[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Semmi különösebbet nem fog hozzátenni a háborúhoz, pláne ha a 2A4 verziót adják nekik oda. A Leo 2 kiváló harckocsi, de ahhoz, hogy érdemben változtatni tudjanak a háború állásán ahhoz azért több kellene mint egy század. Amúgy meg ha meg is kapják a személyzetet ki is kell képezni hozzá, ami kb 3 hónap, szóval ha most meg is kapják, áprilisnál előbb nemigen fognak megjelenni a fronton.
Majd megy velük "önkéntes" legénység, és a képzés már meg is van oldva.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 407
113
Nem tudom, hogy az en altalam irtak mitol nagykepuek. Sehol nem minositettelek -minek? megteszed sajat magad- es hiro dumat sem nyomtam. Ha egymas utan elolvasod kettonk hozzaszolasat kiderulne, hogy sajat magadat, a stilusodat es az indultbol torteno frocsogesedet jellemezted tulajdonkeppen.

Igazad van, fingom sincs ki vagy es mit csinaltal. De abban biztos vagyok, hogy meg csak tavolrol sincs fogalmad ezzel a videoval kapcsolatban amirol irsz. Ha nem igy lenne akkor nem ebben a stilusban tolnad, sokkal tobb tisztelet es alazat lenne benned. Keves emberrol gondolom, hogy rajuk fert volna hasonlo elmeny vagy behatas… na te vagy az egyik.

Kit is kellene tisztelnem ebben a videóban?
Vagy téged illet a tisztelet?

Nem érted miért vagy nagyképű? :)
Mert minősítgetsz.
Nem értetted meg a kommentem, csak indulatból szerettél volna okosat mondani, mert nem értesz egyet velem. Ok.
Volt itt fordított helyzet, akkor nem ez volt a vélemény.

Te biztos vagy valamiben?
Itt mindenki biztos valamiben, de annyi szerénység van az emberekben, hogy nem magukat akarják fényezni, azzal, hogy kinek volt fegyver a kezében és kinek nem.
A komment nem szakmai bírálat volt, bár lehetett volna. Te és pár ember úgy gondolta, hogy most eldicsekedhet valamivel. Megragadtad az alkalmat, szerettél volna magadhoz hasonlítani engem. Ne tedd! Nem érdekel ki vagy vagy mit hiszel és mit terjesztesz magadról. Nem lényeges, hidd el, ez a fórum nem a Face book. Ezért írtam, ne beszélj magas lóról. Nem tudod ki kicsoda itt, nem ez a lényeg, hogy ki írja, amit ír, hanem az hogy, mit ír. Ezt fogadd el.
Van, hogy én is finoman utalok arra, hogy amit írok miért írom, de nem akarok sértegetni, minősítgetni senkit. Nem mindenki katona. És nem biztos, hogy az a katona, aki azt állítja magáról, hogy az.
Tök lényegtelen ki mit állít magáról!
Emócionális befolyásoltság, meg arra tekintettel lenni... bíróság... ezek már rég le lettek húzva a budin.
A háború elejétől fogva ment ukrán oldalon az orosz hadifoglyok megnyomorítása, kínzása, és ennek videós dokumentálása. Ezeket pedig nem az oroszok hozták nyilvánosságra, hanem ukránok.
Nem tudom, az vajon jó kommunikáció volt?

Én elolvastam pár kommentet orosz oldalakon a mostani videóról, a többség hevesen bólogat, hogy az orosz katona még így is túlteljesítette az elvárható emberiességet.
Amit egyébként hasonlóan látok én is, bár nem voltam katona, szóval csak civilként alkotok véleményt: az orosz nyilvánvalóan foglyul akarta ejteni a túlélőket (amiben egyáltalán nem lehetett biztos, hogy lesznek, lévén rájuk dobott egy gránátot korábban).
Felszólította őket, hogy adják meg magukat. Láthatóan a két ukránnak fogalma sem volt, hogy mi a csöcs történik, de az orosz nyomatékosításképp még megpróbálta elkobozni a fegyverét az öregebbnek. Aki meg elkezdett ellenkezni.

Ilyen helyzetben, ráadásul miközben lőnek rád kb mindenhonnan, mit kéne csinálni? Leülni egy kávé mellett megbeszélni velük, hogy "ej hát, Tarasz, te most hadifogoly leszel, légyszíves ne ellenkezz".

Azt, hogy ki és miért hozta ezt nyilvánosságra, valószínűleg soha nem tudjuk meg. De a közvélemény (már aki számít) szerintem nem ítéli el az orosz katonát emiatt.

