[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Csak érdek és számítás van, ez a túlélés, megmaradás eszköze a kis nemzetek számára.
akkor ezt most felírtam a forecastokra, hogy majd after a dolognak lehessen meetingelni a dolgokat.
Avagy 20 év múlva itt már mindenki englisül fog speekelni, és ez így lesz jó, mert az nem szolgaság, hanem ószom cucc
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 947
7 715
113
2,8 milliard 50db használt bradley-ért? 56 millió USD/db? _Valakinek nagyon zsírosan indul a 2023-as év a tengeren túlon. Tudom, tudom naggggggyon sok minden más is van abban a csomagban... Persze, persze
duplán és pluszba számítják az összeget, ugye beszámítják az 50 árát + hozzá csapják mégegyszer mert a hiányzó 50-et pótolni kell a saját raktárukra , amit valamiért ukrán segélyként könyvelnek el ... az pénz amiből pótolják az odadott cuccokat is segélynek minősítik annak ellenére hogy nem az ukránoknak megy ...

az ilyen pénz csomagokból egyszerre kap ukrajna meg a pentagon is
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 760
15 703
113
Ez mér tényleg az utolsó, totális mozgósítás:

"Új eljárásrendet fogadott el az ukrán kormány a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékos katonák katonai nyilvántartásának vezetéséről még december 30-án. Az új szabályozást, amely számtalan szigorítást tartalmaz a minap hozták nyilvánosságra és azonnal hatályba is lépett.


A katonai nyilvántartásba vétel új rendje szerint gyakorlatilag ahol csak lehet, vadásznak a hadkötelezettekre, s az önkormányzatoktól, a munkaügyi központokon, bíróságokon, cégeken át az oktatási intézményekig mindenkit a hadkötelesek bejelentésére köteleznek.

Nem lehet tanulni, de még oktatási intézménybe felvételizni sem, ha valaki betöltötte a tizenhatodik életévét és nincs katonaigazolványa, vagy nincs még nyilvántartásba véve. Begyűjtik a munkanélkülieket és az elítélteket is. A munkaügyi központoknak és a bíróságoknak is kötelező innentől az adatszolgáltatás. A munkaügynek minden náluk jelentkező katonai szolgálatra köteles adatait le kell adják, míg a bíróságoknak, amennyiben hadköteles vagy tartalékos egyént szabadságvesztésre illetve elzárásra ítéltek, azonnal jelenteniük kell az SZBU-nak és a toborzóközpontnak.

És itt még nem értünk a “vadászati területet” végére, ugyanis a cégeket, vállalkozásokat is kötelezi az új rendelet, hogy az alkalmazottaikat lejelentsék ha hadkötelesek. Új dolgozót pedig már nem vehetnek fel, ha hadköteles és nincs még nyilvántartásba véve – ha ilyen ember állásra jelentkezne, hét napon belül le kell jelenteni. December elsejéig pedig minden évben listát kell leadni azokról a munkavállalókról, akik hadkötelesek, azt össze is vetik évente a ténylegesen nyilvántartásba vettek névsorával.

Jelentési, bejelentési kötelezettsége van a rendelet szerint nem csak az oktatási intézményeknek, munkahelyeknek, munkaügyi központoknak és bíróságoknak, hanem az önkormányzatoknak is.

A rendelet úgy szól, hogy a települési önkormányzatok kötelesek azonosítani a település területén élő, de náluk nem nyilvántartott hadköteleseket, és az ilyen állampolgárokat a toborzóközpontokba irányítani.

Az adatokat egyeztetik is a toborzók, amely során innentől fogva magánterületekre is bemehetnek, körbejárhatják az otthonkat, ingatlanokat. Ehhez az önkormányzatoknak még engedélyt is ki kell adniuk. Az adatszolgáltatásra még korábban mobil applikációt is kifejlesztettek, amellyel a személyes adatok egyszerűen és gyorsan rögzíthetők és továbbíthatók.

