[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Németország idén akár 15 Leopard 2 harckocsit is átadhat Ukrajnának - média....


2023. január 18., szerda, 00:05

c98664c-leopard-2-tank--getty-images--690.jpg

Leopard-2 harckocsi, fotó: Getty Images


Ha a német kormány úgy dönt, hogy a közeljövőben Leopard 2 harckocsikat szállít Ukrajnának, akkor 2023 végéig 10-15 felújított harckocsit adhat át.

Erről védelmi szektorbeli források számoltak be a Frankfurte Allgemeine Zeitung újságnak –irja az Európai Pravda.

A források szerint a szállítás már 2023 októberében vagy novemberében lehetséges, de csak akkor, ha a megrendeléseket azonnal leadják. Ha a német kormány döntése nyomán minden lehetséges lépést megtesznek, akkor a harmadik negyedévtől kezdve hetente egy Leopard 2-t szállíthatnak - tették hozzá.

A FAZ azt is megtudta, hogy Németország most azt fontolgatja, hogy további 29 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, amelyeket most Szlovákiának és Csehországnak szánnak. A prágai és a pozsonyi kormánynak azonban bele kell egyeznie ebbe az átcsoportosításba. Szlovákia és a Cseh Köztársaság így 2024 elejétől kezdve havonta körülbelül három harckocsit kaphatna az idei szállítások helyett.

Ezen túlmenően ipari források szerint a német Rheinmetall és Krauss-Maffei Wegmann fegyvergyártó vállalatok további Marder gyalogsági harcjárműveket, Fuchs páncélozott személyszállító járműveket és régebbi Leopard 1 harckocsikat szállíthatnak az év végéig. A vállalatok jelenleg 88 leszerelt Leopard 1A5-össel rendelkeznek, amelyek közül 80 még felújítható. Húsz ilyen tank készülhet el "a megrendeléstől számított nyolc hónapon belül".

Ami azt a 40 Marder gyalogsági harcjárművet illeti, amelyet a német kormány már megígért Ukrajnának, az iparág szerint húszat április végéig leszállíthatnak belőlük. A többinek a Bundeswehr raktáraiból kell érkeznie. Ezt követően, ha megrendelés érkezik, júliustól kezdődően havonta tíz darabot tudnak biztosítani.

Ezenkívül Ukrajna az év közepétől 40 új gyártású Fuchs páncélozott személyszállító járművet kaphat.


Emlékezzünk arra, hogy Lengyelország a múlt héten bejelentette, hogy kész átadni egy Leopard harckocsikból álló századot Ukrajnának a partnerekkel kötött koalíció részeként. Pénteken azonban a német kormány közölte, hogy még nem kapott hivatalos kérést Lengyelországtól a Leopard harckocsi szállítására Ukrajnának.

Ugyanakkor a Bloomberg forrásai szerint a német szövetségi kormány már ezen a héten bejelentheti a nyugati harckocsik Ukrajnába történő szállításáról szóló döntést.

Ukrajna különösen érdekelt a Leopard harckocsik átvételében, mivel több mint 2000 darab van belőlük Európában, és 13 országban állnak szolgálatban. Reexportjukhoz azonban Berlin engedélye szükséges, Németország pedig aggódik a konfliktus eszkalálódásának veszélye miatt.

 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Olvasgattam egy kicsit.
Egy Kh-22-es 1000kg-os kumulatív harci részének a célpontban kifejtett hatása - pont a kumulatív kialakítás miatt - kb a 15-20-szorosa(!) egy 1500kg-os KAB-1500-asnak.
Ez utóbbiban 640kg-nyi robbanóanyag van, a többi a megerősített acélköpeny és az energiafelszabadulás gömbszimmetrikus.
Ezzel szemben a Kh-22-es 1000kg-os harci részében mintegy 700kg a robbanóanyag, amely hatóerejének mintegy a fele a becsapódási pontba fókuszálódik, a KAB-1500-aséhoz hasonló becsapódási sebesség mellett.

