Én ezzel nagyon óvatosan bánnék. Ha egy ilyen rendszert feltörnek, pikk-pakk megszerzik a kapcsolódó kliensek helyzetét, adott esetben "aktiválhatnak" rejtőzködő alakulatot. fals parancsokat adhatnak ki, sőt akár saját alakulatra vezethetnek tüzet.
Ezzel teljes mértékben egyetértek, bár én arra gondoltam, hogy ilyen mértékű USA támogatás mellett kizártnak tartok egy ilyen Ukrán fejlesztést. Nekem egyértelmű hogy USA rendszert használnak, amit most jól megmagyaráznak. Mondhatni ismét teljesen hülyének néznek mindenkit. Én így gondolom, de lehet hogy rosszul...
Egyrészt az igazsághoz hozzátartozik, hogy annak ellenére, hogy az ukrik kétségkívül tényleg értek el eredményeket ezen a téren és az is igaz, hogy alkalmazzák is a harctéren (különösen a tüzérség számára nagyon hasznos) ezt a rendszert de azért van egy erőteljes hájp az ukrik részéről ezzel kapcsolatban, és csak a tévedések elkerülése végett ezt a rendszert az ukrik nem a február 24-én kezdődő orosz invázió alatt fejlesztették ki, már évekkel ezelőtt elkezdődött a rendszer fejlesztése amely gyakorlatilag az orosz invázió kezdetére került olyan állapotba , hogy ténylegesen nagy segítséget jelentsen az ukrán haderő számára (azt is hozzátéve, hogy a működését a háborús körülmények között az amerikai Starlink rendszer teszi lehetővé), természetesen a háború kezdete óta az ukrik folyamatosan fejlesztik a rendszert (szerintem nyugati segítséget is kapnak hozzá) új elemeket és a harctéri tapasztalatokat hozzá adva. Az amerikai katonai vezetés pedig nyilvánvaló, hogy tanulmányozza az ukrik rendszerét, hiszen azt valós háborús körülmények között az orosz haderő ellen alkalmazzák több mint 11 hónapja.
Ami pedig
@Tumpek véleményét illeti ezzel kapcsolatban én két okból sem tartom ezt életszerűnek, egyrészt azért mert az ukrik már évek óta fejlesztik ezt a rendszert a saját lehetőségeikre haditechnikai felszereltségükre optimalizálva, az amerikai rendszer sokkal mélyebb digitális integrációt valósít meg, és sokkal nagyobb erőforrásokat igényel mint amelyek az ukrik rendelkezésére álln ak.
Másrészt az amerikaiak miért csinálnának olyan hülyeséget , hogy az amerikai haderő ilyen fontos és sarkalatos rendszerét odaadják az ukrik kezébe akik éppen az orosz haderővel harcolnak, és ahol ennek a rendszernek a biztonságát semmi sem szavatolná.
Nem is értem. Már június közepén, az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának logisztikai vezetője, Volodimir Karpenko tábornok a Nemzetvédelem magazinnak adott interjújában elmondta, hogy a nehézfegyverek mintegy 50%-a csatákban veszett el. „Csak a nehézfegyverekről beszélek. Ma az aktív harcok eredményeként körülbelül 30-40, esetenként akár 50%-os felszerelésveszteséggel rendelkezünk. Így körülbelül 50%-ot veszítettünk. Körülbelül 1300 gyalogsági harcjármű, 400 harckocsi, 700 tüzérségi rendszer veszett el” – mondta. (
https://socialbites.ca/latest-news/48153.html ,
https://oopstop.com/general-karpenk...-in-the-ranks-of-the-armed-forces-of-ukraine/ )
Az oryx ekkoriban harckocsiból 160 darab körüli ukrán veszteséget számlált.
A cikkben a főleg a nyugati korszerű fegyver rendszerekről volt szó (amelett, hogy szerepelt benne az ukriknak adott ex haditechnika is szovjet) és bizony június közepén az ukrán szárazföldi parancsnokságának logisztikai vezetője az ukrán nehézfegyverek egészéről beszélt amelyben (akkor még különösen sokkal) nagyobb volt a volt szovjet haditechnika haditechnika aránya.