Nem csak az otthon maradt, bujkálókat igyekeznek ilyen módon begyűjteni, hanem nyilvántartásba vennék azokat is, akik elhagyták Ukrajnát. A több mint 3 hónapja külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok katonai nyilvántartását a konzulátusok kötelesek vezetni. Állítólag erre azért van szükség, hogy mozgósítás esetén megkönnyítsék a hazatérésüket.

A december 30-án elfogadott rendelet magyarázata szerint az új nyilvántartási rend “az emberanyag-tartalék felhalmozása” érdekében történik. Célja a fegyveres erők és más katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban."
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 988
87 585
113

Van látható jele? Nem úgy nézem ...

Más.

Bahmut régen:





Bahmut most:



Sviatohirsk Cave Monastery:

Mariupol:

Martiupol, Azovmas:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 637
48 347
113

Hadifelszereléssel ellátott vasúti kocsik áramlanak Fehéroroszországba (FOTÓ)​

Az uniós állam katonai biztonságának biztosítása keretében folytatódik a haderő felépítése. A mai napon újabb katonai felszereléssel ellátott szerelvény érkezett a köztársaságba, amely a Fehérorosz Köztársaság és az Orosz Föderáció regionális csapatcsoportjának része.
Emlékezzünk vissza, hogy ma Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a breszti vidéki gyakorlótéren a regionális csapatcsoport orosz részéhez tartozó egységek és alakulatok közkatonákkal és parancsnokokkal beszélgetett.
Lukasenka meghallgatott egy jelentést a közös csapatcsoport koordinációjának befejezéséről.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673000163

Az ellenség sietve NATO-felszerelést és friss ágyútölteléket szállít Artyomovszkba​

Artyomovszk megtartásának kétségbeesett kísérleteként az ukrán parancsnokság sietve NATO-felszerelést és friss ágyútölteléket szállít át az Ukrán Fegyveres Erők harcosai közül.
Amint arról a Russzkaja Vesna
beszámolt , ma az orosz hadsereg harcokkal behatolt Soledar központjába.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672996347

A szoledari csapataink sikereiről szóló jelentések hátterében hadd fejezzem ki reményemet, hogy előbb-utóbb a donyecki fronton végrehajtott valamennyi akciónk stratégiai offenzív hadművelet jellegét ölti majd.
Az ábra az Ukrán Fegyveres Erők megerősített területeit mutatja, amelyeket az ellenség a harcok során épített fel.
Mint látható, katonáinknak még sok a tennivalója, de ez a legkevésbé sem von le a katonák és tisztek bátorságából és elhivatottságából.
De még egyszer: szükségünk van egy stratégiai offenzív hadműveletre, amihez sok, nagyon sok kell.

Prigozhin a Soledarért vívott csatákról. Kéri a sikerek ellenére, hogy ne rohanjanak a győztes jelentésekkel, koporsók dobálásával a levegőbe.
„Többször kértem és kérni fogom a tisztelt katonai tudósítókat, hogy ne adjanak idő előtti tájékoztatást. Igen, a PMC "Wagner" vadászgépei és kizárólag a PMC "Wagner" vadászgépei közel állnak Soledar elfoglalásához. De minden idő előtti információ árt az offenzívának
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 023
38 365
113
Állítólag az ukránok sikeresen integrálták az amerikai SeaSparrow légvédelmi rakétát a BUK rendszerhez, szóval a következő segély csomaggal SeaSparrowkat is kapnak.

 
W

Wilson

Guest
2,8 milliard 50db használt bradley-ért? 56 millió USD/db? _Valakinek nagyon zsírosan indul a 2023-as év a tengeren túlon. Tudom, tudom naggggggyon sok minden más is van abban a csomagban... Persze, persze
A 3,8 milliárd dollár értékű fegyvercsomag és támogatás része lesz az 50 db Bradley, amelyben többek között...

Idézett a cikkből...

