[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Elolvastam ezt a marhaságot.
1, melegen kell tartani a motort legalább óránként beindítani és 10 percig járatni utána zsalukat lezárni.
2, Megállni meg nem a tökig érő sárban kell.

A ruszki tank birja a hideget. Ez a hír egy picsogás, hogy miért kell a pár tucat nyugati.
Minden ruszki 2. generációs, dízelmotoros harckocsi rendelkezik:
  • Láng fáklyás előmelegitő berendezéssel.
  • Kombinált elektromos és levegő indítással, amik önmagukban is képesek (csak elektromos vagy levegő) indítani.
  • Az akkumulátorok csepptöltéssel tölthetők, ahol van csepptoltő.
  • Indításkor légteleniti az üzemanyag rendszert, indító olaj nyomást létesít, a könnyebb indítás és a csapágyperselyek védelme érdekében.

Persze ez a jó állapotú tankok esetén működik. De általában valahogy beindul, mínusz negyven fokban is. Az üzemanyag parafin tartalma lehet még problémás (téli gázolaj kell).
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Akkor se mész oda 3 emberhez egyedül. Mielőtt csinálsz valamit, csak tudatod a körülötted lévőkkel, hogy mit akarsz, vagy megondják neked, hogy mit kell majd csinálnod (ez a valószínűbb, mert van mindenhol egy parancsnok). Olyan nincs, hogy te magadtól dobsz egy gránátod, utána tök egyedül rohamra indulsz, a raj többi része meg csak néz, hogy mit csinál az a marha.

Ha jol megnezed a felvetelt, akkor miutan lekaszalta a 2 balf*szt, kimaszik a fedezekbol es amikor korbe nez 3 bajtarsa is 5-10 meteren belul van. Ebbol eleg valoszinu, hogy o nem egyedul rohamozgatott es mozogtak vele.
Arrol nem is beszelek, hogy abszolut esznel volt es a fa takarasaban kozeliti meg oket, onnan uvolt rajuk es egeszen addig kis sem lep, mig be nem ugrik lefegyverezni oket -egyenkent mar itt, miutan nem dobaltak ki a fegyvereket es nem dobtak fel a kezuket mar siman tuzet kellett volna nyitnia. En egyebkent fel sem szolitottam volna oket, hanem a fa takarasabol rajuk huzok harmat-negyet fejenkent…

Azert mert a felvetelt sajat szemszogbol latjuk attol meg az ember piszkosul nem egyedul rohangal meg akciozgatott. Plusz a felvetelen lathatoak a tarsai hozza abszolut rendben levo tavolsagban es helyzetben. Szerintem.
 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93
Soledár közelében folytatott csata során ukrán katonákat találtak az árokban, a Wagner rohamosztagos úgy döntött, hogy először megmenti az életüket, de nem siettek, hogy feladják a harcosra irányuló fegyvereket.
Ennek ára két élet volt.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 874
5 105
113
Azt nemtom, de a jenki Abrams az tuti nem... :oops:
Valahogy csak elindul és eggyütt "diftel"egy Norvég leo2-essel..
Nagyon kíváncsi leszek az ukrán talajon hogyan fognak ezek a 63 tonnás monstrumok szerepelni.Egy wagneres katonát kérdezgettek,hogy mi a véleménye a T-90M-ről 47 tonna,ő azt mondta,hogy már tovább nem lehet növelni a tank súlyát,és rámutatott a talajra.A másik témához,szerintem a T-72 is van vízmelegítő,nekünk Bat-2 volt seperc alatt felmelegítette a motor hűtővizét,egy pöcre indult-20 fokban.
Alapvetően nek csak a jármű legyen akár harckocsi tömegetől függ annak terepjáró képessege.Tudom szar hasonlat de ennyi erővel egy trabant jobb terepjáró mint egy Toyota Hilux.T90M jóval nehezebb mint az alap konstrukciót adó T72.Ezzel nem azt akarom írni hogy terepen akár chaly akár az abrams jobb terepjáró képességekkel rendelkezik.Viszonnt mindenképpen hátrány ha több mint 60 tonnás elakadt járművet kell kivonszolni a sárból
Nagyon kíváncsi leszek az ukrán talajon hogyan fognak ezek a 63 tonnás monstrumok szerepelni.Egy wagneres katonát kérdezgettek,hogy mi a véleménye a T-90M-ről 47 tonna,ő azt mondta,hogy már tovább nem lehet növelni a tank súlyát,és rámutatott a talajra.A másik témához,szerintem a T-72 is van vízmelegítő,nekünk Bat-2 volt seperc alatt felmelegítette a motor hűtővizét,egy pöcre indult-20 fokban.
T90M jó 7 tonnával nehezebb mint az alap konstrukciót adó T72 nincs ezen mit csodálkozni.Terepjáró képesség nem csak a tömegen múlik egy trabant ezzel az erővel jobb terepjáró mint például egy Toyota Land cruiser,Uaz stb.Tudom ezer éves videó de ez az abrams is kijut a sárból pedi bőven 60 tonna felett van.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Sziasztok, gondoltam felnézek egy kérdésre (hónapos bannok után..):
Tényleg ott tartunk, hogy a nyugati propaganda szerint Soledar még nincs orosz kézen? :)
Kezd összeomlani a kártyavár.
De majd a leopardok, meg a bradley (vagy mi a fos) megint wunderwaffe lesz, gondolom.
Egyébként meg le a kalappal a Wagner előtt, ez a Soledar nagyon profi volt.
Ukropok gondolom sírnak mostanság. Elég sok CGI temető lett.:)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 891
113

