[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93
Soledar alatt is takarítanak ...
van pár "patkány", akiket ki kell füstülni

néhányan kezdenek kiakadni franciák közül is.

egy elemzés a mostani támadási irányokról - Kamenszkoje

Daily Mail, borulátó cikk

ukrán MI-8 kilövése
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Inkább Hans nevelje fel a gyerekeimet és éljen az EU-ban, mintsem egy börtönviselt, Wagneres pedofil játékszere legyen, Vorkutában.
Én mög aszondom, hogy: Inkább egy wagneres nevelje a németek pedofil gyerekét egy gödör aljában mint ami most lett az új alelnök által hogy egy perverznek lett játékszere az EU
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Minden mérőszámban Európa alján kullognak
Mármint az oroszok? Meszike, pedig épp ma írtam dicséretként szánva hogy sikerült 1 mondatot úgy, betüre, leírni hogy szó szerint egyezik a véleményünk.

Most meg írsz megint olyat, hogyha maradt volna hajam az égnek állna..

Egy fórumtársam definíciója alapján, szuverén állam az akinek van atombombája... azaz saját tulajdonú és nem azért mert hozzá ledobták..

Tehát ennek alapján Európában az 1. helyen szuverén ország az orosz, ha az egy főre eső khmmnn... kilótonnák számát nézzük, csak ne kelljen ezt is élesben tesztelni... Bojo már pedzegette a témát, ment is süllyesztőbe..

Mi amúgy is az albán típusú légvédelemmel vagyunk felszerelve ellenük, a könnyű légvédelem ha 1 öklünket rázzuk az ég fel, a nehéz légvédelem, ha 2 öklünket rázzuk..
 
W

Wilson

Guest
Nagyon jól megy ez a játék neked. Mondanak valamit, te pedig szépen összerakva megválaszolod. Sőt meg is cáfolod. Semmi arrogancia, felesleges ingerültség. Profi!

Először is én ezt nem tartom játéknak , másrészt ha valaki (ebben az esetben @duckdodgers™ ) normális stílusban és intelligensen kifejti az álláspontját anélkül , hogy személyeskedne vagy minősítgetne akkor én miért is lennék én arrogáns vagy ingerült vele szemben, ha megadják a tiszteletet akkor nekem is kutyakötelességem, hogy azt viszonozzam az illető irányába.

Nekem ez az egyik alapelvem az életben és így a fórumon is.


Más...




Sztrelkov Igor Ivanovics

január 22., 14:45


Egy érdekes kérdést tettek fel nekem:

"Mi a fő oka annak, hogy Ön szerint az orosz csapatok komoly támadási sikerei most már lehetetlenek?"

Válaszolok:

Az Orosz Fegyveres Erők harcképességét (nemcsak támadásban, hanem védekezésben is) nagyon komolyan gyengítő okok összessége közül a legfontosabbnak továbbra is az erkölcsi tényezőt tartom. Az Orosz Fegyveres Erők legtöbb mozgósított (és a legtöbb káder) katonájának nincs motivációja arra, hogy áldozatot hozzon az AFU elleni harci műveletekben, mivel a háború céljait a hatóságok nemhogy nem magyarázzák meg, de még hivatalosan sem határozzák meg. Ugyanakkor az RF fegyveres erők parancsnoksága számára "a békeidőre vonatkozó törvények alapján" rendelkezésre álló fegyelmi intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a katonák jobban féljenek tőlük, mint az ellenséges tűz által okozott haláltól és sérüléstől.

Ennek megfelelően az offenzívák ilyen körülmények között történő végrehajtását a siker esélyével a következő tényezők segítik :

  • Önkéntes egységek (amelyekből nem lehet sok);
  • Wagner felbérelt egységeket, amelyeknek saját "belső ideológiájuk" van (a Landsknechtre jellemző), a legbrutálisabb elnyomó fegyelemmel kombinálva, amely még a szovjet korszak háborús törvényeit is meghaladja.