Ha egy KAB-1500-as becsapódna egy hajóba, a nettó tömegénél fogva beszaladna a testbe, amíg tudna, utána a gömbszimmetrikus eloszlású energiafelszabadulás addig rombolna, amíg el nem nyelődik a különféle rekeszekben, üregekben, válaszfalakban.
Ezzel szemben a Kh-22-es harci része a célba csapódva, koncentráltan a lehető legnagyobb térfogatú, de főképp a lehető legmélyebb üreget robbantja bele, hogy a különféle vízzáró rekeszeknek esélyük se legyen izolálni a rombolást és a hajó mindenképp süllyedjen el.
Bár a szovjet tervek nukleáris fejrésszel számoltak az amerikai szuperhordozók ellenében, az 1000kg-os kumulatív harci rész is képes lehet végzetes károkat okozni még akár egy Nimitz-osztályhoz hasonló méretű felszíni célpontban is.
Éppen ezért már elég korán kidolgozták a Kh-22-es szárazföldi megerősített célpontok elleni bevethetőségét is, mert a fegyver nagy hagyományos rombolóereje a rakéta póthajtással kombinálva a Tu-22-es számára ideális stand-off fegyver lett.

Ezzel szemben az Sz-300-as család 100-150kg körüli repeszromboló harci részének jelentékeny része a nagy fajsúlyú fémkockákból (wolfram, vagy urán) áll, a maradék a robbanótöltet.
Namost egy panelépületben a gömbszimmetrikusan mindent beterítő és mindent átütő repeszek nem sok statikus kárt tesznek, csak tele lesz lyuggatva a vasbeton fal egy-két helyen.
A kb 50-90kg-nyi robvanótöltet viszont nem dönt romba egy ekkora épületet.
Akkor arról mi a véleményed, hogy a 'rakéta' az autós videón konkrétan zuhan, azaz 90 fokban csapódik be, és van egy másik videó, amit pár km-ről egy panelház felső emeletéről vett vel egy helyi lakos, amin látszik egy (feltehetőleg) elfogó rakéta kilövése 1-2km-re a becsapódástól, és az odáig vezető füstcsík, ami nem egyenes, és nem is ballisztikus pályát ír le, hanem van benne 1-2 kanyar és kunkor.

Megnéztem google earth-ön, 820m-re van a kamerás autó a robbanástól. Létezik, hogy egy ekkora töltettől 800m-re semmit nem érezni? Összehasonlításképp az oklahomai robbantásnál 2300kg TNT egyenértékű robbanás történt az épület előtti autóban, nem pedig direkt találat. 450m-es körzetben 300+ ház megsérült vagy megsemmisült, 260 házban törtek ki az üvegek, 90km-re lehetett hallani vagy érezni a robbanást, 3-as földrengésnek felelt meg. Ez az általad írt 1000kg-s harci rész TNT egyenértéke mennyi lehet?
Én nem vagyok szakértő, de azért a két robbanás pusztítása között én óriási különbséget látok.

Más: a videón kb 18 képkocka van a megjelenés és a becsapódás között. Az elsőn amin látszik a rakéta, látszólag kb 2,2x olyan magasan van, mint a közelebbi 30 emeletes ház (80m). A ház 450m, a becsapódás 820. Ha feltételezzük, hogy függőlegesen érkezett a rakéta, akkor 2,2 * 80m * 820/450, azaz 320m magasan lehet a rakéta. Onnan 18 képkocka, azaz 0,75s a becsapódás (24 fps-sel számolva), így 1500km/h-ra adódik a sebesség. A H-22 sebessége 4,6mach nagy magasságú módban mert, a zuhanórepüléses/függőleges becsapódás erre utal. (ha rossz a számítás, lehet hülyézni, késő van)
(de legyen mondjuk 2,4 szeres a látszólagos magasság és 90m az épület, akkor 400m magasan van a rakéta, amikor megjelenik, és legyen 30fps és 15 képkocka, ekkor 2800km/h a sebesség, ami még mindig kevés a 4,6mach-hoz).
Ez lehet annak a következménye, hogy megsérült a rakéta, és ezért letért a pályájáról, és alacsonyabb sebességgel csadott a házba?

