[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
Boldog Ortodox Karácsonyt Putyin. Na végre béke lesz. Ja nem. Úgy se tartanák be a fegyverszünetet.
Egyesek szerint Putyin időt akar nyerni. Mihez?
1. Hogy a fegyvernyugvást kihasználva az egész orosz hadsereg hátraarcot csináljon, és visszavonuljanak a február 24-i határok mögé.
2. Vagy, hogy a mozgósított erők és technika nyugodtan felvonulhasson a front közelébe, aztán újévkor indulhat a nagy offenzíva...
3. esetleg nem történne semmi különös, jópofizna a nyugatnak, a hátországának, ő is meg a dilettáns hadvezetése kapna egy kis hosszú hétvégét...
 
W

Wilson

Guest
Én ezzel nagyon óvatosan bánnék. Ha egy ilyen rendszert feltörnek, pikk-pakk megszerzik a kapcsolódó kliensek helyzetét, adott esetben "aktiválhatnak" rejtőzködő alakulatot. fals parancsokat adhatnak ki, sőt akár saját alakulatra vezethetnek tüzet.
Ezzel teljes mértékben egyetértek, bár én arra gondoltam, hogy ilyen mértékű USA támogatás mellett kizártnak tartok egy ilyen Ukrán fejlesztést. Nekem egyértelmű hogy USA rendszert használnak, amit most jól megmagyaráznak. Mondhatni ismét teljesen hülyének néznek mindenkit. Én így gondolom, de lehet hogy rosszul...
Egyrészt az igazsághoz hozzátartozik, hogy annak ellenére, hogy az ukrik kétségkívül tényleg értek el eredményeket ezen a téren és az is igaz, hogy alkalmazzák is a harctéren (különösen a tüzérség számára nagyon hasznos) ezt a rendszert de azért van egy erőteljes hájp az ukrik részéről ezzel kapcsolatban, és csak a tévedések elkerülése végett ezt a rendszert az ukrik nem a február 24-én kezdődő orosz invázió alatt fejlesztették ki, már évekkel ezelőtt elkezdődött a rendszer fejlesztése amely gyakorlatilag az orosz invázió kezdetére került olyan állapotba , hogy ténylegesen nagy segítséget jelentsen az ukrán haderő számára (azt is hozzátéve, hogy a működését a háborús körülmények között az amerikai Starlink rendszer teszi lehetővé), természetesen a háború kezdete óta az ukrik folyamatosan fejlesztik a rendszert (szerintem nyugati segítséget is kapnak hozzá) új elemeket és a harctéri tapasztalatokat hozzá adva. Az amerikai katonai vezetés pedig nyilvánvaló, hogy tanulmányozza az ukrik rendszerét, hiszen azt valós háborús körülmények között az orosz haderő ellen alkalmazzák több mint 11 hónapja.

Ami pedig @Tumpek véleményét illeti ezzel kapcsolatban én két okból sem tartom ezt életszerűnek, egyrészt azért mert az ukrik már évek óta fejlesztik ezt a rendszert a saját lehetőségeikre haditechnikai felszereltségükre optimalizálva, az amerikai rendszer sokkal mélyebb digitális integrációt valósít meg, és sokkal nagyobb erőforrásokat igényel mint amelyek az ukrik rendelkezésére álln ak.

Másrészt az amerikaiak miért csinálnának olyan hülyeséget , hogy az amerikai haderő ilyen fontos és sarkalatos rendszerét odaadják az ukrik kezébe akik éppen az orosz haderővel harcolnak, és ahol ennek a rendszernek a biztonságát semmi sem szavatolná.