Ebből következik a következtetés: egy makacs ellenséges állás elleni teljes körű támadást "elit" egységekkel a parancsnokság csak nagyon szűk és korlátozott területeken hajthat végre. (Például - a Soledar-Bahmut irányába), ahol más erők bevonása nélkül lehet harci műveleteket folytatni, kivéve a "Holtfejű rohamosztagosokat". (Ha valakinek nem tetszik egy ilyen meghatározás, az nézze meg Wagner emblematikusait).

Minden más szektorban is lehetséges (elméletileg) egy sikeres offenzíva, de csak akkor, ha számbeli és (ami a legfontosabb) technikai fölényt teremtünk az ellenséggel szemben, ami lehetővé teszi számukra, hogy elnyomják ellenállási szándékukat, és saját csapataikban megértessék saját nagy fölényüket. Ha azonban az ellenség legkitartóbb és legprofibb egységeivel kell szembenézni, még a nagyarányú fölény sem garancia a jelentős sikerre.

És mit kaptunk? Összességében "paritás" van a csapatok létszámában (amit az őszi "alul mozgósítás" eredményeként értünk el), és némi előnyünk van a nehéz felszerelések és a tüzérség egyes típusaiban, de a normál hírszerzési és kommunikációs eszközök rendkívüli hiánya mellett (amiben az ellenségnek összességében jelentős előnye van a mi csapatainkkal szemben).

Ezért hiszem, hogy ha csapataink egy vagy több frontszakaszon nagyszabású offenzívát indítanak - ha az elégtelen erőket a csapatok alacsony moráljával és nagyon gyenge fegyelmi apparátussal kombináljuk (a parancsnokság "minőségének" kérdését egyáltalán nem veszem figyelembe) -, akkor csak az ellenséges csapatok még rosszabb állapota menthet meg minket a vereségtől. A kitartó ellenséges ellenállással szemben egy ilyen offenzíva elkerülhetetlenül el fog veszni, mert a parancsnokság képtelen lesz arra kényszeríteni erőit, hogy a szükséges katonai bátorsággal menjenek a csatába. Ez viszont lehetővé teheti az ellenség számára (ha elegendő tartalékot tart), hogy ellentámadásokat indítson és sikereket érjen el. Talán még operatív és stratégiai jellegű is.

Mit kellene tenni a helyzet megváltoztatása érdekében? - Már vagy 100-szor elmondtam és leírtam... tavaly március óta. Az Orosz Föderáció legfelsőbb katonai és politikai hatóságai gyakorlatilag semmit sem tettek vagy terveznek. Mert a remény "a partnerekkel való megegyezésre" továbbra is fennáll, és "a patkány nem érzi magát sarokba szorítva" (mert nem megfelelő állapotban van, és képtelen a valóság objektív értékelésére).
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Július óta egy régen 6000 fős banyavárost foglaltak el....
Pont olyan elbizakodott vagy, mint az orosz HM.
A Wágner veszteségei nem látszanak, fél millió bűnözőből használnak 40-50 ezret.
Nem kell elszámolni a bűnözőkkel, nem katonák, még a vk-n sem keresik az ismerőseik, böriben vannak.
Erre mondhatod, hogy "csökkenek a veszteségeik".
Ne felejtsd el, az orosz támad megerődített körleteket, ahol Prigó Jancsi szerint is "minden házért meg kell küzdeni".
Az ukrán 100 teherautónyi halottat veszít, a bűnözők meg egyre kevesebbet?
:)
Oroszország nem Soledarál vagy Bahmutnál veszít, hanem Kijevnél február végén már vesztett.
Lehet, nem könnyű belátni, de a harcászati sikerek is nagyon nehezen és lassan születnek,, viszont a három nagy hadműveleti vereségüket (Kijev, Harkov, Kerszon), nagyon nagyon sok Soledar szintű győzelemmel tudnák kompenzálni. Sok-sok Szoledar kell még, hogy újra Kijevig jussanak. ;)
Ha valóban olyan nagy fölénnyel rendelkeznek, akkor már rég Kijevnél lennének.

Az oroszok háborús céljainak eléréséhez viszont a fél millió bűnöző sem lesz elég...