Nem vagyok statikus, de olyat el tudok képzelni, hogy ha egy panelt az alsó szinten jó ponton találsz el, akkor kártyavárként összeomlik. Szerintem egy akkora töltetnek, amekkora a H-22-esen van, ennél sokkal nagyobb pusztítást kellett volna végeznie, nem? A károk nagy része ami a képeken látszik, az az összeomlás következménye, nem a robbanásé (pl érintetlen konyha, a leomlott rész mellett).
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Egy kis összefoglaló, Pancír-Sz2, 2Sz19 öl.
Ukrán Sztrela-10 csapatlégvédelmi komplexum megsemmisítése
Az Ukrajnába, nyugati eszközökkel tervezett légvédelem telepítése
kék - 8 db NASAMS üteg
zöld - 4 db IRISz-T üteg
aa6d0806c7303d409d213773785fa08b.jpg

piros - 6 db I-Hawk üteg
e7c50874be73bde83fb590582dd8b126.jpg

lila - 1 db Crotale üteg
Sárga (kisebb) - 1 db Samp/T üteg
Sárga (nagyobb) - 1 db Patriot üteg
87574de3-2d8a96237aabde3f608ebaf31036a19f.jpg

Aránylag nagy területet fednek le, de a mélységben és magasságban rétegelt légvédelmi zóna csak két helyen van meg, az is csak részlegesen. Érdekes, hogy a Patriot nem Kiev-et (azt a Samp/T) védi, azért is kavar az USA több ütegért. Szerintem tudják, hogy az 1db üteg nem elég. Probléma lehet még, hogy mikorra tud felállni a rendszer, mert nem sok idő van rá. Mindenesetre ezek a körök csak tájékoztató jellegűek.
Ahogyan a videókon látom, az orosz CM-k nem a minimális repülési magasságon repülnek, hanem annak a 3x, 4x magasságán. Van még tartalék bennük.
Még júliusi felvételek,
orosz Pancír-Sz2
1040336933_512:0:2559:2047_1920x0_80_0_0_07d28a2c6fe22fe1539674187f572541.jpg

Sz-300V4
1794516798_0:267:3167:2048_1920x0_80_0_0_eb462e67d15567e46618927b9441e780.jpg
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Egy kis összefoglaló, Pancír-Sz2, 2Sz19 öl.
Ukrán Sztrela-10 csapatlégvédelmi komplexum megsemmisítése
Az Ukrajnába, nyugati eszközökkel tervezett légvédelem telepítése
kék - 8 db NASAMS üteg
zöld - 4 db IRISz-T üteg
aa6d0806c7303d409d213773785fa08b.jpg

piros - 6 db I-Hawk üteg
e7c50874be73bde83fb590582dd8b126.jpg

lila - 1 db Crotale üteg
Sárga (kisebb) - 1 db Samp/T üteg
Sárga (nagyobb) - 1 db Patriot üteg
87574de3-2d8a96237aabde3f608ebaf31036a19f.jpg

Aránylag nagy területet fednek le, de a mélységben és magasságban rétegelt légvédelmi zóna csak két helyen van meg, az is csak részlegesen. Érdekes, hogy a Patriot nem Kiev-et (azt a Samp/T) védi, azért is kavar az USA több ütegért. Szerintem tudják, hogy az 1db üteg nem elég. Probléma lehet még, hogy mikorra tud felállni a rendszer, mert nem sok idő van rá. Mindenesetre ezek a körök csak tájékoztató jellegűek.
Ahogyan a videókon látom, az orosz CM-k nem a minimális repülési magasságon repülnek, hanem annak a 3x, 4x magasságán. Van még tartalék bennük.
Még júliusi felvételek,
orosz Pancír-Sz2
1040336933_512:0:2559:2047_1920x0_80_0_0_07d28a2c6fe22fe1539674187f572541.jpg

Sz-300V4
1794516798_0:267:3167:2048_1920x0_80_0_0_eb462e67d15567e46618927b9441e780.jpg
Azóta 3 Patriot van (eddig) felajánlva (+német, holland). Plusz SAMP-Tből is lehet 2 lesz.
A HAWK ütegek száma is 100% nőni fog, mert az USA most kaparja elő az övt a raktárból. Elképzelhető, hogy abból egész sokat fognak tudni küldeni. Szerintem így már egész más a helyzetkép, főleg ha beleszámítjuk a maradék keleti rendszereket.
Ja és +1 Aspide.
Az ugye megvan, hogy a kép ami alapján az egész elemzést lenyomod, teljesen amatőr/egyáltalán nem hivatalos firkarajz?
Semmi garancia, hogy ez lesz a végleges telepítés. Ez csak valakinek a találgatása.
 