Olvasd majd el az ukrán kommenteket is.
:)
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Soknak tűnik az a 25ezer.

Pedig annyi lesz, 25 zászlóalj veszett oda, már megy is a bűnbakkeresés, hogy Zselés feláldozta a tavaszi offenzívára szánt csapatokat.

Ez rossz hir neked, mert az ukránok négyszer-ötször annyi embert vesztenek, mint az oroszok

Örülnének ha ilyen arányt hoznának, még Putyin is 1:8-at nyilatkozott, pedig ő elég visszafogott a témában.



Mai adag:
K5AmIgh.png
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
552
4 998
93
174 855 sz. hozzászólásban be lett téve egy videó.

Nagy vitát váltott ki. Volt, aki háborús bűnösnek és felkészületlennek minősítette a katonát, bírósági tárgyalást követelnek, majd jó elítélik.

A bírósági tárgyalásokat a győztesek szokták tartani, lásd Nürnbergi per. Ha a katona az ukránok kezébe kerül, akkor példát fognak vele statuálni. Akkor lesz igazán komoly probléma. Elítélő ítélet után nem lesznek hadifoglyok. Hiányzik ez?

Nálamnál már sokkal hozzáértőbbek leírták a véleményüket. Szerintem nagyon is ismert volt, hogy rendkívül bonyolult, tagolt terepen lesznek. Valószínűleg ezért is nincs látványos előrehaladás és mindkét oldal a pár tíz, száz méteres előrehaladást hatalmas győzelemnek könyveli el.

Én csak annyit mondok, a katona kapott egy parancsot, hogy a területet el kell foglalni, folyamatos tűz alatt. Ment előre, talált egy "akadályt". Mindent megtett annak érdekében, hogy a talált ellenfeleket ne likvidálja, hanem felszólította őket megadásra. Szánt rá 3-5 másodpercet. A megadás nem történt meg, tovább a saját életét nem akarta veszélyeztetni, no meg a videón is látható, hogy a tőle távolabb levő ellenfél nem egyértelmű mozdulatokat tesz. Döntött, lelőtte őket.

Szerintem ő volt jó kiképezve és megtett mindent, amit az adott helyzetből ki lehetett hozni. A lövészgödörben levők voltak kiképzetlenek, nem mérték fel a helyzetet. Azon lehet jókat vitatkozni, hogy sokk hatása alatt voltak vagy csak nem értették a helyzetet.

Nekünk annak idején azt tanították kiképzés alatt, hogy éles helyzetben akár pár tized másodpercen múlhat az életünk, ha nem jól mérjük fel a helyzetet és nem jól döntünk. Szerencsére éles helyzetbe sose kerültünk.

Mennyivel voltak jobban kiképezve azok az amerikai katonák, akik az arab vagy akár az afgán területen nagyjából két hét alatt levetkőzték az úri mivoltukat és a jó kiképzésüket, gyerekeket lőttek agyon, mert úgy gondolták veszélyt jelentenek? Fel sem merülhetett, hogy felelősségre vonják őket.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 016
113
Olvasd majd el az ukrán kommenteket is.
:)
Az ukrán kommentelők vagy azt hiszik, hogy egy wagneres puffantott le két másikat tévedésből, vagy azt, hogy egy wagneres beöltözött teroboronásnak, és így puffantott le két hőshonvédőukránt. Utóbbi esetben azonnal háborús törvényszékért kiáltanak a drága ukránok, természetessssen.

De várj, most jött a hír, hogy a fiatalabb Mykola nem is Mykola volt, hanem Vitalij. Híres tiktok arc.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Ez nem fanatizmus, hanem agyilag le voltak blokkolva, akárcsak az orosz faszi. Egyszerűen csak nézték az oroszt, az orosz az egyiktől még el is vette a karabélyt. Azután az orosz nem bírta tovább a stresszt és lerepült az agyáról a gépszíly. Így elnézve a videót mindhármat sajnálom, a két ukrán teljesen feleslegesen halt meg (ha tarkóra teszik a kezüket és hasrafekszenek a gödör mellett, még ma is élnének), az orosz pedig teljesen feleslegesen lett gyilkos. Ha kicsit több lélekjelenléte van és társsal együtt megy, lehet lövöldözés nélkül is leszerelhették volna őket.