Ukrajna hamarosan magára maradhat? - Somkuti Bálint​


Ukrajna már megkezdte a nehézfegyverek fogadását Nyugatról, - Yermak​

Volodimir Zelenszkij irodájának vezetője, Andrij Jermak elmondta, hogy Ukrajna már megkezdte a nehézfegyverek fogadását Nyugatról.
Yermak szerint Ukrajnának nehézfegyverekre és tankokra van szüksége.
„Nem tudok minden részletet elmondani, de elmondhatom, hogy valójában már megkezdtük az ilyen fegyverek beszerzését európai partnereinktől. Meggyőződésem, hogy ezek a szállítások folytatódni fognak” – mondta Yermak a BFMTV francia tévécsatorna adásában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673635245

Zelenszkij bejelentette: Úgy meg kell verni az oroszokat, soha ne felejtsék el​

Az idei év döntő lesz, ezért érdemes összefogni, hogy Ukrajna területén Oroszország vereséget szenvedjen, és ne kapjon pihenőidőt a felépülésre – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a litván parlament előtt videoösszeköttetésen keresztül mondott beszédében.
Az államfő hangsúlyozta, hogy most ennél is nagyobb mozgósításra van szükség „az egész szabad világban”. „Ez az egyetlen módja annak, hogy véget vessünk a teljes körű agressziónak. Hálás vagyok, hogy Litvánia készen áll segíteni nekünk ebben” – jelentette ki Zelenszkij. Leszögezte, hogy sürgős döntések kellenek az egész háborúellenes koalícióban. Szavai szerint új védelmi megoldásokra van szükség, amelyek lehetőséget adnak az ukrán katonáknak, hogy kiszorítsák az orosz hadsereget Ukrajna területéről.
Az újabb követelések
Rámutatott, hogy országának ehhez elsősorban korszerű harckocsikra és hatékony tüzérségi eszközökre van szüksége. Hozzátette, hogy olyan új szankciós megoldások is kellenek, amelyek „állandó és leküzdhetetlen nyomást gyakorolnak az agresszor államra (Oroszországra) és minden olyan gazdasági szereplőre, amely biztosítja az agresszió folytatását”.
„Szükségünk van továbbá egy nemzetközi törvényszékre, amely bíróság elé állítja azokat, akiknek gonosz elméjéből kipattant ez a bűncselekmény, ez a háború” – hangoztatta.
Zelenszkij szerint az orosz hadsereget Ukrajna területén kell legyőzni, hogy később ne legyen háború „más európai népek földjén”.
Hangsúlyozta, hogy ezért nem szabad időt adni Oroszországnak, hogy helyreállíthassa erőit. Kijelentette, hogy az oroszok veszítenek erejükből, és a vereség lehetőségéről beszélnek, de ez – mint mondta – nem elég. „Gondoskodnunk kell arról, hogy soha többé ne álmodozzon egyetlen agresszor sem ilyesmiről, és ne sérthesse meg a szabadságunkat.
Ukrajna győzelmének egyértelműnek kell lennie: olyannak, amelyet Oroszország többé nem fog elfelejteni, és amelyet nem lehet manipulálni” – szögezte le.
Zelenszkij kijelentette, nagyon várja a vilniusi NATO-csúcsot, mert úgy véli, hogy ez a találkozó az egész euroatlanti közösség számára sorsdöntő lehet. „Mindent megteszünk, hogy a csúcs ilyen legyen” – jegyezte meg az ukrán elnök.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 122
53 699
113
T90M jó 7 tonnával nehezebb mint az alap konstrukciót adó T72 nincs ezen mit csodálkozni.