Az 50 Bradley egy átfogó segélycsomag részét képezi, amelyet pénteken jelentenek be 3,8 milliárd dollár értékben – állítja egy, az ügyben jártas személy, aki névtelenséget kért, hogy a bejelentés előtt beszélhessen. A csomag 2,25 milliárd dollárt különít el Ukrajna számára, amely 155 mm-es tüzérségi lövedékeket is tartalmaz majd. További 682 millió dollár katonai finanszírozást kapnak a kelet-európai országok, hogy amerikai fegyvereket és katonai felszereléseket vásárolhassanak. Ukrajna 225 millió dolláros katonai finanszírozást is kap.

A csomag először tartalmaz majd radarvezérlésű Sea Sparrow légelhárító rakétákat, amelyek a tengerből vagy a szárazföldről indíthatók repülőgépek vagy cirkálórakéták elfogására. Az ukrán hadseregnek egy kis harctéri újítás során sikerült átalakítania meglévő szovjet kori BUK-rendszereit, hogy kilőjék a Sea Sparrow-t – mondta el két, az ügyben jártas ember. Eddig a pontig Tajvan volt az egyetlen ország, amely a rakéták földről indítható változatát üzemeltette, míg az Egyesült Államok és több szövetséges haditengerészet a hajóra szerelt változatot.




A teljes cikk fordítása ebben a hozzászólásban található...

 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 023
38 365
113
Ezek az amerikaiak nagyon rendesek! Ezt ki fogja kifizetni? Ukrajna?
Nem rendesek, hanem nemzetbiztonsági érdekük a terjeszkedő, határokat átrajzolgató Oroszország kivéreztetése. Mindez csak pénzbe kerül nekik, vérbe nem - nagyon is megéri! Ukránok is jól járnak mert nem lesznek beolvasztva Oroszországba, rajta maradhatnak a térképen. Ezért ők vérrel fizetnek, mert pénzük nincsen modern cuccokra...
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 183
12 392
113
Ez mér tényleg az utolsó, totális mozgósítás:

"Új eljárásrendet fogadott el az ukrán kormány a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékos katonák katonai nyilvántartásának vezetéséről még december 30-án. Az új szabályozást, amely számtalan szigorítást tartalmaz a minap hozták nyilvánosságra és azonnal hatályba is lépett.


A katonai nyilvántartásba vétel új rendje szerint gyakorlatilag ahol csak lehet, vadásznak a hadkötelezettekre, s az önkormányzatoktól, a munkaügyi központokon, bíróságokon, cégeken át az oktatási intézményekig mindenkit a hadkötelesek bejelentésére köteleznek.


Nem lehet tanulni, de még oktatási intézménybe felvételizni sem, ha valaki betöltötte a tizenhatodik életévét és nincs katonaigazolványa, vagy nincs még nyilvántartásba véve. Begyűjtik a munkanélkülieket és az elítélteket is. A munkaügyi központoknak és a bíróságoknak is kötelező innentől az adatszolgáltatás. A munkaügynek minden náluk jelentkező katonai szolgálatra köteles adatait le kell adják, míg a bíróságoknak, amennyiben hadköteles vagy tartalékos egyént szabadságvesztésre illetve elzárásra ítéltek, azonnal jelenteniük kell az SZBU-nak és a toborzóközpontnak.

És itt még nem értünk a “vadászati területet” végére, ugyanis a cégeket, vállalkozásokat is kötelezi az új rendelet, hogy az alkalmazottaikat lejelentsék ha hadkötelesek. Új dolgozót pedig már nem vehetnek fel, ha hadköteles és nincs még nyilvántartásba véve – ha ilyen ember állásra jelentkezne, hét napon belül le kell jelenteni. December elsejéig pedig minden évben listát kell leadni azokról a munkavállalókról, akik hadkötelesek, azt össze is vetik évente a ténylegesen nyilvántartásba vettek névsorával.

