tudnak behatolni és ezzel párhuzamosan milyen gyorsan veszik támadás alá Soledart. Nem mellesleg, meddig tartanak ki Bahmut ukrán és külföldi védői. Szerintem ez eddig a háború Sztálingrádja, még Mariupol védői sem húzták eddig (itt persze nagyságrendivel nagyobb erők állnak szembe). Igaz volt egy nyugodtabb periódus nyár óta amíg beérkeztek az orosz mozgósítás friss erői ill. a Herszon körzetéből átdobott csapatok. Most viszont már kezd igazán keménnyé válni a tél és úgy néz ki már folyamatban van az orosz téli offenzíva.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Az M-62 verziókat is 1962 óta gyártották, nem aggódnék ezen.

Nem hiszem amúgy, hogy akár új bombatestek gyártása gond lenne. Az elektronika lesz mindig a szűk keresztmetszet.
Ne viccelj már, minek? Ráhúznak egy aerodinamikai orrkúpot és kész. A korábbi (valami fura okból törölt) hozzászólásomban mutattam példát ilyenre.
az előző kör már elkopott? Mennyit kaptak korábban?
Édes ....m, így megmagyarázni a nyilvánvalót sem semmi....
Én ezzel nagyon óvatosan bánnék. Ha egy ilyen rendszert feltörnek, pikk-pakk megszerzik a kapcsolódó kliensek helyzetét, adott esetben "aktiválhatnak" rejtőzködő alakulatot. fals parancsokat adhatnak ki, sőt akár saját alakulatra vezethetnek tüzet.

Ukrajna harca az orosz invázió ellen a második világháború óta nem látott mértékben emészti fel a lőszert. Szakértők és hírszerzési tisztviselők szerint a kijevi erők naponta mintegy 6000 tüzérségi lövedéket lőttek ki, és mostanra kifogynak a légvédelmi rakétákból Oroszország könyörtelen légi támadása közepette. A kelet-ukrajnai Donbász térségében zajló harcok tetőpontján Oroszország két nap alatt több lőszert használt fel, mint a brit hadsereg teljes állománya – állítja a Royal United Services Institute brit agytröszt.

Azt mondják lassan kifogynak a légvédelmi rakétákból? Pár napja mikor azt mondtam lassan kifogynak, Te azt mondtad nekem hülyeséget beszélek és különben sem tudhatom!

Ezt nem lőtték le.
De lelőtték csak mikor lezuhant felrobbant a cucc. Persze azt a lehetőséget sem zárom ki, hogy egy hőerőmű gőzturbinájával lőtték le!
Igen. Még kapott Glonass müholdas irányítást is. Ez a helyes út, a sok buta bomba átalakítása irányított bombává...
Érdemesebb lett volna már korábban ráfeküdni a témára. Mondjuk az irániaktól is lehetne elég potens bombafegyverzetet boltolni ;)
 
Last edited by a moderator:

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Én is régóta követem a srác elemzéseit és meglepően jól csinálja. Sokszor használja a térképet és különböző statisztikákat, releváns információkat. Általában Jól következtet. Képes nagy egészben gondolkodni.
A videóban például nagyon világosan bemutatja mennyire nehéz az előrehaladás az oroszoknak. Egyik megerősített pozíció után jön a másik. Azonban a haladás akkor is folyamatos és könyörtelen...Ráadásul kímélik az élőerőt amennyire lehetséges nem alkalmaznak "human wave" jellegű frontális támadásokat. Sokkal inkább a bekerítést és a szárnyak felőli taktikai rajtaütéseket, páncélos támogatással. Természetesen közbe a tüzérség is teszi a dolgát földhöz szögezve a védőket akik így nehezen tudnak ezekre reagálni.
Bahmut napjai azonban megvannak számlálva. Az oroszok megkezdték a város átkarolását délről és északról is. Több ponton is kezdenek benyomulni a városba (a Wagmerreé és az ejtőernyősökkel együtt). Az ukránok és a Nemzetközi Légió is kimerültek, a felmorzsolódás szélén vannak. A helyi ukrán katonai vezetés nem áll a helyzet magaslatán. A várostól északra újabb "virág van kinyílóban"...felkészül Soledar ami még Bahmutnál is fontosabb 3-4 okból legalább.
Soledar eleste után az orosz erők elvághatják a Bahmut-ot utánpótlással ellátó M-03-as nemzetközi autó utat. Az követően egyenes vonalban észak felé a Bahmutka folyó mentén megindulhatnak Siversk irányába elvágva a tőlük keletre lévő ukrán erőket az utánpótlástól és ha késlekednek a meneküléstől is. Ami még fontosabb Siversktől északra fenyegetni fogják a Kremina felé támadó ukrán erők logisztikai bázisait, gyülekezési pontjait. Ami a későbbiekben akár megágyazhat egy Kreminából irányából indított orosz ellentámadásnak Lyman felé. Itt minden azon múlik mennyire lesz sikeres és gyors Bahmut átkarolása, a városba meddig tudnak behatolni és ezzel párhuzamosan milyen gyorsan veszik támadás alá Soledart. Nem mellesleg, meddig tartanak ki Bahmut ukrán és külföldi védői. Szerintem ez eddig a háború Sztálingrádja, még Mariupol védői sem húzták eddig (itt persze nagyságrendivel nagyobb erők állnak szembe). Igaz volt egy nyugodtabb periódus nyár óta amíg beérkeztek az orosz mozgósítás friss erői ill. a Herszon körzetéből átdobott csapatok. Most viszont már kezd igazán keménnyé válni a tél és úgy néz ki már folyamatban van az orosz téli offenzíva.
a védőgyürű belsejébe szegetvernek úgymont beszögelnek azzal a belső védőgyűrűben tartozkodók akik eddig logisztikailag és súlypontáthelyezés tekinetébe illetve a egységesebb tartalékok szabad mozgása végett nagy hátrányba fog kerülni. eddig ismeretlenbe... jóval nagyyobb kerülőket kell tenniük. kété kell választani az egységesített tartalék és logisztikai készleteket. az eggyik ellátotsága itt gyengébb lessz ezzel megadva a sanszot a helyzet kihasználására... ha nemteszik meg a szétválasztást a teljes gyűrű veszélybe kerül...