A Leopárd 2A7 meg több, mint 15 tonnával nehezebb, mint az alap, ha hihetünk az infóknak. 55 vs. 70+ tonna.
M1 és az M1A2 között minimum 10 tonna plusz van. Azok is mind nehezek.
Híztak a tankok a sár meg sár maradt. Sajnos a talajnyomások az utóbbi években eléggé elszálltak, de ebben nem hiszem, hogy az oroszok vezetnének.
Az ukrán sárban minden szarul fog menni.
Tapadásban meg motor erőben (teljesítmény/tömeg arány) meg szintén nem állnak jobban a nyugati vasak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Ha jol megnezed a felvetelt, akkor miutan lekaszalta a 2 balf*szt, kimaszik a fedezekbol es amikor korbe nez 3 bajtarsa is 5-10 meteren belul van. Ebbol eleg valoszinu, hogy o nem egyedul rohamozgatott es mozogtak vele.
Arrol nem is beszelek, hogy abszolut esznel volt es a fa takarasaban kozeliti meg oket, onnan uvolt rajuk es egeszen addig kis sem lep, mig be nem ugrik lefegyverezni oket -egyenkent mar itt, miutan nem dobaltak ki a fegyvereket es nem dobtak fel a kezuket mar siman tuzet kellett volna nyitnia. En egyebkent fel sem szolitottam volna oket, hanem a fa takarasabol rajuk huzok harmat-negyet fejenkent…

Azert mert a felvetelt sajat szemszogbol latjuk attol meg az ember piszkosul nem egyedul rohangal meg akciozgatott. Plusz a felvetelen lathatoak a tarsai hozza abszolut rendben levo tavolsagban es helyzetben. Szerintem.
10 méterről nem lehet valakit biztosítani miközben fogjul akar ejteni 3 katonát. Gondolj bele, hogy amikor odalép a fegyverekért (szó szerint bemegy a tüzelőállásba), akkor te 10 méterről oda mertél volna lőni, ha rátámadnak?
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Az autovásárlás oka egyszerű keleten háború van, oda nem mehetnek, illetve német (és japán) autókkal járnak, nyilván könnyebb beszerezni őket a lengyelektől, szlovákoktól, vagy tőlünk, illetve azzal sem árulok el nagy titkot, hogy a forint gyengébb mint a zloty, euro, hrivnya, így egy egységnyi pénzért itt tudnak a legolcsóbban megvenni ezt-azt, keletre jellemző pl, hogy bemész mondjuk a Metro áruházba veszel vmi értékes árúcikket,vagy bármit ukránként megkapod olcsóbban, mert nincs rajta az áfa, vélelmezhetően mert elviszed magaddal Ukrajnába, ami meg is történik, másnap meg hozod vissza a határon és eladod a magyaroknak.

mert van sok ilyen is, nem csak cigi csempész, igaz itt kisebb a profit, meg otthon is eladható, van pár kelet-magyarországi ismerős akik sokmindent vettek ezen a kiskapun keresztül még régebben,de ez nem az ukránok hibája... ők csak élnek a lehetőséggel, szóval + 1 ok a megnövekedett határforgalomra, illetve igényelhető némi segély (élelmiszer tisztítószerek stb stb) amit szintén átjönnek, felvesznek, hazamennek (vagy eladják a határ mentén) .. van aki napi rendszerességgel jár át . Ezek is tények .. de a lényeg a szervek figyelnek, most fokozottabban, de ez nem az itt lévő maffiának köszönhető, hanem annak (és ezzel nem árulok el titkot, viszont többet sem mondok annál amit lehet) hogy a konfliktus elején rengeteg fegyver lett kiosztva a lakosság soraiban, aminek nagy részének nyoma veszett, ez egy elég komoly "időzített bomba" és ezek egy része bizony bekerülhet ide is, emiatt is van fokozott figyelem a határ mentén, de ez ilyen helyzetben mindig így történik, pl '89 Románia,' 91-től Délvidék most ukrán határ...
Amit mondasz az igaz. De, pl én nem az ukrán autóvásárlőkról beszéltem. Nagyon sok magyar nepper abból él ott keleten, hogy a levetett 300-500 ezer Ft-os autókat itt össze szedi, ott meg eladja. Ez a piac most nagyon megy. De ez egy más téma, ahogy a többi is amiről te vagy én írtunk.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 725
113
Nyugati logika - a német kormány úgy véli nem lesz a konfliktus részese azzal, hogy fegyvert szállít ukrajnának.
Irán a konfliktus részévé vált azzal, hogy fegyvert szállít az oroszoknak.