Jelentési, bejelentési kötelezettsége van a rendelet szerint nem csak az oktatási intézményeknek, munkahelyeknek, munkaügyi központoknak és bíróságoknak, hanem az önkormányzatoknak is.

A rendelet úgy szól, hogy a települési önkormányzatok kötelesek azonosítani a település területén élő, de náluk nem nyilvántartott hadköteleseket, és az ilyen állampolgárokat a toborzóközpontokba irányítani.

Az adatokat egyeztetik is a toborzók, amely során innentől fogva magánterületekre is bemehetnek, körbejárhatják az otthonkat, ingatlanokat. Ehhez az önkormányzatoknak még engedélyt is ki kell adniuk. Az adatszolgáltatásra még korábban mobil applikációt is kifejlesztettek, amellyel a személyes adatok egyszerűen és gyorsan rögzíthetők és továbbíthatók.

Nem csak az otthon maradt, bujkálókat igyekeznek ilyen módon begyűjteni, hanem nyilvántartásba vennék azokat is, akik elhagyták Ukrajnát. A több mint 3 hónapja külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok katonai nyilvántartását a konzulátusok kötelesek vezetni. Állítólag erre azért van szükség, hogy mozgósítás esetén megkönnyítsék a hazatérésüket.

A december 30-án elfogadott rendelet magyarázata szerint az új nyilvántartási rend “az emberanyag-tartalék felhalmozása” érdekében történik. Célja a fegyveres erők és más katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban."
Ezután a zöld határ sértőket nem szabad visszatoloncolni, ha ukrán mert ez már népírtás, nem katonáskodás.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 054
5 551
113
A kijevi rezsim az orosz fegyveres erők által elrendelt tűzszünet ellenére folytatta a lövéseket, a megtorló tüzet az orosz tüzérség visszaverte - közölte az orosz védelmi minisztérium.

"Annak ellenére, hogy az orosz csapatok január 6-án moszkvai idő szerint 12.00 óra óta betartják a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak ágyúzását" - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A védelmi minisztérium pontosította, hogy az ukrán csapatok négy aknavetőgránátot lőttek ki orosz állásokra Krasznoliman irányában és három tüzérségi lövedéket a Luhanszki Népköztársasághoz tartozó Bilohorovka falu közelében. Az ukrán hadsereg nyolc tüzérségi lövedéket lőtt ki a Zaporizzsjai területen lévő Novopavlovka faluból.

"Az orosz erők megtorló tüze visszaszorította az AFU (Ukrán Fegyveres Erők - a szerk.) azon állásait, ahonnan a lövéseket végrehajtották" - hangsúlyozta a védelmi minisztérium.

Korábban jelentették, hogy az orosz elnök és az orosz védelmi miniszter utasításainak megfelelően január 6-án 12.00 órától január 7-én 24.00 óráig tűzszünetet hirdettek az orosz csapatok (erők) egyesített csoportosításában a különleges katonai művelet térségében az ukrajnai felek teljes érintkezési vonalán január 7. 24.00 óráig.

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 463
67 814
113
nemzetbiztonsági érdekük
data=ihsaVLoHYig6FRfRV-t8pk65Kt5HkBqEsY9skpx9oFZv4Vgoji6_IhFaY974KXX4CYK5I-dVUajD68J2RdMgY2X2PvHC_wdbNRlMA9vbcTLak-z1tWUkSkriKQ9RqEnv2tCXm8RxS52MCZQs9BIraYwkHmx8fwjhiHPlzd6854cgZ8WUQsjOaA3tL9FyZS-gcpU3mRMHyiP6oxvIgOyIsVmBVoDst1tAyO5jD7RIV6I1r0m0BahoCkJduBjJgiZzkCIKHYWdkXvTXAN6M7FLAl1Z8Kh3vrE5PrhzPzRzsw6FEHYDXn3UgFXEBsFSTtwH0g

5687 mérföld = 9099,2 km. :D Szinte az előszoba. :D
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Az 'O" haderőcsoport T-90M harckocsijai gyakorlatoznak