K

Kopi2000

Guest
Szia! Egy szinten vagytok ladagranttal... Ez igaz a te posztodra is: Ennyi erővel egy random Kacsamesék epizódot is berakhatnál, a neked tetsző képaláírással.
Nem érdekel a címkézésed, egy picit sem... De, elég egyszerűen gondolkodtok Flamanddal együtt. Amit az "igazmondó" oroszok állítanak, az megkérdőjelezhetetlen, amit az ukránok, az mindig hazugság. (Ha így lenne, már régen vége lenne a háborúnak.) Bár Ti sem (meg én sem) tudjátok (tudom) eldönteni, hogy kinek áll a zászló azokban a helyzetekben, amelyek videóit mindkét fél felteszi a netre... Nyilán már az orosz fanok is feltettek ide jópár, megkérdőjelezhető videót, de, azért nem kezdem el a másikat fikázni...

Megsemmisített wagneristák....


Megsemmisített orosz lőszerraktárak...

 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 507
15 689
113
Akkor arról mi a véleményed, hogy a 'rakéta' az autós videón konkrétan zuhan, azaz 90 fokban csapódik be, és van egy másik videó, amit pár km-ről egy panelház felső emeletéről vett vel egy helyi lakos, amin látszik egy (feltehetőleg) elfogó rakéta kilövése 1-2km-re a becsapódástól, és az odáig vezető füstcsík, ami nem egyenes, és nem is ballisztikus pályát ír le, hanem van benne 1-2 kanyar és kunkor.

Megnéztem google earth-ön, 820m-re van a kamerás autó a robbanástól. Létezik, hogy egy ekkora töltettől 800m-re semmit nem érezni? Összehasonlításképp az oklahomai robbantásnál 2300kg TNT egyenértékű robbanás történt az épület előtti autóban, nem pedig direkt találat. 450m-es körzetben 300+ ház megsérült vagy megsemmisült, 260 házban törtek ki az üvegek, 90km-re lehetett hallani vagy érezni a robbanást, 3-as földrengésnek felelt meg. Ez az általad írt 1000kg-s harci rész TNT egyenértéke mennyi lehet?
Én nem vagyok szakértő, de azért a két robbanás pusztítása között én óriási különbséget látok.

Más: a videón kb 18 képkocka van a megjelenés és a becsapódás között. Az elsőn amin látszik a rakéta, látszólag kb 2,2x olyan magasan van, mint a közelebbi 30 emeletes ház (80m). A ház 450m, a becsapódás 820. Ha feltételezzük, hogy függőlegesen érkezett a rakéta, akkor 2,2 * 80m * 820/450, azaz 320m magasan lehet a rakéta. Onnan 18 képkocka, azaz 0,75s a becsapódás (24 fps-sel számolva), így 1500km/h-ra adódik a sebesség. A H-22 sebessége 4,6mach nagy magasságú módban mert, a zuhanórepüléses/függőleges becsapódás erre utal. (ha rossz a számítás, lehet hülyézni, késő van)
(de legyen mondjuk 2,4 szeres a látszólagos magasság és 90m az épület, akkor 400m magasan van a rakéta, amikor megjelenik, és legyen 30fps és 15 képkocka, ekkor 2800km/h a sebesség, ami még mindig kevés a 4,6mach-hoz).
Ez lehet annak a következménye, hogy megsérült a rakéta, és ezért letért a pályájáról, és alacsonyabb sebességgel csadott a házba?

Nem vagyok statikus, de olyat el tudok képzelni, hogy ha egy panelt az alsó szinten jó ponton találsz el, akkor kártyavárként összeomlik. Szerintem egy akkora töltetnek, amekkora a H-22-esen van, ennél sokkal nagyobb pusztítást kellett volna végeznie, nem? A károk nagy része ami a képeken látszik, az az összeomlás következménye, nem a robbanásé (pl érintetlen konyha, a leomlott rész mellett).
Asztrahán; harmadikon valaki berobbantotta a gázt (régebbi és nem háborúval kapcsolatos):
20120228-panelhaz-omlas-gazrobbanas-astrakhan-osszeomlott3.jpg

A panelház nem monolit és nem bunker. Legjobban a fa építőjátékkal analóg.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 891
113
Akkor arról mi a véleményed, hogy a 'rakéta' az autós videón konkrétan zuhan, azaz 90 fokban csapódik be, és van egy másik videó, amit pár km-ről egy panelház felső emeletéről vett vel egy helyi lakos, amin látszik egy (feltehetőleg) elfogó rakéta kilövése 1-2km-re a becsapódástól, és az odáig vezető füstcsík, ami nem egyenes, és nem is ballisztikus pályát ír le, hanem van benne 1-2 kanyar és kunkor.

