[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 677
35 836
113
Nagynapja van ma az ukránoknak: AMX-10 "kerekes tankok" mellett ma kiderült hogy 50 Bradley-t kapnak ÉS Mardereket is kapnak, a németek küldenek egy Patriot üteget az amcsi üteg mellé.

 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113
Nagynapja van ma az ukránoknak: AMX-10 "kerekes tankok" mellett ma kiderült hogy 50 Bradley-t kapnak ÉS Mardereket is kapnak, a németek küldenek egy Patriot üteget az amcsi üteg mellé.

Ortodox karacsony?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 788
113
Több helyen foglalkoztak mellesleg már az iráni irányítókészletek beszerzéséről, ami mellesleg szerintem sem lenne rossz választás. Míg a perzsák ősöreg Szu-22-kkel dobálják a modern precíziós fegyverzetet Grísánál épp fordítva, hiába van Szu-35Sz, Szu-34M meg minden, sokszor második világháborús sturmovikként szórják a butabombákat 100 méteres magasságból.

Ez tök jó, meg minden, csak éppen mi a szarért kell nekik ehhez sikló bomba? o_O
Mert már az SZU idején is hegyekben álltak a félaktív lézeres és televíziós önrávezetésű rakéták.
Hol vannak ezek? Miért nincsenek bevetve? o_O
Lejárt az üzemidő/eladták a készletet, és elfelejtettek helyette új gyártásút venni? Vagy mi az oka?
Mert a Kh-31 nagy nehezen előkerült végre, és eredményesen használják is.
De hol vannak a Kh-29-esek? (Afganisztánban, Irak-Iránban és csecsenföldön is be volt vetve!)
Azokat a Szu-17/24/25/27/34/35 is képes használni. Nem értem miért nincs bevetve...
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 662
113
Több helyen foglalkoztak mellesleg már az iráni irányítókészletek beszerzéséről, ami mellesleg szerintem sem lenne rossz választás. Míg a perzsák ősöreg Szu-22-kkel dobálják a modern precíziós fegyverzetet Grísánál épp fordítva, hiába van Szu-35Sz, Szu-34M meg minden, sokszor második világháborús sturmovikként szórják a butabombákat 100 méteres magasságból.
Ez most kb. olyan fontos hír, mint az iráni drónok beszerzése volt. Ja nem, fontosabb.
Innentől ugyanis ahogy írtad, a RuAF elképesztő erősokszorozáson megy át. Ha már a TGP problémát nem oldották még meg, helyesen elindultak egy másik irányba - ami pedig jelenleg fontosabb is, mert a hadseregnek nem a mozgó egységekkel van baja (azokkal tudnak mit kezdeni), hanem a brutális statikus védelemmel. Na és arra a GPS bomba kb. eszményi...

Hogyha GPS bombákat pakolsz egy olyan elképesztően nagy teljesítményű platformra, mint a Szu-30 vagy Szu-34 (ami kvázi az F-15E és az F-111 súlycsoport), na onnantól kezdik alulról nyaldosni az USAF csapásmérés színvonalát - ami viszont figyelembe véve, hogy nem sivatagi rongyfejűek ellen mennek, hanem egy gépesített hadsereg ellen, na az valami elképesztően csúnya lesz.
Ha innen nézzük, egy Szu-30 fegyverterhelését/függesztési pontjait figyelembe véve, mondjuk csak napi 100 csapásmérő bevetést is számolva elmondhatjuk, hogy 2-3 hónap alatt minden arra érdemes célpontot szét tudnak szedni a front mögött 50+Km-nyire. Mivel a légvédelem ebben a mélységben úgy tűnik le van amortizálva, kvázi semmi sem áll az útjukba (az Ukrán Légierő biztosan nem), vagyis elkezdhetik a maguk módján a Sivatagi Vihar előbombázását egy nyári offenzívára.
Az iráni GPS bombákkal már megtehetik, lesz értelme mélyebbre beküldeni a vadászbombázókat.