Nem is értem. Már június közepén, az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának logisztikai vezetője, Volodimir Karpenko tábornok a Nemzetvédelem magazinnak adott interjújában elmondta, hogy a nehézfegyverek mintegy 50%-a csatákban veszett el. „Csak a nehézfegyverekről beszélek. Ma az aktív harcok eredményeként körülbelül 30-40, esetenként akár 50%-os felszerelésveszteséggel rendelkezünk. Így körülbelül 50%-ot veszítettünk. Körülbelül 1300 gyalogsági harcjármű, 400 harckocsi, 700 tüzérségi rendszer veszett el” – mondta. ( https://socialbites.ca/latest-news/48153.html , https://oopstop.com/general-karpenk...-in-the-ranks-of-the-armed-forces-of-ukraine/ )
Az oryx ekkoriban harckocsiból 160 darab körüli ukrán veszteséget számlált.
A cikkben a főleg a nyugati korszerű fegyver rendszerekről volt szó (amelett, hogy szerepelt benne az ukriknak adott ex haditechnika is szovjet) és bizony június közepén az ukrán szárazföldi parancsnokságának logisztikai vezetője az ukrán nehézfegyverek egészéről beszélt amelyben (akkor még különösen sokkal) nagyobb volt a volt szovjet haditechnika haditechnika aránya.


@duckdodgers™ visszatérve még egy kicsit az ukrán légvédelemre és az orosz támadásokra az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, az utóbbi időben az oroszok az iráni drónok bevetésével kapcsolatban taktikát váltottak, (erről orosz és ukrán források is beszámoltak) a Sahed drónokat éjjel vetik be amikor az ukrán légvédelem csak rakétákkal és a német Gepárd légvédelmi rendszerekkel tud hatékonyan védekezni ellenük, a legutóbbi támadások során az ukrán légvédelem arról számolt be, hogy az egyik Nasams egységnél amely kritikus energetikai és más objektumokat védett főként a Sahed drónoktól olyan gyorsan kellett a rakétákat után tölteni mintha tüzérségi alakulat lett volna , az oroszok nem hülyék mindent megtesznek, hogy az ukriknak és a nyugatnak a lehető legdrágább legyen egy iráni drón megsemmisítése ,nem véletlen hogy az ukrán katonai és politikai vezetés aktívan lobbizik még több német Gepárd önjáró légvédelmi rendszerért. És ezekkel a tényekkel tisztában vannak a németek is...



Németország több Gepard-Spiegel önjáró fegyvert adhat Ukrajnának...​


2023. január 6., péntek,


10b4976-846a519-gepard.jpg

Fotó: Getty Images

A bejelentett Marder páncélosok és a Patriot üteg mellett Németország további Gepard önjáró légvédelmi rendszereket kíván áthelyezni Ukrajnába.

Forrás : Spiegel , ZN.ua

Részletek : A kiadvány szerint már folynak a tárgyalások két olyan országgal, amelyeknek még mindig van raktárkészlete Gepard önjáró légvédelmi rendszerekből és nagy mennyiségű 35 mm-es lőszerből.

Milyen országról nem számolnak be.

Egyelőre nincs megállapodás, de Berlinben óvatosan bíznak abban, hogy a következő hónapokban további Gepárdokat szállíthatnak Ukrajnába.




Maxar a lebombázott Bakhmutot mutatja műholdfelvételen....​


2023. január 6., péntek, 06:31


123e63f-2.jpg

Lebombázták Bakhmutot Maxar műholdfelvételén


A Maxar Technologies 2022. augusztus 1-jén és 2023. január 4-én készített műholdfelvételeket a donyecki régió Bahmut városáról.

Forrás : Maxar Technologies a Twitteren

Szó szerint : "A város az elmúlt 6 hónapban az orosz és az ukrán erők közötti heves harcok központja volt, és a képeken az épületekben és az infrastruktúrában súlyos károk láthatók."

Részletek : A cég megjegyezte, hogy az első fotó 2022. augusztus 1-jén készült.



