[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 004
34 398
113
Állítólag az ukránok sikeresen integrálták az amerikai SeaSparrow légvédelmi rakétát a BUK rendszerhez, szóval a következő segély csomaggal SeaSparrowkat is kapnak.

 
W

Wilson

Guest
2,8 milliard 50db használt bradley-ért? 56 millió USD/db? _Valakinek nagyon zsírosan indul a 2023-as év a tengeren túlon. Tudom, tudom naggggggyon sok minden más is van abban a csomagban... Persze, persze
A 3,8 milliárd dollár értékű fegyvercsomag és támogatás része lesz az 50 db Bradley, amelyben többek között...

Idézett a cikkből...

Az 50 Bradley egy átfogó segélycsomag részét képezi, amelyet pénteken jelentenek be 3,8 milliárd dollár értékben – állítja egy, az ügyben jártas személy, aki névtelenséget kért, hogy a bejelentés előtt beszélhessen. A csomag 2,25 milliárd dollárt különít el Ukrajna számára, amely 155 mm-es tüzérségi lövedékeket is tartalmaz majd. További 682 millió dollár katonai finanszírozást kapnak a kelet-európai országok, hogy amerikai fegyvereket és katonai felszereléseket vásárolhassanak. Ukrajna 225 millió dolláros katonai finanszírozást is kap.

A csomag először tartalmaz majd radarvezérlésű Sea Sparrow légelhárító rakétákat, amelyek a tengerből vagy a szárazföldről indíthatók repülőgépek vagy cirkálórakéták elfogására. Az ukrán hadseregnek egy kis harctéri újítás során sikerült átalakítania meglévő szovjet kori BUK-rendszereit, hogy kilőjék a Sea Sparrow-t – mondta el két, az ügyben jártas ember. Eddig a pontig Tajvan volt az egyetlen ország, amely a rakéták földről indítható változatát üzemeltette, míg az Egyesült Államok és több szövetséges haditengerészet a hajóra szerelt változatot.
A teljes cikk fordítása ebben a hozzászólásban található...

 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 004
34 398
113
Ezek az amerikaiak nagyon rendesek! Ezt ki fogja kifizetni? Ukrajna?
Nem rendesek, hanem nemzetbiztonsági érdekük a terjeszkedő, határokat átrajzolgató Oroszország kivéreztetése. Mindez csak pénzbe kerül nekik, vérbe nem - nagyon is megéri! Ukránok is jól járnak mert nem lesznek beolvasztva Oroszországba, rajta maradhatnak a térképen. Ezért ők vérrel fizetnek, mert pénzük nincsen modern cuccokra...
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 077
11 753
113
Ez mér tényleg az utolsó, totális mozgósítás:

"Új eljárásrendet fogadott el az ukrán kormány a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékos katonák katonai nyilvántartásának vezetéséről még december 30-án. Az új szabályozást, amely számtalan szigorítást tartalmaz a minap hozták nyilvánosságra és azonnal hatályba is lépett.


A katonai nyilvántartásba vétel új rendje szerint gyakorlatilag ahol csak lehet, vadásznak a hadkötelezettekre, s az önkormányzatoktól, a munkaügyi központokon, bíróságokon, cégeken át az oktatási intézményekig mindenkit a hadkötelesek bejelentésére köteleznek.


Nem lehet tanulni, de még oktatási intézménybe felvételizni sem, ha valaki betöltötte a tizenhatodik életévét és nincs katonaigazolványa, vagy nincs még nyilvántartásba véve. Begyűjtik a munkanélkülieket és az elítélteket is. A munkaügyi központoknak és a bíróságoknak is kötelező innentől az adatszolgáltatás. A munkaügynek minden náluk jelentkező katonai szolgálatra köteles adatait le kell adják, míg a bíróságoknak, amennyiben hadköteles vagy tartalékos egyént szabadságvesztésre illetve elzárásra ítéltek, azonnal jelenteniük kell az SZBU-nak és a toborzóközpontnak.

És itt még nem értünk a “vadászati területet” végére, ugyanis a cégeket, vállalkozásokat is kötelezi az új rendelet, hogy az alkalmazottaikat lejelentsék ha hadkötelesek. Új dolgozót pedig már nem vehetnek fel, ha hadköteles és nincs még nyilvántartásba véve – ha ilyen ember állásra jelentkezne, hét napon belül le kell jelenteni. December elsejéig pedig minden évben listát kell leadni azokról a munkavállalókról, akik hadkötelesek, azt össze is vetik évente a ténylegesen nyilvántartásba vettek névsorával.

Jelentési, bejelentési kötelezettsége van a rendelet szerint nem csak az oktatási intézményeknek, munkahelyeknek, munkaügyi központoknak és bíróságoknak, hanem az önkormányzatoknak is.