Már írtam valahol egy MG-3-al szerencsétlenkedő ukránról készített videónál, hogy amit látunk (katonák), azt már a lábas aljáról kaparták össze az ukrán haderőnek. Ez itt az orosz behívott átlagra is igaz szvsz. Az orosz kb csaknem teljes kontrol vesztésben volt, szinte teljesen be volt gőzölve a tűzharctól, amikor végül belefutott a két ukiba, kb 30 másodperc után jött is teljes kontrol vesztés és rövid üvöltözés után lelőtte őket (teljesen fölöslegesen).

Nagyjából láthattuk is a videón, hogy mi történhet majd a mi tartalékosaink egy részével is (akár a gödörben lapulva, akár a gödör fölött állva), ha háborúig fajul a helyzet.
Nem tudom milyen szögböl nézted a videót,de azt onnan is látnod kelett volna,hogy az orosz már akkor ledarálhatta volna öket amikor hátulról rájuk ment.Nem ezt a megoldást választotta,hanem le akarta öket fegyverezni.Ez sajnos nem sikerült.Ezért nem elfogadható a teljes kontroll vesztés,a szinte teljesen be volt gözölve,és a lerepült az agyáról a gépszij kijelentések.A videó ilyen jellegü kielemzése téves.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 754
113
Mások is leírták, az orosz elég sok hibát elkövetett, gyakorlatilag mákja volt, hogy nem lőttek le kozelről.

Ezért nem értem, milyen alapon godolod, hogy akinek más a véleménye az nem volt harcban, nem lőttek rá. Tévedsz!
De te is biztos valami híró vagy. Meg okos is.

Az ugyanis a szakma velejárója, hogy rövid idő alatt kell dönteni úgy, hogy maradj életben és a bíróság se ítéljen el.
Ezért is ostoba aki ilyen felvételt:
  • készített
  • leközölt.

Ez neked nem jött le, csak az, hogy elmondhasd, te geroly vagy, a másik meg nem.

Én nem biztos, hogy elítélem a ruszkit, de nem is tartom profi katonának. Nincs mire büszkének lennie, majdnem meghalt, a saját hülyesége miatt. Stressz ide, előzmények oda.
Viszont ha már így megúszta, legalább a felvételt nem kellett volna publikálnia.
Ennek semmi köze a harci tapasztalatokhoz, katonai képzettséghez.

Engem meg te ne minősítgess, mert én viszont olvaslak.
;)
1. Nem mondtam egy szóval sem, hogy az orosz nem követett el taktikai hibát. Etikait viszont biztosan nem, szóval nem igazán értem, hogy mit kifigásolsz a felvételen. Felszólította őket megadásra, ők meg nem éltek a lehetőséggel. Tudod, ha fegyver van a kezedben az csak akkor ér valamit, ha valóban használod is. Ha nem akarod használni akkor csak akadályoz, mert lefogalja a kezed.
Ismétlem: ha az orosz egy szót sem szól csak lelövi a két madarat egy szavad nem lehetett volna. Így most lehet okoskodni, hogy "hibázott" meg saját magára terhelő felvételt készített... Ez alapján a felvétel alapján nincs az a bíróság, amelyik elítélné.
Ilyen alapon nem nagyon láttalak hőzöngeni akkor amikor az oroszokat végezték ki, akik viszont már megadták magukat de az utolsó mégis fegyvert rántott. Ott kb. 8 már fekvő katona kapott golyót, és egy szavad nem volt ellene... :D
2. A "majdnem meghalt a saját hülyesége miatt" megállapításod sem ül, hiszen azon kívül, hogy fel volt pörögve, mint a búgócsiga, nem adott esélyt a két hoholnak. Kicsit kockáztatott amikor megpróbálta ő maga elvenni a fegyvert, de ezt tudjuk be humanitárius cselekedetnek, viszont arra azért ügyelt, hogy tűzkész fegyverrel tette mindezt és amikor úgy érezte, hogy túl nagy a további kockázat, akkor használta is.
3. Az utolsó mondatodat nem tudom értelmezni. Mit szerettél volna mondani azzal, hogy te viszont olvasol? :D Ne okozz nekem álmatlan éjszakákat, mert a stressztől egyébként is nehezen aludtam egy ideig, szóval ezt most fenyegetésként kell értelmezni, vagy barátkozni akarsz? :D
4. Soha nem mondtam, hogy én egy "geroly" lennék, és ahogy múlnak az évek egyre kevésbé érzem, hogy valaha is láttam volna "gerolyt". Ahonnan én jöttem csak emberek voltak mindenhol, a maguk gyengeségeivel, félelmeivel, és az összes emberi reakcióival. Ezek aztán néhányuknál olyan kombinációt hozott, hogy a többiek gerolynak látták őket, de belülről mindenki félt. És ez igaz volt a túloldalra is. Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy újra beszélni tudjanak egymással azok akik akkor az árok különböző oldalain feküdtek, de ma már úgy gondoljuk mindnyájan,hogy rosszkor voltunk rossz helyen.
20-30 év múlva Ukrajnában is így lesz. Talán még hamarabb is...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 706
8 792
113
Tök jó hogy leváltották az oroszok szurovikint, de felismerhetnék már hogy magasabb szinten lett elcseszve az egész háború. Konkrétan putyin hozott rossz döntést azáltal hogy megindította. Bárki is vezeti az oroszokat Ukrajnában, ezen a helyzeten nem fog tudni változtatni.