Megnéztem google earth-ön, 820m-re van a kamerás autó a robbanástól. Létezik, hogy egy ekkora töltettől 800m-re semmit nem érezni? Összehasonlításképp az oklahomai robbantásnál 2300kg TNT egyenértékű robbanás történt az épület előtti autóban, nem pedig direkt találat. 450m-es körzetben 300+ ház megsérült vagy megsemmisült, 260 házban törtek ki az üvegek, 90km-re lehetett hallani vagy érezni a robbanást, 3-as földrengésnek felelt meg. Ez az általad írt 1000kg-s harci rész TNT egyenértéke mennyi lehet?
Én nem vagyok szakértő, de azért a két robbanás pusztítása között én óriási különbséget látok.

Más: a videón kb 18 képkocka van a megjelenés és a becsapódás között. Az elsőn amin látszik a rakéta, látszólag kb 2,2x olyan magasan van, mint a közelebbi 30 emeletes ház (80m). A ház 450m, a becsapódás 820. Ha feltételezzük, hogy függőlegesen érkezett a rakéta, akkor 2,2 * 80m * 820/450, azaz 320m magasan lehet a rakéta. Onnan 18 képkocka, azaz 0,75s a becsapódás (24 fps-sel számolva), így 1500km/h-ra adódik a sebesség. A H-22 sebessége 4,6mach nagy magasságú módban mert, a zuhanórepüléses/függőleges becsapódás erre utal. (ha rossz a számítás, lehet hülyézni, késő van)
(de legyen mondjuk 2,4 szeres a látszólagos magasság és 90m az épület, akkor 400m magasan van a rakéta, amikor megjelenik, és legyen 30fps és 15 képkocka, ekkor 2800km/h a sebesség, ami még mindig kevés a 4,6mach-hoz).
Ez lehet annak a következménye, hogy megsérült a rakéta, és ezért letért a pályájáról, és alacsonyabb sebességgel csadott a házba?

Nem vagyok statikus, de olyat el tudok képzelni, hogy ha egy panelt az alsó szinten jó ponton találsz el, akkor kártyavárként összeomlik. Szerintem egy akkora töltetnek, amekkora a H-22-esen van, ennél sokkal nagyobb pusztítást kellett volna végeznie, nem? A károk nagy része ami a képeken látszik, az az összeomlás következménye, nem a robbanásé (pl érintetlen konyha, a leomlott rész mellett).
Tegnap láttam levezetve, hogy ISMÉT egy meghibásodott S-300 csapódott bele az alsó részen a panelba, majd gázrobbanás.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Egy kis összefoglaló, Pancír-Sz2, 2Sz19 öl.
Ukrán Sztrela-10 csapatlégvédelmi komplexum megsemmisítése
Az Ukrajnába, nyugati eszközökkel tervezett légvédelem telepítése
kék - 8 db NASAMS üteg
zöld - 4 db IRISz-T üteg
aa6d0806c7303d409d213773785fa08b.jpg

piros - 6 db I-Hawk üteg
e7c50874be73bde83fb590582dd8b126.jpg

lila - 1 db Crotale üteg
Sárga (kisebb) - 1 db Samp/T üteg
Sárga (nagyobb) - 1 db Patriot üteg
87574de3-2d8a96237aabde3f608ebaf31036a19f.jpg

Aránylag nagy területet fednek le, de a mélységben és magasságban rétegelt légvédelmi zóna csak két helyen van meg, az is csak részlegesen. Érdekes, hogy a Patriot nem Kiev-et (azt a Samp/T) védi, azért is kavar az USA több ütegért. Szerintem tudják, hogy az 1db üteg nem elég. Probléma lehet még, hogy mikorra tud felállni a rendszer, mert nem sok idő van rá. Mindenesetre ezek a körök csak tájékoztató jellegűek.
Ahogyan a videókon látom, az orosz CM-k nem a minimális repülési magasságon repülnek, hanem annak a 3x, 4x magasságán. Van még tartalék bennük.
Még júliusi felvételek,
orosz Pancír-Sz2
1040336933_512:0:2559:2047_1920x0_80_0_0_07d28a2c6fe22fe1539674187f572541.jpg