Ezért:
Az oroszok a céljukat már nem tudják elérni, ez a háború tavaly február vége óta már csak a Donbasszról szól. Ukrajna marad, és végérvényesen az USA érdekszférája lesz. Az, hogy a határ Kramatorszk kelet, vagy Bahmut nyugat, tök mindegy. Az új vasfüggöny, ott lesz és nem Csapnál, nekünk ez a lényeg.
A magyar érdek, az, hogy a keletről elmenekült ukránok visszatérhessenek lakóhelyükre, hogy ne legyen indok Kárpátalján letelepíteni őket.
Az ukrán vezetés továbbra is fasiszta és soviniszta marad, ezen már nem lehet változtatni, különösen nem a nyugati támogatás miatt.
Ez a realitás, ebből a helyzetből kell kihozni nekünk a legjobbat.

Hogy miért nincs esélye az orosznak elfoglalni Ukrajnát?
  • Egy év alatt két fél megyét tudott megszállni. Ezeken a területeken sincs meg az a támogatottsága, ami miatt az ukrán partizánok ne tudnának ellene évekig harcolni, így egy folyamatos megszálló műveletben kell erőforrásait pazarolni a jövőben.
  • Ha további területeket szeretne megszállni, ott már nem élnek orosz ajkúak, illetve csak kevesen. Ezeket a területeket még nehezebben tudja megszerezni és sokkal nehezebben megtartani. Az amcsik kiszámolták, hogy a megszálló műveletekhez lakosság és területre vetítve mekkora megszálló erő kell. Nekik sem ment, sem Irakban, sem Afganisztánban. NEM bírták. Az orosz sem bírja, ahogy Afganisztánt sem bírta. Valójában ehhez semmilye sincs meg, mert a 600 ezer km2 területű, immáron nagyon is ellenséges , 20-30 milliós Ukrajna megszállásához, alacsony vagy közepes intenzitású tartós konfliktus esetén is milliós megszálló (szárazföldi) csapatok kellenek. Ezek folyamatos veszteségei az orosz társadalom számára, párosulva a gazdasági és jóléti hanyatlással olyan feszültséget eredményeznének, amit Oroszoroszág (sem) bírna ki.
  • A NATO határaihoz közeledve az orosznak egyre nehezebb lenne a harc (nyugat-Ukrajnában), mert egyre beljebb kellene harcolnia ellenséges területen, és egyre közelebb a NATO felderítő rendszereihez. De legalább egyre hosszabb ellátási útvonalakon az ellenséges Ukrajnában, HIMARS stb veszélyes 600 ezer km2-en.
  • Persze, ehhez előbb meg kellene halni még száz-kétszáz ezer orosznak, hogy egyáltalán elfoglalják az ország még ukrán kézen lévő 90 %-át. Mindezt úgy, hogy a NATO és a nyugati világ mindent elkövet az orosz áldozatok magasan tartásáért. Mind gazdasági, mind humán értelemben.
  • Ezekből az következik, ha Zselé bukna és bárki más lenne utána, a nyugat azt is támogatná az orosz ellen, ezért már önmagában nem lenne elég zselét eltenni láb alól, mert Ukrajna már nem zselé fasisztái miatt harcol az orosz ellen, hanem mert nem akar orosz elnyomás alatt élni. Ez is egy eredménye az elmúlt egy évnek.
  • Az orosz számára már csak az a cél, hogy a vérengzés elhúzásával igyekezzen rávenni a világot a megszállt területek elcsatolásának elismerésére. Ez sem lesz könnyű, mert a gáz és energia fegyver sem működött, Európát már nem tudják többé zsarolni, befolyásolni, így a kényszerítőzést elveszítik. A gazdasági visszaesés sem szorítja a nyugati vezetőket céljaik feladására, így Oroszország lehetőségei valamilyen siker elérésére folyamatosan csökkennek.
A romló orosz esélyek miatt jönnek elő megint az atom fenyegetéssel.