A második pedig a folyó év január 4-én







Sztrelkov Igor Ivanovics


január 6., 01:11

Podoljak úr kijelentésével kapcsolatban, miszerint az AFU nem szándékozik eleget tenni a Kreml "egyoldalú tűzszünetre" vonatkozó követelésének, néhány megjegyzést szeretnék tenni:

- Visszavonom a tegnapi áttekintés-előrejelzésből azt a megalapozatlanul merész feltételezést, hogy csapataink egy-másfél hét alatt befejezhetik a Marinka elleni támadást. Ha Marinkát valaha is beveszik, az sokkal később lesz, mivel a mi "tartózkodásunk" 36 órája alatt az AFU komolyan megerősíti pozícióit és megerősíti a helyőrséget;

- Vlagyimir Vlagyimirovics olyan merész és határozott lépést tett a vereség és a megadás felé a jelenlegi háborúban, amilyenre még nem volt példa az úgynevezett "SWO" elmúlt 10,5 hónapjában. A hágaiak tapsolnak, és elkezdik előkészíteni a termet.(Kivéve persze, ha a problémát megelőző jelleggel nem oldják meg egy lapátnyél illetéktelen behelyezését a végbélnyílásba, ahogy az Kadhafi esetében történt);

- Az Orosz Föderáció fegyveres erői - csak örülnek: megtapasztalhatják az egyoldalú tűzszünetek minden "varázsát", amelyet az LDPR hadtestek az előző 8 évben tapasztaltak. Szerintem a hadseregünknek tetszeni fog. "De-eszkaláció" és "átcsoportosítás", valamint a "Bonyolult megoldás" - az RF fegyveres erői már értékelték. Most - egy új szakasz...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Kíváncsi leszek mi lesz a nyugati társadalmak reakciója, amikor először átcsúszik a cenzúrán hogy a Gepárd, C-RAM, NASAMS stb. személyzete, aki "300"-as lett nem a múlt hónapban besorozott Bondarenko bácsi és a komája Savchenko volt.

Továbbra is állítom, hogy ilyen rendszerek kezelésének elsajátítása nem pár hetes gyorstalpaló. Ha tömegesen jelennek meg a személyzetük valószínüleg "önkéntesekből" fog állni. Ez még anno a Szovjetúniónak is okozott némi problémát, amikor az arab-izraeli háborúban pilótáik egyiptomi színekben repültek, vagy a vietnami rakétás légvédelem hatékonysága javult hirtelen mert "tanácsadók" kezelték...
Egyértelműen nem fognak ukránok kezébe adni ilyesmit még jó darabig.
Vagy egyszerűen már a rendszerek átadásának bejelentése előtt megkezdik a kezelő személyzet kiképzését.Több mint egy éve tart a konfliktus ennyi idő alatt akár Ukrán pilótákat is képezhettek át nyugati gépekre.De ugyanez igaz a többi fegverrendszerre is.És természetesen ott vannak a nyugati önkéntesek,tanácsadók,zsoldosok ki hogy nevezi őket.
Mérget vehetsz rá, hogy nem ukránok fogják ezeket kezelni. Már várom a napot amikor a nyugati országokban magyarázkodni fognak a vezetők, hogy miért is OK ezt a koszfészket vérrel is támogatni.
A december 30-án elfogadott rendelet magyarázata szerint az új nyilvántartási rend “az emberanyag-tartalék felhalmozása” érdekében történik. Célja a fegyveres erők és más katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban.”
De hát épp nyerésre állnak! o_O
Arra is kíváncsi leszek, hogy a lengyeleknél hogyan fogják lenyomni a nép torkán a mobilizációt.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Halàlosan unalmas és képmutató már ez a moralizálàs az ukràn háborúval kapcsolatban (is).
Miert támadta meg Oo Ukrajnát?
Amiért az US is megtámadná Mexikót ( de akár Kubát…:)) ha ott orosz, kinai stb támogatàssal egy puccsal orosz, kinai stb barát, US- ellenes kormàny kerûlne hatalomra és az fegyverkezne. Pont.
Felhàboritó az orosz viselkedés?
Ugyanannyira mint az US viselkedés Irakban és a nyugaté Libiàban, Szíriában stb.Pont.
Csak azokban az esetekben a nyugati lelkiismeret és erkölcs éppen szabadságon volt és ott van a mai napig. :)
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 150
113
Egyértelműen nem fognak ukránok kezébe adni ilyesmit még jó darabig.

Mérget vehetsz rá, hogy nem ukránok fogják ezeket kezelni. Már várom a napot amikor a nyugati országokban magyarázkodni fognak a vezetők, hogy miért is OK ezt a koszfészket vérrel is támogatni.