A rendelet úgy szól, hogy a települési önkormányzatok kötelesek azonosítani a település területén élő, de náluk nem nyilvántartott hadköteleseket, és az ilyen állampolgárokat a toborzóközpontokba irányítani.

Az adatokat egyeztetik is a toborzók, amely során innentől fogva magánterületekre is bemehetnek, körbejárhatják az otthonkat, ingatlanokat. Ehhez az önkormányzatoknak még engedélyt is ki kell adniuk. Az adatszolgáltatásra még korábban mobil applikációt is kifejlesztettek, amellyel a személyes adatok egyszerűen és gyorsan rögzíthetők és továbbíthatók.

Nem csak az otthon maradt, bujkálókat igyekeznek ilyen módon begyűjteni, hanem nyilvántartásba vennék azokat is, akik elhagyták Ukrajnát. A több mint 3 hónapja külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok katonai nyilvántartását a konzulátusok kötelesek vezetni. Állítólag erre azért van szükség, hogy mozgósítás esetén megkönnyítsék a hazatérésüket.

A december 30-án elfogadott rendelet magyarázata szerint az új nyilvántartási rend “az emberanyag-tartalék felhalmozása” érdekében történik. Célja a fegyveres erők és más katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban."
Ezután a zöld határ sértőket nem szabad visszatoloncolni, ha ukrán mert ez már népírtás, nem katonáskodás.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 039
5 452
113
A kijevi rezsim az orosz fegyveres erők által elrendelt tűzszünet ellenére folytatta a lövéseket, a megtorló tüzet az orosz tüzérség visszaverte - közölte az orosz védelmi minisztérium.

"Annak ellenére, hogy az orosz csapatok január 6-án moszkvai idő szerint 12.00 óra óta betartják a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak ágyúzását" - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A védelmi minisztérium pontosította, hogy az ukrán csapatok négy aknavetőgránátot lőttek ki orosz állásokra Krasznoliman irányában és három tüzérségi lövedéket a Luhanszki Népköztársasághoz tartozó Bilohorovka falu közelében. Az ukrán hadsereg nyolc tüzérségi lövedéket lőtt ki a Zaporizzsjai területen lévő Novopavlovka faluból.

"Az orosz erők megtorló tüze visszaszorította az AFU (Ukrán Fegyveres Erők - a szerk.) azon állásait, ahonnan a lövéseket végrehajtották" - hangsúlyozta a védelmi minisztérium.

Korábban jelentették, hogy az orosz elnök és az orosz védelmi miniszter utasításainak megfelelően január 6-án 12.00 órától január 7-én 24.00 óráig tűzszünetet hirdettek az orosz csapatok (erők) egyesített csoportosításában a különleges katonai művelet térségében az ukrajnai felek teljes érintkezési vonalán január 7. 24.00 óráig.

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
19 837
65 696
113
nemzetbiztonsági érdekük
data=ihsaVLoHYig6FRfRV-t8pk65Kt5HkBqEsY9skpx9oFZv4Vgoji6_IhFaY974KXX4CYK5I-dVUajD68J2RdMgY2X2PvHC_wdbNRlMA9vbcTLak-z1tWUkSkriKQ9RqEnv2tCXm8RxS52MCZQs9BIraYwkHmx8fwjhiHPlzd6854cgZ8WUQsjOaA3tL9FyZS-gcpU3mRMHyiP6oxvIgOyIsVmBVoDst1tAyO5jD7RIV6I1r0m0BahoCkJduBjJgiZzkCIKHYWdkXvTXAN6M7FLAl1Z8Kh3vrE5PrhzPzRzsw6FEHYDXn3UgFXEBsFSTtwH0g

5687 mérföld = 9099,2 km. :D Szinte az előszoba. :D
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 450
113
Az 'O" haderőcsoport T-90M harckocsijai gyakorlatoznak

Megsemmisült ukrán harckocsi maradványai
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 004
34 398
113
data=ihsaVLoHYig6FRfRV-t8pk65Kt5HkBqEsY9skpx9oFZv4Vgoji6_IhFaY974KXX4CYK5I-dVUajD68J2RdMgY2X2PvHC_wdbNRlMA9vbcTLak-z1tWUkSkriKQ9RqEnv2tCXm8RxS52MCZQs9BIraYwkHmx8fwjhiHPlzd6854cgZ8WUQsjOaA3tL9FyZS-gcpU3mRMHyiP6oxvIgOyIsVmBVoDst1tAyO5jD7RIV6I1r0m0BahoCkJduBjJgiZzkCIKHYWdkXvTXAN6M7FLAl1Z8Kh3vrE5PrhzPzRzsw6FEHYDXn3UgFXEBsFSTtwH0g

5687 mérföld = 9099,2 km. :D Szinte az előszoba. :D
ne legyél már ennyire szűklátókörű!
Ha simán ment volna az oroszoknak Ukrajna, akkor pár évre rá a Baltikumban is bepróbálkozhattak volna mondván hogy a NATO/nyugat "úgy sem csinálna semmit" vagy "pár nap alatt készhelyzet lenne és elengednék az egészet".
A Baltikuot már NATO kötelezettség alapján is meg kellene védeni, ami direkt konfrontációt jelentene atomhatalmak között. Sokkal könnyebb most legyengíteni az oroszkat egy proxi háborúval (amibe Putyin önként kezdett bele balfasz módon!), mint később a Baltikumban vagy máshol megütközni velük.