Ez meg vontodnak, ha rossz a memóriája:
A kép bal alsó sarkában lévő nyilak segítik az orosz szándékok megértését...
alexander-lukashenko.jpg


Moldova Next? Wider War in Europe Feared as Lukashenko Gives Away 'Next Target' of Russia and Putin

A map analyzed by Alexander Lukashenko suggested that the Russian troops may start their incursion into Moldova from the port city of Odessa.

www.ibtimes.sg
Szegény, elpocsékolt karakterek...
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Inkább Hans nevelje fel a gyerekeimet és éljen az EU-ban, mintsem egy börtönviselt, Wagneres pedofil játékszere legyen, Vorkutában.
Ha az ukránok (NATO)bedobják a törölközőt akkor az olyan mint az EU is megszűnik fejek fognak hullani,ennek már vannak jelei a Lengyel,Cseh,Szlovák lakosságnak is ki van a töke a vezetésével.A lengyelek elnöke orvosi eset.(elmebeteg).Lehet itt küldözgetni a raszputyicára 60-70 tonnás monstrumokat felesleges,ezt a németek is tudják.Mehet az atamac is,majd még jobban összezár az Orosz nemzet,és akkor a földig tapossa az ukránokat 1 millió önkéntessel .Most kellene elengedni a négy megyét amig nem késő.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113

Visszatérve erre a videóra, az öreg amikor e kamerás orosz katona el akarja venni a puskáját a kommentek alapján nem azt mondja, amit korábban írja valaki, hogy "enyém", hanem hogy azt hiszi, hogy az orosz katona velük van/ukrán, és valami olyat mond, hogy veled vagyunk.

+

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
RWA helyzetjelentés, Brovariról, Aresztovicsról, stb:

Belgaspanyolfrancia srác a Wagneres filmról (az eddig kb 47szer linkeltről, tudjátok). Érdekes meglátások egy nyugat-európai hadtörténésztől. Ami azt illeti, nyugatiakat eddig még nem nagyon hallottam megnyilvánulni a filmről:
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Tulajdonképpen emberileg nézve szomorú ami történik, nemzeti érdekből nézve pedig az oroszok olyan szívességet tesznek nekünk amit nemhogy az egész 21. de még a 20. században sem kaptunk. Mert a bécsi döntéseknek megkérték az árát, itt pedig csak egy kávét kell kérnünk,és figyelni. Ráadásul megmutatták a vezetésnek hogy amit eddig erős hadseregről képzeltek az semmi, az nem hadsereg.

A két valóban veszélyes ellenségünk közül az egyik éppen most semmisül meg teljes mértékben, minden egyes nappal amikor az ukránok létszáma, ereje, jövője fogy, a mi veszélyszintünk csökken. Az elmúlt két hétben nagyon felgyorsult az ukrán élőerő pusztítása, de nézegettem friss utcai videókat, van ott még hús bőven amit be lehet tölteni a darálóba. Ennek a háborúnak még folytatódnia kell, a nyugatnak több fegyvert kell küldeni hogy minél tovább fenntartsák az ukránokban a győzelem esélyének illúzióját.
Cato után szabadon: Ucraina delenda est

A kárpátaljai magyar kisebbségért azért nem aggódok hosszútávon, mert bármilyen diktátumot fognak az oroszok adni, az tartalmazni fogja a kisebbségek nagyon széleskörű jogainak kiterjesztését, hogy az a föderáción belül, vagy független Ukrajnaként, esetleg felosztásra kerülve, ez lényegtelen. Ez esetben nyugodt körülmények között tudjuk újrakezdeni a terület magyarosítását. Hiszen a magyar tudás, és útlevél érték és jövőbeni befektetés a terület lakóinak, a megsemmisült keleti részekkel pedig főleg igaz lesz ez.
Bizakodó vagyok mert nem hiszek sem az ukrán győzelemben sem abban hogy az oroszok befagyasztják vagy félmegoldással fejezik be a konfliktust.

Egy dolog zavar engem, a sunyi románok nem hajlandóak magukat lefegyverezni és nagyon lapítanak, nem tesznek úgy mint a felvidéki csehül beszélő magyarok. Ennek oka az hogy tudják addig van országod amíg fegyvered, félnek tüllünk( ehhh?:eek:), vagy pedig ők már a moldovai balhéra készülnek, ami nekünk megint csak nagyon jó lenne, sőt kívánatos. Amire van esély mert az idióta elnökük szeretné országukat Ukrajna sorsára juttatni a 30 ezüstért.