A december 30-án elfogadott rendelet magyarázata szerint az új nyilvántartási rend “az emberanyag-tartalék felhalmozása” érdekében történik. Célja a fegyveres erők és más katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban.”
De hát épp nyerésre állnak! o_O
Arra is kíváncsi leszek, hogy a lengyeleknél hogyan fogják lenyomni a nép torkán a mobilizációt.
Igy van, lathatoan a haboru utanra keszulnek mar, hisz oda van irva ... katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban..

Szoval nincs mitol felni... Esetleg ha kulonleges idoszak lenne, de ahhoz az oroszoknak erdemi ellenallast kene mutatniuk, ami ugy nincs, most is epp visszavonulnak... Szoval nyugalom, tuti a bekeidos korszakra akarnak csak felkeszulni.

upd. most latom a zeneszek eredmenyeit Soledarban. Gondolom rajuk nem vonatkozik a tuzszunet, hisz ok nem regularis hadsereg.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A cikkben a főleg a nyugati korszerű fegyver rendszerekről volt szó (amelett, hogy szerepelt benne az ukriknak adott ex haditechnika is szovjet) és bizony június közepén az ukrán szárazföldi parancsnokságának logisztikai vezetője az ukrán nehézfegyverek egészéről beszélt amelyben (akkor még különösen sokkal) nagyobb volt a volt szovjet haditechnika haditechnika aránya.
Csak épp a cikk kiindulási pontja(oryx) egy vicc. Az oryxnál most tartanak 441 elvesztett ukrán harckocsinál. Több, mint fél évvel Karpenko bejelentése után. Szerintem az arányok alapján szorozd fel nyugodtan 2,5 szeresére az ukránok veszteségeit. Az ukránok ki vannak fogyva a nehézfegyverekből, és a Nyugat egyre kevésbé tudja pótolni azokat. 2 zászlóaljnyi gyalogsági harcjármű és 2 ütegnyi Patriot nem fogja megoldani az ukránok problémáit. Ezzel szemben mind ezidáig az oroszok képesek voltak pótolni a veszteségeiket minden huhogás ellenére.

IMG-20230106-111820-513.jpg

Ukrán BMP-2
IMG-20230106-112018-852.jpg

Megsemmisült Kozak páncélozott jármű
IMG-20230106-111933-986.jpg

Ukriktól zsákmányolt 2Sz1 önjáró löveg

Ukrán harckocsi vontat egy MLS SHIELD páncélozott járművet
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113



Korábban a média arról számolt be, hogy pénteken az Egyesült Államok új biztonsági segítségnyújtási csomagot mutat be Ukrajna számára, amely körülbelül 50 Bradley harci járművet fog tartalmazni , és körülbelül 2,8 milliárd dollárba kerül.
2,8 milliard 50db használt bradley-ért? 56 millió USD/db? _Valakinek nagyon zsírosan indul a 2023-as év a tengeren túlon. Tudom, tudom naggggggyon sok minden más is van abban a csomagban... Persze, persze
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem tudtam, hogy ukrajnának van pénze ilyesmire.
Vagy most akkor ki áll szemben kivel?

Semmire sincs pénze. Az USA adja neki, ahogy 80 évvel ezelőtt a Szovjetuniónak segítettek valamiért. Később állítólag megbánták. Lehet, ezt is megfogják, de Putyin nem nyerhet, mert az rossz példát jelentene pár kibicnek a pálya szélén. Meg destabilizalná Közép-Europát, folyamatos háborúskodás következne errefelé. Az nem jó.