Amúgy Viktor mitől lett ilyen bátor, hogy EU és NATO tagként nekimegy szóban az amerikaiaknak az ukrán háború kapcsán? Érdekes. De amíg a külpolitikában ezt képviseli, felőlem akár az egész autópályahálózatot is odaadhatja Lölőnek :D


Más:
nem akarom, hogy ebből az emberből idehaza hőst, példaképet gyártsanak...
@BigTony ez a Blogger.

Ez nem magyar. Magyarul sem tud, echte ukrán. (a magyart nem ígyejti egy magyar)

:D
A helyükben megindulnék délről Nyújork felé... Már csak a szimbolika miatt is.
Gáz van babám!
Akik észnél voltak.
Erről beszélek, délebbre meg Nyújork...
Szemükbe süt a nap?
T-90M
A holló a hohollónak....?
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
10 méterről nem lehet valakit biztosítani miközben fogjul akar ejteni 3 katonát. Gondolj bele, hogy amikor odalép a fegyverekért (szó szerint bemegy a tüzelőállásba), akkor te 10 méterről oda mertél volna lőni, ha rátámadnak?
Én azt gondolom hogy bal fasz volt hogy bement. Érdekel Te hogy látod?
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 445
113
Mindenki kedvence az osztrák kopasz ezredes visszatért...

Érdekes prezentáció. Először látok nála inkoherens érvelést. Elegánsan elkerûli a kérdést, hogy mièrt is kellene Kievnek segiteni, ha egyszer egy lokális boxmeccsről van szó Kiev és Moszkva között, nem pedig NATO- Moszkva meccsről.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 424
12 052
113
Valahogy csak elindul és eggyütt "diftel"egy Norvég leo2-essel..

Alapvetően nek csak a jármű legyen akár harckocsi tömegetől függ annak terepjáró képessege.Tudom szar hasonlat de ennyi erővel egy trabant jobb terepjáró mint egy Toyota Hilux.T90M jóval nehezebb mint az alap konstrukciót adó T72.Ezzel nem azt akarom írni hogy terepen akár chaly akár az abrams jobb terepjáró képességekkel rendelkezik.Viszonnt mindenképpen hátrány ha több mint 60 tonnás elakadt járművet kell kivonszolni a sárból

T90M jó 7 tonnával nehezebb mint az alap konstrukciót adó T72 nincs ezen mit csodálkozni.Terepjáró képesség nem csak a tömegen múlik egy trabant ezzel az erővel jobb terepjáró mint például egy Toyota Land cruiser,Uaz stb.Tudom ezer éves videó de ez az abrams is kijut a sárból pedi bőven 60 tonna felett van.

Pedig meglepődnél, hogy egy könnyű autó, pl jimny milyen jó, pont eniatt. Az simán elmegy ott, ahova egy hiluxxal bemész és azonnal felhasal.
Persze nem mintha egy hiluxxal meg lehetne váltani a világot. Abba eleve csak hátul van difizár, ha jól tudom, nem?
Szoval bármelyik első kerék levegőbe kerül, nem tapad, akkor nincs menet sehova.

Ennél a legjobb marketingje a mezei subarunak van, a simmetrical all wheel drive, 3 nyitott difivel, ahol bármelyik keréklevegőbe kerül, nem megy sehova.

De amúgy tömegre már olyan differencia is komolyan számít puha talajon, hogy pl egy alsokozep meretű 890kgos 5 ajtós golf 2es kérdés nélkül elmegy ott, ahova ha bemész egy ugyanolyan gumis audi 80al, 1250kgal és abban a szent minutumban bevégez a dagonyába. Persze nem a quattro, mert a régiben volt torsen és hátul mecha difizár...
Na mindegy.

Majd megmutathaják.
De latod, eddig az elmaradott oroszok hoztak csak amugy gyakorlatban nem létező aps-el t90et. A modernnek mondott nyugatnak meg koszlott elavult szarokra futotta egy proxiháborúba..
Micsoda paradoxon..