Sorkatonaságot úgy nem lehetne hogy 3-4 hónap és önkéntes vagy sorsolásos? Évi 4-7 ezer fő. Aki csinálja alanyi szja mentes 40 éves koráig? Vagy ilyesmi. Megérné a cégeknek is embereknek is. Vagy plusz pont a felvételin mint az egyetemistáknál? Sose voltam katona de az alap lövész kiképzést nem értem hogy mi tart 1 évig? Fél év alatt kínaiul is megtanulok…
Nem. Törvény kell rá, mindenki benne van akkor. Nem csak ő, vagy a másik, vagy a mit tudom én kicsoda. Kizárólag egészségügyi alkalmatlanság lehet felmentő ok. Alapos orvosi indoklással. Egyé Jehova tanúi vallás, meg lelkiismereti okból megtagadom opció bűncselekmény. Aztán kész. Még így is lesznek akik kimaradnak, de kevesen. Mindenkit aki alkalmas, be kell sorozni. Aztán a sorozottakból a haderő válogathat. Ki kell és évente hány fő. Aztán a megmaradtakból lehet kórházi betegtologató, vagy épp városi múzeumban teremőr, esetleg önkéntes tűzoltó, a katonai szolgálat idejére, vagy mit tudom én. De úgy gondolom, évente legalább 10.000 főt kellene katonai szolgálatra behívni. Így egy 15 éves korciklusban kapunk, nagyjából 150.000 fő kiképzett tartalékot. Mondjuk 35-40 éves korig. ezen életkor felett már csak önkéntes tartalékos lehetne az illető, aki akar még katonáskodni.
Ami a kiképzést illeti.
Mindegyik ezred, vagy dandár szervezettségű alakulat kell rendelkezzen saját kiképző századdal, hogy önmaga részére az új katonákat kiképezze. Alapkiképzés minimum. Szakkiképzés már lehet koncentrált, ha adott beosztásokba, alakulatonként nem kell sok ember. Stb.
Tudom avitt, de Néphadsereges időkben, Szombathelyen, bevonuláskor 8-9 kiképző század volt felállítva és vezényelte le a kiképzést. Akkor a dandár, minden időszakban, fél évente, kapott vagy 1000 fő új katonát. Simán meg volt oldva és ez csak egy dandár volt akkor. Szakkiképzésre kiképző zlj működött állandóan. Raj pk, BMP-1 irányzó, BMP-1 vezető képzés folyt. Harckocsizókat, tüzéreket, légvédelem embereit, felderítőket, egyéb részeket, nem tudom hol képezték szakkiképzés keretében, de lehet azokból is volt ott szakkiképzés, ebből, abból, valamelyik alegységnél.. Én biztosan csak a lövészeket tudom.
Tehát megoldható minden, ha akarjuk, ha van rá pénz.
Természetesen fenntartva a szerződéses szegmenst is a hivatásos állomány mellett.