 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
770
7 720
93
A tegnapi videón lelőtt ukrán katona (a fiatalabb) egy banderista tik tokker volt, mint kiderült, arról beszélt, hogy fogja megb@..ni az oroszokat. Ahogy elnézem a karma megtalálta egy análintruderrel.....

 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
354
2 111
93
Ez nem fanatizmus, hanem agyilag le voltak blokkolva, akárcsak az orosz faszi. Egyszerűen csak nézték az oroszt, az orosz az egyiktől még el is vette a karabélyt. Azután az orosz nem bírta tovább a stresszt és lerepült az agyáról a gépszíly. Így elnézve a videót mindhármat sajnálom, a két ukrán teljesen feleslegesen halt meg (ha tarkóra teszik a kezüket és hasrafekszenek a gödör mellett, még ma is élnének), az orosz pedig teljesen feleslegesen lett gyilkos. Ha kicsit több lélekjelenléte van és társsal együtt megy, lehet lövöldözés nélkül is leszerelhették volna őket.

Már írtam valahol egy MG-3-al szerencsétlenkedő ukránról készített videónál, hogy amit látunk (katonák), azt már a lábas aljáról kaparták össze az ukrán haderőnek. Ez itt az orosz behívott átlagra is igaz szvsz. Az orosz kb csaknem teljes kontrol vesztésben volt, szinte teljesen be volt gőzölve a tűzharctól, amikor végül belefutott a két ukiba, kb 30 másodperc után jött is teljes kontrol vesztés és rövid üvöltözés után lelőtte őket (teljesen fölöslegesen).

Nagyjából láthattuk is a videón, hogy mi történhet majd a mi tartalékosaink egy részével is (akár a gödörben lapulva, akár a gödör fölött állva), ha háborúig fajul a helyzet.
Nem kell félremagyarázni, Az orosz nagyon is topon volt, nem "belefutott" hanem tudatosan becserkészte őket, gránáttal indított s gyorsan odafutott.
Nem volt a részéről kontrollvesztés, teljes mértékben uralta a helyzetet, akkor lett volna ha nem ez a vége mert az Ukrán lő. Nem kellett volna vitatkozni.
Amúgy a hejzethez képest sok időt pazarolt rájuk, 8 másodpercig állt a gödör szélén a golyózáporban.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Raknek en be tobb hirt is de a twitter link korlat miatt nem tudok. Brutalis felvetelek vannak arrol ahogy neheztechnika nelkul hajtak az oroszokat nekik az ukranoknak. Hullanak az eliteltek mint a legyek. Nincs semmi erteke az emberi eletnek az oroszoknal.

Gondolom erre a jelenetre gondoltál :cool: :D :D :


Soledar. A twitterező szerint a 77. légideszant-dandár katonái...
Van minek örülni, jó a hangulat ! :)

 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 473
24 123
113
Városi harcban milyen lehet a lőszer javadalmazás, gondolom nem számítanak akkora páncélos ellenállásra, így több kumulatív (van repeszhatása) és RR lőszer lehet?

Más:
A fiatalabb a lövészárokban állítólag egy nackó tiktokker volt, aki folyamat b@szni akarta az oroszokat, csak végül a valóságban ő kapott pár lyukat
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
711
3 051
93
A tegnapi videón lelőtt ukrán katona (a fiatalabb) egy banderista tik tokker volt, mint kiderült, arról beszélt, hogy fogja megb@..ni az oroszokat. Ahogy elnézem a karma megtalálta egy análintruderrel.....

Nos ha ez igaz, akkor ez magyarázat lehet arra, hogy miért pont ez a videó került fel a netre...

Egyébként vannak hírek az orosz légi hadjáratról? Nagy a csend körülötte.