Halàlosan unalmas és képmutató már ez a moralizálàs az ukràn háborúval kapcsolatban (is).
Miert támadta meg Oo Ukrajnát?
Amiért az US is megtámadná Mexikót ( de akár Kubát…:)) ha ott orosz, kinai stb támogatàssal egy puccsal orosz, kinai stb barát, US- ellenes kormàny kerûlne hatalomra és az fegyverkezne. Pont.
Felhàboritó az orosz viselkedés?
Ugyanannyira mint az US viselkedés Irakban és a nyugaté Libiàban, Szíriában stb.Pont.
Csak azokban az esetekben a nyugati lelkiismeret és erkölcs éppen szabadságon volt és ott van a mai napig. :)

Objektíve igaz, de nekünk jobb nyugati világhoz tartozni, velük fejlődni, mint Belarusszal, vagy Észak-koreával. Ha így nézed, a két rossz közül a kevésbé rosszat kell választani, így annak a győzelmét támogatni.
Nincs harmadik út, mert a nagyok bekebeleznek. NATO, EU tagként van esélyünk elkerülni az orosz szolgaságot. Igaz, ezért az EU-n belül kell harcolnunk az igazunkért, de kívülről esélyünk sem lenne. ;)
A képmutatás pedig nem politikai fogalom, ezért felesleges ezen moralizálni. Csak érdek és számítás van, ez a túlélés, megmaradás eszköze a kis nemzetek számára.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Csak érdek és számítás van, ez a túlélés, megmaradás eszköze a kis nemzetek számára.
akkor ezt most felírtam a forecastokra, hogy majd after a dolognak lehessen meetingelni a dolgokat.
Avagy 20 év múlva itt már mindenki englisül fog speekelni, és ez így lesz jó, mert az nem szolgaság, hanem ószom cucc
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 911
7 609
113
2,8 milliard 50db használt bradley-ért? 56 millió USD/db? _Valakinek nagyon zsírosan indul a 2023-as év a tengeren túlon. Tudom, tudom naggggggyon sok minden más is van abban a csomagban... Persze, persze
duplán és pluszba számítják az összeget, ugye beszámítják az 50 árát + hozzá csapják mégegyszer mert a hiányzó 50-et pótolni kell a saját raktárukra , amit valamiért ukrán segélyként könyvelnek el ... az pénz amiből pótolják az odadott cuccokat is segélynek minősítik annak ellenére hogy nem az ukránoknak megy ...

az ilyen pénz csomagokból egyszerre kap ukrajna meg a pentagon is
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Ez mér tényleg az utolsó, totális mozgósítás:

"Új eljárásrendet fogadott el az ukrán kormány a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékos katonák katonai nyilvántartásának vezetéséről még december 30-án. Az új szabályozást, amely számtalan szigorítást tartalmaz a minap hozták nyilvánosságra és azonnal hatályba is lépett.


A katonai nyilvántartásba vétel új rendje szerint gyakorlatilag ahol csak lehet, vadásznak a hadkötelezettekre, s az önkormányzatoktól, a munkaügyi központokon, bíróságokon, cégeken át az oktatási intézményekig mindenkit a hadkötelesek bejelentésére köteleznek.

Nem lehet tanulni, de még oktatási intézménybe felvételizni sem, ha valaki betöltötte a tizenhatodik életévét és nincs katonaigazolványa, vagy nincs még nyilvántartásba véve. Begyűjtik a munkanélkülieket és az elítélteket is. A munkaügyi központoknak és a bíróságoknak is kötelező innentől az adatszolgáltatás. A munkaügynek minden náluk jelentkező katonai szolgálatra köteles adatait le kell adják, míg a bíróságoknak, amennyiben hadköteles vagy tartalékos egyént szabadságvesztésre illetve elzárásra ítéltek, azonnal jelenteniük kell az SZBU-nak és a toborzóközpontnak.

És itt még nem értünk a “vadászati területet” végére, ugyanis a cégeket, vállalkozásokat is kötelezi az új rendelet, hogy az alkalmazottaikat lejelentsék ha hadkötelesek. Új dolgozót pedig már nem vehetnek fel, ha hadköteles és nincs még nyilvántartásba véve – ha ilyen ember állásra jelentkezne, hét napon belül le kell jelenteni. December elsejéig pedig minden évben listát kell leadni azokról a munkavállalókról, akik hadkötelesek, azt össze is vetik évente a ténylegesen nyilvántartásba vettek névsorával.