(A kérdés persze a most a markába röhögő Iránnak hogy mennek neki ezután közvetve vagy közvetlenül az amerikaiak, mert ha ezt meglépik, az Orosz Légierő hatalmas fejlődési lépést tesz és irtózatos kaszálásba fog kezdeni...)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 677
35 836
113
Egyáltalán lesz ami képes együtt harcolni a lövészekkel. Az ukránoknak sok katonájuk van, de csak nagyon kevés a páncélozott ami minimum nem ideális állapot.
Most jelentették be németek hogy ők meg Mardereket fognak adni, a britek meg igazi harckocsikat lengettek be (Challenger 1 vagy 2).
Holnap van ortodox karácsony - ajándék Putyinnak nyugatról...itt most valamilyen koordinált fegyverszállítási akció van.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
1991-es, Irak elleni háborúban az F-111F-ek 99,6%-ban éjjel repültek, és ugyanazt a szerepet töltötték be, amit az európai hadszíntéren kaptak volna egy összecsapás során. Nagy hatósugarukkal és precíziós fegyverzetükkel kulcsfontosságú, jól védett célpontokat kellett kiiktatniuk. A következők elvileg az F-111E-kkel együttes statisztikák. A Sivatagi Vihar alatt 2500 felszállás során 2203 célpontot semmisítettek meg igazoltan. Ebbe beletartozott 52 híd (máshol: csak 12), a reptereken 13 pálya és 245 megerősített fedezék (az összesen 375 közül; bennük 141 repülőgéppel), 252 tüzérségi eszköz, és abban a háborúban arányosan a legtöbb, 920 harckocsi, illetve összesen 1500 páncélozott harcjármű. Végül is mintegy 5500 bombát használtak fel a hadművelet során, melynek 85%-a volt precíziós vezérlésű. Mindez jelentős sikernek tekinthető, de érdemes hozzátenni, hogy a háború 43 napjának a felén volt annyira rossz az időjárás – még a sivatagi klímánál is –, ami már zavarta az elektrooptikai célzást. Ez rámutatott, hogy azért ennek a metódusnak is megvannak a maga korlátai.
Tudni kéne értelmezni!Esetek 50 százalékában rosszak voltak az időjárási viszonyok ami zavarta az optikai célzást(30 éve még csak lézer vezérlésű preciziós fegyverek léteztek).5500 bevetett bombának 85 százaléka volt preciziós.Ezek között volt célpont amire több bombát is "elhasználtak".99 százalékban éjszaka repültek közepes magasságban ahol a hatekonyan "elnyomott"Iraki rakétás légvédelem,manpads nem jelentett rájuk veszélyt.Ettől még reális lehet az 50-60 százalékos találati arány ezek a körülmények között az akkori preciziós bombákkal.De vajon "buta"bombákkal,célmegjelölő nélkül ebben a magasságban éjszaka mekkora is lehetett volna a találati arány?Vagy lehetett volna ezek hiányában buta bombákkal nappal alacsony magasságból bombázni mint Vietnámban annak minden kövezkezményét veszteségek terén bevállalva.Öböl háború legnagyobb bevetés/veszteség arányát pont az Iraki reptereket alacsony magasságban támadó britt Tornado gépek "szemvedték"el.


Ez mindig bent van a "vágólapon" és csak ctrl+v-t nyomsz. Vagy valami állandóan megnyitott textből ki is kell másolni?
5x már tuti beillesztetted.

A hazai szennyből merítve. Nem tudom igaz-e:



Ezen besz@rtok :D :D
Aki tudni akarja a pontos veszteségeket darabra, itt láthatja:


Forrásmegjelölés a táblázat alatt: oryx, portfolió

Szóval ezek helyben született propaganda számok is :D
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113
Ha meg tudnák tenni már megtették volna. Többször lőtték éket CM-ekkel, de nem találták el vagy nem eléggé.
Zaporozseji hidaknak talán durvább a légvédelme, mint Kievé. 4 híd is van ott...
Kiderul. Azert abbol a par szaz raketabol nem jonnek hirek, hogy a hidak felett lelottek ennyit meg anyit. Mintha arra osztanak be a korlatozott mennyiseget amit epp nagyobb presztizsnek(?) gondolnak. Neha csak izmozas, kemenykedes...nehez ezt atlatni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 677
35 836
113
Kiderul. Azert abbol a par szaz raketabol nem jonnek hirek, hogy a hidak felett lelottek ennyit meg anyit. Mintha arra osztanak be a korlatozott mennyiseget amit epp nagyobb presztizsnek(?) gondolnak. Neha csak izmozas, kemenykedes...nehez ezt atlatni.
Az oroszok döntően energia infrasturktúrát, civil célpontokat támadnak. Valamiért az hiszik hogy lakosság megtörése előbb vezet eredményre, mint logisztikai, katonai célok támadása. Eléggé téve koncepció: minden jel szerint csak Putsin fogják jobban utálni ezekért, nem gondolják, hogy kapituálni kellene.
Na mindegy ez már OFF topik.

amúgy nagyon gyorsan kapnának nyugatról pontonhidakat, kompokat, szóval nagy fennakadást nem okozna.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 106
1 990
113
Oroszország 200 darab T–90M harckocsit szállít a Luganszki Népköztársaság oroszbarát erőinek

Ezek a harckocsik már megérkeztek? :D