Sz-300V4
1794516798_0:267:3167:2048_1920x0_80_0_0_eb462e67d15567e46618927b9441e780.jpg
Azt ugye tudod, hogy rosszul rajzoltad a köröket? Úgy kell, rajzolni, hogy a szomszédos rendszerek tudják egymást védeni. Tehát a zöld és kék körök sugarának érintenie kéne a szomszédos körök középpontját.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Asztrahán; harmadikon valaki berobbantotta a gázt (régebbi és nem háborúval kapcsolatos):
20120228-panelhaz-omlas-gazrobbanas-astrakhan-osszeomlott3.jpg

A panelház nem monolit és nem bunker. Legjobban a fa építőjátékkal analóg.
Tegnap láttam levezetve, hogy ISMÉT egy meghibásodott S-300 csapódott bele az alsó részen a panelba, majd gázrobbanás.
A panel alapból igen erős, de ez állapotfüggő.
A Jós utcai robbanás nem gázrobbanás volt, egyetlen pontból indult ki és a felsőbb szinteken következett be, egy főfal kirepült az utcára, de az épület megmaradt.
Cottbusban egy MiG-21-es állt bele az alsó szintekbe, azt is kibírta, pedig ott még az üzemanyag is égett.

A gázrobbanás természete termobarikus, a gáz nagy térfogatot kitöltve tud veszélyes robbanó elegyet alkotni a levegő oxigénjével, utána a felszabaduló energia az összes támfalra hat, ezért okoz komoly károkat.
De ehhez az is kell, hogy a gáznak legyen ideje előtte kitölteni a teret.
A hazai panel gázrobbanások közül a négyemeletes épületnél egy szint sérült meg komolyabban, ez már elég volt ahhoz, hogy annak a szintnek a födémje is károsodjon, de itt meg is állt a történet. A falak elmozdultak a helyükröl.
A tízemeletesnél ha alul van a robbanás, az rombadöntheti az egész épületet, főleg, ha a kivitelezés is gyengébb volt.

Ha az Sz-300-as repeszromboló töltete előbb megrongálja a falakban, illetve mellettük futó gázvezetéket, majd a gázszivárgás több emeleten is egyszerre jelentkezik, az már okozhat akkora robbanást, hogy az épület összedőljön.
Főleg, ha ez az alsóbb szinteken következik be.
És számít az épület állapota is.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Egy kis összefoglaló, Pancír-Sz2, 2Sz19 öl.
Ukrán Sztrela-10 csapatlégvédelmi komplexum megsemmisítése
Az Ukrajnába, nyugati eszközökkel tervezett légvédelem telepítése
kék - 8 db NASAMS üteg
zöld - 4 db IRISz-T üteg
aa6d0806c7303d409d213773785fa08b.jpg

piros - 6 db I-Hawk üteg
e7c50874be73bde83fb590582dd8b126.jpg

lila - 1 db Crotale üteg
Sárga (kisebb) - 1 db Samp/T üteg
Sárga (nagyobb) - 1 db Patriot üteg
87574de3-2d8a96237aabde3f608ebaf31036a19f.jpg

Aránylag nagy területet fednek le, de a mélységben és magasságban rétegelt légvédelmi zóna csak két helyen van meg, az is csak részlegesen. Érdekes, hogy a Patriot nem Kiev-et (azt a Samp/T) védi, azért is kavar az USA több ütegért. Szerintem tudják, hogy az 1db üteg nem elég. Probléma lehet még, hogy mikorra tud felállni a rendszer, mert nem sok idő van rá. Mindenesetre ezek a körök csak tájékoztató jellegűek.
Ahogyan a videókon látom, az orosz CM-k nem a minimális repülési magasságon repülnek, hanem annak a 3x, 4x magasságán. Van még tartalék bennük.
Még júliusi felvételek,
orosz Pancír-Sz2
1040336933_512:0:2559:2047_1920x0_80_0_0_07d28a2c6fe22fe1539674187f572541.jpg

Sz-300V4
1794516798_0:267:3167:2048_1920x0_80_0_0_eb462e67d15567e46618927b9441e780.jpg
A NASAMSok ilyen közel a fronthoz? Hm, akkor nem lesznek hosszú életűek :confused:
 
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok a hét végén új katonai segítséget jelenthet be Ukrajnának.....​


2023. január 18., szerda, 06:49


d81b77f-9f8a18d-c05b7fd-1384044933-0-0-4290-2413-1920x0-80-0-0-70f91ad153dfd13f5d2cbba7903678f3.jpg

JOHN KIRBY, FOTÓ: EP

A hét vége előtt az Egyesült Államok további védelmi segélycsomagot jelenthet be Ukrajna számára.