Jobban érted te ezt, mint ahogy itt előadod! ;)
Magyarként nekünk nagyon nem érdekünk, hogy az oroszok arra következtetésre jussanak, hogy könnyen azt tesznek a térségben amit akarnak: ők mondhassák meg melyik ország létezhet melyik nem!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
19 837
65 696
113
ne legyél már ennyire szűklátókörű!
Ha simán ment volna az oroszoknak Ukrajna, akkor pár évre rá a Baltikumban is bepróbálkozhattak volna mondván hogy a NATO/nyugat "úgy sem csinálna semmit" vagy "pár nap alatt készhelyzet lenne és elengednék az egészet".
A Baltikuot már NATO kötelezettség alapján is meg kellene védeni, ami direkt konfrontációt jelentene atomhatalmak között. Sokkal könnyebb most legyengíteni az oroszkat egy proxi háborúval (amibe Putyin önként kezdett bele balfasz módon!), mint később a Baltikumban vagy máshol megütközni velük.

Jobban érted te ezt, mint ahogy itt előadod! ;)
Magyarként nekünk nagyon nem érdekünk, hogy az oroszok arra következtetésre jussanak, hogy könnyen azt tesznek a térségben amit akarnak: ők mondhassák meg melyik ország létezhet melyik nem!
Esetleg nem is történt volna ez, ha nem lenne 10000 km-re a 'nemzetbiztonsági érdekük' :D De hát mindegy. Nekik meg kell védeni, nekik meg kell szállni, nekik meg kell gyengíteni, nekik...mi meg értsük már meg hogy kell nekik. :D
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 956
22 352
113
Ezután a zöld határ sértőket nem szabad visszatoloncolni, ha ukrán mert ez már népírtás, nem katonáskodás.
A háború a legegyszerűbb módja annak,hogy egy adott ország hadra fogható népességét lenullázzák ,így bármilyen szándéka is áll fent pl az oroszoknak vagy a nyugatiaknak Ukrajnával kapcsolatban,minden nappal egyre könnyebb dolguk lesz !

(igen a nyugatnak is,bár ez sok embernek nagyon nem fog tetszeni,és nagyon nem fogja tudni majd feldolgozni, egy bizonyos IQ szint alatt nem is lehet , aztán most árazza be magát mindenki ahogy gondolja ;) )
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 389
17 374
113
Egy luhanszki kórházban, több, mint 1000 sebesült orosz katona van...

Hát ne haragudj, de ebből a videóból egyáltalán nem derül ki, hogy 1000 sebesült ruszki van a luhanszki korházban. Ez a videó semmit nem mutat erre vonatkozóan. Nem mondom, hogy ilyen nem lehetséges, de ez a videó nem mutat, mond semmit.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 341
2 510
113
A tegnapi napi adatok szerint a beérkező menekültek száma ca 16 ezer fő volt (ukrán és román határon együtt).
A napi menedékkérők száma 550 fő fölötti. Ezek a számok már az eddigi napi átlagok duplája. Ha ez marad, akkor ez nem az új mozgósitásra adott népi válasz?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 469
18 358
113
Csak épp a cikk kiindulási pontja(oryx) egy vicc. Az oryxnál most tartanak 441 elvesztett ukrán harckocsinál. Több, mint fél évvel Karpenko bejelentése után. Szerintem az arányok alapján szorozd fel nyugodtan 2,5 szeresére az ukránok veszteségeit. Az ukránok ki vannak fogyva a nehézfegyverekből, és a Nyugat egyre kevésbé tudja pótolni azokat. 2 zászlóaljnyi gyalogsági harcjármű és 2 ütegnyi Patriot nem fogja megoldani az ukránok problémáit. Ezzel szemben mind ezidáig az oroszok képesek voltak pótolni a veszteségeiket minden huhogás ellenére.