Megsemmisült ukrán harckocsi maradványai
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 023
38 365
113
data=ihsaVLoHYig6FRfRV-t8pk65Kt5HkBqEsY9skpx9oFZv4Vgoji6_IhFaY974KXX4CYK5I-dVUajD68J2RdMgY2X2PvHC_wdbNRlMA9vbcTLak-z1tWUkSkriKQ9RqEnv2tCXm8RxS52MCZQs9BIraYwkHmx8fwjhiHPlzd6854cgZ8WUQsjOaA3tL9FyZS-gcpU3mRMHyiP6oxvIgOyIsVmBVoDst1tAyO5jD7RIV6I1r0m0BahoCkJduBjJgiZzkCIKHYWdkXvTXAN6M7FLAl1Z8Kh3vrE5PrhzPzRzsw6FEHYDXn3UgFXEBsFSTtwH0g

5687 mérföld = 9099,2 km. :D Szinte az előszoba. :D
ne legyél már ennyire szűklátókörű!
Ha simán ment volna az oroszoknak Ukrajna, akkor pár évre rá a Baltikumban is bepróbálkozhattak volna mondván hogy a NATO/nyugat "úgy sem csinálna semmit" vagy "pár nap alatt készhelyzet lenne és elengednék az egészet".
A Baltikuot már NATO kötelezettség alapján is meg kellene védeni, ami direkt konfrontációt jelentene atomhatalmak között. Sokkal könnyebb most legyengíteni az oroszkat egy proxi háborúval (amibe Putyin önként kezdett bele balfasz módon!), mint később a Baltikumban vagy máshol megütközni velük.

Jobban érted te ezt, mint ahogy itt előadod! ;)
Magyarként nekünk nagyon nem érdekünk, hogy az oroszok arra következtetésre jussanak, hogy könnyen azt tesznek a térségben amit akarnak: ők mondhassák meg melyik ország létezhet melyik nem!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 463
67 814
113
ne legyél már ennyire szűklátókörű!
Ha simán ment volna az oroszoknak Ukrajna, akkor pár évre rá a Baltikumban is bepróbálkozhattak volna mondván hogy a NATO/nyugat "úgy sem csinálna semmit" vagy "pár nap alatt készhelyzet lenne és elengednék az egészet".
A Baltikuot már NATO kötelezettség alapján is meg kellene védeni, ami direkt konfrontációt jelentene atomhatalmak között. Sokkal könnyebb most legyengíteni az oroszkat egy proxi háborúval (amibe Putyin önként kezdett bele balfasz módon!), mint később a Baltikumban vagy máshol megütközni velük.

Jobban érted te ezt, mint ahogy itt előadod! ;)
Magyarként nekünk nagyon nem érdekünk, hogy az oroszok arra következtetésre jussanak, hogy könnyen azt tesznek a térségben amit akarnak: ők mondhassák meg melyik ország létezhet melyik nem!
Esetleg nem is történt volna ez, ha nem lenne 10000 km-re a 'nemzetbiztonsági érdekük' :D De hát mindegy. Nekik meg kell védeni, nekik meg kell szállni, nekik meg kell gyengíteni, nekik...mi meg értsük már meg hogy kell nekik. :D
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 099
24 734
113
Ezután a zöld határ sértőket nem szabad visszatoloncolni, ha ukrán mert ez már népírtás, nem katonáskodás.
A háború a legegyszerűbb módja annak,hogy egy adott ország hadra fogható népességét lenullázzák ,így bármilyen szándéka is áll fent pl az oroszoknak vagy a nyugatiaknak Ukrajnával kapcsolatban,minden nappal egyre könnyebb dolguk lesz !

(igen a nyugatnak is,bár ez sok embernek nagyon nem fog tetszeni,és nagyon nem fogja tudni majd feldolgozni, egy bizonyos IQ szint alatt nem is lehet , aztán most árazza be magát mindenki ahogy gondolja ;) )