Forrás: John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs tanácsadója a CNN-nek adott interjújában

"Gyanítom, továbbra is fog hallani az Egyesült Államokból érkező további biztonsági segélycsomagokról, további fegyverekről és képességekről Ukrajna számára. Talán már a hét végén."

Részletek: Kirby nem árulta el, hogy az új csomag tartalmaz-e tankokat az ukránok számára, mondván, "nem akart megelőzni azt, amit még nem jelentettünk be". Az Egyesült Államok arra összpontosít, hogy "biztosítsa, hogy megadjuk Ukrajnának, amire szüksége van a harcban", mondta.

"Továbbra is úgy fogjuk modulálni ezeket a csomagokat, hogy azok a legjobban megfeleljenek Ukrajna igényeinek. Ha pedig ezt nem tudjuk biztosítani, akkor más szövetségesekkel és partnerekkel együtt dolgozunk, hogy megnézzük, hogyan tehetjük meg" - mondta.
 
  • Vicces
Reactions: malleusorbis
K

Kopi2000

Guest
Legyél a filmellenőrm...

Az ukránok oldalán harcoló "kaukázusi" zászlóalj harca Bahnutnál...


Fehérorosz önkéntesek elfoglalt orosz állásban...


Bónusz: oroszok elleni dróntámadás,, akik a fagyos árokban szenvedik el a csapásokat...

https://www.youtube.com/watch?v=sA2iXdZoeow
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
"Köszönet a Wagner PMC-nek az Ukrán Fegyveres Erők katonái iránti tiszteletteljes hozzáállásáért.”

A 28. dandár tavaly október 4-én mozgósított, Soledarban elfogott szakaszának parancsnoka koporsóban viszi el testvéreinek holttestét.


Bahmut, kaprok


Mozgósított Ak-12 -vel

Fmq22XvWIAAvtmq


A szerbek készülnek az orosz oldalon

FmsMUJrWACwNSlg
FmsMUJxWAAMP2un

FmsMXyfWABMyfS1
Az a gatya rajtuk jo melegnek tűnik, el lehet benn fetrengeni kint egy ideig kevesebb fagyoskodas mellett.
Vajon van a mi kompatibililis Honvedsegunknek ilyesmi?

Lengyelorszag az osszes T 72 tankjat atadta mar az ukranoknak, tovabba az osszes Piorun manpadjat amilye volt.
Megis keves, pedig azert a lengyel sereg nagyobb szamokkal dobalozik mint a magyar, plane hogy nekunk manpadunk sincs...


Na ez a jármű pont az Azov meg Kraken, Szicsgarda es egyeb naci ukran/Nato egysegeknek való. Szinte masodik vilaghaborus, kikopott Sdkfz 251. Biztos nagyon fognak neki orulni.

Tiszta Sziria, na Ukrajnabol is az marad csak, egy Sziria. Egy teljesen lerombolt orszag,orokre elmenekult lakossaggal, mindenfele megszallt ovezetekkel, csak meg a jenkik hianyoznak ahogy lopjak az olajat. Kina figyelmeztette is minap oket hogy mar eleget loptak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 891
113
Kvótanő:

Demkó okos:

Mainstream:


He?
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Igor Klimenko, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője beszámol arról, hogy a #brovary-i helikopter-baleset következtében Monasztyrszkij belügyminiszter, Enin első miniszterhelyettes és Lubkovics államtitkár életét vesztette. Jelenleg 16 áldozatról tudni, köztük két gyerekről.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Igor Klimenko, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője beszámol arról, hogy a #brovary-i helikopter-baleset következtében Monasztyrszkij belügyminiszter, Enin első miniszterhelyettes és Lubkovics államtitkár életét vesztette. Jelenleg 16 áldozatról tudni, köztük két gyerekről.
Aztán lehet azon gondolkodni, hogy véletlen volt-e. Ilyen szépen kinyírni a belügy teljes felsővezetését egy polgári helikopteren...