Jelentési, bejelentési kötelezettsége van a rendelet szerint nem csak az oktatási intézményeknek, munkahelyeknek, munkaügyi központoknak és bíróságoknak, hanem az önkormányzatoknak is.

A rendelet úgy szól, hogy a települési önkormányzatok kötelesek azonosítani a település területén élő, de náluk nem nyilvántartott hadköteleseket, és az ilyen állampolgárokat a toborzóközpontokba irányítani.

Az adatokat egyeztetik is a toborzók, amely során innentől fogva magánterületekre is bemehetnek, körbejárhatják az otthonkat, ingatlanokat. Ehhez az önkormányzatoknak még engedélyt is ki kell adniuk. Az adatszolgáltatásra még korábban mobil applikációt is kifejlesztettek, amellyel a személyes adatok egyszerűen és gyorsan rögzíthetők és továbbíthatók.

Nem csak az otthon maradt, bujkálókat igyekeznek ilyen módon begyűjteni, hanem nyilvántartásba vennék azokat is, akik elhagyták Ukrajnát. A több mint 3 hónapja külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok katonai nyilvántartását a konzulátusok kötelesek vezetni. Állítólag erre azért van szükség, hogy mozgósítás esetén megkönnyítsék a hazatérésüket.

A december 30-án elfogadott rendelet magyarázata szerint az új nyilvántartási rend “az emberanyag-tartalék felhalmozása” érdekében történik. Célja a fegyveres erők és más katonai alakulatok teljes és minőségi feltöltése a békeidőben és a különleges időszakokban."
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 901
113

Van látható jele? Nem úgy nézem ...

Más.

Bahmut régen:





Bahmut most:



Sviatohirsk Cave Monastery:

Mariupol:

Martiupol, Azovmas:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

Hadifelszereléssel ellátott vasúti kocsik áramlanak Fehéroroszországba (FOTÓ)​

Az uniós állam katonai biztonságának biztosítása keretében folytatódik a haderő felépítése. A mai napon újabb katonai felszereléssel ellátott szerelvény érkezett a köztársaságba, amely a Fehérorosz Köztársaság és az Orosz Föderáció regionális csapatcsoportjának része.
Emlékezzünk vissza, hogy ma Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a breszti vidéki gyakorlótéren a regionális csapatcsoport orosz részéhez tartozó egységek és alakulatok közkatonákkal és parancsnokokkal beszélgetett.
Lukasenka meghallgatott egy jelentést a közös csapatcsoport koordinációjának befejezéséről.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673000163

Az ellenség sietve NATO-felszerelést és friss ágyútölteléket szállít Artyomovszkba​

Artyomovszk megtartásának kétségbeesett kísérleteként az ukrán parancsnokság sietve NATO-felszerelést és friss ágyútölteléket szállít át az Ukrán Fegyveres Erők harcosai közül.
Amint arról a Russzkaja Vesna
beszámolt , ma az orosz hadsereg harcokkal behatolt Soledar központjába.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672996347

A szoledari csapataink sikereiről szóló jelentések hátterében hadd fejezzem ki reményemet, hogy előbb-utóbb a donyecki fronton végrehajtott valamennyi akciónk stratégiai offenzív hadművelet jellegét ölti majd.
Az ábra az Ukrán Fegyveres Erők megerősített területeit mutatja, amelyeket az ellenség a harcok során épített fel.
Mint látható, katonáinknak még sok a tennivalója, de ez a legkevésbé sem von le a katonák és tisztek bátorságából és elhivatottságából.
De még egyszer: szükségünk van egy stratégiai offenzív hadműveletre, amihez sok, nagyon sok kell.

Prigozhin a Soledarért vívott csatákról. Kéri a sikerek ellenére, hogy ne rohanjanak a győztes jelentésekkel, koporsók dobálásával a levegőbe.
„Többször kértem és kérni fogom a tisztelt katonai tudósítókat, hogy ne adjanak idő előtti tájékoztatást. Igen, a PMC "Wagner" vadászgépei és kizárólag a PMC "Wagner" vadászgépei közel állnak Soledar elfoglalásához. De minden idő előtti információ árt az offenzívának