érdekes döntési helyzet elött állhatnak most az ukránok. (márha mernek szabad nekik ilyenre gondolni egyáltalán.)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 957
113
Ez sem tűnik túlzónak. Egy ruszki HKZ gondjai az orosz médiában.



Ukrajna második legerősebb hadserege továbbra is hozza a formáját.
(Lehet, hogy tüzér beosztásba kerültek, de nem valószínű.)

A Kantemirovkabol mindent kinezek mar sajnos, az ilyen informacioszivarogtatasbol is, es a portfoliobol is. Minden lehetseges es az ellenkezoje is.

Orthodox karácsonyi tűzszünet jan 6. 12 óra -> jan 7. 24 óra o_O
Mi lesz az atlantista zsoldosokkal? Ok nem ortodoxok, jo esetben katolikusok, de mas esetben vallastalanok vagy valami runahívők.
Na ott lofax van nem karacsony, ezert tuzszunet se lesz. Felesleges is erzelgoskodni, haboru van.

Lassan csak kiderül, miért állnak ennyire csehül az oroszok.
:)
Pedig azok a katlancsaták, dicsőséges csapások...
Harkov..
Odessza!


Maradt a hatrafelé bekerítés, meg a negatív légifölény.
És a híres neves találkozó védelem. ;)
Ok, de Racz Andras...
No meg portfolio...
Ugyis tudod ik ezek es miert irnak valamit. Ra se kattintok mert hiteltelenek. Ilyen fantasztikus hirekert inkabb valami nyugati mainstreemet olvasok, masnap ugyis igazodnak hozza ezek.

Ukrán - orosz (+donyeck/luhanszk) veszteségek elemzèse.

Az orosz / szakadár / wagneres elesettek számát 16.000 körülire, az ukrán veszteségeket 85.000 körülire becsüli (ukránoknál erős bizonytalansági faktor a kb 35.000 eltűntként nyilvántartott személy).

Vajon hova tunhetett az a legkevesebb 35000 fő? Elvittek az ufok oket? Vagy atalakultak valamive?

Egy kis lett kulturalis kannibalfetis EU konform modon egy "ukran" honvedtol.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113
Viszont így, hogy most az ukránok visszautasították a tűzszünetet kérdés az oroszok egyoldalúan betartják-e. Ha igen, akkor megint a politika beleavatkozik abba, amibe nem kéne és aztán meg csodálkozik, hogy a lefogott kezű haderő miért nem teljesít úgy (persze a haderő hibái mellett sem lehet elmenni). Viszont azt is lehet mondani, hogy lássátok feleim szümtükkel, mi megpróbáltuk, Kijev kikosarazott minket, nincs más megy minden ahogy eddig. Kérdés mennyire PR mutatvány ez vagy mennyire gondolják ténylegesen a tűzszünetet.
Nem igazán értem ezt a döntést. Ha az emberek tömegesen csoportosulnak a templomokban, kiváló célpontokká válnak az ukránok számára, akik elutasították a tűzszünetet. Lesz megint egy csomó felesleges áldozat? A katonai bloggerek egységesen őrült lépésnek tartják. Vajon Szurovikin milyen állásponton lehet?

A Wagner PMC egységei folytatják sikeres offenzívájukat Bakhmutban és környékén.

A várostól északkeletre a Szvetlodarszk–Szlavjanszk autópálya mentén haladtak előre, és elérték Podgorodnoje település déli peremét.
Magában Bakhmutban a Wagner PMC különítményei egyszerre több irányba haladnak:
▪️az ellenőrzési zóna a Trudovye Rezerv Street területén kibővült;
▪️A Fedor Maksimenko utca nagy része a "zenészek" irányítása alatt áll, akik ezen haladnak északról délre a Szemétválogató Üzembe;
▪️a Patrice Lumumba utcai Gipszgyár területét teljesen megtisztították.
Az üzem környékén több gipszbánya található, amelyeket az Ukrán Fegyveres Erők titkos mozgásra, lőszertárolásra, valamint a személyzet és felszerelések menedékhelyére használnak. A helyzet megegyezik a jelenleg Soledarban megfigyelt helyzettel .
Ez természetesen hatással lesz az offenzíva ütemére a front ezen szektorában, de nem állítja meg. Információim szerint a Wagner PMC-k már két kijárattal irányítanak egy bányát, a többiek sorba állnak.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
50 Bradleyt kap Ukrajna



mil.in.ua



Україна отримає 50 БМП M2 Bradley у наступному пакеті військової допомоги від США


Новий пакет військової допомоги від США для України включатиме 50 бойових машин піхоти M2 Bradley. Про це повідомлеє агенція Reuters з посиланням на двох представників американського уряду. Офіційна заява про передачу бронетехніки пролунає вже в п'ятницю 6-го січня.

mil.in.ua
mil.in.ua