@duckdodgers™ visszatérve még egy kicsit az ukrán légvédelemre és az orosz támadásokra az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, az utóbbi időben az oroszok az iráni drónok bevetésével kapcsolatban taktikát váltottak, (erről orosz és ukrán források is beszámoltak) a Sahed drónokat éjjel vetik be amikor az ukrán légvédelem csak rakétákkal és a német Gepárd légvédelmi rendszerekkel tud hatékonyan védekezni ellenük, a legutóbbi támadások során az ukrán légvédelem arról számolt be, hogy az egyik Nasams egységnél amely kritikus energetikai és más objektumokat védett főként a Sahed drónoktól olyan gyorsan kellett a rakétákat után tölteni mintha tüzérségi alakulat lett volna , az oroszok nem hülyék mindent megtesznek, hogy az ukriknak és a nyugatnak a lehető legdrágább legyen egy iráni drón megsemmisítése ,nem véletlen hogy az ukrán katonai és politikai vezetés aktívan lobbizik még több német Gepárd önjáró légvédelmi rendszerért. És ezekkel a tényekkel tisztában vannak a németek is...
Németország több Gepard-Spiegel önjáró fegyvert adhat Ukrajnának...
2023. január 6., péntek,
Fotó: Getty Images
A bejelentett Marder páncélosok és a Patriot üteg mellett Németország további Gepard önjáró légvédelmi rendszereket kíván áthelyezni Ukrajnába.
Forrás : Spiegel , ZN.ua
Részletek : A kiadvány szerint már folynak a tárgyalások két olyan országgal, amelyeknek még mindig van raktárkészlete Gepard önjáró légvédelmi rendszerekből és nagy mennyiségű 35 mm-es lőszerből.
Milyen országról nem számolnak be.
Egyelőre nincs megállapodás, de Berlinben óvatosan bíznak abban, hogy a következő hónapokban további Gepárdokat szállíthatnak Ukrajnába.
Кроме объявленных бронетранспортеров Marder и батареи Patriot, Германия намерена передать Украине дополнительные установки Gepard.
www.pravda.com.ua
Maxar a lebombázott Bakhmutot mutatja műholdfelvételen....
2023. január 6., péntek, 06:31
Lebombázták Bakhmutot Maxar műholdfelvételén
A Maxar Technologies 2022. augusztus 1-jén és 2023. január 4-én készített műholdfelvételeket a donyecki régió Bahmut városáról.
Forrás : Maxar Technologies a
Twitteren
Szó szerint : "A város az elmúlt 6 hónapban az orosz és az ukrán erők közötti heves harcok központja volt, és a képeken az épületekben és az infrastruktúrában súlyos károk láthatók."
Részletek : A cég megjegyezte, hogy az első fotó 2022. augusztus 1-jén készült.
A második pedig a folyó év január 4-én
január 6., 01:11
Podoljak úr kijelentésével kapcsolatban, miszerint az AFU nem szándékozik eleget tenni a Kreml "egyoldalú tűzszünetre" vonatkozó követelésének, néhány megjegyzést szeretnék tenni:
- Visszavonom a tegnapi áttekintés-előrejelzésből azt a megalapozatlanul merész feltételezést, hogy csapataink egy-másfél hét alatt befejezhetik a Marinka elleni támadást. Ha Marinkát valaha is beveszik, az sokkal később lesz, mivel a mi "tartózkodásunk" 36 órája alatt az AFU komolyan megerősíti pozícióit és megerősíti a helyőrséget;
- Vlagyimir Vlagyimirovics olyan merész és határozott lépést tett a vereség és a megadás felé a jelenlegi háborúban, amilyenre még nem volt példa az úgynevezett "SWO" elmúlt 10,5 hónapjában. A hágaiak tapsolnak, és elkezdik előkészíteni a termet.(Kivéve persze, ha a problémát megelőző jelleggel nem oldják meg egy lapátnyél illetéktelen behelyezését a végbélnyílásba, ahogy az Kadhafi esetében történt);
- Az Orosz Föderáció fegyveres erői - csak örülnek: megtapasztalhatják az egyoldalú tűzszünetek minden "varázsát", amelyet az LDPR hadtestek az előző 8 évben tapasztaltak. Szerintem a hadseregünknek tetszeni fog. "De-eszkaláció" és "átcsoportosítás", valamint a "Bonyolult megoldás" - az RF fegyveres erői már értékelték. Most - egy új szakasz...