Zaporizzsja városát közben sürgősen elkezdték megerősíteni külső védelmi vonal építésével mert úgy látszik ez a frontszakasz szépen elkezdett megreccsenni ukrán részről. Nem is csoda, sárga karszalagosok nagyon rossz állapotban vannak, a videók 70% mostanában a zöld területvédelmet mutatják, szóval szóval ez mostantól tényleg igazi húsdaráló.

Arra kíváncsi vagyok vajon a kilőtt nyugati technikára is fognak e az ukránok Z betűz szerkeszteni? :)

A románok arra tartogatják a felszerelést meg a lőszert, hogy amikor teljesen a padlón van már Ukrajna, akkor bemehessenek nyugatról és minél nagyobb területet "megmenthessenek" az oroszoktól. Ezt nem egyszer láttuk már tőlük (a balkáni háborúkban, vagy 1918-ban). Sőt ezt még az is alá fogja nekik támasztani, hogy nem ők lesznek az egyetlenek, legalábbis a Lengyelek szerintem szintén ugrásra készen állnak. Tehát amikor Zselenszkijék végleg bedobják a törülközőt, akkor nyugatról is fogják kapni az áldást.

Egyébként más témában meg az jutott eszembe, hogy amikor a kosaras csajt kicserélték Putyin fegyverkereskedő haverjára, akkor szerintem az a csaj csak egy mázlista statiszta volt a csere során, valójában szerintem az oroszok találtak valakiket az Azovstal-ban (azt nem mondom, hogy USA tábornokot, de esetleg 1-2 fontosabb CIA ügynököt) és valójában ez volt a csere alap (csak mivel mi nem tudjuk, hogy ott voltak, így kicserélni sem lehetett őket nyilvánosan).
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
Na reggel szembejott velem rogton 3 oroszellenes cikk a legolvasottabb cseh portalon(engem mondjuk ez nem zavar, nem drukkolok egyik csapatnak sem).

Napkozben meg csopogtetnek ilyen gyerekes hireket hogy


"az oroszok szomoruak"
"szalamit, edesseget meg sort vasarolnak az orosz katonak Feheroroszorszagban"

Komplett idiotaknak valnnak beallitva naponta ketszer mar honapok ota.

A brit mediaban meg mindig csak az orosz vesztesegekert aggodnak. :D
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 447
113
Nem megmondták mindenkinek, hogy védekezik, védekezik, védekezik...
Szándékosan úgy fogalmaztam ahogy az oroszok, mert így nyilvánvaló hogy az oroszok ukrajnai háborúja még az oroszok saját mércéje szerint is csak ártott. Hiszen sokkal hosszabb szakaszon lesznek határosak a NATO-val és és a Balti tenger gyakorlatilag NATO tenger lesz.

Amúgy nem gondolom azt hogy szuverén államok ne döntehtnének a NATO tagság mellett mint ahogy azt Magyarország is megtehette szuverén államként.-
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 796
113
Először is én ezt nem tartom játéknak , másrészt ha valaki (ebben az esetben @duckdodgers™ ) normális stílusban és intelligensen kifejti az álláspontját anélkül , hogy személyeskedne vagy minősítgetne akkor én miért is lennék én arrogáns vagy ingerült vele szemben, ha megadják a tiszteletet akkor nekem is kutyakötelességem, hogy azt viszonozzam az illető irányába.

Nekem ez az egyik alapelvem az életben és így a fórumon is.


Más...




Sztrelkov Igor Ivanovics

január 22., 14:45


Egy érdekes kérdést tettek fel nekem:

"Mi a fő oka annak, hogy Ön szerint az orosz csapatok komoly támadási sikerei most már lehetetlenek?"