IMG-20230106-111820-513.jpg

Ukrán BMP-2
IMG-20230106-112018-852.jpg

Megsemmisült Kozak páncélozott jármű
IMG-20230106-111933-986.jpg

Ukriktól zsákmányolt 2Sz1 önjáró löveg

Ukrán harckocsi vontat egy MLS SHIELD páncélozott járművet

Fáj az oryx, mert leleplezi a ruszki hazugságokat, ezért megy a fikázás. Oké.
De az ukrán veszteség nem azért kisebb, mert csalnak, hanem azért, mert eleve kevesebb volt nekik.
Ezért nevetséges a ruszki propaganda a 6000 ukrán tankról, stb.
Az, hogy ki mennyire képes pótolni veszteségeit jól látszik az eddigi eredményekből.
Az orosz csoda mindig elmaradt, mert hazudnak. Ez csak annak csalódás, aki hisz nekik.
:)
Szivárognak a hírek a valóságról, zúgolódnak a hívők, milbloggerek.
Biztos minden oké, ezzel az orosz haderővel közel egy éves háború után? Tényleg képes pótolni a veszteségeit, ha Irán, Észak-korea, belarusz lőszerét, drónját kell használnia?
;)
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 039
5 452
113
Ez mér tényleg az utolsó, totális mozgósítás:

"Új eljárásrendet fogadott el az ukrán kormány a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékos katonák katonai nyilvántartásának vezetéséről még december 30-án. Az új szabályozást, amely számtalan szigorítást tartalmaz a minap hozták nyilvánosságra és azonnal hatályba is lépett.


A katonai nyilvántartásba vétel új rendje szerint gyakorlatilag ahol csak lehet, vadásznak a hadkötelezettekre, s az önkormányzatoktól, a munkaügyi központokon, bíróságokon, cégeken át az oktatási intézményekig mindenkit a hadkötelesek bejelentésére köteleznek.


Nem lehet tanulni, de még oktatási intézménybe felvételizni sem, ha valaki betöltötte a tizenhatodik életévét és nincs katonaigazolványa, vagy nincs még nyilvántartásba véve. Begyűjtik a munkanélkülieket és az elítélteket is. A munkaügyi központoknak és a bíróságoknak is kötelező innentől az adatszolgáltatás. A munkaügynek minden náluk jelentkező katonai szolgálatra köteles adatait le kell adják, míg a bíróságoknak, amennyiben hadköteles vagy tartalékos egyént szabadságvesztésre illetve elzárásra ítéltek, azonnal jelenteniük kell az SZBU-nak és a toborzóközpontnak.

És itt még nem értünk a “vadászati területet” végére, ugyanis a cégeket, vállalkozásokat is kötelezi az új rendelet, hogy az alkalmazottaikat lejelentsék ha hadkötelesek. Új dolgozót pedig már nem vehetnek fel, ha hadköteles és nincs még nyilvántartásba véve – ha ilyen ember állásra jelentkezne, hét napon belül le kell jelenteni. December elsejéig pedig minden évben listát kell leadni azokról a munkavállalókról, akik hadkötelesek, azt össze is vetik évente a ténylegesen nyilvántartásba vettek névsorával.

Jelentési, bejelentési kötelezettsége van a rendelet szerint nem csak az oktatási intézményeknek, munkahelyeknek, munkaügyi központoknak és bíróságoknak, hanem az önkormányzatoknak is.

A rendelet úgy szól, hogy a települési önkormányzatok kötelesek azonosítani a település területén élő, de náluk nem nyilvántartott hadköteleseket, és az ilyen állampolgárokat a toborzóközpontokba irányítani.

Az adatokat egyeztetik is a toborzók, amely során innentől fogva magánterületekre is bemehetnek, körbejárhatják az otthonkat, ingatlanokat. Ehhez az önkormányzatoknak még engedélyt is ki kell adniuk. Az adatszolgáltatásra még korábban mobil applikációt is kifejlesztettek, amellyel a személyes adatok egyszerűen és gyorsan rögzíthetők és továbbíthatók.

Nem csak az otthon maradt, bujkálókat igyekeznek ilyen módon begyűjteni, hanem nyilvántartásba vennék azokat is, akik elhagyták Ukrajnát. A több mint 3 hónapja külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok katonai nyilvántartását a konzulátusok kötelesek vezetni. Állítólag erre azért van szükség, hogy mozgósítás esetén megkönnyítsék a hazatérésüket.

A december 30-án elfogadott rendelet magyarázata szerint az új nyilvántartási rend “az emberanyag-tartalék felhalmozása” érdekében történik. Célja a fegyveres erők és más katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban."
És még pofátlanul hazudnak is...

Ukrán védelmi miniszter: Nincs szükség újabb mozgósításra Ukrajnában

A jelen állás szerint nem látja szükségét a mostaninál nagyobb kiterjedésű tömeges mozgósításnak – erről beszélt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy interjúban.

Hozzátette: a helyzet bármikor változhat, de egyelőre úgy fest, hogy nekik – Oroszországgal ellentétben – nincs szükségük a jelenleginél több emberre a fronton. „Fegyverekre, haditechnikai eszközökre és felszerelésre viszont szükségünk van” – tette hozzá.