Válaszolok:

Az Orosz Fegyveres Erők harcképességét (nemcsak támadásban, hanem védekezésben is) nagyon komolyan gyengítő okok összessége közül a legfontosabbnak továbbra is az erkölcsi tényezőt tartom. Az Orosz Fegyveres Erők legtöbb mozgósított (és a legtöbb káder) katonájának nincs motivációja arra, hogy áldozatot hozzon az AFU elleni harci műveletekben, mivel a háború céljait a hatóságok nemhogy nem magyarázzák meg, de még hivatalosan sem határozzák meg. Ugyanakkor az RF fegyveres erők parancsnoksága számára "a békeidőre vonatkozó törvények alapján" rendelkezésre álló fegyelmi intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a katonák jobban féljenek tőlük, mint az ellenséges tűz által okozott haláltól és sérüléstől.

Ennek megfelelően az offenzívák ilyen körülmények között történő végrehajtását a siker esélyével a következő tényezők segítik :

  • Önkéntes egységek (amelyekből nem lehet sok);
  • Wagner felbérelt egységeket, amelyeknek saját "belső ideológiájuk" van (a Landsknechtre jellemző), a legbrutálisabb elnyomó fegyelemmel kombinálva, amely még a szovjet korszak háborús törvényeit is meghaladja.

Ebből következik a következtetés: egy makacs ellenséges állás elleni teljes körű támadást "elit" egységekkel a parancsnokság csak nagyon szűk és korlátozott területeken hajthat végre. (Például - a Soledar-Bahmut irányába), ahol más erők bevonása nélkül lehet harci műveleteket folytatni, kivéve a "Holtfejű rohamosztagosokat". (Ha valakinek nem tetszik egy ilyen meghatározás, az nézze meg Wagner emblematikusait).

Minden más szektorban is lehetséges (elméletileg) egy sikeres offenzíva, de csak akkor, ha számbeli és (ami a legfontosabb) technikai fölényt teremtünk az ellenséggel szemben, ami lehetővé teszi számukra, hogy elnyomják ellenállási szándékukat, és saját csapataikban megértessék saját nagy fölényüket. Ha azonban az ellenség legkitartóbb és legprofibb egységeivel kell szembenézni, még a nagyarányú fölény sem garancia a jelentős sikerre.

És mit kaptunk? Összességében "paritás" van a csapatok létszámában (amit az őszi "alul mozgósítás" eredményeként értünk el), és némi előnyünk van a nehéz felszerelések és a tüzérség egyes típusaiban, de a normál hírszerzési és kommunikációs eszközök rendkívüli hiánya mellett (amiben az ellenségnek összességében jelentős előnye van a mi csapatainkkal szemben).

Ezért hiszem, hogy ha csapataink egy vagy több frontszakaszon nagyszabású offenzívát indítanak - ha az elégtelen erőket a csapatok alacsony moráljával és nagyon gyenge fegyelmi apparátussal kombináljuk (a parancsnokság "minőségének" kérdését egyáltalán nem veszem figyelembe) -, akkor csak az ellenséges csapatok még rosszabb állapota menthet meg minket a vereségtől. A kitartó ellenséges ellenállással szemben egy ilyen offenzíva elkerülhetetlenül el fog veszni, mert a parancsnokság képtelen lesz arra kényszeríteni erőit, hogy a szükséges katonai bátorsággal menjenek a csatába. Ez viszont lehetővé teheti az ellenség számára (ha elegendő tartalékot tart), hogy ellentámadásokat indítson és sikereket érjen el. Talán még operatív és stratégiai jellegű is.

Mit kellene tenni a helyzet megváltoztatása érdekében? - Már vagy 100-szor elmondtam és leírtam... tavaly március óta. Az Orosz Föderáció legfelsőbb katonai és politikai hatóságai gyakorlatilag semmit sem tettek vagy terveznek. Mert a remény "a partnerekkel való megegyezésre" továbbra is fennáll, és "a patkány nem érzi magát sarokba szorítva" (mert nem megfelelő állapotban van, és képtelen a valóság objektív értékelésére).
Áruld már el, hogy mi bánatért kopizod be FESZT az egész cikket, ha a linket is hozzá teszed?
Ráadásul mert magyarra fordítva van ott is.
Fél perc átgörgőzni, füstöl a képernyő.
Ráadásul semmi olyan nincs benne amit 1, jóval kevesebb karakterrel ne lehetne megírni, 2, pláne olyan nincs benne amit más ne tudna jobban.

Habár gondolom ez a szófosó lelki rokonság tetszik benne.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Micsoda baromság már megbocsáss.
A cél a demilitarizálás volt.
A demilitarizáció köszöni szépen, folyamatban van. Az oroszokéhoz képest 5-8-szor akkora KIA veszteség, a fél ország romokban, a népesség kb harmada lelépett.
Mégis, ez milyen dimenzióban mutatja azt, hogy az oroszok vesztésre állnak? Ez valami marvel film, hogy majd a következő részben megjelenik Vasember és szétcsapja az orosz csapatokat?
Az országból elfogynak az emberek, a hadianyag (amivel kezdtek) meg már rég elfogyott. Az van, amit kapnak. Mástól.

Az a más pedig egyszercsak megunja az adományozást. Ugyanez a kretén érvelés ment Vietnám idején is. Ugyanúgy etakarodott onnan a nagy támogató nyugati erő. Előszőr a franciák, utána az angolszász slepp, végül az USA. Kellett hozzá közel 15 év, de eltakarodtak.

És ott is volt egy szuperdemokratikus Dél-Vietnám, amely az “elnyomó” és “gonosz” északiak ellenében lett felpumpálva az USA által. Tényleg, kísértetiesen kezd emlékeztetni ez az egész Vietnámra :( csak itt ez a majdanista kesztyűbáb-banda a hatékonyabb médiagépezetnek köszönhetően diznisebben lett demokratikusnak meg nagyon szabadnak lefestve. Vietnám idején a déli bábállamnál sokkal hamarabb kilógott a lóláb.

Annyi van még, hogy a vietnámiak egy életre megjegyezték, kiknek köszönhetik, hogy az amcsik vietnámi kalandja és az azt követő polgárháborúban több, mint 2 millió vietnámi halt meg.

Micsoda baromság, már megbocsáss.
  • A demilitarizálás egyelőre elmaradt: soha nem volt ennyi és ilyen korszerű NATO fegyver Ukrajnában.
  • Ja, hogy az orosz demiltarizálására gondolsz, az lehet: a szárazföldi harceszközeinek harmada, fele elveszett.
  • Azt milyen dimenzióban mutatja, melyik Marvell filmben, hogy az veszít a végén, akinek az országát pusztítja az agresszor?
Segítek:
  • Vietnám nem harcolt USA-ban, sokkal több embert vesztett, mint az agresszor USA, aztán mégis Vietnám nyert.
  • Afganisztánt szarrá bombázta amerikai, ruszki, az afgánok 100 szoros emberi és anyagi áldozatot hoztak mindkét agresszor ellen, aztán mégis ők győztek.
  • A németek is ősi német földeket akartak visszahódítani aztán nekik sem sikerült.
  • Akkor biztos, hogy a fejben interpolált számaid alapján úgy lesz, ahogy álmodozol róla? Nem félsz, hogy ismét az atomhatalom agresszor veszít egy hódító hadjáratban?
Érted már miért nem autóskártya csaták vannak a háborúban? Azt az 5X, 8X veszteséget meg milyen tudományos forrásból szoptad? Mert az oroszok azt terjesztik? Mert több videón van ukrán hulla, mint orosz? Teherautón? Markológéppel rakva? :)

Ahogy a Vietnámiak az amerikait, úgy az ukránok (és még sok nép) száz évre meggyűlölik az oroszt. Eddig ennyi, amit biztosan kijelenthetünk erről a háborúról.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Visszatérve erre a videóra, az öreg amikor e kamerás orosz katona el akarja venni a puskáját a kommentek alapján nem azt mondja, amit korábban írja valaki, hogy "enyém", hanem hogy azt hiszi, hogy az orosz katona velük van/ukrán, és valami olyat mond, hogy veled vagyunk.

+

Ezek hülyébbek, mint gondoltam!
De csak hozzák az ukránok az embereket a darálóba. Márciusra Bachmut elesik tervszerüen, óriási ukrán veszteségekkel. Aztán jöhet a kramatorszki vonal, ha van még ukrán.